Свържи се с нас

Новини

Граждани: Докога ще търпим безобразията на пътя?

13835545_10206650261801251_380784179_o

„Измина една година от злощастния инцидент, при който един млад човек с мотор намери смъртта си по най-нелепия начин в катастрофа, станала през лятото на миналата година на ул.“Неофит Рилски“ в Габрово, блъснат от мотокар с вдигнати вилици и без регистрационни номера, и управляван от габровец, не притежаващ свидетелство за правоспособност за работа с тази машина.

Днес необезопасените и несигнализирани товаро-разтоварителни работи на същото това печално място продължават да се случват и да вещаят опасности за участниците в движението, най-вече за мотористите.

Докога ще търпим тези своеволия и безобразия на пътя? Няма ли кой да санкционира подобни нарушители?

Трябва ли още някой да загуби живота си, за да бъдат предприети адекватни мерки или ще продължим по старому, показвайки че на никой не му пука от случилото се и не си е взел поука?

Може би повечето хора разсъждават на принципа, „щом на мен не ми се е случило, значи не ме интересува“, но това не трябва да продължава повече така в нашето общество.“

Това сигнализираха до редакцията на „Габрово Нюз“ разтревожени граждани, които със своя снимка са документирали сходна ситуация, показваща товаро-разтоварителни дейности на ул.“Неофит Рилски“, които по думите им по никакъв начин не са обезопасени и липсва знак, информиращ водачите на автомобили за извършването им.

Фотосът е бил направен следобедът на 20 юли 2016г., ден преди навършването на първата година от фаталния за моториста 21 юли 2015г.

В своя сигнал хората твърдят, че разполагат и с други снимки, правени през различни периоди – от деня на катастрофата до ден днешен, както и с видео, което е в подкрепа и доказва думите им, че дори след инцидента продължава се извършва опасна за товаро-разтоварна дейност на въпросната улица в областния град.

„Вероятно някой „запознат“ със случая ще каже, че мотористът се е движел бързо с несъобразена скорост и за това мотокарисът, който е без необходимата правоспособност и не е имал право да бъде на пътя, не е имал време да избегне удара.

Липсвал е обаче знак, че в района се извършват товаро – разтоварителни работи и на всичкото отгоре мотокарът се е движел с високо вдигнати вилици, в които се е ударил фатално мотористът.

Днес за огромно съжаление картинката се повтаря. Мотокарите се движат с вдигнати вилици и няма табели, който да сигнализират, че се товарят камионите“, категорични са те.

© Copyright 2016 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2016 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Ще припомним, че подсъдим по делото за смъртта на моториста е 22-годишният Христо Е. от Габрово. Съдебният процес срещу него, започнал на 11.03.2016 г., събра пред Съдебната палата в Габрово млади хора, които изразиха мирно своята подкрепа към загиналия.

Внесеното обвинение срещу Христо Е. е за това, че на 21 юли миналата година, около 13.50 часа на ул. „Неофит Рилски“ в Габрово, при управление на мотокар без регистрационни номера и без да има необходимата правоспособност (не притежавал свидетелство за правоспособност за работа с тази машина), при излизане на главен път от двор на промишлен обект, нарушил правилата за движение по пътищата, като предизвикал пътно транспортно произшествие с мотоциклет „Хонда“, без регистрационни номера, и по непредпазливост причинил смъртта на управляващия мотоциклета Боян Н. на 25 години.

Пострадалият управлявал мотоциклета в посока от центъра на града, със скорост около 84 – 85 км/ч. В този момент от изход на двор с производствени помещения на различни дружества, движейки се със скорост от 7,7км/ч. мотокарът излязъл с вилиците напред, вдигнати на около 1,20 от земята, без сигнални мигащи светлини, управляван от обвиняемия.

Мотокарът се намирал в средата на платното, когато последвал удар между мотоциклетиста и вилиците на мотокара. Пострадалият бил откаран незабавно в болницата, където по-късно починал.

© Copyright 2016 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2016 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Подсъдимият бе признат за виновен от състав на Габровския окръжен съд и получи две години и осем месеца лишаване от свобода – условно, с пет години изпитателен срок, както и бе лишен от право да управлява моторно превозно средство за срок от 3 години.

Постановената присъда бе обжалвана пред пред Апелативен съд – Велико Търново, а решението предстои да бъде обявено.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Крими

Започва акция на полицията за неправилно пресичащи

От днес до 31 януари на територията на цялата страна ще се провежда специализирана полицейска операция, насочена към спазването на правилата за движение от пешеходците, обявиха инспекторите от отдел „Пътна полиция“ Мария Ангелова и Петър Соколов и Росен Рапчев от Държавната агенция за безопасност на движение по пътищата.

Целта на операцията е намаляване на травматизма при пешеходците, които са сред най-уязвимите групи участници в движението по пътищата, поясни инспектор Петър Соколов. Той припомни, че по закон задължение на водачите е да ги пазят, но законовите разпоредби са категорични и по отношение на поведението на пешеходците.

Според обобщени данни на ГДНП, представени от инспектор Мария Ангелова, през 2019 г. в страната са регистрирани 6 722 тежки пътнотранспортни произшествия (ТПТП), при които са загинали 626 души и са ранени 8466. В 1 739 от общия брой ТПТП има пострадали пешеходци.

*Цитираните данни в статията не са окончателни*

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Севлиевци обясниха в парламента как се живее 2 седмица без вода

Срам ме е от това, че трябва да си нося прането на приятели в града, разказа жител на севлиевско село

Севлиевци обясниха днес (24 януари) в парламента как се живее две седмица без вода и един ден с вода след това. Своята човешка история те разказаха пред медиите след края на дебатите в Пленарната зала на Народното събрание по искания от опозицията вот на недоверие към управляващите.

Жителите на Севлиево и няколко малки населени места от общината бяха в Народното събрание по покана на депутата от БСП Кристина Сидорова. Димитър Тонев, жител на севлиевско село заяви, че всяка година, по няколко месеца, когато настъпи засушаването, 7-8 села в общината остават без вода за по две седмици.

Той поясни, че след това я пускат за няколко часа, а голяма част от селата дори не могат да ползват тази вода и след това – отново две седмица хората остават без вода.

„Миналата година бяха отпуснати 8 милиона лева за решаване на този проблем, които по наша преценка бяха използвани нецелесъобразно в ремонт на довеждащ водопровод към пречиствателната станция“, добави още той. По думите му загубите по трасето до потребителите варират в рамките на 90 %.

снимка: Пресцентър на БСП

„Мисля, че беше неразумно, неправилно и престъпно безотговорно да се ремонтира довеждащ водопровод при такива загуби по водопреносната мрежа. Не искам реваншизъм, искам да се реши проблемът“, каза още Тонев.

Той посочи, че от отговор до жителите на селата от кмета на общината става ясно, че през пролетта на миналата година е трябвало да започне ремонтът на най-проблемния участък, при положение че бъдат осигурени средства.

„Тези средства продължаваме да ги чакаме. Притеснително е, че при отминалото обсъждане на Бюджета на общината за 2020 година, същият този проект е в режим одобрение. Не е ясно за мен кога ще дойдат средствата“, коментира още той.

„В нашите села живеем малка част от население на общината, по неофициални данни, около 7%. Това означава ли, че трябва да бъдем без вода? Срам ме е от това, че трябва да си нося прането си на приятели в града. Имам дете на 2 години. Това мое присъствие не означава политическо обвързване. Благодаря на г-жа Нинова, че ми даде възможност да кажа тези неща“, допълни в заключение Тонев.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Обявиха грипна епидемия в три от общините на област Габрово

Грипна ваканция за всички училища на територията на цялата област Габрово през следващата седмица, 27 – 31 януари.

Обявена е грипна епидемия в общините Севлиево, Дряново и Трявна, информираха от Регионалната здравна инспекция в Габрово. Учебни занятия в цялата област Габрово през следващата седмица, 27 – 31 януари, няма да се провеждат.

През тази седмица, 20 – 24 януари, нивото на интензивност на епидемичния процес на грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ) в област Габрово нарасна и заболяемостта достигна предепидемични и епидемични стойности от: 263,823 на 10 000 души за община Севлиево; 324,305 на 10 000 души за община Трявна и 226,975 на 10 000 души за община Дряново.

Заболяемостта от грип и ОРЗ за община Габрово към момента е 191,000 на 10 000 души /при епидемична стойност 299 на 10 000 души/. Най–висока е заболяемостта във възрастовата група 0-4 г. /511,36 %00/, следвана от възрастовата група 5-14 г. /232,02 %00 / и възрастова група 15-29 г. /222,58%00 /.

Регистрирана е висока заболяемост от грип и ОРЗ във всички училища на Габровска област.

На основание Решение на Оперативния щаб за борба с грипа и ОРЗ от днес (24 януари), считано от 25 януари, до второ нареждане, на територията на общините Севлиево, Трявна и Дряново се обявява грипна епидемия.

Дните от 27 януари до 31 януари се обявяват за неучебни на територията на цялата област Габрово, уточняват още от РЗИ – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица