Свържи се с нас

Новини

Резултати след финала на Гран При България – Севлиево

Published

on

снимка: Община Севлиево, Архив

снимка: Община Севлиево, Архив

Над 5000 зрители изгледаха състезателния уикенд на трасето „Горна Росица“ в стартовете от Европейския шампионат в класовете ЕМХ65 и ЕМХ85, както и четвъртия кръг на Републиканския шампионат в МХ2, МХ1 и МХ.

115 пилота от 8 държави (България, Румъния, Турция, Сърбия, Гърция, Молдова, Хърватия и Унгария) караха в Севлиево. Както в съботния ден, дъжда обърка сметките на организаторите, състезатели и публика, така и в ранния неделен следобед заваля силно, което наложи втория манш в МХ2 да бъде прекъснат в 19-та минута заради сигурността и здравето на пилотите.

Въпреки това, по правилник класирането се зачита, ако има изминати 75% минути от стартирането на състезанието.(маншът е 25 минути и времето започва да тече когато падне бариерата) В първия ден на Гран При България отново имаше подобно спиране, но в МХ. Дъждът обаче не попречи на публиката и тя остана по трибуните на трасето, за да изгледа докрай ставащото днес на „Горна Росица“. Най -потърпевши бяха пилотите от МХ1 , които трябваше да карат втория си манш при тежки условия на трасето, но до сериозни падания и инциденти не се стигна.

В Европейския шампионат ЕМХ 65 краен победител от двата манша стана Мариус Поповици (1 манш- 2 място, 2 манш- 1 място , общо 47 точки, Румъния ,КТМ). След него в подреждането останаха Ласло Течи (1- 1, 2- 2, 47т, Унгария ,КТМ ) и Ноел Занош (1-3,2-3, 40т, Унгария, КТМ). От българските пилоти, при най-малките Радостин Михайлов (КТМ) се нареди 7-ми с 28 точки (1-7, 2-7).

Също много оспорвано беше и при ЕМХ 85. Победителят Никола Хранич (47 т, Хърватия, Хускварна) и заелия второто място на крайното класиране за кръга Адам Коваш (47т.,Унгария, КТМ) си поделиха по един манш, но заради успеха във втория, Хранич се качи на първата позиция на награждаването след края състезанията. Трети е Кристоф Якоб (1-4, 2-3, 38 точки, Унгария, Хускварна).

За Републиканския ни шампионат в МХ Веселин Малинов (МСК Севлиево, Кавазаки) прибави 50 точки, след като и вчера в дъжда и днес на тежкото трасе, финишира първи. Втори в подреждането се нареди Юлиян Райчев (1-4, 2-2, 40 т, МСК Панчо Рейсинг тийм, Кавазаки) и Захари Томов (1-2, 2-10 , 33 т, МХ Шулц, Хонда). Водачът в генералното класиране и победител във всички три кръга от началото на сезона Мартин Тодоров (Еър макс рейсинг, Ямаха) си тръгна от Севлиево само с 16 точки, които спечели в първия манш. Във втория Тодоров не взе участие.

Местният любимец Хакан Халми (МСК Севлиево, КТМ) зарадва многобройните си почитатели с две победи в МХ2 от 4-ия кръг на РШ. Още в началото на първата обиколка Халми падна, след като при приземяване се подхлъзна, но геройски продължи напред без преден калник и изпревари всички свои конкуренти, като зрителите бяха на крака през цялото време и го аплодираха дълго след финала.

Във втория манш Хакан нямаше проблеми и от старта до финала водеше колоната на пилотите. Втори и трети в МХ2 завършиха Георги Георгиев (1-2,2-3, 42 т, Текстил Рейсинг, Сузуки) и Любомир Васев (1-4,2-2, 38 т., МХ Рейсинг Симитли, Ямаха).

Румънският състезател Адриан Радута (Ямаха) от манш на манш показва, че се намира в изключителна спортна форма. Радута кара във всичките кръгове на родния шампионат и днес записа поредния си успех и нови 50 точки. Освен купата за първо място в МХ1 румънецът си тръгна и с трофея на „Спорт тото“ за най-бърза обиколка в квалификациите – 2.37.5 минути. Втори в крайното класиране с 42 точки финишира Калоян Илиев (1-3,2-2, МСК Севлиево, КТМ), а трети Ивелин Манев (1-2,2-4, 40т, Моторейсинг Варна, КТМ).

Любителите на мотоциклетния спорт ще могат да гледат следващото състезание от календара на БФМ от 10 до 12 юни в Долна Митрополия, Плевен. На летищния комплекс ще се проведе 4-ия кръг на Републиканския ни шампионат по мотоциклетизъм на писта, както и Европейския по СуперМото.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

ОДБХ – Габрово с инструкции заради върлуващия в региона птичи грип

Published

on

Областната епизоотична комисия проведе заседание, във връзка с усложнената епизоотична ситуация в региона по отношение на болестта Инфлуенца авиум (птичи грип). Д-р Светослав Спасов, директор на Областна дирекция „Безопасност на храните“-Габрово /ОДБХ/, разясни, че обстановката изисква повишено внимание и вземане на конкретни мерки.

С цел предотвратяване на разпространението на болестта се забранява провеждането на пазари и изложби на птици, като представители на ОДБХ и МВР ще следят за спазването на забраната.

Решено бе още ОДБХ да организира индивидуални срещи със собствениците на всички регистрирани птицевъдни стопанства и люпилни на територията на областта, на които да им бъдат връчени предписания.

Собствениците на индустриални ферми за птици да уведомяват ОДБХ преди извеждане на птиците от помещението, в което са отглеждани (продажба, доотглеждане, насочване за клане или друго) по план график, като представители на ОДБХ да организират съвместни проверки с местните органи на МВР и АПИ за спазване на предоставените графици.

Собствениците на индустриални ферми за птици да извършват почистване и дезинфекция на помещението за отглеждане на птици, като след извършване на почистването и дезинфекцията, да се вземат проби.

Заболяването се разпространява чрез изпражненията на птиците, техните пера, вътрешности, кръв, в черупките на яйцата. За предпазване е необходимо да се избягва пряк допир със замърсени от птици предмети и повърхности. Птичето месо и птичи продукти да се приготвят при висока температура (70°С) и достатъчно продължително.

Предстоят заседания на общинските епизоотични комисии за определяне на конкретни мерки за информираност на гражданите, кметовете и кметските наместници.

Зареди още

Новини

КНСБ – Габрово ще отбележи Деня на труда с информационна кампания

Published

on

По повод 1 май – Деня на труда и международната работническа солидарност, Регионалният съвет на КНСБ – Габрово организира информационна кампания с изнесена приемна, която ще се проведе на 30 април от 13.00 до 16.00 часа пред сградата на бившето НТС на ул. „Брянска“ 30, където се намира и офиса на синдиката в Габрово.

По време на събитието екипът на регионалната структура, заедно с представители на федерации към КНСБ ще дават безплатни консултации свързани с трудовото и осигурителното законодателство и ще информират гражданите за кампанията „По-високи доходи с твоя синдикат“, която КНСБ провежда в цялата страна.

Специално участие в приемната ще вземе психологът Габриела Гатева, която ще дава професионални насоки за разпознаване симптомите на бърнаут, как влияе той на здравето на работниците и начините за справяне с последиците от „прегарянето“.

Зареди още

Икономика

Заключителна конференция: Въглеродна неутралност и повишена енергийна производителност на МСП

Published

on

ПОКАНА

Габровската търговско-промишлена палата кани представители на малки и средни предприятия, на общините и институциите от областта, представителите на медиите на заключителна конференция по проект: „Въглеродна неутралност и повишена енергийна производителност на МСП в Габрово и Габровска област“.

Проектът се изпълнява в партньорство с норвежката фирма Prios Kompetanse AS и се финансира от Норвежкия финансов механизъм 2014-2021, в рамките на програма “ Развитие на бизнеса, иновации и МСП в България“.

Участниците ще имат възможност да се запознаят с извършените дейности по проекта, както и с добри практики от България (Клинтех България и Община Габрово) и Норвегия. Експерти от Техническия университет в Габрово ще насочат вниманието ни към мерките, които биха могли да се приложат за повишаване на енергийната ефективност и какъв ефект би могъл да се очаква.

Конференцията ще се проведе в хибриден формат на 29 април 2029 г. от 13.30 часа в Конферентната зала на Библиотеката на Техническия университет Габрово – гр. Габрово, ул. „Хаджи Димитър“ 4 (Ректорат). След края на конференцията дискусиите ще продължат на чаша вино.

Моля, заявете участие на място на мейл: office@chamber-gabrovo.com.
Линк за включване в събитието: Join Zoom Meeting https://us06web.zoom.us/j/8322874812?pwd=ZHhDd0M2ZVczYjgwQ2NDS2YxKzFrUT09 Meeting ID: 832 287 4812
Passcode: 123

Приложение: Предварителна програма
За допълнителна информация: тел. 066 80 31 42, e-mail: office@chamber-gabrovo.com Галина Михнева, Ганка Бакалова

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица