Свържи се с нас

Новини

Без финансиране по водни проекти за нечленуващи в асоциация Общини

Общините, които не членуват във ВиК-асоциация, не могат да получат европейско и държавно финансиране за проекти във водния сектор

Published

on

снимка: МРРБ

снимка: МРРБ

Общините, които не се включат във ВиК-асоциациите на областно ниво, а продължат да ползват услугите на общински водоснабдителни дружества няма да имат възможност да получават безвъзмездно финансиране от ЕС и държавния бюджет. Това заяви в Севлиево министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, която участва в публично обсъждане за окрупняване на ВиК дружествата на територията на област Габрово.

На срещата присъстваха заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, областният управител на Габрово Николай Сираков, кметът на община Севлиево д-р Иван Иванов, кметът на община Габрово Таня Христова, кметовете на общини от областта, общински съветници, граждани и др.

„Окрупняването на ВиК-дружествата е изискване, залегнало в споразумението ни за членство в ЕС и без да го изпълним областите, в които няма асоциации, няма да имат възможност да кандидатстват за безвъзмездно европейско финансиране по проекти в областта на ВиК, финансирани по Програмата за развитие на селските райони, или по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г“. за водопроводи, канализация, пречиствателни станции, решаване на проблема с режим на водата в селищата и др.“, категорична бе министър Павлова.

Тя уточни, че не могат да бъдат отпускани и средства от държавния бюджет. Единственото финансиране за издръжка и поддържане на системите ще идва от собствените приходи или от заеми. Членството в асоциация обаче не е задължително и всяка община носи отговорност пред хората, коментира регионалният министър. Към днешна дата от 265 общини в България вече 242 са членове на асоциация по ВиК, а от останалите 23 има такива, които са взели решение да се присъединят към асоциация, но чакат решение на Общите събрания.

Други обаче, все още не са взели подобни решения за присъединяване, което поставя под риск възможностите за изпълнение на ВиК обекти. Министър Павлова подчерта, че в тези общини е напълно възможно цената на водата да се увеличи, тъй като единственият шанс за поддържане на системите и инвестиции в подобряване на водоснабдяването ще е със заеми, които ще се изплащат през цената на водата.

Реформата в отрасъл ВиК е завършена на 99%, отчете министър Павлова и отбеляза, че с нея се цели радикална промяна на стопанисването на активите и повишаване качеството на услугите. Изготвени са списъци с ВиК инфраструктурата и тя е определена като публична собственост – общинска и държавна.

От друга страна са сключени договори с ВиК дружества за стопанисване, поддръжка и експлоатация на системите и предоставяне на услугите, изготвени са регионални генерални планове с инвестиционни програми към тях, с които са определени нужните инвестиции в краткосрочен и дългосрочен план.

След 1989 г. в по-голямата част от страната ВиК активите се стопанисваха хаотично от множество дружества без да е ясно какво е състоянието на системите и кой носи отговорност за тях. Държавата също нямаше детайлна информация за активите, водоизточниците, водопреносните системи, как се управляват и стопанисват, напомни Павлова.

Министър Павлова заяви, че по този начин се постига един оператор за предоставяне на услугата и единна цена за цялата област, която се определя от Комисията за енергийно и водно регулиране. В някои общини може да има леко покачване на цената на водата при осредняването, но това се дължи и на новите критерии за ценообразуване, като водещо е качеството на водата.

Тя увери, че включването на дадена община в асоциация не значи ликвидиране на общинското ВиК дружество и съкращаване на служители. То може да се влее в действащия оператор, а общината, като член на асоциацията, има своя глас и възможност за предлагане и взимане на решения. „Целта на окрупняването не е национализация, нито е скрит замисъл за концесиониране на водоснабдяването в бъдеще. Общините са съсобственици с държавата“, категорична бе министър Павлова

Влизането на община Севлиево като член на асоциацията дава възможност за изготвяне на регионално прединвестиционно проучване, което ще гарант, че ще се изпълнят всички предвидени проекти, които ще подобряват водоснабдяването на населението, тъй като ще приоритизира най-неотложните проекти, които ще решат проблемите на населените места, каза още Павлова.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Община Трявна и „Четири лапи“ представиха проекта им за борба с популация на бездомни животни

Published

on

Първата информационна среща от проекта „Обществена ангажираност“, който се осъществява съвместно между Община Трявна и Фондация „Четири лапи“, се проведе в началото на тази седмица в сградата на общинска администрация в града. Събитието събра представители на местната власт; международната организация за защита на животните; образователни и културни институции; контролни органи, ветеринарни лекари, журналисти и др.

Официален старт на проекта даде кметът на община Трявна Силвия Кръстева, която приветства всички гости и благодари на организацията за съвместната работа. „Заедно с Фондация „Четири лапи“ подписахме договор за сътрудничество и ще Ви представим техните добри практики за това какво трябва да правим за животните на територията на нашата община. Изказвам благодарност към организацията и се радвам, че ще си сътрудничим и в полза на гражданите. Благодаря и на всички представители на институции, които дойдоха, за да положим началото на една добра практика.“ сподели в началото на срещата г-жа Силвия Кръстева.

По покана на местната власт експерти от Фондация „Четири лапи“ – координаторите по Обществена ангажираност г-жа Яна Спасова и г-жа Мария Ганчева и водачите на кучета-терапевти г-жа Антония Рикова и г-жа Петя Радкова представиха проекта и добрите практики на организацията за намаляване на безстопанствените животни и подобряването на отношението към тях.

„Наличието на безстопанствените животни е проблем, който води до големи разногласия между хората. Ние се стараем не само да намалим популацията на бездомните кучета, чисто физически, чрез кастрация. Искаме да променим нагласите към тях. Когато има правилните нагласи към животните, ние им причиняваме по-малко страдания, грижим се за тях по-адекватно и в крайния вариант на тази грижа ние искаме да осиновим бездомно животно, вместо да си закупим породисто такова.“ коментира пред аудиторията г-жа Мария Ганчева.

Сериозността на проблема с популацията на бездомните животни засегна и зам.-кметът на община Трявна Марин Маринов.

„Проектът ще е с продължителност 2 години. Ние потърсихме Фондация „Четири лапи“ именно, за да продължим да работим в насока разрешаване проблема с безстопанствените кучета. Както знаете, ние си партнираме и с приюта „Street Hearts“ в с. Глушка от началото на 2020 год. – едно доста успешно партньорство, което продължава и до днес. За съжаление, проблемът с безстопанствените кучета в очите на гражданите е по този начин: имаме безстопанствено животно и той се решава, като го няма. Но проблемът е много по-дълбок. Тези безстопанствени се озовават на улицата, след като са изгонени от някой дом. Трябва да научим хората, че трябва да бъдат малко по-отговорни към това нещо и да не се стига до една неовладяна популация на безстопанствени животни.“ подчерта зам.-кметът на община Трявна.

В продължение на два часа участниците дискутираха основните предпоставки за наличието на безстопанствени кучета по улиците, конкретните предизвикателства в Община Трявна и начините, по които те могат да се преодолеят, за да доведат до намаляване на популацията на бездомните животни. В основата си „Обществена ангажираност“ е подход за сътрудничество между заинтересованите страни за намиране на най-ефективните и взаимноизгодни решения на даден проблем.

„Методът от опита, който имаме от други държави и общини е, че това е обект на обща работа на всички заинтересовани страни. Надяваме се до края на този двугодишен период на нашата работа да имаме план за устойчиво намаляване на популацията на бездомните кучета и котки, евентуално, който да бъде с конкретни действия, които Вие да можете след това да следвате.“ допълни още г-жа Яна Спасова – координатор по проекта „Обществена ангажираност“.

По време на информационната среща бе постигнато съгласие, че безстопанствените кучета са резултат от възприятията и действията на хората. Присъстващите се обединиха около идеята, че трябва да се предприемат конкретни и широкоспектърни действия по линия на образоване и подобряване на информираността на децата, стопаните на домашни кучета и кампании за масова кастрация на безстопанствените животни.

Фондация „Четири лапи“ се ангажира да планира кастрационна кампания с мобилната си клиника през есента на 2023 год., по време на която бездомни животни ще бъдат кастрирани, ваксинирани, обезпаразитявани, маркирани, регистрирани и върнати по местообитанията си.

В резултат от желанието на присъстващите за работа по темата с децата и младежите от общността, екипът откликна с представяне пред заинтересованите на успешния си двустъпковия модел (теоретичен и практически) на занимания с ученици.

Следва съставяне на график за работа със заинтересованите училища и детски градини на територията на общината. Като част от проекта по „Обществена ангажираност“ се планират и други съвместни инициативи, срещи и кампании, насочени към гражданите и животните. Следете информационните ни канали за повече информация.

Зареди още

Крими

Арестуваха 26-годишен заради пико и марихуана в Габрово

Published

on

В хода на специализирана полицейска операция, имаща за цел противодействие на престъпления, свързани с употребата и разпространението на наркотици, бе задържан криминално проявен мъж.

Акцията е проведена вчера на територията на Габрово, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР. Криминалисти извършили проверка на 27-годишен местен жител, у когото намерили 26 грама марихуана и близо 3 грама метамфетамин.

При последвалото претърсване в жилището, обитавано от лицето, полицейските служители открили и иззели 38 грама марихуана и 3 грама метамфетамин. Мъжът бил задържан по реда на Закона за МВР за срок до 24 часа, като срещу него е образувано досъдебно производство по чл.354а ал.3 т.1 от Наказателния кодекс.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Зимни забавления по габровски в миналото

Published

on

Зимата вече е тук, а с нея идват и забавленията и спортуването в снега. В днешния снежен януарски ден Държавен архив – Габрово обърне поглед назад, показвайки как и къде габровските деца са се радвали на бялата премяна със ски и шейни.

Точно по габровски за целта не е било необходимо да се ходи или пътува надалеч. Снимките показват деца с шейни пред някогашния Народен дом в Габрово към пързалките на Бакойския баир, както и млади скиори пак на Бакойския баир.

Снимките се съхраняват във ф. 1266 „Редакция на вестник „Балканско знаме“ – Габрово“ в Държавен архив – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица