Свържи се с нас

Култура

„Вредон“ и изкуството да танцуваш със знамена

Published

on

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Ако искате да се докоснете до фолклорна традиция, възникнала през Средновековието и популярна от западноевропейските карнавали, запазете си тази вечер, 20 юли, и я изкарайте с приятели и близки на пл. „Възраждане“ пред сградата на Община Габрово.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

От 19.00 часа започва концертът на белгийската група „Вредон“ от побратимения ни град Аалст, които ще представят вълнуващ спектакъл с танци, акробатични фигури чрез размяна на знамена във въздуха, биене на барабани и съвременна музика. Събитието е посветено на националния празник на Кралство Белгия – 21 юли.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Групата „Вредон“ е основана през 1980 г. и наброява около 190 млади хора, запалени по танците със знамена и започнали да ги практикуват от шестгодишна възраст. Те са играли в над 35 страни по света – от Бразилия до Русия, от Тайланд до САЩ, дори са участвали на световното изложение в Пекин през 2010 г. В Габрово ще ни гостува малка формация от близо 30 души.

Всяко лято те пътуват зад граница и използват възможността да опознаят света чрез културен обмен, участия в международни фолклорни фестивали, представяне на семинари, на които учат местните хора как да изпълняват сложни фигури като си разменят знамена във въздуха.

Традицията на танците със знамена под съпровода на барабани е възникнала през Средновековието. Първоначално това е било вид комуникация между военните началници и войниците им, които са общували чрез аудио сигнали – биенето на барабани и визуални сигнали – размахване на знамена. Всяка фигура и движение със знаме е означавала нещо: напред, надясно, наляво, атака и т.н. В мирно време хората, които са размахвали знамена са се присъединявали към различни гилдии, например тази на стрелците. По време на фестивали и карнавали те са забавлявали публиката като са демонстрирали серии от фигури с размяна на знамена. Всяка гилдия е имала собствена серия от фигури. Класика в това изкуство е „серията от Брехт“, която се изпълнява и до днес от някои гилдии и произхожда от селището Брехт в провинция Антверпен, Северна Белгия. Изкуството на танците със знамена е много популярно в Холандия и фламандската част на Белгия и се изпълнява не само в съпровод на барабани, но и в съчетания с модерна и джаз музика.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Заповядайте на 20 юли 2016г., от 19.00 часа на пл. „Възраждане“, „Вредон“ ви очакват и ще спечелят сърцата ви!

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Галерия „Видима“ ще отпразнува 25 години

Published

on

Галерия „Видима“ ще отпразнува своят 25-ти рожден ден през този месец. Празникът ще се проведе на 7 декември от 18.00 часа в галерия „Арт зона“, площад „Свобода“, трети етаж на тренинг центъра на „Идеал Стандарт – Видима“, бившият РУМ.

В празничната изложба, която е подготвена специално за повода, ще бъдат показани над 100 произведения на изкуството, които са станали част от фонда на галерия „Видима“ през последните 5 години.

„За този период представихме пред ценителите на изкуството в Севлиево близо 50 известни български художници от цялата страна, много от които за пръв път показаха своето творчество в нашият град, с което изключително се гордеем!

Щастливи сме, че традицията продължава и изказваме своите най-искрени, и сърдечни благодарности към ръководството на „Идеал Стандарт – Видима“ АД за безусловната подкрепа през всички тези години! Заповядайте на 7-ми декември от 18:00 часа“, споделят от Галерия „Видима“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

НМО – Габрово откри изложба в министерство на образованието

Published

on

Изложбата „Елате да живеем за нашите деца“ на Национален музей на образованието гостува в Министерството на образованието и науката. Мобилната изложба е подредена във фоайе „Ротонда“ на министерството.

Чрез богат снимков и документален материал от фонда на НМО изложбата представя в 24 табла исторически преглед на развитието на предучилищното образование в България от Възраждането до днес като част от цялостното развитие на образователната система.

Изложбата е посветена на 140 години от създаването на първата детска градина в България, открита от Никола Живков в Свищов, и 145 години от първото ръководство за предучилищно възпитание „Детинска мъдрост“.

Снимковият материал обхваща периода от първите публикации по темата от времето на Възраждането и проследява пътя на развитие до днес. В изложбата са показани оригинални материали и пособия от фонда на музея, които са използвани в работата с деца в детските градини.

Музейният разказ дава информация за световните педагози Фридрих Фрьобел, Уилям Килпатрик, Овид Декроли, Мария Монтесори и техните постижения за усъвършенстването на детските предучилищни заведения. Важна роля за предучилищното възпитание у нас оказват видни български дейци като Драган Цанков, Никола Живков, проф. Шишманов, Пенка Касабова и други.

Изложбата бе официално открита на 22 ноември от заместник- министъра на образованието и науката Мария Гайдарова, която каза: „Ние трябва да познаваме тази история, защото тя е извор на вдъхновение, гордост и мъдрост“, Зам.-министър Гайдарова подчерта ключовата роля на предучилищното образование в създаването на умения от най-ранна детска възраст, с които децата да растат спокойни, уверени и щастливи.

Тя благодари на екипа на музея в Габрово и посочи, че от неговото наследство ще черпят знания и опит бъдещите образователни дейци. На присъстващите в ротондата бе показана и презентация за историята на предучилищното образование в България, създадена с материали от фонда на НМО.

Изложбата ще гостува в МОН до 20 декември т.г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Представят в ДХС луксозния фотоалбум „Строи се монумент“

Published

on

По случай 41-вата годишнина от откриване на Дом-паметника на връх Бузлуджа, която бе на 23 август, излезе на бял свят фотоалбумът „Строи се монумент”, съобщиха от Община Габрово.

Луксозното издание, което разказва за начина, труда и строителните неволи на хората, изградили този мащабен и единствен за времето си монумент, ще бъде представено на 24 ноември от 18.00 часа в Музея на хумора и сатирата в Габрово.

Книгата съдържа 363 фотоса, заснети от тримата щатни фотографи на обекта – Артин Азинян, Петър Бакалов и Бедрос Азинян и обхваща периода от началото на строителството му, поставено през 1974 година, до затварянето му през 1989 година.

Фотоалбумът издава казанлъшкият фотограф-художник Бедрос Азинян, който ще представи книгата в Габрово.

На 23 януари 1974 г. архитект Георги Стоилов и инженерите започват подготовката на строителната площадка. Планинският връх Бузлуджа е свален с 9 метра (от 1 441 м до 1 432 м) като са изкопани 15 000 кубически метра скала за основата на паметника. В процеса са използвани общо 70 000 тона бетон, 3000 тона армирана стомана и 40 тона позлатено стъкло.

Построяването на Бузлуджа е финансирано с публични дарения с намерението да се превърне в общонационална кауза. Поради трудното място, тежките метерологични условия особено през зимата и конструктивната сложност, проектът е отнел повече от седем години (Януари 1974 – Август 1981).

По време на осемгодишното използване на паметника, той е бил посетен от над 2 милиона души. Имало е строг график за всеки ден през работното време: от 9 до 12 и от 13 до 16 часа, с изключение на понеделник и вторник, когато сградата е била затворена. Не се е изисквало входна такса, а предварително писмено известие и регистрация.

Приемът е бил на всеки пълен час. В сградата групите задължително оставали заедно и извървявали фиксиран маршрут с екскурзовод. Основна забележителност е било шоуто “Звук и светлина” в основната зала на паметника. Беседите на екскурзоводите са представяли и интерпретирали както изображенията на мозайките, така и актуални теми.

Високият 70 метра пилон не е бил отворен за посетители, а достъпен само за техническо обслужване.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица