Свържи се с нас

Култура

2,5 млн. работници очакват Димитър Костадинов

Published

on

снимка: ЕМО "Етър"

снимка: ЕМО „Етър“

2,5 милиона работници очакват Димитър Костадинов от ловешкото село Орлене. Там, без намесата на химически препарати, благодарение на чистата природна среда става най-вкусния мед. Димитър Костадинов има 150 кошера с 8 милиона пчели, 1/3 от които са работници.

Пчеларят от Ловешко спечели първо място в конкурса за „Най-вкусен мед” през първия ден на ХІV Национален пчеларски събор. Събитието, което се проведе на 9 и 10 юли в ЕМО „Етър”, събра над 30 производители на мед, продукти от мед и инвентар, свързан с пчеларството.

снимка: ЕМО "Етър"

снимка: ЕМО „Етър“

Димитър Костадинов е сертифициран като производител на биологични продукти от 9 години.

„С пчеларство се занимавам от 60 години. Природата в родното ми село Орлене е чиста, няма пръскане, няма много пчелни семейства”, споделя бившият военен. Убеден е, че с пчеларство в наши дни човек може да се издържа.

Осем от производителите на мед, които участваха в Националния пчеларски събор в ЕМО „Етър”, се включиха в конкурса за „Най-вкусен мед”. Класирането бе определено от посетителите, които имаха възможността да опитат от продукцията.

снимка: ЕМО "Етър"

снимка: ЕМО „Етър“

Втора, след Димитър Костадинов, се нареди Стоянка Петкова от разположеното близо до Соколския манастир габровско село Зелено дърво. Медът от нейните кошери е изваден преди седмица и по мнението на посетители има много лек и приятен вкус.

Трета позиция бе присъдена на лавандуловия мед, създаден в стопанството на д-р Юлиян Кехайов. Пчелинът на ветеринарния лекар се намира в Природен парк „Русенски лом”. За семейството му няма свободно време, интересът към пчелните му продукти е голям. От 10 години за Юлиян Кехайов пчеларството се е превърнало в бизнес.

снимка: ЕМО "Етър"

снимка: ЕМО „Етър“

„Пчелите приличат на хората в големите градове, но са много по-дисциплинирани. Всяка си знае мястото и работата”, споделя съпругата му, която е негов първи помощник.

Конкурсът за „Най-добре аранжиран щанд” спечели Любомир Богданов от Плевен, който представя свещи, изработени от пчелен восък. Животни, растения и фигури на известни диктатори привличат посетителите към мястото, където се е разположил той.

снимка: ЕМО "Етър"

снимка: ЕМО „Етър“

Иван Жабов от Сливен зае второто място, а трети е Стилиян Стоянов от София със своята козметика и лечебни балсами.

На Националния пчеларски събор в ЕМО „Етър” Георги Вавов показва преса за лични пчеларски нужди.

„Повечето пчелари предпочитат да си дадат восъка на магазина и да вземат готови основи.

Голямото предимство на моята преса е, че всеки може да контролира качеството – слагаш восък и излиза 100% восъчна основа, на която няма защо да се чудиш как да качваш пчелите си.

Тя е от собствения пчелин. Основите стават малко по-дебели и затова се зателват по-добре.

Вероятността да се накъса прясно изградената пита е много по-малка. Друго предимство на това изделие е, че при липса на восък и наличие на нектар пчелите могат да издигат от дебелата основа восък и да надграждат килийките”, разказва Георги Вавов, който е редовен участник Националния пчеларски събор в ЕМО „Етър”.

Събитието продължи и на 10 юли, а всеки от посетителите можеше да си купи качествен мед, всякакви видове пчелни продукти и инвентар.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

НМО – Габрово откри изложба в министерство на образованието

Published

on

Изложбата „Елате да живеем за нашите деца“ на Национален музей на образованието гостува в Министерството на образованието и науката. Мобилната изложба е подредена във фоайе „Ротонда“ на министерството.

Чрез богат снимков и документален материал от фонда на НМО изложбата представя в 24 табла исторически преглед на развитието на предучилищното образование в България от Възраждането до днес като част от цялостното развитие на образователната система.

Изложбата е посветена на 140 години от създаването на първата детска градина в България, открита от Никола Живков в Свищов, и 145 години от първото ръководство за предучилищно възпитание „Детинска мъдрост“.

Снимковият материал обхваща периода от първите публикации по темата от времето на Възраждането и проследява пътя на развитие до днес. В изложбата са показани оригинални материали и пособия от фонда на музея, които са използвани в работата с деца в детските градини.

Музейният разказ дава информация за световните педагози Фридрих Фрьобел, Уилям Килпатрик, Овид Декроли, Мария Монтесори и техните постижения за усъвършенстването на детските предучилищни заведения. Важна роля за предучилищното възпитание у нас оказват видни български дейци като Драган Цанков, Никола Живков, проф. Шишманов, Пенка Касабова и други.

Изложбата бе официално открита на 22 ноември от заместник- министъра на образованието и науката Мария Гайдарова, която каза: „Ние трябва да познаваме тази история, защото тя е извор на вдъхновение, гордост и мъдрост“, Зам.-министър Гайдарова подчерта ключовата роля на предучилищното образование в създаването на умения от най-ранна детска възраст, с които децата да растат спокойни, уверени и щастливи.

Тя благодари на екипа на музея в Габрово и посочи, че от неговото наследство ще черпят знания и опит бъдещите образователни дейци. На присъстващите в ротондата бе показана и презентация за историята на предучилищното образование в България, създадена с материали от фонда на НМО.

Изложбата ще гостува в МОН до 20 декември т.г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Представят в ДХС луксозния фотоалбум „Строи се монумент“

Published

on

По случай 41-вата годишнина от откриване на Дом-паметника на връх Бузлуджа, която бе на 23 август, излезе на бял свят фотоалбумът „Строи се монумент”, съобщиха от Община Габрово.

Луксозното издание, което разказва за начина, труда и строителните неволи на хората, изградили този мащабен и единствен за времето си монумент, ще бъде представено на 24 ноември от 18.00 часа в Музея на хумора и сатирата в Габрово.

Книгата съдържа 363 фотоса, заснети от тримата щатни фотографи на обекта – Артин Азинян, Петър Бакалов и Бедрос Азинян и обхваща периода от началото на строителството му, поставено през 1974 година, до затварянето му през 1989 година.

Фотоалбумът издава казанлъшкият фотограф-художник Бедрос Азинян, който ще представи книгата в Габрово.

На 23 януари 1974 г. архитект Георги Стоилов и инженерите започват подготовката на строителната площадка. Планинският връх Бузлуджа е свален с 9 метра (от 1 441 м до 1 432 м) като са изкопани 15 000 кубически метра скала за основата на паметника. В процеса са използвани общо 70 000 тона бетон, 3000 тона армирана стомана и 40 тона позлатено стъкло.

Построяването на Бузлуджа е финансирано с публични дарения с намерението да се превърне в общонационална кауза. Поради трудното място, тежките метерологични условия особено през зимата и конструктивната сложност, проектът е отнел повече от седем години (Януари 1974 – Август 1981).

По време на осемгодишното използване на паметника, той е бил посетен от над 2 милиона души. Имало е строг график за всеки ден през работното време: от 9 до 12 и от 13 до 16 часа, с изключение на понеделник и вторник, когато сградата е била затворена. Не се е изисквало входна такса, а предварително писмено известие и регистрация.

Приемът е бил на всеки пълен час. В сградата групите задължително оставали заедно и извървявали фиксиран маршрут с екскурзовод. Основна забележителност е било шоуто “Звук и светлина” в основната зала на паметника. Беседите на екскурзоводите са представяли и интерпретирали както изображенията на мозайките, така и актуални теми.

Високият 70 метра пилон не е бил отворен за посетители, а достъпен само за техническо обслужване.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Нови награди за изпълнители на ДФА „Габровче“

Published

on

Отново награди от престижни музикални конкурси завоюваха изпълнители от ДФА „Габровче“, с главен художествен ръководител Лъчезар Захариев. Седем певици от ансамбъла участваха в Единадесетото издание на Националния конкурс „Пиленце пее“ 2022, в който над 500 певци, танцьори, инструменталисти от страната си дадоха среща, за да покажат най – доброто от българския фолклор.

Жури, в състава на което влизат изтъкнати, популярни, доказали своите качества и уважавани личности, утвърдени специалисти във фолклорната музикална и танцова сфера, както в България, така и по света присъди Златен медал за народно пеене на Борислава Димитрова и Сребърен медал за Десислава Чакърова. Диплом за поощрение получи още един от габровските изпълнители – Деница Проданова.

Националният музикален и танцов конкурс ”Пиленце пее” 2022 се посвещава на 10 годишнината от създаването на Народно Читалище „Надка Караджова 2012”, гр. София и 85 годишнината от рождението на великата певица на България Надка Караджова.

Включено е в Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби от Министерството на културата на Република България. Конкурсът има за цел да съхранява, опознава, обича и разпространява българския фолклор, да открива и популяризира деца и младежи – талантливи изпълнители в музикалното и танцово изкуство. Грамота Трета награда получи Калоян Минчев, който взе участие в Националния фолклорен конкурс за изпълнители на тамбура „Руско Стефанов“.

Над 50 изпълнители взеха участие в конкурса- индивидуални, камерни формации, камерни групи, тамбурашки оркестри, разпределени в категории и възрастови групи. Изпълненията им бяха оценявани от жури в състав: председател – професор доктор Костадин Бураджиев и членове: Цветан Радков- музикален педагог и Сава Тихолов – началник отдел „Култура” в община Балчик.

Автор: Цветомира Иванова,
Община Габрово

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица