Свържи се с нас

Новини

Тренинг на открито за Ученическите екипи по първа помощ

Тренинг на открито с опзнавателен, обучителен и демонстративен характер за Ученическите екипи по първа помощ в област Габрово

Published

on

снимка: БЧК - Габрово

снимка: БЧК – Габрово

В края на миналата седмица в парк „Маркотея” в Габрово, се проведе тренинг на открито с опознавателен, обучителен и демонстративен характер за Ученическите екипи по първа помощ в област Габрово.

снимка: БЧК - Габрово

снимка: БЧК – Габрово

В него взеха участие 56 ученици от 14 училища в областта, членове на Младежки авариен екип – Габрово, доброволци на БМЧК. Тренингът е част от проект „Първи стъпки с „Хелфи, широка крачка с УЕПП, достигане на целта с МАЕ”, финансиран от Фонда за подпомагане и оптимизиране на дейностите на БМЧК „Мисли глобално, действай локално.” Партньори на събитието бяха РД „ПБЗН” и Регионална здравна инспекция – Габрово.

Участниците преминаха през 13 пункта, на които под формата на ситуации и провокативни игри трябваше да покажат своите умения за оказване на първа долекарска помощ/като в последствие, техните ментори от МАЕ им разясняваха правилните действия.

Освен това участниците преминаха и през пунктове по здравословно хранене, промоция на хуманитарните ценности, социален пункт, превенция на зависимости и екипност, с цел да бъдат запознати с по-широк кръг от дейности на младежката червенокръстка организация.

Всички отбори се представиха много добре и получиха грамоти и тематични награди. Крачката е направена и вървим към целта!

снимка: БЧК - Габрово

снимка: БЧК – Габрово

Участието в Ученическите екипи по първа помощ традиционно се асоциира с първите стъпки на голяма част от доброволците на БМЧК. Благодарение на събитията, свързани с тях на областно и национално ниво, децата и младежите получават шанса да се запознаят с принципите и мисията на нашата организация, а също и да вземат участие в други от разнообразните дейности на БМЧК.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

Концерт „Дървото на влюбените“

Published

on

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Измерват качеството на атмосферния въздух в района на Колелото

Published

on

РИОСВ – Велико Търново възложи на Изпълнителна агенция по околна среда измерване качеството на атмосферния въздух в парк „Колелото“ на Габрово по искане на Областна администрация – Габрово.

Измерването е инициирано във връзка със зачестили сигнали от граждани за влошено качество на въздуха в този район.

Мобилната автоматична станция за контрол качеството на атмосферния въздух към Регионална лаборатория Русе е разположена до детска ясла „Славейче“.

Станцията ще измерва основните показатели, характеризиращи качеството на атмосферния въздух: фини прахови частици до 10 микрона (ФПЧ10), серен диоксид, азотен оксид, азотен диоксид и озон, във времеви обхват от седем денонощия – от 1 до 7 февруари.

След приключване на измерването и получаване на данните, РИОСВ ще оцени измерените показатели с приложимите норми в Наредба №12 от 15.07.2010 г. за норми за серен диоксид, азотен диоксид, фини прахови частици, олово, бензен, въглероден оксид и озон в атмосферния въздух.

Данните ще бъдат предоставени на Областна администрация – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Читател сигнализира: Фирма трови въздуха на Габрово!

Published

on

Местна фабрика за производство на мебели трови въздуха в Габрово. За това алармира до редакцията на „Габрово Нюз“ читател на медията, който ни изпрати снимки от поредното констатирано от него замърсяване и своя коментар към тях.

По думите му мебелната фабрика продължава да гори отпадъчни материали, правещи въздуха токсичен, въпреки многократните призиви да не го прави. Предприятието се намира в северната индустриална зона на Габрово.

Неговото търпение вече се изчерпило и затова се решил да предприеме следваща стъпка, правейки публично това, което не кореспондира със спечелената от Габрово екологична награда на Европейската комисия „Европейски зелен лист“.

Според автора на сигнала, изпратен до нас, когато се горят вредните за природата и човека материали, в района трудно се диша и се усеща остра неприятна задушлива миризма.

Случвало се е дори да има и придружаващо силно задимяване, тъй като човекът, потърсил ни да дадем гласност на случая, допуска, че биват изгаряни лепила и всякакви синтетични материали.

Чрез изпратения до „Габрово Нюз“ сигнал, гражданинът се надява компетентните институции да се самосезират, замърсяването на въздуха да бъде преустановено и повече да не бъде допускано. Дали тази порочна практика ще бъде преустановена, предстои да разберем.

В случай, че мебелната фабрика желае да предостави своето обяснение за издигащия се от техния двор тъмен пушек, видно от снимките, нашата медия ще ѝ предостави трибуната си за право на отговор до широката общественост.

Вашите новини от деня, сигнали, мнения, коментари и гледни точки можете да изпращате на редакционната ни поща: info@gabrovonews.bg, на фейсбук страницата или на телефон: +359 878 993 779, а ние ще ги правим публично достъпни на вниманието на широката общественост и аудитория на „Габрово Нюз“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица