Свържи се с нас

Новини

Скандално! Общината даде 20 бона за два стари пикапа

Published

on

© Copyright 2016 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2016 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Община Габрово е сключила договор за доставка на два стари пикапа „Опел Кампо“, произведени съответно през 1997 г. и 1999 г., предназначени за общинското звено „Озеленяване“, на обща стойност 19 920 лв. Поканата е била изпратена само до една единствена старозагорска фирма, работеща от месец януари тази година, а стойността на всяка една покана е 9960 лв. с ДДС.

Тези потресаващи данни изнесе пред представители на местните медии по време на пресконференция председателят на БСП – Габрово Кристина Сидорова, която коментира темата с малко известния публичния харч.

„Това е недопустимо и шокиращо. Единият автомобил е на 19 години, а другият е на 17 г. Почти 20-годишни „трошки“. При проверка в интернет установих, че такива пикапи, със същите технически характеристики, са с реална стойност около 4 500 лв., най-скъпият. Да не говорим каква е стойността им в Германия, която е в пъти по-ниска“, информира тя.

Председателят на левицата беше категорична, че на цената на един пикап Габрово е можело да има 2 други и спестен ресурс от 10 000 лв. на общинското звено „Озеленяване“, но сега картината е друга – 20 000 похарчени лева и два пикапа, с навъртян завиден километраж и години зад гърба си.

„Кой разреши да се харчат парите на габровци по този скандален начин? Кой разреши да се дадат 10 000 лв. за нещо, което реално струва 4 500 лв.? Защо нашите пари се харчат по този начин и кой се облагодетелства от това“, попита Кристина Сидорова.

По думите й Община Габрово не прави изключение от скандалите с автомобилите, „завладели“ различни министерства и ведомства в страната през последните няколко месеца, но никой не смее да повдигне въпроса в местната общественост.

Двете плащания по договора за доставка на автомобилите са извършени на 16 май 2016 г. Председател на комисията, провела скандалния търг за двете превозни средства, е Момчил Дончев, директор на общинското звено „Озеленяване“, брат на вицепремиера Томислав Дончев.

Пред журналистите Сидорова беше категорична, че ще изисква явяването му в залата на Общински съвет – Габрово, където пред всички местни парламентаристи да обясни мотивите за закупуването с общински средства на двата стари автомобила. „Това, ако не е източване на публичен ресурс – здраве му кажи“, добави тя.

Сидорова припомни пред журналистите, че от 15 април 2016 г. в България действа нов Закон за обществените поръчки, според който има доста по-затегнати критерии за избор на изпълнители, гарантиращ по-прозрачното избиране на спечелилия обществената поръчка и контрол.

„Дали по тази причина или по някоя друга, която не ни е известна, но от 31 март до 13 април 2016 г. в Общината са обявени 31 обществени поръчки, на обща стойност над 2 000 000 лв. Буквално ден преди влизането на новия Закон на 15 април, 31 поръчки са пуснати в последния момент. От 14 април до ден днешен, 30 май, няма нито една обществена поръчка. Интересно защо?!“, заяви лидерът на габровските социалисти.

Според Кристина Сидорова по всичко личи, че явно Общината е бързала с обществените поръчки, които да бъдат пуснати по стария Закон.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Отбелязваме Световния ден за борба със СПИН

Published

on

На 1 декември отбелязваме Световния ден за борба със СПИН. Кампанията през тази година ще премине под надслов „Узнай своя статус!”.

Тя цели насърчаване и обединяване на усилията на различни институции, и организации за разширяване на обхвата на тестване, повишаване на осведомеността на хората, относно предимството на изследването за ХИВ и хепатити, ранното откриване на заразените лица и своевременното им насочване към лечение.

Инициативите дават възможност на хората да направят своя избор за превенция на ХИВ и хепатити, за да защитят себе си и своите близки.

Последните данни от Министерство на здравеопазването за СПИН в България показват, че от началото на тази година до месец август 2022 г. са открити нови 214 ХИВ–серопозитивни лица, от които 63% са български граждани, а 37% – чужденци.

128 216 са лицата, които са се изследвали през първите шест месеца на 2022г. 96% от новорегистрираните са се инфектирали по сексуален път, а 4,1% – при инжекционна употреба на наркотици. Най – засегната възрастова група е между 30-39г., следвана от възрастова група между 40-49г. и следваща група е между 20-29г.

В страната функционират 12 кабинета за безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ /КАБКИС/ към регионалните здравни инспекции.

В периода на кампанията на училищата в област Габрово ще се предоставят здравно-промотивни материали, ще бъдат разигравани викторини по темата, ще бъдат изготвени колажи и проведени дискусии.

Днес, 1 декември, в централна градска част на Габрово ще се раздават информационни материали на гражданите. РЗИ – Габрово напомня, че всеки желаещ може да провери своя ХИВ-статус безплатно и анонимно в лабораторията на ул. Райчо Каролев №2.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Годишна Коледна изложба на школата „Елиза Арт“

Published

on

Школата „Елиза Арт“ организира Коледна изложба „Пъстър свят“. Децата на габровската художничка Елиза Ковачева – Цокова ще представят своите произведения утре, 1 декември, от 18.00 часа в зала „Възраждане“.

Специално участие в събитието ще вземат изпълнители от Музикална школа „Звезди с аванс“, с ръководители Ваня и Радослав Талеви, и сопраното Ивелина Рашкова, които ще се погрижат за доброто музикално оформление на Коледната изложба и добро настроение.

Входът за събитието е свободен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Коледната елха на Трявна грейва на 5 декември

Published

on

Коледната елха и празничните градски светлини в Трявна грейват с тържество в понеделник, на 5 декември. По традиция, голямото дръвче е разположено на старинния площад „Капитан дядо Никола“ в града, където ще се проведе и подготвения по този повод коледен концерт. Събитието дава начало на Коледно-новогодишната програма на Община Трявна за 2022 година и е едно от най-обичаните и дългоочаквани такива от малки и големи.

Празничната програма започва точно в 18:00 ч. с поздравление на кмета на Община Трявна г-жа Силвия Кръстева, която официално ще открие коледния концерт на площада. Веднага след това на сцената ще излязат и малките сладури от ДГ „Светлина“ – гр. Трявна. Вечерната забава ще продължи с Детски танцов ансамбъл при НЧ „Пенчо Славейков 1871“ – гр. Трявна, които също ще приповдигнат настроението на присъстващите.

Непосредствено преди обратното преброяване до момента на запалване на празничните коледни светлини, жители и гости на Трявна ще могат да се насладят на музикалните изпълнения на дамите от Фолклорна формация „Ружица-Дочев“ към Пенсионерски клуб „Ирина Славейкова“ – гр. Трявна, както и на талантливата поп певица Стела Георгиева, по-известна като STELLAR.

Кулминация на празничната програма ще бъде грейването на Коледната елха с впечатляваща заря и извиването на кръшно хоро от Танцов клуб „Тревненски сокай“ при НЧ „Пенчо Славейков 1871“-гр. Трявна на старинния площад.

Община Трявна е подготвила и още една изненада за своите малки и големи гости на 5 декември – снимка за спомен край елхата с Дядо Коледа и Снежанка, които ще очакват всички желаещи там.

Поради непредвидени обстоятелства, участие в подготвената празнична програма няма да вземат децата от ДГ „Калина“ – гр. Трявна, както бе оповестено по-рано. Община Трявна благодари за отзивчивостта на малките сладури и тяхното ръководство и ги очаква в следващи събития.

Информираме всички граждани, че движението в района на площад „Капитан дядо Никола“ от кръстовището на ул. „Цар Калоян“ и ул. „Чучура“ до кръстовището на ул. „Проф. Пенчо Райков“ и ул. „Пенчо Славейков“ ще бъде ограничено за движение от 17:30 ч. до 19:30 ч.

Снимка: Пламен Ковачев.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица