Свържи се с нас

Култура

Габрово покани фондация „Цанко Лавренов“ да гостува в Галерията

Във вторник заместник – кметът на Габрово Нела Рачевиц и директорът на галерията Евгени Недев първи видяха първообраза на картината „Габрово 1847“, която е в неизвестност и се издирва

Published

on

Евгени Недев и Лаврен Петров, снимка: ХГ "Христо Цокев"

Евгени Недев и Лаврен Петров, снимка: ХГ „Христо Цокев“

На 12 юли Габрово се превърна в част от важно национално събитие, организирано от Фондация „Цанко Лавренов“. Заместник – кметът на Габрово Нела Рачевиц и директорът на Художествена галерия „Христо Цокев“ – Габрово Евгени Недев първи видяха първообраза на картината „Габрово 1847“, която е в неизвестност и се издирва.

За първи път пред родна публика, Фондация „Цанко Лавренов”, съвместно с Национален дворец на културата, показа оригинална рисунка с молив – първообраз на изгубения в началото на XXI век шедьовър на живописеца Цанко Лавренов.

Творбата носи името „Габрово 1847 година – първото просветно събрание в България, свикано от Васил Априлов, в което е взето решение за построяването на първата гимназия в България“, 1968 г.

„Търсим платното, за да не бъде то изгубено за българската история и култура, а още по-хубаво би било, ако успеем да го включим в голямата монография за творчеството на Цанко Лавренов, която подготвяме. Надявам се и много ми се иска, тази история да продължи в Габрово, защото ние имаме да разкажем още много неща за Цанко Лавренов“, сподели Лаврен Петров, управител на фондацията и внук на художника.

„За Художествена галерия „Христо Цокев“ ще бъде чест да бъде домакин на токова събитие“, каза Евгени Недев. „С г-н Лаврен Петров договорихме изявата да бъде в Габрово в края на годината и да съвпадне с рождената дата на Цанко Лавренов – 24 ноември. Тогава ще бъде представено и най-новото книжно издание, посветено на 120 годишнината от рождението на големия български художник, което все още не излязло от печат. Ще бъде показан и 3 -минутен филм, заснет по повод обявяването на Цанко Лавренов за Почетен гражданин на Габрово“, допълни още той.

Лаврен Петров и Людмил Веселинов, снимка: ХГ "Христо Цокев"

Лаврен Петров и Людмил Веселинов, снимка: ХГ „Христо Цокев“

Събитие бе открито от д-р Людмил Веселинов, член на Борда на директорите на НДК. „За всички нас е важно тази творба да бъде намерена и въведена в научна употреба, тъй като доста години тя липсва на изследователите на Цанко Лавренов“, коментира той.

Идеята за тази кампания възниква при организирането на изложбата, посветена на 120 години от рождението на художника със заглавие „Цанко Лавренов – между модерното и канона“, дело на Софийска градска художествена галерия, Градска художествена галерия – Пловдив и Фондация „Цанко Лавренов“.

Изложбата включва 252 творби на художника и може да бъде видяна до 14 август в залите на Софийска градска художествена галерия.

„Той е нарисувал поне два пъти повече картини, отколкото има изложени в галериите. Аз се надявам, че почти всички са запазени, въпросът е, че някои не знаем къде са. Една от тях е шедьовъра „Габрово 1847”, коментира внукът на художника Лаврен Петров. „Нашата идея е да говорим за Габрово и Цанко Лавренов. Да убедим настоящия собственик да покаже картината.“

Тази интересна история на картина, направила големия български художник Почетен гражданин на Габрово през 1969г. направи града ни част от едно национално събитие.

Култура

Първа научна конференция „Епохи, личности, памет“

Published

on

През тази година Исторически музей – Дряново, Община Дряново и Исторически факултет на ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” организират първото издание на националната научна конференция “Епохи, личности, памет”, която ще се проведе в Дряново на 29 и 30 септември. Научен ръководител на конференцията е проф. д-р Петко Ст. Петков.

Конференцията се посвещава на 150 години от рождението на Никола Мушанов и 130 години от рождението на Стойчо Мошанов. Примерните тематични полета на научните разработки в широко поставената от организаторите историческа рамка на заглавието са: Дряново и неговите личности; Проблеми на българската модернизация; България в света; Памет и културно-историческо наследство.

Предвижда се и издаване на сборник с докладите от конференцията.

Към поставените условия за участие в научния форум интерес проявиха 40 учени: университетски преподаватели, научни работници в БАН, специалисти в структурите на Държавен архив, Регионални и общински музеи.

Националната научна конференция ще се проведе в два последователни дни като докладите са тематично разделени и хронологично подредени в две секции: „Епохи и личности” и „Памет”.

В културната програма на участниците, в края на първия работен ден, е включено и посещение на Икономовата къща, в която е разположена експозиция „Възрожденско църковно изкуство в Дряново”.

„Големият интерес към така поставената от организаторите тема на научната конференция, разнообразието от заглавия със заявка за нов съществен принос по историческата ни осведоменост и осветляване живота, делото на личности, институции и събития, ни карат да сме оптимисти за успеха на новото начинание и да работим в посока Националната конференция „Епохи, личности, памет” в Дряново да стане традиционна за научните среди в България“, заяви Иван Христов, директор на Историческия музей в Дряново.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Владимир Карамазов гостува на Фотографски срещи Севлиево 2022

Published

on

Владимир Карамазов – актьорът, продуцент, фотограф и водещ на „Сървайвър”, е големият сюрприз на дебютните Фотографски срещи Севлиево 2022 – „Истории в кадър…”. Той ще е специален гост на събитието с домакин Народно читалище „Развитие-1870”, в чието творческо пространство ще бъдат експонирани авторските му снимки от шестото издание на конкурса за художествен анализ на фотография „Снимките говорят”.

Форум, част от официалната програма на 13-ти Европейски месец на фотографията, осъществен с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура” и с инициатор – Фотографска академия „Янка Кюркчиева“.

Откриването ще бъде на 15 октомври, в 16.00 часа. 23 са фотографиите на Владимир Карамазов с текстове-анализи върху тях, които лично той ще представи в арт декорираното с дървени пана фоайе на втория етаж в читалище „Развитие”.

Най-добрите слова върху кадрите от постъпилите 100 анализа на 54 участника в тазгодишния конкурс „Снимките говорят” избра жури в състав: Здравка Евтимова – писател, журналист и преводач, Михаела Михайлова – филолог и редактор, професионален преводач, Теодора Духовникова – актриса с отношение към писменото слово, Владимир Карамазов, AFIAP – актьор с отношение към фотографията и Олимпия Николова-Даниел – куратор на галерия-книжарница „София Прес”.

Предизвикателство за пишещите хора, които развихриха въображението и умението си, карайки образите от кадрите на талантливия фотограф да проговорят с техните думи, да въздействат и разчувстват, създавайки симбиозата между фотообразите и словото.

Фотографията е част от живота на Карамазов още от детството и негова голяма страст. Днес той дели времето си между репетиции и пътувания, по време на които преследва най-добрия кадър. Негови фотографии са отличени в едни от най-престижните конкурси у нас и в чужбина.

Карамазов бе избран сред 10-те финалисти в категориите „Хора” и „Природа” в престижния конкурс на Smithsonian Magazine – конкуренция на National Geographic. Два негови кадъра бяха публикувани и в елитното списание Vogue. След откриването на изложбата Карамазов ще говори за фотография и разговоря искрено и лично с публиката на Фотографски срещи Севлиево 2022 – „Истории в кадър…”.

Автор: Десислава Димитрова,
организатор при НЧ „Развитие-1870“ – Севлиево

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Представят сборника „Къде ли не съм строил…“ в Историческия музей на Дряново

Published

on

Почти едно десетилетие съставителят на сборника „Къде ли не съм строил“, Николай Пенчев, е работил като уредник, а през 1985-86 г. и временно е изпълнявал длъжността директор на Исторически музей – Дряново. И въпреки, че след това напуска институцията, той остава пристрастен към изследване историята на Дряново и дряновския край.

Има множество публикации в местния печат и няколко участия в научни конференции като любима тема на неговите проучвания са строителите от Дряновско. Сега своите статии, и на други изследователи на строителните традиции тук, Николай Пенчев събра и издаде в сборник.

Освен публикуваните в периодичния печат и в други медии текстове, книгата му съдържа 130 страници с 10 различни приложения, където лесно и удобно могат да се открият интересни данни и направят справки за селищата от Дряновско, и имената на майстори, предприемачи, строителни инженери, техници, наименования на инструменти, термини от практиката.

„Къде ли не съм строил“ представлява интерес за всеки, който се интересува от историята на Дряново и дряновския край. Събитието ще се състои на 27 септември, вторник, от 17.30 ч. в Исторически музей – Дряново.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица