Свържи се с нас

Новини

Габрово отбелязва с пикник Седмицата на кърменето

С кърмачески пикник на 30 юли
отбелязваме световната седмица на кърменето в Габрово

Published

on

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

„Кърменето – ключ към устойчиво развитие“ е мотото на тазгодишната Световна седмица на кърменето. Тя се отбелязва всяка година от 1 до 7 август и има за цел да подкрепи кърмещите майки, да информира за ползите от кърменето и да обърне внимание на проблемите, свързани с него.

В Габрово седмицата на кърменето ще бъде отбелязана за девети пореден път с вече станалия традиция кърмачески пикник. Пикникът ще бъде отново на същото място – под орехите в местността Градище, в събота 30 юли, от 10.30 часа. И както пише на поканата – добре дошли са всички – настоящи и бъдещи кърмачета, заедно с техните майки, татковци, батковци, баби и дядовци.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Организаторите – Деница, Ирена, Мартина и Петя са доброволци към Ла Лече Лига България – клон на световната организация в подкрепа на кърменето. Деница е сертифициран консултант по кърмене. Както всяка година, така и тази, майките ще могат да споделят опит, да открият „съмишленици“ и да получат компетентен съвет.

„Най-честите въпроси, които тревожат майките са дали млякото им е достатъчно, успява ли да се нахрани бебето, честотата, с която то трябва да бъде кърмено, нощните кърмения, кърменето след секцио. Често позата за кърмене не е най-удобната, което създава дискомфорт. Има и по-сложни случаи – медикаменти, които майката се налага да взема, разделяне с бебето по една или друга причина и възстановяване на кърменето след това. На пикниците си говорим за тези неща, споделяме своите истории, създаваме общност от майки, които се подкрепят и от собствен опит могат да дадат много съвети за по-комфортно ежедневие. И кърменето си има своите малки хитринки, които могат да направят този така полезен и за майката, и за бебето процес още по-приятен.“ , разказва Деница. Почти винаги идват и татковците, което е много важно. Кърмещата майка трябва да чувства подкрепа в семейството“

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Мартина: „Тазгодишното мото ни провокира да се разровим из старите снимки. Оказахме се изключително навътре в темата за устойчивостта. Всяка година има нови майки, които идват – бременни или със съвсем малки бебета, но има и майки които са там от старта на инициативата в Габрово и имат по три дълго кърмени бебета – какъв по-добър пример за устойчивост от това. Общността от майки, които кърмят или са кърмили и имат подкрепата на други майки, знаят как да реагират в различни ситуации, къде да намерят информация или просто имат кого да попитат, се увеличава, което всъщност е и смисълът от работата на организации като Ла Лече Лига.“

Ирена: „Кърменето за мен е олицетворение на израза „безкрайна любов“. Когато кърмя аз обичам и с душа, и с тяло. Освен това кърменето ми дава усещането за пълноценност, защото давам всичко от себе си в буквален и преносен смисъл. На последно място, но не и по значение, кърменето ми дава свобода – да съм спокойна, че детето ми не просто е достатъчно нахранено и е поело достатъчно течности, а че го е направило с най-доброто. С една дума кърменето за мен и децата ми е щастие.“
През годините пикникът беше съпроводен с различни инициативи, изложби „на щипки“, футболни съревнования между татковците, филми. И тази година организаторите са подготвили изненади за всички, решили да прекарат съботния ден на Градище.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Крими

Спряха шофьор на „G-класа“, каращ на опиати

Published

on

Полицията в Габрово спря шофьор на луксозен джип, а при проверката му за употреба на забранени от Закона вещества, мъжът зад волана даде положителен резултат за опиати.

Случаят е от 1 декември. Тогава около 10.20 часа на ул.“Райчо Каролев“, полицейски екип извършил проверка на лек автомобил „Мерцедес Г63“, управляван от 40-годишен мъж.

Водачът бил тестван за наркотици, като техническото средство отчело положителен резултат за употребата на опиати.

Мъжът дал кръвна проба. По случая е образувано досъдебно производство.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Полицията проведе акция „пешеходец“

Published

on

През миналата седмица, на територията на Областната дирекция на МВР – Габрово, се проведе специализирана полицейска операция, имаща за цел подобряване на безопасността на движението по пътищата и намаляване на пътнотранспортния травматизъм с участието на пешеходци.

Пътните полицаи осъществяваха контрол върху поведението на пешеходците по спазване на правилата за движение относно неправилно пресичане на платното за движение, внезапно навлизане на пътното платно, пресичане при червен сигнал на светофарната уредба.

Контрол се осъществяваше и спрямо водачите, отнемащи предимство на пешеходци. Паралелно се наблюдаваше и за водачи с рисково поведение на пътя, свързано с неправилно изпреварване, отнемане на предимство и други несъобразени маневри, създаващи предпоставки за пътни инциденти.

В рамките на отчетния периода бяха проверени 1 323 автомобила и 1 524 лица. Съставени са били 45 акта и наложени 463 глоби с фиш. На 16 лица, пресекли на нерегламентирани места, са съставени фишове.

За внезапно навлизане и неправилно пресичане на платното за движение са санкционирани 4 лица. Глобен е един водач, който не е осигурил предимство на пешеходец.

Нарушенията на правилата за престой и паркиране в райони на пешеходни пътеки, кръстовища, на спирките на превозните средства от редовните линии за обществен превоз на пътници са 6. Изготвените сигнални писма са 6.

При зимна обстановка се увеличават рисковете за пътни инциденти. „Пътна полиция“-Габрово обръща внимание на всички участници в движението да се съобразяват с условията и стриктно да спазват правилата за движение съгласно Закона за движение по пътищата.

Основни правила за поведение на пешеходците са:
– по възможност да носят по-ярки дрехи, които да ги правят по-лесно забележими на пътя;
– да пресичат само на определените за целта места и то след като внимателно се огледат
– да не забравят, че ползването на мобилни телефони разсейва, затова е добре по възможност да не се ползват при пресичане.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Коледният базар с благотворителна инициатива за Милена Христова

Published

on

Благотворителна инициатива за набиране на средства за лечението на 51-годишната
Милена Христова от Габрово ще бъде част Коледния базар на 17.12.2022 г. Базарът ще
се проведе на площад „Възраждане“ в Габрово, а зад каузата за лечение на Милена,
която е диагностицирана с тежка форма „Сколиоза“, ще застанат със свои щандове
редица социални услуги от града: Дневен център за деца и младежи с увреждания;
Дневен център за стари хора; Център за обществена подкрепа „Вяра“; Център за
обществена подкрепа ИМКА; Дневен център за пълнолетни лица с увреждания, Център
за настаняване от семеен тип за деца без увреждания, Комплекс за социално-здравни
услуги за деца.

Целта е да се съберат средства за сложна медицинска интервенция в
Турция за освобождаване на гръбначния мозък – 2 операции и последващи посещения
за контролни прегледи.

Община Габрово вече подкрепи кампанията с 5 000 лв, но за съжаление средствата не са достатъчни – нужната сума е 22 750 евро.

Началото на базара е в 10.00 часа.

Той е и добър начин да стартираме подготовката за коледните празници. Освен
подаръци с кауза, там ще намерите и много хранителни продукти и деликатеси,
директно от малки ферми и производители. Мед и пчелни продукти, различни видове
кашкавали и сирена, деликатеси от месо, вина, сушени плодове – това е основата на
всяка коледна трапеза.

Щипка екзотика ще внесе щандът на магазин „Берьозка“, където ще се предлагат топли
пелмени, медени блатове за торта, сладка и конфитюри, плодови сокове и сиропи,
сладки изделия и бонбони, лечебна козметика и други.

Ще има и коледна томбола – всеки, пазарувал от търговците на базара, ще получи
талонче с номер за своята покупка. Едно от талончетата ще донесе на своя собственик
пълна торба с продукти от базара – храни, козметика и подаръци.

Разбира се, не е забравена и коледната сцена. На нея ще видим ФТА „Боженци“ в 11.00
ч. и Оркестър Габрово в 12.00 часа – за да бъде денят ни съвсем празничен и светъл.
Коледният базар се организира от Рекламна агенция „Елмазови“ съвместно с Община
Габрово.

Заповядайте, за да променим заедно Коледата на едно семейство и дадем началото на
своята – малко по-добра, споделена и вкусна.

Дарение за каузата можете да направите чрез банкова сметка:
BIC IORTBGSF
IBAN BG82IORT80485019777600
Титуляр Милена Иванова Христова

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица