Свържи се с нас

Новини

С „Върви народе възродени“ Севлиево отпразнува 24 май

Published

on

снимка: Община Севлиево

снимка: Община Севлиево

С „Върви народе възродени“ Севлиево отпразнува 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Празникът започна в 10:30 с на химна „Върви, народе възродени“, в изпълнение на Севлиевската духова музика.

снимка: Община Севлиево

снимка: Община Севлиево

Сред официалните гости на тържеството бяха д-р Иван Иванов – кмет на Община Севлиево, Здравка Лалева – председател на Общински съвет Севлиево, Станислав Боев – заместник-председател на управителния съвет на Бизнес сдружение „Севлиево 21 век“, заместник-кметове на община Севлиево, общински съветници, представители на бизнеса, учители, изтъкнати творци и дейци на културата, граждани.

снимка: Община Севлиево

снимка: Община Севлиево

В словото си кметът на общината д-р Иванов поздрави учители, творци, хора на свободното словото, чийто живот е кауза, отдадена за възпитаване на следващото поколение истински българи. „Хора, които не живеят леко, но които се просълзяват на 24 май, защото дълбоко в себе си осъзнават, че днес не празнуваме миналото, а бъдещето на България“ – с тези думи се обърна към днешните просветители кметът на Севлиево.

снимка: Община Севлиево

снимка: Община Севлиево

По традиция на днешния празничен ден Бизнес сдружение „Севлиево 21 век“ награди зрелостници с изключителни постижения и отличен успех през всичките години от обучението си. Тази година първенците на града са: Надежда Иванова, Петко Петков, Преслава Иванова, Христо Хинков, Надежда Василева и Филка Иванова – възпитаници на Средно общообразователно училище „Васил Левски“.

снимка: Община Севлиево

снимка: Община Севлиево

На празника беше поздравена г-жа Велислава Тотева – педагогически съветник във Второ основно училище „Стефан Пешев“, която е номинирана за отличието „Учител на годината 2016″ в направление „Възпитателна работа, извънкласни и извънучилищни дейности, училищни психолози и педагогически съветници“.

снимка: Община Севлиево

снимка: Община Севлиево

Почетна грамота „Неофит Рилски“ от МОН получи инж. Дияна Николова – учител в Професионална гимназия по механоелектротехника „Ген. Иван Бъчваров“. Тя е представила общината достойно в XIX Национален конкурс на Съюза на българските учители.

снимка: Община Севлиево

снимка: Община Севлиево

Тържеството за 24 май приключи с концерт на група „Атлас“ – специален подарък от община Севлиево към всички по повод празника.

снимка: Община Севлиево

снимка: Община Севлиево

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Крими

Старши комисар Пламен Иванов е новият директор на ОДМВР – Габрово

Published

on

Със заповед на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов старши комисар Пламен Иванов е временно преназначен на длъжността директор на Областна дирекция на МВР- Габрово.

Днес новият ръководител на областната дирекция бе представен пред състава от изпълняващия длъжността главен секретар на МВР главен комисар Димитър Кангалджиев, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР – Габрово.

Старши комисар Пламен Иванов е роден на 01.12.1967 г. в Добрич. Завършил е висше образование в Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“ и Великотърновски университет “Св. Св. Кирил и Методий”.

В системата на МВР постъпва през 1987 г. От 2020 г. изпълнява длъжността началник на Районно управление Трявна. Досегашният директор старши комисар Илиян Иванов е преназначен на друга длъжност в МВР.

Зареди още

Любопитно

Засяха първите дръвчета от гората на тамплиерите край Дебел дял

Published

on

23 април е Денят на българския светец Лазар Български Дебелдялски. Рицарите и Дамите от Командерията, носеща името на мъченика от село Дебел дял, посетиха селото и поднесоха цветя на паметната плоча пред родната къща на светеца.

Тя бе поставена през 2022 г от тамплиерите на Габровска област, по случай 220 години от смъртта му.

По данни на архимандрит Нестор от Великотърновската митрополия, още като малко момче, Лазар напуска родното място и отива в Анадола (Мала Азия). Там в Сома, Турция, става овчар. Той е силно вярващ християнин и скоро си навлича гнева на турците. По нареждане на турски големец го хвърлят в тъмница. След дълги изтезания, които Лазар покорно понесъл, изпълнен с любов към Христос, бил убит на 23 април 1802 г. на 28-годишна възраст.

Образът му е изписан в цял ръст в параклиса „Свети Архангели“ в Рилския манастир. Там е означено и родното му място Дебел дял. В него е построен храм, за който Богомил Петков и съмишлениците му тамплиери са едни от основните дарители.

По случай 250 години от рождението на Светеца, тамплиерите засадиха 25 дръвчета медоносна липа. С това поставиха началото на тамплиерска гора край село Дебел дял.

Зареди още

Новини

Междинна конференция за напредъка на проекта за Младежки център

Published

on

Междинна конференция по проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се проведе на 22 април 2024 г. На нея присъстваха Таня Христова – кмет на Община Габрово, Иван Любомиров – зам. областен управител, доц. д-р инж. Христо Недев – зам. ректор на Технически университет – Габрово, представители на други младежки центрове от страната, културни институции в града, училища, образователни организации, партньори в провеждането на различни събития, фирми-изпълнители по проекта, медии.

Проектът се финансира чрез ФМ на ЕИП 2014-2021 г. по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, като размерът на безвъзмездната финансова помощ е 4 286 850 лв. , а собственият принос на Община Габрово – 2 267 129 лв. Той е с продължителност от 20.10.2020 до 31.08.2024 година. Партньори в неговата реализация са Технически университет – Габрово и Университетът за зелено развитие в гр. Брюне, Норвегия.

Екипът за управление на проекта представи пред присъстващите всички етапи по неговото изпълнение – проведени обществени поръчки, сключени договори, изпълнени дейности. Специално внимание бе отделено на съвместните инициативи с норвежкия партньор – посещения, обучения и споделяне на добри практики с екипа на проекта, Младежкия център и младежи от Габрово.

Представен бе екипът на Младежки център – Габрово и инициативи на Центъра, които имат за цел да развиват капацитета на младите хора, да насърчават участието им във вземането на решения за града и тяхната общност, лидерството, професионалната ориентация, доброволчеството и медийната грамотност. Представени бяха и организирани събития и инициативи в областта на културата, спорта, екологията, творчеството, здравословния начин на живот и психичното здраве. Събитието бе съпътствано от изложба с проекти на младежите от различни работилници – рисунки, фотографии, глинени маски, къщички за птици, светещи фигури.

Отправена бе покана за следващото събитие, организирано от младите хората – „Фестивал на цветята“, който ще се проведе на 27 април 2024 г. в парк „Маркотея“ в Габрово.

Дейностите на Младежки център – Габрово се изпълняват по проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“, финансиран по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица