Свържи се с нас

Култура

Музеят участва в създаването на най-важните културни институции

Published

on

Регионален исторически музей - Габрово, съвременен изглед. Сградата е построена през 1902 г. по проект на арх. Никола Лазаров. © Регионален исторически музей - Габрово

Регионален исторически музей – Габрово, съвременен изглед. Сградата е построена през 1902 г. по проект на арх. Никола Лазаров. © Регионален исторически музей – Габрово

Регионалният исторически музей в Габрово е в основата на създаването на повечето от емблематичните културни институции в столицата на хумора и сатирата.

Възникнал в края на 19 век, този музей помага да се създадат Етнографски музей на открито „Етър“, Национален музей на образованието, МАИР Боженци, художествена галерия „Христо Цокев, Държавен архив – Габрово, а в по-ново време – Интерактивен музей на индустрията.

Тези факти изнесе на конференция в Пловдив Иван Постомпиров – главен експерт, отдел „Фондове и архиви“ – РИМ-Габрово.

Постомпиров показа пред участниците в конференцията исторически моменти, свързани с тази активна дейност на Регионалния исторически музей.

Интервюто на Тихомир Църов с Иван Постомпиров, излъчено в програмата на Българското национално Дарик радио за Габрово, Велико Търново и Русе може да чуете оттук.

path_218014

Сградата на Окръжен исторически музей – Габрово, бивш дом на търговеца Цанко Добрев. През 1951 г. в нея е подредена първата експозиция на тема етнография и национално-освободително движение.

Откриване на отдел „Художествена галерия” в Карагьозовата къща от Цоньо Петров – директор на Окръжен исторически музей – Габрово. 5 септ. 1962 г.

path_218015

Посетители на изложба в Художествената галерия, като отдел към ОИМ – Габрово. От 1974 г. прераства в Окръжна художествена галерия „Христо Цокев” – Габрово и е настанена в нова сграда.

path_218016

Откриване на Архитектурно етнографски резерват „Боженци“ на 6 септ. 1964 г. За изграждане на фонда му са предадени културни ценности от отдел „Етнография“ на ОИМ – Габрово. От 1 януари 1969 г. е самостоятелна институция.

path_218017

Откриване на Етнографски парк-музей „Етър“ – Габрово на 7 септ. 1964 г. Създаден е като отдел на ОИМ – Габрово с решение на Окръжен народен съвет – Габрово от 23 апр. 1963 г.

path_218021

Интерактивен музей на индустрията – Габрово, официално открит на 21 март 2014 г. Посетителският център е единствен по рода си на Балканите. Представя развитието на габровската индустрия.

path_218019

8. Протокол от 1978 г. с опис за предаване на документи от Окръжен исторически музей – Габрово на Окръжен държавен архив – Габрово с хронологичен обхват от периода на Възраждането до края на ХIX в.

path_218022Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Първа научна конференция „Епохи, личности, памет“

Published

on

През тази година Исторически музей – Дряново, Община Дряново и Исторически факултет на ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” организират първото издание на националната научна конференция “Епохи, личности, памет”, която ще се проведе в Дряново на 29 и 30 септември. Научен ръководител на конференцията е проф. д-р Петко Ст. Петков.

Конференцията се посвещава на 150 години от рождението на Никола Мушанов и 130 години от рождението на Стойчо Мошанов. Примерните тематични полета на научните разработки в широко поставената от организаторите историческа рамка на заглавието са: Дряново и неговите личности; Проблеми на българската модернизация; България в света; Памет и културно-историческо наследство.

Предвижда се и издаване на сборник с докладите от конференцията.

Към поставените условия за участие в научния форум интерес проявиха 40 учени: университетски преподаватели, научни работници в БАН, специалисти в структурите на Държавен архив, Регионални и общински музеи.

Националната научна конференция ще се проведе в два последователни дни като докладите са тематично разделени и хронологично подредени в две секции: „Епохи и личности” и „Памет”.

В културната програма на участниците, в края на първия работен ден, е включено и посещение на Икономовата къща, в която е разположена експозиция „Възрожденско църковно изкуство в Дряново”.

„Големият интерес към така поставената от организаторите тема на научната конференция, разнообразието от заглавия със заявка за нов съществен принос по историческата ни осведоменост и осветляване живота, делото на личности, институции и събития, ни карат да сме оптимисти за успеха на новото начинание и да работим в посока Националната конференция „Епохи, личности, памет” в Дряново да стане традиционна за научните среди в България“, заяви Иван Христов, директор на Историческия музей в Дряново.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Владимир Карамазов гостува на Фотографски срещи Севлиево 2022

Published

on

Владимир Карамазов – актьорът, продуцент, фотограф и водещ на „Сървайвър”, е големият сюрприз на дебютните Фотографски срещи Севлиево 2022 – „Истории в кадър…”. Той ще е специален гост на събитието с домакин Народно читалище „Развитие-1870”, в чието творческо пространство ще бъдат експонирани авторските му снимки от шестото издание на конкурса за художествен анализ на фотография „Снимките говорят”.

Форум, част от официалната програма на 13-ти Европейски месец на фотографията, осъществен с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура” и с инициатор – Фотографска академия „Янка Кюркчиева“.

Откриването ще бъде на 15 октомври, в 16.00 часа. 23 са фотографиите на Владимир Карамазов с текстове-анализи върху тях, които лично той ще представи в арт декорираното с дървени пана фоайе на втория етаж в читалище „Развитие”.

Най-добрите слова върху кадрите от постъпилите 100 анализа на 54 участника в тазгодишния конкурс „Снимките говорят” избра жури в състав: Здравка Евтимова – писател, журналист и преводач, Михаела Михайлова – филолог и редактор, професионален преводач, Теодора Духовникова – актриса с отношение към писменото слово, Владимир Карамазов, AFIAP – актьор с отношение към фотографията и Олимпия Николова-Даниел – куратор на галерия-книжарница „София Прес”.

Предизвикателство за пишещите хора, които развихриха въображението и умението си, карайки образите от кадрите на талантливия фотограф да проговорят с техните думи, да въздействат и разчувстват, създавайки симбиозата между фотообразите и словото.

Фотографията е част от живота на Карамазов още от детството и негова голяма страст. Днес той дели времето си между репетиции и пътувания, по време на които преследва най-добрия кадър. Негови фотографии са отличени в едни от най-престижните конкурси у нас и в чужбина.

Карамазов бе избран сред 10-те финалисти в категориите „Хора” и „Природа” в престижния конкурс на Smithsonian Magazine – конкуренция на National Geographic. Два негови кадъра бяха публикувани и в елитното списание Vogue. След откриването на изложбата Карамазов ще говори за фотография и разговоря искрено и лично с публиката на Фотографски срещи Севлиево 2022 – „Истории в кадър…”.

Автор: Десислава Димитрова,
организатор при НЧ „Развитие-1870“ – Севлиево

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Представят сборника „Къде ли не съм строил…“ в Историческия музей на Дряново

Published

on

Почти едно десетилетие съставителят на сборника „Къде ли не съм строил“, Николай Пенчев, е работил като уредник, а през 1985-86 г. и временно е изпълнявал длъжността директор на Исторически музей – Дряново. И въпреки, че след това напуска институцията, той остава пристрастен към изследване историята на Дряново и дряновския край.

Има множество публикации в местния печат и няколко участия в научни конференции като любима тема на неговите проучвания са строителите от Дряновско. Сега своите статии, и на други изследователи на строителните традиции тук, Николай Пенчев събра и издаде в сборник.

Освен публикуваните в периодичния печат и в други медии текстове, книгата му съдържа 130 страници с 10 различни приложения, където лесно и удобно могат да се открият интересни данни и направят справки за селищата от Дряновско, и имената на майстори, предприемачи, строителни инженери, техници, наименования на инструменти, термини от практиката.

„Къде ли не съм строил“ представлява интерес за всеки, който се интересува от историята на Дряново и дряновския край. Събитието ще се състои на 27 септември, вторник, от 17.30 ч. в Исторически музей – Дряново.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица