Свържи се с нас

Култура

2,5 млн. работници очакват Димитър Костадинов

Published

on

снимка: ЕМО "Етър"

снимка: ЕМО „Етър“

2,5 милиона работници очакват Димитър Костадинов от ловешкото село Орлене. Там, без намесата на химически препарати, благодарение на чистата природна среда става най-вкусния мед. Димитър Костадинов има 150 кошера с 8 милиона пчели, 1/3 от които са работници.

Пчеларят от Ловешко спечели първо място в конкурса за „Най-вкусен мед” през първия ден на ХІV Национален пчеларски събор. Събитието, което се проведе на 9 и 10 юли в ЕМО „Етър”, събра над 30 производители на мед, продукти от мед и инвентар, свързан с пчеларството.

снимка: ЕМО "Етър"

снимка: ЕМО „Етър“

Димитър Костадинов е сертифициран като производител на биологични продукти от 9 години.

„С пчеларство се занимавам от 60 години. Природата в родното ми село Орлене е чиста, няма пръскане, няма много пчелни семейства”, споделя бившият военен. Убеден е, че с пчеларство в наши дни човек може да се издържа.

Осем от производителите на мед, които участваха в Националния пчеларски събор в ЕМО „Етър”, се включиха в конкурса за „Най-вкусен мед”. Класирането бе определено от посетителите, които имаха възможността да опитат от продукцията.

снимка: ЕМО "Етър"

снимка: ЕМО „Етър“

Втора, след Димитър Костадинов, се нареди Стоянка Петкова от разположеното близо до Соколския манастир габровско село Зелено дърво. Медът от нейните кошери е изваден преди седмица и по мнението на посетители има много лек и приятен вкус.

Трета позиция бе присъдена на лавандуловия мед, създаден в стопанството на д-р Юлиян Кехайов. Пчелинът на ветеринарния лекар се намира в Природен парк „Русенски лом”. За семейството му няма свободно време, интересът към пчелните му продукти е голям. От 10 години за Юлиян Кехайов пчеларството се е превърнало в бизнес.

снимка: ЕМО "Етър"

снимка: ЕМО „Етър“

„Пчелите приличат на хората в големите градове, но са много по-дисциплинирани. Всяка си знае мястото и работата”, споделя съпругата му, която е негов първи помощник.

Конкурсът за „Най-добре аранжиран щанд” спечели Любомир Богданов от Плевен, който представя свещи, изработени от пчелен восък. Животни, растения и фигури на известни диктатори привличат посетителите към мястото, където се е разположил той.

снимка: ЕМО "Етър"

снимка: ЕМО „Етър“

Иван Жабов от Сливен зае второто място, а трети е Стилиян Стоянов от София със своята козметика и лечебни балсами.

На Националния пчеларски събор в ЕМО „Етър” Георги Вавов показва преса за лични пчеларски нужди.

„Повечето пчелари предпочитат да си дадат восъка на магазина и да вземат готови основи.

Голямото предимство на моята преса е, че всеки може да контролира качеството – слагаш восък и излиза 100% восъчна основа, на която няма защо да се чудиш как да качваш пчелите си.

Тя е от собствения пчелин. Основите стават малко по-дебели и затова се зателват по-добре.

Вероятността да се накъса прясно изградената пита е много по-малка. Друго предимство на това изделие е, че при липса на восък и наличие на нектар пчелите могат да издигат от дебелата основа восък и да надграждат килийките”, разказва Георги Вавов, който е редовен участник Националния пчеларски събор в ЕМО „Етър”.

Събитието продължи и на 10 юли, а всеки от посетителите можеше да си купи качествен мед, всякакви видове пчелни продукти и инвентар.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Над 70 рисунки в конкурса „Умножи доброто“, посветен на 100 години БМЧК

Published

on

С обща изложба и награждаване на участниците завърши конкурсът за детска рисунка „Умножи доброто“, иницииран от Български младежки Червен кръст – Габрово и Национален музей на образованието.

Инициативата е посветена на 100-годишнината от основаването на БМЧК, който и до днес е най-голямата неправителствена младежка организация, която активно участва в обучението и възпитанието на деца и младежи до 29 години.

С рисунките на всички участници – над 70, е подредена изложба в Националния музей на образованието, която беше открита точно в деня на вековния юбилей – 14 октомври.

Идеята за хуманност, за смисъла да помагаш и твориш добро е представена в исторически план от Националния музей на образованието в няколко витрини с експонати от фонда. Показаните медали, значки и почетни отличия на червенокръстката организация, връчвани на учители и ученици по време на Балканските, Първата и Втора световни войни, както и в мирно време; снимки от София, Елхово, Търново, Габрово; списъци на членове; касички за събиране на помощи говорят за съпричастността на българското училище към мисията на БЧК за милосърдие и благотворителност.

След откриването на общата изложба – от конкурса и на музея, бяха тържествено връчени наградите на отличените в отделните възрастови групи.

В категория от 4 до 6 години:
Първо място – Михаела Дончева, 5 г., школа „Елиза арт”;
Второ място – Емилиян Георгиев, 5 г., ДГ „Перуника” 1;
Трето място – Християна Митева, 4 г.

В категория от 7 до 12 години:
Първо място – Теодора Попминкова, 10 г., школа „Елиза арт”;
Второ място – Стефан Иванов, 8 г., НУ „Васил Левски”;
Трето място – Йорданка Захариева, 8 г., школа „Елиза арт”.

В категория от 13 до 16 години:
Първо място – Емили Цонева, 16 г., школа „Елиза арт”;
Второ място – Кристина Узунова, 13 г., ОУ „Христо Ботев”;
Трето място – Анелия Младенова, 13 г., ОУ „Христо Ботев”.
Специална награда на комисията: Еси Салим – 12 г.

За създаването на Български младежки Червен кръст:
Още през Сръбско-българската война от 1885 година българските ученици напускат училище и отиват на фронта да бранят освободеното отечество. По време на Балканските войни едни от най-възторжените и предани санитарни бойци са младежите доброволци. Активното участие на младежите в дейността на БЧК през двете Балкански войни – особено по време на втората, става причина ръководството му да започне да обмисля създаването на младежка организация, но дебатът за подобни структурни промени остават на заден план по време на започналата през 1914 г. Първа световна война.

През 1920 г. Лигата на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец решават да се създаде Младежка структура. Двадесет национални дружества, между които и БЧК, учредяват през 1921 г. своя Младежка организация, ръководена от Върховното управление на БМЧК, което се състои от представители на БЧК, на Министерството на образованието и Министерството на здравеопазването.

В продължение на един век организацията подпомага милиони младежи и деца чрез обучения, промоция на хуманитарни ценности, здравна просвета и подготовка за реакция при бедствия.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Габровската постановка „Под игото – 1894-та“ с награда от фестивала в Сливница

Published

on

Спектакълът „Под игото – 1894-та“ на Драматичен театър „Рачо Стоянов“ спечели наградата „впечатляващо представление“ от VII-то издание на Европейския фестивал на пътуващия театър. Постановката на режисьора Петринел Гочев закри форума, който се проведе от 5 до 11 октомври 2021 г. на сцената на НЧ „Съзнание – 1907“ в Сливница.

Общо седем представления бяха включени във фестивалната програма тази година. Освен габровския театър, в събитието участваха ДТ „Сава Огнянов“ – Русе, ДТ „Стоян Бъчваров“ – Варна, Квартален театър „Мим-Арт” – София, Бойка Велкова с авторски спектакъл и Георги Мамалев с комедиен моноспектакъл. Отпадна участието на Театър Комедия – Скопие от Република Северна Македония. На тяхно място публиката гледа представлението „Чудомирщини“ на реж. Милослав Милославов.

В постановъчния екип на „Под игото – 1894-та“ влизат: Гергана Змийчарова – автор на текста, плаката и мултимедията; Гергана Лазарова-Рънкъл – сценография и костюми, Светлана Цвяткова – хореография, студио „Елисей“ – музика, Росина Пенчева – фотограф. Участват актьорите от ДТ „Рачо Стоянов“: Надежда Петкова, Димо Димов, Стоян Руменин, Таня Йоргова, Петко Петков, Светослав Славчев, Любен Попов, Найден Банчевски, Анатолий Ставрев, Гордан Коев и Боян Петров.

В част от сцените участват деца и младежи от габровската театрална школа „Котешката къща“: Валентин Петров, Адриана Кънева, Виктория Витанова, Ивет Симеонова, Йонислава Дончева, Мария Иваничкова, Мая Дянкова, Мелани Борисова и Николет Иванова.

През 2019 г. габровската трупа представи спектакъла „За Първото българско царство: Отшелника“ на реж. Петринел Гочев в V-то издание на Европейския фестивал на пътуващия театър. Журито им присъди голямата награда „най-впечатляващ спектакъл” и наградата „нови хоризонти” на актрисата Надежда Петкова, заради майсторското ѝ изпълнение и сценично присъствие.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Българската общност в Украйна покани габровския театър за 24 май

Published

on

Екипът на габровския спектакъл „Салиери“ се срещна с представители на българската общност в украинските градове Николаев и Одеса. Това се случи паралелно с участието на ДТ „Рачо Стоянов“ в XII-я Открит театрален фестивал „Хомо луденс“. Посещението в Украйна се проведе от 5 до 8 октомври 2021 г.

Габровската трупа гостува на най-големия празник на българската общност в Николаев – 230 години от основаването на Терньовка, квартал на града. Местното дружество на българите „Иван Вазов“ връчи наградата „150-годишнина на Южнославянския пансион на Тодор Минков в Николаев“ на директорите на габровския театър – Петко Койчев и на Николаевския театър – Артьом Свистун. Отличието се дава на хора, които допринасят за развитието на културата и образованието на българската общност в Николаевска област.

По покана на Светослав Иванов – генерален консул на Република България в Одеса, и консул Кирил Апостолов габровската трупа посети Одеса и се срещна с представители на местното сдружение на българите „Българско народно събрание“. Директорът на ДТ „Рачо Стоянов“ Петко Койчев обсъди бъдещо гостуване с председателя на сдружението Валери Твердовски. По-рано подобни разговори бяха проведени и с Олга Колот от българската общност в Николаев. Планира се нова визита на габровския театър през месец май 2022 г. със спектакъла „Под игото – 1894-та“ на режисьора Петринел Гочев. Поводът за поканата е 24 май и отбелязването на Деня на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Предвиждат се две представления на „Под игото – 1894-та“ пред българската общност в Николаев и Одеса.

В рамките на XII-то издание на театралния фестивал „Хомо луденс“ се проведе международна научна конференция на тема „Театрална педагогика“. Директорът на габровския театър Петко Койчев представи реферата „Проблеми в театралното образование в условията на пазарна ситуация, в която са поставени университетите в България“. Сред официалните гости на конференцията беше Елена Суворова – началник на отдел „Управление на културата, националностите и религията“ при Областната държавна администрация в Николаев.

Драматичен театър „Рачо Стоянов“ – Габрово беше единственият български представител на фестивала „Хомо луденс“. Екипът на постановката „Салиери“ спечели три награди: „най-добър спектакъл“ и „най-добра мъжка роля“ за актьора Димо Димов, връчени от експертното жури, и „най-добра мъжка роля“ за актьора Димо Димов, връчена от алтернативното жури на журналистите.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица