Свържи се с нас

Новини

Прекрасни отзиви след посещението на Дипломатическия корпус

Published

on

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Посланици от 23 държави посетиха Габрово през уикенда и отнесоха със себе си чудесни впечатления от нашия град. Сред дипломатите бяха представители на Норвегия, Словакия, Бразилия, Индия, Дания, Австрия, Беларус, Южна Африка, Виетнам, Израел, Индонезия, Грузия, Казахстан, Мароко, Молдова, Хърватия, Аржентина, Албания, Пакистан, Палестина, Сирия, Ирак, Корея.

Обиколката им започна с кратка презентация и филм за Габрово, в които бяха показани икономическия профил и възможности на града. Те запознаха дипломатите с туристическите забележителности, а домакини на събитието бяха кметът на Габрово Таня Христова и областният управител Николай Сираков.

След това те се разходиха из Габрово и посетиха Дома на хумора, Интерактивния музей на индустрията и Дечковата къща, където ги очакваше уъркшоп – рисуване върху коприна.

След Габрово дипломатите заминаха за АИР „Боженци“. Там бяха приветствани от ансамбъл Габровче и дори се включиха в хората на мегдана. Съботният ден бе посветен на Етнографски музей на открито „Етъра“. Силно впечатление направиха и българската архитектура, и традиционните занаяти и бит, и модерните им интерпретации, част от програмата по случай Еньовден.

Към делегацията се присъедини и министърът на туризма Николина Ангелкова, която поздрави гостите и каза, че тяхната роля е много важна за всички, защото освен посланици на своите страни, те са и посланици на България по света. Тя отбеляза, че Габрово не случайно е включен в представителните турове на Министерство на туризма и е препоръчван маршрут.

Дипломатите останаха изключително доволни от обиколката – коментираха високото ниво на туристическата услуга, красивата и спокойна атмосфера в града и бяха много впечатлени от факта, че толкова много къщи и занаяти са запазени в оригиналния им вид. Отбелязаха, че българският дух и идентичност е това, което никога не трябва да губим, задаваха много въпроси и се интересуваха от миналото и плановете за развитие на града.

Повече снимки от посещението можете да видите оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Крими

Три години затвор мъж, нападнал и ограбил непълнолетен на ул.“Радецка“

Published

on

Три години затвор за грабеж, извършен при условията на опасен рецидив,  по обвинение на Окръжна прокуратура – Габрово. По повдигнатото обвинение мъж, с инициали А.И., бе признат за виновен, с влязъл в сила съдебен акт за това, че около 23.25 часа на 12 юли м.г. на ул.“Радецка“ в Габрово, при условията на опасен рецидив, отнел мъжка чантичка с намиращите се в нея банкноти и монети, на обща стойност 55 лева, от владението на непълнолетно момче, без негово съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои, като употребил за това сила, издърпвайки я от рамото и врата му.

Причинените от деянието имуществени вреди са били възстановени на пострадалия в хода на наказателното производство.          

За посоченото престъпление, квалифицирано по  чл. 199, ал. 1, т. 4, във вр. с чл. 198, ал. 1, във вр. с чл. 29 ал. 1 от НК във вр. с чл. 55 ал. 1 т. 1 от НК, на А.И. бе наложено наказание в размер на 3 години лишаване от свобода, при първоначален строг режим.         

По отношение на осъдения А.И. вече е взета мярка за неотклонение „Задържане под стража“ и съдебният акт е приведен в изпълнение.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Предстоящи информационни събития на МИГ „Дряново – Трявна – в сърцето на Балкана“

Published

on

Във връзка с изпълнение на Административен договор № РД 50-78/22.03.2023 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ на МИГ „Дряново – Трявна – в сърцето на Балкана“ за изпълнение на „Проект за разработване на Стратегия за ВОМР за програмен период 2023-2027 г. за територията на Местна инициативна група „Дряново – Трявна – в сърцето на Балкана“ по подмярка 19.1 „Помощ за подготвителни дейности“ от мярка 19 „Водено от общностите местно развитие“ по Програма за развитие на селските райони 2014-2020, Местна инициативна група „Дряново-Трявна-в сърцето на Балкана“ и Община Трявна кани всички заинтересовани лица на следните информационни събития, които ще се проведат през м. юни и м. юли 2023 год.:

 • 05.06.2023 г. – Информационна Конференция в гр. Трявна, зала „Дръзновение“, НЧ „Пенчо Славейков“, 11:00 ч.
 • 06.06.2023 г. – Информационна среща/семинар в гр. Плачковци – Зала на Кметство Плачковци; 10:30 ч.
 • 13.06.2023 г. – Информационна среща/семинар в гр. Трявна – Ритуална зала на Община Трявна, 10:30 ч.
 • 04.07.2023 г. – Обучение на местни лидери и заинтересовани страни гр. Трявна -Ритуална зала на Община Трявна, 10:30 ч.

Информационни срещи ще бъдат проведени и в Дряново на 06.06.2023 год. и на 12.06.2023 год. от 10:30 ч. в Ритуалната зала на общината.

По време на събитията заинтересованите лица ще се запознаят със следното:

 • Прилагане на подхода „Водено от общността местно развитие“ (ВОМР) – Какво представлява и от кога се прилага
 • Как се отразява на местната общност и какви са ползите от прилагане на подхода;
 • От кого се прилага и на какъв принцип;
 • На какви условия да отговаря стратегията;
 • Допустимост и финансови параметри;
 • Изпълнение, чрез многофондово финансиране;
 • И други.

Допълнителна информация за проекта и за включване в събитията и обученията може да намерите на сайта на МИГ „Дряново – Трявна – в сърцето на Балкана“ на адрес: www.mig-dryanovo-tryavna.eu.

В приложените документи ще откриете пълната програма и дневния ред на информационните събития в Трявна и Плачковци:

Програма 05.06.2023 Трявна

Програма 06.06.2023 Плачковци

Програма 13.06.2023 Трявна

Зареди още

Крими

Японец загина при катастрофа с мотор на околовръстното на Габрово

Published

on

Моторист загина при пътнотранспортно произшествие, станало вчера на околовръстния път на Габрово.

Трагичният инцидент е настъпил около 12.10 часа, в участъка между пътния възел в кв. Хаджицонев мост и тунела над квартал Велчевци.

Катастрофата се е случила между лек автомобил “Опел Корса“ и мотоциклет „БМВ“. В резултат на сблъсъка им пострадал водачът на мотоциклета – 63-годишен японски гражданин.

Веднага след настъпване на произшествието бил откаран в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“, с фрактури на двете ръце и левия крак, където за съжаление по-късно мъжът издъхнал.

Механизмът и причините за произшествието са в процес на изясняване. По случая е образувано досъдебно производство.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица