Свържи се с нас

Новини

Технически колеж по машиностроене в съседен Казанлък

*Платена публикация*

Published

on

снимка: Делиана Бобева

снимка: Деляна Бобева

Технически колеж по машиностроене в Казанлък към Технически университет – София, ще има още тази есен, както приемът за него ще започне през август, е първоначалното становище на Експертна група от Националната агенция по оценяване и акредитация, която посети съседен Казанлък.

Основната задача на Експертната група бе да се запознае на място с потенциала на града, необходимостта от технически кадри и възможността те да бъдат осигурени съобразно спецификата на местната икономика. В рамките на двудневното си посещение членовете на групата към Националната агенция по оценяване и акредитация, начело с наблюдаващия процедурата по създаване на Технически колеж в Казанлък към Технически университет – София, проф. д-р Георги Вълчев, посетиха местни фирми.

Представители на ръководствата на „М + С Хидравлик“АД и „Арсенал“АД, като лидери на големия бизнес в региона – потребители на кадри в сферата на машиностроенето и хидравликата заявиха, че ще съдействат с предоставяне на собствено оборудване за обучение, със собствена площ за практикумите на колежа и ще участват в изграждането и поддръжката на материално – техническата база.

Прокуристът на „М + С Хидравлик“АД Владимир Спасов сподели тревогата на ръководството за намирането на качествени кадри и повишаването на възрастта на специалисти с висше техническо образование. Той посочи, че създаването на инженерни кадри се превръща в световен проблем. В подкрепа на значението Казанлък да има специализиран колеж Владимир Спасов изтъкна, че близо половината от жителите на Общината са ангажирани в машиностроенето, което определя Казанлък като машиностроителен град.

снимка: Делиана Бобева

снимка: Деляна Бобева

По време на срещата в „Арсенал” АД, стана ясно , че дружеството поема ангажимента да оборудва лаборатории за нуждите на новосъздадения Технически колеж към ТУ-София и да помогне за осигуряването на нужните за първата година 25 колежани.

За целта дружеството ще разработи други свои механизми, които да мотивират младите хора, учещи и работещи на територията на „Арсенал”, да продължат своята професионална квалификация в Техническия колеж по машиностроене.

Цялостната процедура по акредитацията и последвалото решение на МС за Техническия колеж в Казанлък трябва да приключи до края на този месец, съобщи проф. д-р инж. Любомир Димитров, заместник-ректор по учебната част на Технически университет – София.

Докладът, който Експертната комисия ще изготви след посещението си в „Арсенал”, ще има основната тежест за крайното решение.

„Арсенал” винаги е помагал на професионалното образование и ще продължи да го прави”, увери членовете на Експертната група Владимир Чучумишев, координатор на Регионалния академичен център към БАН в Казанлък.

Част от сградата на ПГ по строителство е най-вероятната база, в която през м. октомври ще започне обучението в Техническия колеж по машиностроене в града. Учебният план, по който ще учат бъдещите 25 студенти, е направен на база потребностите от технически кадри за местната промишленост и икономика, каза проф. Ивайло Ганев от Технически университет – София.

Експертната група бе в състав проф. дтн Николай Минчев от Технически университет – Варна, ръководител на групата, проф. д-р Светослав Симеонов от ТУ – Габрово, проф. Стефан Василев от Университета по хранителни технологии в Пловдив, инж. Вилиян Янакиев – докторант в Минногеоложкия университет в София.

„Над 50 милиона лева са инвестирани в производството, направени от „Арсенал” през миналата година”, каза пред Експертната група кметът на община Казанлък Галина Стоянова, домакин на експертното посещение. Тя изрази надежда, че бъдещото учебно заведение ще създаде необходимите професионални специалисти със степен бакалавър за нуждите на икономиката.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

През декември можем да сменим личния си лекар

Published

on

Това е регламентирано в Наредба за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ, приета с Постановление на Министерски съвет № 119 от 22.05.2006 г.

Здравноосигурените граждани, които са недоволни от своя общопрактикуващ лекар, преценили са, че местоположението на кабинета или графика не са им удобни или имат други причини да искат да променят избора си, могат да го направят до края на месец декември.

Следващият възможен период за промяна в избора на личен лекар ще бъде през месец юни 2023 г. Смяната се осъществява като се попълни и подпише регистрационна форма за постоянен избор, която се подава при новоизбрания общопрактикуващ лекар.

Ако здравноосигуреното лице има електронен подпис, може да попълни и подаде регистрационната форма онлайн през Персонализираната информационна система на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) на официалния портал на институцията www.nhif.bg.

На новоизбрания лекар се представя и здравноосигурителната книжка, но ако лицето няма такава, не е задължително да си извади предварително, за да може да осъществи смяната.

Изборът на личен лекар за деца до 18 години се осъществява от техните родители или настойници. Когато смяната е осъществена в тези регламентирани периоди – юни и декември, не е необходимо хората да посочват причина или да подават в Районната здравноосигурителна каса (РЗОК) заявление.

Здравноосигурените лица, осъществили промяна в избора на лекар, стават пациенти на новоизбрания от датата, която е вписана в регистрационната форма за избор и от този момент той поема медицинските грижи за тях.  

През останалото време смяна на лекаря може да се осъществява само при промяна на местоживеенето от едно населено място в друго или ако бъде констатирана трайна невъзможност на лекаря да изпълнява задълженията си, както и при прекратяване на договора с НЗОК.

Ако хората променят местоживеенето си само временно, примерно за зимните месеци, не е необходимо да правят смяна, а могат да изберат временно личен лекар в населеното място, в което пребивават за период до пет месеца. Това става със специална регистрационна форма за временен избор.

След изтичането на посочения в нея срок, лицето автоматично се връща в пациентската листа на постоянно избрания лекар. Всеки може лесно да провери кой е неговият общопрактикуващ лекар, както и да види адрес и телефон на практиката чрез електронната услуга „проверка на личен лекар“, предоставяна от НЗОК на сайта на институцията www.nhif.bg .

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Дядо Коледа в твоя дом – как да го поканиш?

Published

on

И тази година Рекламна агенция „Елмазови“ покани Дядо Коледа в Габрово, за да посети габровските деца и да чуе стихчетата и песните, които са научили през годината, да погледне в дебелия тефтер колко точно са били послушни, да раздаде подаръци и да чуе желанията за следващата година.

Можете да го посрещнете във вашия дом за цял един час с обаждане на 088555260.

Понякога помощник в обиколката му е Снежанка, понякога с тях пътува и фотограф.

Побързайте да се обадите, преди графикът му да се запълни, защото той ще бъде в града само на 23, 24 и 25 декември от 10.00 – 20.00 часа.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Предколеден Фермерски пазар на 10 декември

Published

on

Да продължим традицията – подготвяме празничната декемврийска трапеза с продукти от Фермерския пазар на 10 декември.

Фермерски пазар „ОТ БГ“ – запазеното време от месеца за покупки на любимите продукти, произведени от местни малки ферми и производители. Любими, защото винаги се усеща, когато всичко е минало през ръцете на някого, който работи с любов и внимание. От вкуса до опаковката, капчицата любов винаги личи.

„Кога ще има отново фермерски пазар, защото свърши любимото ми сирене?“ Или: „Има едно мляко, което го има само на фермерския пазар!“; „Ще дойдат ли хората с биокозметиката, защото нещата ми свършиха, пък аз само от там купувам?“; „Сокът от рози е супер – ще има ли и този път?“; „А суджуци и кашкавал от овче мляко?“; „А вино?“; „А малиново?“ Отговорът на всичко е „да“.

Подготвяме декемврийските празници и на фермерския пазар ще има всичко нужно, за да бъдат те вкусни и уютни. И вино, и мед, и сладкиши, и мляко и млечни продукти, и деликатеси от месо и мляко.

На 10 декември ще има и един нестандартен участник – магазин „Берьозка“, който ще ни предложи продукти от руската, украинската, белоруската, молдовската и прибалтийската кухня – нещо различно за празниците! Къде да ни намерите – мястото си остава същото – паркингът на магазин BILLA, до Спортна зала „Орловец“ в Габрово.

BILLA винаги са заставали зад малките производители и семейни фирми, за което им благодарим. Датата е 10 декември, събота. Ще я има и любимата томбола – всеки пазарувал на базара ще получи номерче, с което може да спечели чудесна награда – пълна торба с продукти от фермерския базар.

Заповядайте! Очакваме ви, за да дадем заедно старт на вкусния семеен и празничен декември!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица