Свържи се с нас

Новини

Цветан Василев: Хапката Виваком е твърде голяма за алчния Пеевски

Published

on

снимка: vassilev.bg

снимка: vassilev.bg

Цветан Василев публикува статия, със заглавие „Хапката Виваком – прекалено голяма за алчната паст на Пеевски“ в личния си сайт днес.

В нея габровецът коментира какво се случва с компаниите, свързвани с Делян Пеевски, с медии и „обслужващи го“ държавни структури.

Публикуваме съдържанието на статията, без редакторска намеса.

„Тъмнокафявият сайт на Бозукова изплака болката на нейния ментор – ненаситния Пеевски, че сделката за Виваком или по-скоро „отредените“ му 33% от телефонния оператор му се изплъзват. Разбираемо е изнервянето на „бизнесмена“, след като „перлата“ му Булгартабак е със затихващи функции, а системата му за източване на фондове чрез строителни компании „пощенски кутии“ беше осветена. Виваком и Дунарит останаха последните му надежди. А може би и единствен начин да откупи благоволението на своите господари, уверили се в неговата непочтеност.

Стилът е типичен за съответното същество, кой знае защо припознато от някои като „национално богатство“. Под мотото за защита на обществения интерес (пази, боже) недосегаемият господин се опитва да отклони вниманието от наглата кражба, наречена нескромно търг за продажба на необслужван заем от компания-майка на Виваком. Естествено с крайна цел да се добере до това, което му отказах през 2014 г. Но понеже апетитът му очевидно се е увеличил, злите езици говорят, че е спазарил 33% от баницата за себе си и още някои фактори. Говорят още, че очаква от това не по-малко от 100 милиона евро. Какъв борец за защита на обществения интерес! А и как да не е, когато има поддръжката на цялата държавна машина – най-вече на изпълнителната власт, защото машинациите му продължават да минават, но и на репресивната, тъй като тя му е основното оръжие срещу политическите и икономическите му противници.

Малко предистория

Следните факти свидетелстват до каква степен Фондът за гарантиране на влоговете на гражданите, който е подопечен на финансовия министър, за който отдавна е известно, че е пионка на Пеевски, е защитил интересите на кредиторите на КТБ:

 • Пеевски придоби Техномаркет, без да влезе и лев в КТБ. Причината – квесторите, синдиците и държавните институции позволиха делът на основния акционер да падне на 15% след фиктивно увеличение на капитала за сметка на оборотния капитал. Загубата за КТБ от това е над 50 милиона лева.
 • В обезпечение на ангажименти на Водстрой 98 към ПИБ след машинации на измамника и доверено лице на Пеевски и лично подчинената му прокуратура Бисер Лазов попадна сградата на София Прес. Пряката загуба за КТБ от това е 20 милиона лева. Прокуратурата и БНБ са уведомени. Познайте каква е реакцията?…
 • Проспано е ограбването на активите на стъкларския завод Рубин в Плевен от партньора на Пеевски по кражби и изнудване Александър Сталийски, въпреки че 80% от акциите на завода са заложени в КТБ. Загубата за КТБ от това е 70 милиона лева.
 • Тандемът Веселин Бушев (по стечение на обстоятелствата свидетел по зашеметяващия доклад на Аликс Патнерс…чудя се защо ли?) – Бисер Лазов източи под носа на синдиците и прокуратурата активи на ИПС, включително и вземания от АПИ, за над 50 милиона лева.
 • Вездесъщият и готов на всичко измамник Бисер Лазов успя да окраде чрез фиктивни цесии централата на КТБ, 50% от две газови компании, редица имоти в Обзор, Разлог, Горна Оряховица, Велико Търново и София на реална стойност над 100 милиона лева. За всичко това прокуратурата и синдиците са сигнализирани. Няма смисъл да коментирам липсата на реакция от тяхна страна.
 • Позволиха на Пеевски да си спести 80 милиона лева, които дължеше на КТБ за изграждането на неговото печатарско бижу – новата му печатница. Няма да се учудя, ако сега я придобие чрез някой от камикадзетата ЧСИ (Якимов, Бъзински) на 10-15% от цената.
 • Докато Пеевски си разиграваше спокойно с помощта на небезизвестния Петър Манджуков операции по доказване на доходи чрез акциите на Булгартабак, въпросните защитници на интересите на банката (синдици) отказаха да гласуват срещу мениджмънта на Булгартабак, номиниран от Пеевски и работещ в ущърб на миноритарните акционери, каквато е и КТБ. Загубата за КТБ от това се измерва с над 40 милиона лева.
 • Селективният престъпен подход към атакуването на цесиите цели само едно – контрол от страна на Пеевски на всичко и респективно осребряване на заслугите му по сриването на КТБ. Как иначе да си обясним двойния аршин, прилаган в редица фрапантни случаи, като например цесията на ПИБ, освен с интересите на Пеевски и голямата грижа на управляващите да не се гътне „перфектната“ банка.
 • Само от неадекватните действия и липсата на стратегия за максимизиране на стойността на активите на КТБ (каквато предложих през есента на 2015 г. в последен опит да отворя очите на правителството на Борисов) са загубени над 600 милиона лева от фирми, преминали в ръцете на други кредитори (Петрол, ХК Костенец, Телиш).
 • В същото време с лека ръка се разграбват или се позволява разграбването на активи от фирми, несвързани с КТБ за над 150 милиона лева – Оранжерии Петрич (може би заради близостта на собственика им Велин Георгиев с Бисер Лазов), Генимекс, Интерхотели – Велико Търново, Странд Бургас и други.
 • Междувременно единственото добре усвоено от Пеевски и компания упражнение – безцеремонните кражби, се практикуват при и без това „постната“ маса на несъстоятелността. От нея, по неофициални данни, чрез подставени юридически кантори под контрола на бившата касичка на Владимира Янева – Момчил Мондешки и неговия приятел Матей Матев, приближен до Позитано, досега са източени над 120 милиона лева за правни услуги. Казват, че 75% от тях се връщали в брой на Пеевски и сие. Ако някой се интересуваше, щеше досега да провери случая след толкова сигнали. Вярвам, че тези, от които зависи това, не са заинтересовани. Защо ли? За едни месечни абонаменти говоря, господа от прокуратурата, ДАНС и НАП!

Мога да продължа с изброяването, но и това би трябвало да е достатъчно да предизвика интереса и на обществото в държава-членка на Европейския съюз. За жалост, при нас това не е така. Очевидно, за всички е много по-лесно да хвърлят вината върху мене. Това, че парите няма да се върнат, не ги интересува. Цинизъм е, че точно тези, които са клекнали в неприлична поза на Пеевски и компания, трябва да защитават интереса на обществото!

Да се върнем на „Бозукините вълнения“

Що се отнася до активите, които оплакват Бозукова и Крачунов, те са единствените, които ще могат да се осребрят относително добре. Причината е една-единствена: не преминаха през месомелачката на Пеевски, независимо от непрекъснатите опити за това.

На широката публика сигурно не е известно, че от няколко месеца контролираната от Пеевски КЗК (преди чрез Петко Николов, а сега чрез Юлия Ненкова) не разрешава увеличение на капитала на Дунарит с 60 милиона лева, предназначени за погасяване на задълженията на Хедж Инвестмънт – компания, която е записана на моя сметка. Компания, която беше спасена през 2014 г. от лапите на Пеевски и Сталийски, които опитаха чрез Лазов да наложат лица от техния кръг, и по-специално Мирослав Миленов (за бизнес историята на този герой ще говорим в друг формат, когато му дойде времето), за изпълнителен член на борда с цел овладяване на Дунарит и Авионамс.

В същото време и правителството, и прокуратурата си затварят очите пред поредния опит на Пеевски да овладее Дунарит чрез никому неизвестната фирма Виафот от Вирджинските острови, откупила вземанията на Едуардо Миролио. Фактът, че компания с 500 лева капитал има претенции за десетки милиони към предприятие от отбранителната промишленост, не смущава иначе бдителните държавни институции. Министър Лукарски беше готов да отнеме лиценза на предприятието заради „заплаха за националната сигурност“ от мене и да го постави в зависимост от Пеевски и мераклията Петър Манджуков. Това е „държавническо“ мислене!

Сега, обаче, всички удобно мълчат. Както мълчат по отношение на безобразното източване на Булгартабак чрез знайни и незнайни фирми на Пеевски, известни и на ДАНС, и на НАП, и на прокуратурата. За да им освежа паметта, ще им припомня част от тях – Булгартабак Трейд Дубай, Тобако ЕМЕА, Ти Джи Ай Мидъл Ийст. Там въобще не става въпрос за пране на пари в огромни мащаби. И там въобще не са намесени марионетките на Пеевски Александър Ангелов и Венцислав Чолаков.

Случаят Авионамс пък от своя страна е еманация на цинизма и шизофренията в поведението на държавните институции. Хем държавата тържествено обяви, че го е придобила, хем КОНПИ го търси от мене. Решението на правителството да закупи Авионамс за 28 милиона лева е добро само за държавата и по-скоро за тези, които са си я приватизирали, тъй като само печалбата от договора с НАТО, който бе подписан през 2014 г., въпреки усилията на всички да го спрат, ще донесе над 50 милиона лева печалба. Отсега бих могъл да предположа в чий джоб ще отиде лъвският пай от това. И за чия сметка ще бъде! Само да припомня, че същата тази компания беше закупена от държавата за повече от 70 милиона лева без никакъв потенциал, без лицензи и договори.

За Виваком

Случаят Виваком представлява особен раздел от сагата КТБ. Виваком беше не просто най-големият актив, придобит чрез финансиране от банката – той беше и най-желаната хапка за ненаситния Пеевски и неговите ментори. След като с лека ръка правителствата на Плевнелиев (уж Близнашки), а след това и на Борисов, отхвърлиха предложението за възстановяване на КТБ, включващо естествено всички активи (и Виваком), започна масовото им разграбване от кликата на Пеевски с помощта на подопечните им квестори и синдици, под благия поглед на институциите, призвани да защитават обществения интерес.

Овладяването на мениджмънта на Виваком от владеещите несобственици Велчеви-Пеевски очевидно не представляваше трудност при наличието на готовия на всяко подчинение само и само да защити личния си интерес Атанас Добрев. Естествено, в източването беше включен веднага Телелинк на Любомир Минчев (какво стечение на обстоятелствата: хем партньор на Спас Русев, хем бивш собственик на Канал 3), както и много други знайни и незнайни герои, уредени на вимето на Виваком от Велчеви и Пеевски. За да стигнем и до отбора на народа, щедро финансиран от компанията без никаква логика (за да зарадват Пеевски и Сталийски).

Неприлично наведеният тогавашен Председател на КЗК разреши сделка, която бе в ущърб на кредиторите на КТБ, и допусна последващо акциониране на ВТБ при положение, че ВТБ е в списъка за санкции на САЩ и ЕС. Истината е, че единствената спирачка за тази безобразна кражба от страна на кликата Велчеви-Пеевски с помощта на руската банка се оказа Дмитрий Косарев. Той, разбира се, има ангажимент да възстанови финансирането от КТБ за придобиването на този актив. Това финансиране надхвърля значително размера на компенсацията, определена предварително при сделката на Спас Русев в размер на около 115 милиона евро, която е очевидно одобрена от правителството. За разликата до 500 милиона евро, колкото е реалната стойност на пакета, финансиран от КТБ, отговорни са българските държавни институции, срещу които ще предявя поредния иск в Страсбург.

В тази сметка не включвам пазарната стойност на НУРТС, придобит от Виваком на смешна цена и служещ сега като разменна монета на лакомниците, управляващи Виваком, при оттъргуването на безобразната кражба на Виваком с т. нар. държава. Естествено, за моя сметка и за сметка на кредиторите на КТБ.

Едва ли на широката публика е известно, че „обективната“ БНТ се излъчва безплатно в продължение на повече от 2 години с щедрото спонсориране на Виваком. В ущърб на НУРТС и на Виваком. Задълженията са за повече от 30 милиона лева, но какво от това! Нали журналисти на БНТ лапат кебапчета в Белград на държавна софра, за да отразяват обективно процеса на века. А групата от златотърсачи-престъпници, вкл. Велчеви – Пеевски – правителство, ще се компенсира от печалбата от препродажбата на телекома, която се оценява скептично на повече от 300 милиона евро!

Засега, обаче, голямото плюскане се отлага. Благодарение на Косарев. И на мене.

А дотогава, в един по-добър свят, НАП и прокуратурата биха потърсили отговорност от ГМ Прес, Стандарт и Блиц, излизащи благодарение на десетки милиони левове неразплатени задължения на техния „гуру“ към банката. Ако не друго – поне да спрат да излизат още две тъмнокафяви медии на Пеевски! Едва ли някой би загубил нещо от това!…“

Официално изявление на Цветан Василев, публикувано на личната му страница.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Икономика

Габрово е първенец по разкрити престъпления и след София по средногодишен доход и култура

Published

on

Област Габрово се нарежда след столицата по средногодишен доход и културен живот, първенец е по дял разкрити престъпления.

Средногодишният доход на лице от домакинството в Габрово е вторият най-висок след този в столицата. Брутната годишна работна заплата достига 13,9 хил. лв. Това сочат данните на изследването „Регионални профили: показатели за развитие”, изготвено от Института за пазарна икономика.

Регионалните профили на областите са очертани въз основа на 68 индикатора, описващи икономическото и социалното развитие на областите.Профилите на 28-те области в страната обхващат дванадесет категории, всяка от които има отношение към качеството на живот и развитието на областите.

Икономическата активност в област Габрово е по-висока от средната с коефициент от 72,5% (при 72,0% в страната). Преките чуждестранни инвестиции продължават да нарастват и достигат 3,3 хил. евро на човек, което отрежда на областта четвъртото място по този показател (след столицата, София област и Бургас). Габрово е втората област по усвояване на европейски средства (след столицата). Към 30 юни 2022 г. стойността на изплатените суми на бенефициенти по оперативните програми достига 3,8 хил. лв. на човек.

По отношение на инфраструктурното развитие Габрово е областта с най-гъста пътна мрежа в страната, но делът на автомагистралите и първокласните пътища е по-нисък от средния (16,6% при 18,5% в страната).

Въпреки че Габрово е сред сравнително силно развитите икономически области, нивото на местните данъци е ниско и през 2021 г. Прозрачността на органите на местното самоуправление в област Габрово намалява през 2022 г., но остава сравнително висока – 72,9% (при 70,2% в страната).

Представянето на област Габрово по показателите, оценяващи околната среда, е много добро, отреждайки на областта второто място в страната.

Предизвикателство пред пазара на труда остава застаряването на населението. През 2021 г. коефициентът на демографско заместване като съотношение на населението на възраст 15–19 години към това на възраст 60–64 години е 56,1% (при 69,4% в страната). През 2021 г. Габрово изпреварва област Видин и става областта с най-високо съотношение на населението на над 65 години към това на 0–14 години – 249,6% (при 149,3% в страната). Коефициентът на възрастова зависимост на населението на над 65 години към това на 15–64 години пък е 49,2% (при 34,0% в страната). Коефициентът на естествен прираст достига нови рекорди от –22,1‰ (при –13,2‰ в страната) и е третият най-нисък в страната (след този в областите Видин и Монтана).

Показателите, оценяващи здравеопазването в областта, поставят Габрово на челните места в страната (след областите Плевен и Кюстендил). Броят на общопрактикуващите лекари спрямо населението е значително по-висок от средния за страната, но специалистите са по-малко. Броят на леглата в местните многопрофилни болници нараства, но все още не достига средните стойности.

През 2021 г. броят на регистрираните престъпления срещу личността и собствеността нараства и изпреварва средния – 10,4 на хиляда души в областта при 9,8 на хиляда души в страната. Същевременно обаче Габрово продължава да е първенец по дял на разкритите престъпления – 74,9% (при 51,7% в страната.

Въпреки ограниченията, свързани с пандемията през 2020 и 2021 г. в цялата страната, културният живот в област Габрово остава сред най-интензивните в страната (само след този в столицата). Основна причина за това е изключително високият брой на посещенията на музеите, въпреки че и той, подобно на този в страната, се свива с над 50% през 2020 година. Повишаването му до 2357 на хиляда души през 2021 г. все още не може да компенсира това свиване, въпреки че остава далеч над средните нива в страната (426 на хиляда души). Посещенията на театрите също се повишават през 2021 г. и достигат 160 на хиляда души (при 129 на хиляда души в страната).

Пълният доклад за област Габрово може да видите оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Андрей Николов участва националната среща по пътна безопасност

Published

on

Заместник-областният управител на Габрово Андрей Николов участва в национална среща, по отношение на въпросите, свързани с пътната безопасност. Форумът бе иницииран от Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“( ДАБДП) и се проведе в София.

Основните теми на срещата бяха състоянието на пътната безопасност и бъдещите мерки на регионално и местно ниво за превенция на инцидентите на пътя през 2023 г. Отчетен бе прогрес в работата на Областните комисии за безопасност на движението по пътищата, които са провели над 300 заседания през последните три години.

Представени бяха новите форми на образци на докладите към ДАБДП , които са оптимизирани, като изключват излишни повторения, облекчават административната тежест и повишават ефективността на работата на секретарите на областните комисии.

Беше удължен и срокът за докладване към ДАБДП и бяха планирани общи действия на национално ниво.

На форума присъстваха още заместник-министърът на транспорта и съобщенията Николай Найденов, изпълнителният директор на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ Бойко Рановски, председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ Иво Иванов и Десислава Паунова – член на УС на Агенцията, Алекси Кесяков, съветник на министъра на вътрешните работи и др.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

СУ „Петко Р. Славейков“ отбеляза годишнина от основаването си

Published

on

След като на вчерашния голям християнски празник Никулден тържествено бе отбелязан празникът на ОУ „Проф. Пенчо Н. Райков“ в Многофункционална зала „Дръзновение“ в Трявна, днес отправяме поглед назад и към празника на едно от най-старите светски образователни средища у нас – СУ „Петко Р. Славейков“.

Годишнината от основаването на учебното заведение бе отбелязана с изключително красива и интересна изложба, под надслов „Желание да творим“, която представи творби на възпитаници от часовете им по изобразително изкуство и бе официално открита в музей „Старото школо“.

Колекцията може да бъде разгледана от жители и гости на града в зала „Проф. Кънчо Цанев“, където ще остане до 22 декември. Събраните творби са на ученици от 5-ти до 12-ти клас и представят изключително интересни и различни техники на работа, които са усвоили в часовете по изобразително изкуство.

Повече за тяхната дейност разказа техният преподавател Росица Скендерова, която имаше честта да представи първата си изложба като учител в Славейковото училище. „Ние в нашите часове по изобразително изкуство имаме много неща, които трябва да научим, включително и история на изкуството. История на изкуството най-добре се учи, когато се открива, затова с 5-ти клас учихме история на изкуството, Древна Тракия, Древен Рим, Гърция и Египет с тези паравани за снимки, като самите те откриваха начина, по който са живели и начина, по който са творели, дрехите, с които се обличали. С 6-ти клас учихме Византийската мозайка и сами я направихме само че не с оригиналните материали, ами с хартия, но мисля, че е също толкова впечатляваща. Със 7-ми клас откривахме дизайн – направихме лампи, като използвахме най-различни подръчни материали. С 10-ти клас правихме илюзия във фотографията, мисля, че техните идеи са доста свежи. Самите те доста се забавляваха, защото успяваха да открият и в трудността забавление. С 5-ти клас писахме също български поговорки върху глинени плочки, които може да видите зад мен“, сподели преподавателят по изобразително изкуство.

Събитието събра десетки ученици, бивши и настоящи преподаватели, представители на културни и образователни институции, които изразиха силните си впечатления от творчеството на децата.

Своите впечатления и искрени пожелания отправи към всички тях и кметът на Трявна Силвия Кръстева, която бе сред официалните гости при откриването на изложбата. „Първо искам да Ви кажа, че съм изключително впечатлена от едно нещо и то е, че аз толкова посещаема изложба не съм виждала, т.е. не съм присъствала тук на толкова пълна зала, за което мога само да Ви сваля шапка и да Ви кажа едно голямо „Браво!“. Г-жо Скендерова, искам на Вас също да Ви кажа едно огромно благодаря за това, че дойдохте лично при мен заедно с двама ученици, за да ме поканите и разбира се, нямаше как да не посетим изложбата и да разгледаме. Едно от нещата, докато влизах и ми направи впечатление и една от рисунките, на която пише „Любовта не се съди, а се разбира“. Това е първото, което ми направи впечатление и ще Ви помоля следното – винаги обичайте Вашите приятели, обичайте Вашите семейства, но обичайте и Вашите учители. Нека да останат в сърцата Ви, защото те ще ви дадат онова, което наистина за цял живот ще Ви помага!“, добави кметът на Трявна.

За труда и старанието, които са положили в часовете си по изобразително изкуство, децата бяха поздравени още от директорът на учебното заведение Гергана Ганчева, както и от директора на Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство – Трявна Юлия Нинова, която подчерта уменията на тревненските възпитаници и факта, че са горди наследници на старите майстори.

Празникът на училището и изложбата „Желание да творим“ бе повод, Специализираният музей да награди участниците в задачата „Трявна през моите очи“ към образователната програма „Трявна – позната и непозната“. Отличени бяха авторите на есе, на снимка и видео.

Освен наградите за победителите, всички получиха грамота за участие и разбира се, почерпка за целия клас.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица