Свържи се с нас

Новини

Директорът на РДГ отсече: „Без компромиси за провинили се служители“

Published

on

снимка: Областна администрация - Габрово

снимка: Областна администрация – Габрово

Заместник – областният управител Иглика Иванова – Събева свика на редовно заседание на Областния консултативен съвет по охрана на горите, дивеча и рибата, по време на който беше представен анализ за състоянието и опазването на горските територии в област Габрово през 2015 година.

Директорът на Регионална дирекция по горите – Велико Търново /РДГ Велико Търново/ инж. Николай Николов участва в заседанието и сподели, че дейността по опазване на горите в РДГ Велико Търново, в частност в Габровска област, е добра.

снимка: Областна администрация - Габрово

снимка: Областна администрация – Габрово

„Регионалната дирекция като контролен орган, а СЦДП Габрово като стопански субект, е безкомпромисна към служителите си, допуснали нарушения. Прилагат се всички мерки и нормативни документи към недисциплинираните служители”, смята още инж. Николов.

Според него съвместната работа по опазването на горите, рибата и дивеча трябва да продължи в нестандартните форми и начини на действие, противодействащи на нарушителите по незаконната сеч и транспорт на дървесина от горските територии. Да продължат проверките в дървопреработващите цехове и складове от всички институции имащи пряко отношение, а със съдействието на Областната администрация и прякото участие на ТП ДГС и ДДС да се подобри работата с кметовете на населените места.

Служителите по горите ще разчитат и в бъдеще полицията да оказва, както до сега своевременна и компетентна помощ.

Като важни превантивни мерки бяха посочени видеонаблюдението в дървопреработвателните цехове, електронният превозен билет и поставените GPS – устройства на автомобилите.

„Надяваме, че НАП – Габрово ще намери начини и форми за своевременното събиране на дължимите суми на нарушителите“, каза още директорът на РДГ Велико Търново и допълни пред участниците в съвета, че чрез обединени усилия и системни проверки трябва да запазим максимално зеленото богатство на Габровска област.

От представената информация става ясно, че през 2015 година на територията на РДГ Велико Търново са извършени 25 546 бр. проверки. На територията на област Габрово от съставените 196 бр. акта за установяване на административно нарушение /АУАН/, издадени са 189 бр. наказателни постановления и са влезли в сила 153 бр.

Накратко 79 % от нарушенията са по Закона за горите и са главно за незаконна сеч, съхранение и транспорт на дървесина. Тези нарушения придобиват масов и организиран характер. Обект на посегателство са почти всички гори, независимо от тяхната собственост.

В равнинните райони целта е добив на дърва и технологична широколистна дървесина за пазара, а в планинските райони – добив на строителна дървесина от ценни и търсени в момента дървесни видове – череша,орех и дъб.

„Една от причините за ниската разкриваемост на нарушенията за количества на незаконно добитата дървесина са разпръснатите маломерни частни гори, в които се извършва ползване едновременно в няколко имота в охранителния участък, появата на много фирми ползватели по едно и също време, на които се издават превозни билети”, сочат анализите на дирекцията по горите.

Като най – успешни се посочват проверки с полицията в трите горски и едното ловно стопанство. Обекти на проверките са превозните средства транспортиращи дървесина, обектите за добив на дървесина в държавните горски територии и в гори на физически и юридически лица, дървопреработващите цехове, ловци и риболовци.

С ИАРА се извършват съвместни проверки: на територията на ТП ДГС Севлиево на язовир ”Ал. Стамболийски” и на територията на ТП ДГС Габрово на язовир „Смирненски” . На територията на Габровска област са проверени почти на сто процента всички дървопреработващи складове и цехове.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

Концерт „Дървото на влюбените“

Published

on

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Измерват качеството на атмосферния въздух в района на Колелото

Published

on

РИОСВ – Велико Търново възложи на Изпълнителна агенция по околна среда измерване качеството на атмосферния въздух в парк „Колелото“ на Габрово по искане на Областна администрация – Габрово.

Измерването е инициирано във връзка със зачестили сигнали от граждани за влошено качество на въздуха в този район.

Мобилната автоматична станция за контрол качеството на атмосферния въздух към Регионална лаборатория Русе е разположена до детска ясла „Славейче“.

Станцията ще измерва основните показатели, характеризиращи качеството на атмосферния въздух: фини прахови частици до 10 микрона (ФПЧ10), серен диоксид, азотен оксид, азотен диоксид и озон, във времеви обхват от седем денонощия – от 1 до 7 февруари.

След приключване на измерването и получаване на данните, РИОСВ ще оцени измерените показатели с приложимите норми в Наредба №12 от 15.07.2010 г. за норми за серен диоксид, азотен диоксид, фини прахови частици, олово, бензен, въглероден оксид и озон в атмосферния въздух.

Данните ще бъдат предоставени на Областна администрация – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Читател сигнализира: Фирма трови въздуха на Габрово!

Published

on

Местна фабрика за производство на мебели трови въздуха в Габрово. За това алармира до редакцията на „Габрово Нюз“ читател на медията, който ни изпрати снимки от поредното констатирано от него замърсяване и своя коментар към тях.

По думите му мебелната фабрика продължава да гори отпадъчни материали, правещи въздуха токсичен, въпреки многократните призиви да не го прави. Предприятието се намира в северната индустриална зона на Габрово.

Неговото търпение вече се изчерпило и затова се решил да предприеме следваща стъпка, правейки публично това, което не кореспондира със спечелената от Габрово екологична награда на Европейската комисия „Европейски зелен лист“.

Според автора на сигнала, изпратен до нас, когато се горят вредните за природата и човека материали, в района трудно се диша и се усеща остра неприятна задушлива миризма.

Случвало се е дори да има и придружаващо силно задимяване, тъй като човекът, потърсил ни да дадем гласност на случая, допуска, че биват изгаряни лепила и всякакви синтетични материали.

Чрез изпратения до „Габрово Нюз“ сигнал, гражданинът се надява компетентните институции да се самосезират, замърсяването на въздуха да бъде преустановено и повече да не бъде допускано. Дали тази порочна практика ще бъде преустановена, предстои да разберем.

В случай, че мебелната фабрика желае да предостави своето обяснение за издигащия се от техния двор тъмен пушек, видно от снимките, нашата медия ще ѝ предостави трибуната си за право на отговор до широката общественост.

Вашите новини от деня, сигнали, мнения, коментари и гледни точки можете да изпращате на редакционната ни поща: info@gabrovonews.bg, на фейсбук страницата или на телефон: +359 878 993 779, а ние ще ги правим публично достъпни на вниманието на широката общественост и аудитория на „Габрово Нюз“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица