Свържи се с нас

Крими

Обвиненият в отвличане на четирима младежи получи 7-годишна присъда

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

С присъда по наказателно дело от общ характер, обявена на 19 май, състав на Окръжен съд – Габрово, с председател съдия Василева, осъди мъж от София на 7 години лишаване от свобода за отвличане на четири лица и противозаконно унищожаване на чужди вещи.

Подсъдимият Янко К. бе признат за виновен в това, че през нощта на 20 ноември 2014 г. в севлиевското село Горна Росица, отвлякъл четирима младежи от с. Горна Росица и с. Ловни дол, като бил въоръжен с пистолет – газ-сигнално оръжие, нож – тип кама и  сгъваем нож, за което подсъдимият бе осъден на 7 години лишаване от свобода.

Подсъдимият бе признат за виновен и в това, че на инкриминираната дата в землището на с. Горна Росица, при условията на продължавано престъпление, унищожил противозаконно чужди движими вещи, собственост на отвлечените лица (лек автомобил Фолксваген Голф, мобилни телефони и др.), всичко на стойност 3 754 лева, за което софиянецът бе осъден на 2 години лишаване от свобода.

За извършените две престъпления, на основание чл.23 ал.1 от НК, съдът определи на Я.К. едно общо наказание от 7 години лишаване от свобода, което да бъде изтърпяно при първоначален строг режим.

Четиримата пострадалите били в с. Горна Росица, където заедно с приятели, в района на училището, пили  бира и слушали музика. Когато тръгнали, с лекия автомобил „Фолксваген Голф”, да се прибират по домовете си, пътя им бил препречен от лекия автомобил „Мерцедес”, от който слязъл обвиняемия.

Накарал ги да излязат от колата, като ги питал   „къде е материала”, „казвай, Вие ще продавате бяло ли?” и други въпроси, на които те отговорили, че  не знаели нищо и вероятно има грешка.

Обвиняемият ги заплашвал и им наредил всички да влязат в лекия автомобил „Фолксваген Голф”, а той седнал на задната седалка зад водача, заплашил ги  с пистолет и нож и казал да потеглят. Накарал ги да спрат колата  в близост до рака Росица и  всички да слязат  и да тръгнат към реката.

В този момент четиримата, уплашени от това, че обвиняемият е въоръжен и от действията му спрямо тях, успели  да избягат. Ядосан  Янко счупил мобилните им телефони, които им бил взел преди това и ги хвърлил в река Росица. Подкарал лекия автомобил „Фолксваген Голф“, спрял го на  черен път и го запалил.

Я.К. бе осъден да заплати на един от пострадалите младежи, конституиран като частен обвинител и граждански ищец по делото, обезщетение за причинени от престъплението по чл.216 от НК имуществени вреди в размер на 2 840 лева.

Присъдата подлежи на въззивно обжалване или протестиране пред Апелативен съд – гр. Велико Търново в 15-дневен срок.

Предвид обявената присъда и определеното с нея наказание съдът измени взетата по отношение на подсъдимия мярка за неотклонение от „подписка” в „задържане под стража”. Това определение подлежи на обжалване с частна жалба пред Апелативен съд – Велико Търново в 7-дневен срок.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Крими

Девет нарушения при двучасова акция на полицията

Published

on

Девет нарушения са били установени при двучасова акция на полицията, реализирана вчера, 13 май, за времето от 13.30 до 15.30 часа край Габрово.

Специализирана полицейска операция по безопасност на движението е била проведена по метода за „широкообхватен контрол“.

Целта ѝ бе намаляване на тежките пътнотраспортни произшествия с участието на леки, товарни автомобили и автобуси.

В хода на акцията са били проверени общо 67 автомобила и 72 лица. В хода на полицейските действия са установени 9 нарушения, за които са съставени 8 фиша и 1 акт.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Местен земеделец се споразумя за пробация

Published

on

На 12 май т.г., в заседание по наказателно дело от общ характер, състав на Окръжен съд – Габрово одобри споразумение между прокурор при Габровска окръжна прокуратура и защитника на мъж от Габрово, с което на последния се налага наказание пробация за извършени две престъпления – представяне на неверни сведения, с цел получаване на финансиране от европейски фондове и от бюджета на Република България и документно престъпление.

Съгласно споразумението, подсъдимият с инициали С.С., се признава за виновен в това, че през периода 5 април 2018 г. – 15 май 2019 г., при условията на продължавано престъпление, представил неверни сведения пред Общинска служба „Земеделие“ – Габрово, за да получи плащания по схеми за подпомагане на земеделски производители, средствата за които са осигурени от европейски фондове и от бюджета на Република България.

Местният земеделец се призна за виновен и в това, че през периода 10 юли 2017 г. – 5 юни 2018 г., при условията на продължавано престъпление, съставил неистински частни документи – договори за наем на земеделска земя, и ги употребил пред Общинска служба „Земеделие“ – Габрово, за да докаже, че съществуват наемни правоотношения между него като наемател и лицата, посочени в договорите като наемодатели.

За горепосочените престъпления на габровеца бе определено общо наказание пробация с пробационни мерки: задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от 8 месеца и задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от 8 месеца.

Одобреното споразумение има последиците на влязла в сила присъда.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Десет растения марихуана „цъфнаха“ от етаж на къща

Двама са задържани в ареста заради наркотици.

Published

on

Криминалисти от габровската и севлиевската полиция задържаха две лица при проведена специализирана полицейска операция срещу употребата и разпространението на наркотици, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР.

Вчера, 11 май, около 14.30 часа, било извършено претърсване в жилище в село Крамолин, обитавано от 25-годишен осъждан жител на същото село. В обособено помещение на втория етаж на къщата криминалисти установили 10 растения от рода на конопа, както и полиетиленов плик, съдържащ зелена суха листна маса, която след направения полеви наркотест реагирала на наркотичното вещество марихуана.

По случая в РУ-Севлиево е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл.354в ал.1 от Наказателния кодекс.

В ранните часове също вчера, но на бул. „Трети март“ в Габрово бил задържан и 30-годишен осъждан жител на града. При извършена проверка полицаите установили, че мъжът придобил и държи суха зелена листна маса, която при направения полеви наркотест реагира на марихуана.

По случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл.354а ал.3 т.1 от Наказателния кодекс. Лицата са били задържани по реда на Закона за МВР за срок до 24 часа.

По отношение на разкритите престъпления през вчерашния ден от информация на пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово става ясно, че 53-годишен многократно осъждан жител на Трявна е бил уличен в извършването на кражба на хранителни продукти и алкохол от магазин в Славейковия град.

Престъплението е било извършено на 8 май. Работата по случая продължава.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица