Свържи се с нас

Новини

Добрев към Кунева: Връщате времето на Вишински – анонимка и виновен до доказване на противното

Published

on

снимка: БСП

снимка: БСП

„Антикорупционният закон на министър Кунева е спорен, както политически, така и професионално, но ще мине, защото това е цената да се спаси управляващата коалиция. Извинете, но ние от БСП нямаме никакво намерение да ви плащаме сметките”.

Това заяви от парламентарната трибуна габровският народен представител от ПГ на БСП лява България и член на ИБ на НС на БСП Кирил Добрев.

Той подчерта, че когато ГЕРБ и управляващите не знаят как да решат даден проблем, веднага пишат нов закон, а когато не искат да го решат – създават нов орган. По думите му в предлагания закон са компилирани три сравнително нови закона, за които дори няма експертиза дали са сработили.

„Вместо това – обединявате механично конфликта на интереси и БОРКОР, комисията за конфискация на незаконно придобито имущество, структурите на част от Сметната палата в едно голямо БЮРО, нещо като българското ФБР”, обясни социалистът. Добрев подчерта, че в новия закон 85% от текстовете вече съществуват в законодателството ни. „Новото е детекторът на лъжата, с който да проверявате служителите. Това е меко казано унизително. Вие всъщност бихте ли го пробвали със себе си?”, попита депутатът от левицата министър Кунева.

Кирил Добрев каза, че при създаването на такива органи всичко започва с много добри намерения – макар и избиран от политици, създаваният орган да е независим и да нямат управляващите превес. Той припомни и случая с тефтера „Златанов”, в който е било ясно записано: „да се удари”, „да се смачка”, „да изчака”, „да се оправи”.

„Тази комисия беше използвана като политическа бухалка. Какви са гаранциите, че това няма да се повтори с новото БЮРО?”, попита Добрев. Социалистът поясни, че с новия закон дори се стига по-далеч – управляващите се връщат към времето на Вишински – анонимка и виновен до доказване на противното.

Добрев припомни и че от парламентарната трибуна, в рубриката „борба с корупцията” всички сме били свидетели на репресии срещу политици и произнасяне на присъди към български лекари.

Кунева цели не борба на корупцията, а да се хареса на Брюксел.

Кирил Добрев подчерта, че корупцията се вихри там, където хората живеят бедно, където има дълбоки социални неравенства – много бедни и много богати. Според него корупцията може да бъде ограничена съществено, само ако обществото ни стане по-богато и по-справедливо. „Госпожо Кунева, не ви вярвам, защото правителството Ви няма нито една мярка за това българското общество да живее по-добре. С този закон показвате, че не се стремите да борите корупцията, а искате за пореден път да се харесате на Брюксел”, заключи Кирил Добрев.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Крими

Трима „се усмихнаха от ареста“ след акция за наркотици

Published

on

Трима мъже бяха задържани при специализирана полицейска операция по линия „Наркотици“, проведена през вчерашния ден в Севлиево, съобщават от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Около 16.20 часа на пътя между Севлиево и село Кормянскоза полицейска проверка бил спрян лек автомобил „Ауди А3“. В хода на полицейските действия било установено, че водачът – 30-годишен жител на Сухиндол, придобил и държи в себе си бяло кристално вещество, реагирало при полевия наркотест на амфетамин.

У 22-годишен мъж, който също пътувал в автомобила, била намерена суха зелена листна маса, реагирала на марихуана.

Малко по-късно същия ден, около 19.00 часа на ул.“Св.св.Кирил и Методий“ бил спрян за проверка 30-годишен севлиевец, у когото било открито бяло кристално вещество и суха зелена листна маса, реагирали при полевия наркотест съответно на амфетамин и марихуана.

Образувани са бързи производства за извършени престъпления по чл. 354а ал.3 т.1 от Наказателния кодекс.

Зареди още

Новини

Кандидатът Михаил Митов обсъди със спортните клубове идеи за развитието на спорта

Published

on

Кандидатът за народен представител от гражданската квота на ГЕРБ Михаил Митов, който е изпълнителен директор на футболен клуб „Янтра” Габрово, представи идеите си за развитието на спорта по време на срещи с представителите на спортните клубове в габровска област.

„За нуждите на масовия спорт и спорта за високи постижения е важно е да бъде намалена административната тежест при кандидатстване за финансиране от Министерството на младежа и спорта, да се изгражда нова спортна инфраструктура, да се реконструира старата и да се реализират програми за повишаване квалификацията на треньорите”, подчерта Михаил Митов.

Участниците в срещите подкрепиха идеята да се разработи национална стратегия за младежта и спорта, която следващото Народно събрание на приеме и реализира, така че тежестта да не пада върху общините, а държавата да гарантира устойчивост на развитието на спорта във всички региони.

По време на разговорите бяха обсъдени и идеи за данъчни облекчения за фирмите, които спонсорират спорта, както и въвеждането на разширена отговорност на пускащите на пазара продукти със завишено съдържание на захар като възможност да се финансира масовия спорт, каквато практика съществува в други европейски държави.

Сред основните идеи на Михаил Митов в училищния спорт са въвеждане на допълнителни часове по Физическо възпитание и спорт, които в началната степен също да се водят от професионалисти в сферата, а не от началните учители, както и сформиране на спортни паралелки и то в предпочитани училища с добро образование.

“Една бъдеща стратегия за спорта в училище ще предвижда и стимулиране на партньорства със спортни клубове, което цели да повиши спортната активност и да подобри качеството на спорта в училищата”, коментира още Михаил Митов.

Включване на профилиран спорт като задължителна извънкласна дейност след учебните занимания, воден от треньор – представител на спортен клуб, също е сред обсъдените идеи.

*Избори 2024 г. Купуването и продаване на гласове е престъпление.

Зареди още

Новини

ПП „ИТН“ ще проведе срещи в Габрово и Севлиево

Published

on

Скъпи съграждани,

На 24.05.2024 г ПП „Има такъв народ“ ще проведе среща със своите симпатизанти и с жителите на Севлиево и Габрово. На срещите ще присъстват кандидатите за народни представители за 7 МИР – Габрово, водачът на листата г-н Димитър Гърдев (международен секретар на ПП „ИТН“, уважаван и опитен дипломат и анализатор) и други членове на нашата партия.

Графикът в двата града е както следва:

Севлиево: – Поднасяне на венци в Севлиево и срещи със симпатизанти – 10 ч.;
– Дебат относно проблемите на града в конферентната зала на хотел Плаза – 11 ч.;

Габрово: – От 12.30 ч на Ваше разположение за въпроси и реални решения на ул. „Генерал Радецки“ ще Ви очакваме в нашия павилион, където след мероприятието в Севлиево ще се присъединят и другите кандидати включително и нашият водач.

Очакваме Ви и нека върнем здравия разум!

*Публикуваният материал е предоставен от пресцентъра на ПП „Има такъв народ“, във връзка с изборите за 50 Народно събрание, съгласно сключен договор за рекламно – информационно обслужване. ПП „Има такъв народ“ е под номер 1 в интегралната бюлетина. Купуването и продаването на гласове е престъпление.*

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица