Свържи се с нас

Новини

Технически колеж по машиностроене в съседен Казанлък

*Платена публикация*

Published

on

снимка: Делиана Бобева

снимка: Деляна Бобева

Технически колеж по машиностроене в Казанлък към Технически университет – София, ще има още тази есен, както приемът за него ще започне през август, е първоначалното становище на Експертна група от Националната агенция по оценяване и акредитация, която посети съседен Казанлък.

Основната задача на Експертната група бе да се запознае на място с потенциала на града, необходимостта от технически кадри и възможността те да бъдат осигурени съобразно спецификата на местната икономика. В рамките на двудневното си посещение членовете на групата към Националната агенция по оценяване и акредитация, начело с наблюдаващия процедурата по създаване на Технически колеж в Казанлък към Технически университет – София, проф. д-р Георги Вълчев, посетиха местни фирми.

Представители на ръководствата на „М + С Хидравлик“АД и „Арсенал“АД, като лидери на големия бизнес в региона – потребители на кадри в сферата на машиностроенето и хидравликата заявиха, че ще съдействат с предоставяне на собствено оборудване за обучение, със собствена площ за практикумите на колежа и ще участват в изграждането и поддръжката на материално – техническата база.

Прокуристът на „М + С Хидравлик“АД Владимир Спасов сподели тревогата на ръководството за намирането на качествени кадри и повишаването на възрастта на специалисти с висше техническо образование. Той посочи, че създаването на инженерни кадри се превръща в световен проблем. В подкрепа на значението Казанлък да има специализиран колеж Владимир Спасов изтъкна, че близо половината от жителите на Общината са ангажирани в машиностроенето, което определя Казанлък като машиностроителен град.

снимка: Делиана Бобева

снимка: Деляна Бобева

По време на срещата в „Арсенал” АД, стана ясно , че дружеството поема ангажимента да оборудва лаборатории за нуждите на новосъздадения Технически колеж към ТУ-София и да помогне за осигуряването на нужните за първата година 25 колежани.

За целта дружеството ще разработи други свои механизми, които да мотивират младите хора, учещи и работещи на територията на „Арсенал”, да продължат своята професионална квалификация в Техническия колеж по машиностроене.

Цялостната процедура по акредитацията и последвалото решение на МС за Техническия колеж в Казанлък трябва да приключи до края на този месец, съобщи проф. д-р инж. Любомир Димитров, заместник-ректор по учебната част на Технически университет – София.

Докладът, който Експертната комисия ще изготви след посещението си в „Арсенал”, ще има основната тежест за крайното решение.

„Арсенал” винаги е помагал на професионалното образование и ще продължи да го прави”, увери членовете на Експертната група Владимир Чучумишев, координатор на Регионалния академичен център към БАН в Казанлък.

Част от сградата на ПГ по строителство е най-вероятната база, в която през м. октомври ще започне обучението в Техническия колеж по машиностроене в града. Учебният план, по който ще учат бъдещите 25 студенти, е направен на база потребностите от технически кадри за местната промишленост и икономика, каза проф. Ивайло Ганев от Технически университет – София.

Експертната група бе в състав проф. дтн Николай Минчев от Технически университет – Варна, ръководител на групата, проф. д-р Светослав Симеонов от ТУ – Габрово, проф. Стефан Василев от Университета по хранителни технологии в Пловдив, инж. Вилиян Янакиев – докторант в Минногеоложкия университет в София.

„Над 50 милиона лева са инвестирани в производството, направени от „Арсенал” през миналата година”, каза пред Експертната група кметът на община Казанлък Галина Стоянова, домакин на експертното посещение. Тя изрази надежда, че бъдещото учебно заведение ще създаде необходимите професионални специалисти със степен бакалавър за нуждите на икономиката.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

Занималня за вашето дете SmartyЛЯТО 2024!

Published

on

Лято 2024 е почти тук и с него идва най-очакваната целодневна занималня SmartyЛЯТО. Програмата е предназначена за деца от 1 до 4 клас и ще стартира на 1-ви юли, като ще продължи до края на лятото. Заниманията ще се провеждат всеки ден от 08.00 до 17.00 часа.

Какво предлага SmartyЛЯТО за вашите деца?

📖 Четене и читателски дневник Децата ще имат възможността да четат задължителната литература и да попълват читателски дневник, развивайки своите четивни умения и любов към книгите.

📖 Бързо четене Интензивните занимания с курс „Бързо четене“ ще помогнат на децата да усъвършенстват уменията си за бързо и ефективно четене.

🧮 Ментална аритметика с Абакус Чрез запознаване с Абакус и основите на менталната аритметика, децата ще придобият ценни математически умения и ще развият концентрацията си.

💶 Финансова грамотност Децата ще се запознаят с основните финансови понятия и ще научат как да управляват семейния бюджет.

Развитие на когнитивни умения Заниманията ще са насочени към подобряване на концентрацията и паметта, както и към развитието на въображението, логиката и пространственото мислене.

Игри на открито Редовните игри на открито ще осигурят активност и забавление за децата през цялото лято.

Посещения и беседи в габровските музеи Организираме интересни посещения и беседи в габровските музеи, които ще обогатят знанията на децата за културата и историята.

Опция за обяд и следобедна закуска Осигуряваме опция за обяд и следобедна закуска, с внимание към здравословното хранене на вашите деца през деня.

Не пропускайте тази възможност!

Местата са ограничени, затова побързайте да запишете вашето дете за SmartyЛЯТОСвържете се с Детски образователен център SmartyKids – Габрово за повече информация и записване на телефон: 0897 970 400.

Осигурете на вашето дете едно незабравимо и образователно лято със SmartyЛЯТО!

Зареди още

Новини

Оскверниха паметника на Рачо Ковача в центъра на Габрово

Published

on

*Снимки: Радослав Първанов Фотография.

Паметникът на основателя на Габрово, който се намира в корито на река „Янтра“ в центъра на областния град, е осквернен от неизвестни към този момент лица. За извършеното посегателство информира Радослав Първанов, кореспондент на БТА.

Върху главата на паметника на Рачо Ковача има поставени бетонни парчета, подредени едно върху друго, а под тях се показва метална лъжица. Освен това в дясното ухо на статуята се вижда натъпкана угарка от цигара, а главата на бронзовата композиция е залята с неизвестна течност.

Пред БТА от Община Габрово заявиха, че осъждат категорично този вандалски акт спрямо един от символите на града, а предметите, поставени върху главата на фигурата на Рачо Ковача ще бъдат премахнати. От Областната дирекция на МВР – Габрово също посочват, че са информирани за деянието и тече проверка.

Паметникът на Рачо Ковача е уникален за България, тъй като е единственият паметник, построен в река. Той е издигнат върху скалата „Грамадата“ срещу моста „Игото“.

Рачо Ковача е основателят на Габрово, като според легендата от габъровото дърво над неговата работилница произлиза името на града.

Рачо Ковача, по произход от Боженци, се премества в Габрово, където първоначално подковава конете на керванджиите и ремонтира каруците им. С времето създава семейство и по неговия пример се преселват и други.

Паметникът на Рачо Ковача, изработен от бронз от скулптора Любомир Далчев, изобразява здрав мъж, държащ в едната си ръка ковашки чук, а в другата клещи, хванали парче метал върху наковалня.

По случай Деня на Габрово, паметникът бива преобличан в традиционна българска носия.

Габровци, прословути с Габровския карнавал на хумора, шеговито твърдят, че статуята на Рачо Ковача е поставена върху канара в река Янтра, за да се пести жилищна площ и за да не се харчат пари за цветя на паметника.

Зареди още

Новини

Градското по плуване в ПМГ – Габрово се превърна в незабравим празник

Published

on

На закрития плувен басейн на ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“ в Габрово се проведе градско състезание по плуване, обединяващо състезатели от всички възрастови групи. Спортното съоръжение посрещна публиката и 45 участници, които заявиха желание да се състезават в различните дисциплини.

Мероприятието бе организирано и финансирано от КПППС „Синкевица“ – Габрово и ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“. Откриването на състезанието беше извършено от представителя на ръководството на спортния клуб, г-н Теодор Марков.

Спортният празник премина при отлична организация, като състезателите бяха разпределени по пол и възраст в пет групи. За много от младите плувци това бе първото им състезание, което направи събитието още по-запомнящо се.

В група А (родени 2016 г. и след това) на 25 м свободен стил, при момичетата златният медал спечели Веселина Александрова, а сребърният София Недялкова. При момчетата, Самуил Петров се класира на първо място, следван от Калоян Донев и Михаил Андреев.

Група В (родени 2014 – 2015 г.) също се състезаваха на 25 м свободен стил. При момичетата, Мартина Ковачева спечели златото, Виктория Петкова среброто, а София Борисова бронза. При момчетата, златният медал бе спечелен от Александър Петков, сребърния от Кенет Петров и бронзовия от Самуил Чолаков.

На 50 м свободен стил се състезаваха участниците от група С (родени 2012 – 2013 г.). При момчетата победител стана Ивайло Пенчев, следван от Борис Джонжоров и Симеон Иванов. При момичетата, Тея Илиева завоюва златото, а Катерина Христова и Александра Петкова взеха съответно сребърния и бронзовия медал.

Група Е (родени 2009 г. и преди това) също се състезаваха на 50 м свободен стил. При мъжете, Александър Кунев спечели златният медал в остра конкуренция с Георги Пенчев, който взе сребърното отличие, а бронзът отиде при Христо Илиев. При жените, Кристи-Яна Тозева завоюва първото място.

В дисциплината 100 м свободен стил стартираха участниците от група D (родени 2010 – 2011 г.). При юношите, Момчил Баев се отличи със златен медал, Мартин Марков със сребърен, а Кристиян Кънев с бронзов. При девойките, Виктория Венелинова убедително спечели златото, а Анна Христова и Михаела Александрова разпределиха съответно сребърния и бронзовия медал.

Всички участници в състезанието получиха грамоти за своето участие, а медалистите бяха наградени с удоволствие от родителите на победителите. Събитието остави много положителни емоции и доказа, че спортът обединява и вдъхновява младите таланти в Габрово.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица