Свържи се с нас

Новини

„2+2“ начело на АНЛ – Габрово кръг преди края

Published

on

снимка: АНЛ - Габрово

снимка: АНЛ – Габрово

Отборът на „2+2“ излезе начело в класирането на Английската неделна лига по футбол на Габрово, само кръг преди края на шампионата. Това стана след две победи през изминалата седмица.

В сряда бе победен тимът на „Ястребите“ със 7:2, след хеттрик на Ивайло Христов и по два гола на Радослав Гутев и Димитър Дончев. В неделя, в дербито на 13 кръг, „2+2“ надделя и над „Laziale“, с 3:2. Радослав Гутев отбеляза два гола, а един добави Светлин Иванов. За съперника им точни бяха Бисер Стефанов и Милен Панчев.

На точка зад „2+2“ е съставът на „Копакабана“. Климент Велев и Ивайло Райнов отбелязаха по три гола във вратата на „Приятели“ за победата с 8:0, оставяйки шансовете за титла на отбора си живи.

На още точка назад е и тимът на „Laziale“. В последния кръг „Копакабана“ излиза срещу „Ястребите“, а „Laziale“ играе срещу „Палаузово“/Интерпауър/. „2+2“ почива по програма и ще чака евентуални грешки на конкурентите си.

„Палаузово“/Интерпауър/ победи през седмицата тима на „Приятели“ с 5:2, в отложен мач. Хеттрик наниза голмайсторът на отбора Иван Лесев.

В Championship „ФК Експрес“ си гарантира титлата, седмица преди последния съдийски сигнал. Това стана с две убедителни победи през изминалата седмица и преоткриване на добрата форма на отбора. В четвъртък бе победен отборът на „Трите Хикса“ с 6:1, а в неделя след хеттрик на Данаил Савов и Магазинът „Катрин“ с 5:0.

„Идеал Стандарт Видима“ постигна нова победа, след бърз обрат срещу „Омега“ с 3:2. „Омега“ поведе с два гола на Севдалин Борисов, но Никифор Велков и на два пъти Тодор Стоянов, донесоха трите точки за севлиевци.

В последната среща от кръга „Ceratizit“ победи „Гипсострой 08“ с 2:0. Точни бяха Божидар Василев и Румен Коцев.

Награда за най – бърз гол от пицария ФРЕШ, получи Коста Костов от „Идеал Стандарт Видима“.

През тази седмица предстои и финалният кръг на АНЛ Габрово. Заповядайте в неделя на спортен комплекс Трендафила.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Мутафчията на музей „Етър“ е обявен за живо човешко съкровище

Published

on

Христо Маринов – майсторът мутафчия в музей „Етър“, е обявен за живо човешко съкровище. Кандидатурата му, издигната от културната институция в която работи, е одобрена за вписване в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство на Република България.

Тази година на областния етап бяха излъчени шестнадесет предложения. На свое заседание Националният съвет по нематериално културно наследство прие работата на Националната комисия за оценка на областните кандидатури и предложи на министъра на културата в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство на Република България да бъдат вписани шест кандидатури.

Церемонията по връчването на удостоверенията ще се проведе на 12 декември 2022 г. от 13:30 ч. в галерия „Средец“ в Министерство на културата.

На 13 декември от 11:00 часа в музей „Етър“ е обявено официалното откриване на ретроспективната изложба „Христо Маринов – майсторът творец“. Изложбата представя богатата палитрата от умения на Христо Маринов чрез изработени от него изделия. Вече 40 години той прилага автентичната технология в производството на мутафчийски изделия в музей „Етър”.

Придобитият майсторлък в редкия занаят мутафчийство го провокира да търси различни творчески предизвикателства. Той експериментира с тъкачни техники; усвоява боядисването, за да покаже, че пъстротата може да присъства и в козинявите изделия; изучава и практикува тъкане на колани „на кори“ и плетене на въжета.

През 2022 година, по предложение на музей „Етър“, майстор Христо Маринов стана кандидат на Област Габрово за вписване в Националната система „Живи човешки съкровища – България”, в сфера „Знания и умения, свързани с традиционните занаяти“. Министерство на културата публикува на сайта си информация за всички одобрени кандидатури.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Из “Тайната книга на богомилите” 4 в ХГ „Христо Цокев“

Published

on

През месец декември ХГ „Христо Цокев“ представя в рубриката „Акцент на месеца” творбата на Стоимен Стоилов Из „Тайната книга на богомилите” 4. Авторът е със значителен принос за българската графика и извежда специфична линия чрез творчеството си.

Стоимен Стоилов е роден на 18.09.1944 г. във Варна. Завършва ВИИИ „Николай Павлович” през 1972 г. със специалност графика и илюстрации. През 80-те години на 20-ти век е председател на варненската група на художниците. По традиция варненската графична школа е със сериозен статут и високо ниво. Носител е на Хердерова награда през 1991 г. Има редица самостоятелни изложби в София, Варна, Париж, Осло, Москва, Одеса, Ню Йорк. Експериментира и в областта на живописта.

Цветната графика Из „Тайната книга на богомилите” 4 носи характерния почерк на автора, като разглежда митологемата за богомилството и съдържа библейска символика. Отпечатъкът е изключително прецизен в технологично отношение, предвид, че са използвани няколко цвята.

Авторът умело се ползва от ефектите и качествата на литографията и показва авангарден подход към рисунката и композицията. Очевидната способност на Стоимен Стоилов да бъде изразителен и да изследва докрай темите, които разработва, личи в серията литографии Из „Тайната книга на богомилите”.

Представеният отпечатък датира от 1981 г. и е ценна част от фонд “Графика” на ХГ „Христо Цокев”. Каним всички ценители на графичното изкуство да се докоснат до произведението Из „Тайната книга на богомилите” 4 с автор Стоимен Стоилов през месец декември в ХГ „Христо Цокев”.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Поздравление от Силвия Кръстева за Деня на доброволеца

Published

on

Уважаеми доброволци,

Приемете моите най-сърдечни и искрени пожелания по случай 5 декември – Международен ден на доброволеца! Всички Вие, които доброволно подавате ръка в труден момент от живота, сте хора с големи сърца и хора за пример. Пожелавам Ви да бъдете най-вече здрави и добротата, която носите в себе си никога да не Ви напуска. Всички ние вярваме в доброволчеството и неговата хуманна кауза, затова то винаги просъществува.

Тук е мястото да изкажа своите най-искрени благодарности на доброволците от Доброволното формирование – Трявна, които неведнъж са доказали, че могат да работят рамо до рамо и активно да участват в преодоляването на предизвикателствата, свързани с бедствия и аварии и кризисни ситуации на територията на Община Трявна. Помощта Ви е безценна и Ви уверявам, че трудът Ви наистина допринася за подобряване капацитета на защита на местното население.

На този ден Ви желая, на всички Вас, да не спирате да заразявате хората с дейността си, превърнала се във Ваше призвание. Да давате по-голяма гласност на доброволчеството, за да увлича със себе си нова и свежа подкрепа. Защото така доброто ще продължава да се случва.

Благодаря Ви и знам, че най-голямата награда за Вас винаги ще остане щастието в очите на хората, което е достатъчно да стопли сърцето на всеки доброволец. Честит празник!

С уважение,
Силвия Кръстева Кмет на Община Трявна

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица