Свържи се с нас

Новини

Обединяват 2 училища в Севлиево, учителите остават на работа

Едното училище има база, но няма ученици, другото – обратното

Published

on

снимка: Община Севлиево

снимка: Община Севлиево

Обединяват 2 училища в Севлиево, учителите остават на работа. Едното училище има база, но няма ученици, другото – обратното.

Предложението за преструктуриране, което общинските съветници предстои да гласуват на следващата сесия, предвижда материалната база на НУ „Св. св. Кирил и Методий“ да се предостави за начална степен на ОУ „Стефан Пешев” и учениците от началното училище да се пренасочат към него, или друго (по избор на родителите).

В резултат на трансформацията няма да останат безработни учители и ще бъдат отпуснати средства за основен ремонт на сградния фонд по Национална програма „Оптимизация на училищната мрежа”, модул „Оптимизиране на училищната мрежа”. С това действие се решават няколко проблема – ще се повиши качеството на учебния процес, ще се модернизира базата и ще се намалят нерентабилните разходи.

НУ „Св. св. Кирил и Методий“ е с 60 % спад в броя на учениците, сочи справка за последните 10 години. Броят им намалява с всяка следваща година и тенденцията е трайна – от 214 ученици през 2006 г., на 134 през 2015 г.

Демографската криза при сегашния брой училища, води до голям брой маломерни и слети паралелки – това намалява качеството на образователния процес при липсва на ефективност на разходите. През учебната 2006/2007 година в общинските училища е имало 3 120 деца, а през настоящата 2015/2016 година те са 2 545. Това е проблем в национален мащаб, но последствията от него се решават на общинско ниво, отчитайки спецификите на общината и всяко населено място – демографски промени, население, етнос, географско разположение, транспорт, материална база и др.

През настоящата учебна година първокласниците в НУ „Св. св. Кирил и Методий“ са малко над минималния брой (по Наредба № 7). Допуснато е сформиране на маломерна паралелка в III б клас с 11 ученика. Няколко последователни години, нормативната пълняемост на I клас се постига със записване на ученици на 6 години (през учебната 2015/2016 – 3 деца), а в подготвителната група – 7 от децата са на 5 години. А 32 % от децата, които се обучават в НУ „Св. св. Кирил и Методий“ пътуват от други населени места, вкл. и от такива, в които има училище, което се дължи на избора, направен от родителите, в търсене на по-добро качество на образованието (Ловнидол, Дамяново, Крушево, Горна Росица, Батошево, Душево, Градница). Обучението в НУ „Св. св. Кирил и Методий” се осъществява до ІV клас, като след това класовете се разформироват и бъдещите петокласници не остават в училището, а се записват другаде. В същото време материалната база на училището е добра, има физкултурен салон и столова за хранене, но от 12 класни стаи се използват само 8.

С обединяването чрез закриване се решава и друг проблем – с материалната база на ОУ „Стефан Пешев”, където има постоянен брой ученици с тенденция към увеличаване през годините. В първи клас има по три паралелки с оптимална пълняемост, но част от класовете са в сградата на бившето Абаджийско училище, което има само с 6 класни стаи и няма физкултурен салон. Това създава затруднение при организацията на учебния процес и седмичното разписание на часовете и в това училище (за разлика от НУ „Св. св. Кирил и Методий”, където проблем е обратното – база има, но няма ученици).

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Крими

Трима „се усмихнаха от ареста“ след акция за наркотици

Published

on

Трима мъже бяха задържани при специализирана полицейска операция по линия „Наркотици“, проведена през вчерашния ден в Севлиево, съобщават от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Около 16.20 часа на пътя между Севлиево и село Кормянскоза полицейска проверка бил спрян лек автомобил „Ауди А3“. В хода на полицейските действия било установено, че водачът – 30-годишен жител на Сухиндол, придобил и държи в себе си бяло кристално вещество, реагирало при полевия наркотест на амфетамин.

У 22-годишен мъж, който също пътувал в автомобила, била намерена суха зелена листна маса, реагирала на марихуана.

Малко по-късно същия ден, около 19.00 часа на ул.“Св.св.Кирил и Методий“ бил спрян за проверка 30-годишен севлиевец, у когото било открито бяло кристално вещество и суха зелена листна маса, реагирали при полевия наркотест съответно на амфетамин и марихуана.

Образувани са бързи производства за извършени престъпления по чл. 354а ал.3 т.1 от Наказателния кодекс.

Зареди още

Новини

Кандидатът Михаил Митов обсъди със спортните клубове идеи за развитието на спорта

Published

on

Кандидатът за народен представител от гражданската квота на ГЕРБ Михаил Митов, който е изпълнителен директор на футболен клуб „Янтра” Габрово, представи идеите си за развитието на спорта по време на срещи с представителите на спортните клубове в габровска област.

„За нуждите на масовия спорт и спорта за високи постижения е важно е да бъде намалена административната тежест при кандидатстване за финансиране от Министерството на младежа и спорта, да се изгражда нова спортна инфраструктура, да се реконструира старата и да се реализират програми за повишаване квалификацията на треньорите”, подчерта Михаил Митов.

Участниците в срещите подкрепиха идеята да се разработи национална стратегия за младежта и спорта, която следващото Народно събрание на приеме и реализира, така че тежестта да не пада върху общините, а държавата да гарантира устойчивост на развитието на спорта във всички региони.

По време на разговорите бяха обсъдени и идеи за данъчни облекчения за фирмите, които спонсорират спорта, както и въвеждането на разширена отговорност на пускащите на пазара продукти със завишено съдържание на захар като възможност да се финансира масовия спорт, каквато практика съществува в други европейски държави.

Сред основните идеи на Михаил Митов в училищния спорт са въвеждане на допълнителни часове по Физическо възпитание и спорт, които в началната степен също да се водят от професионалисти в сферата, а не от началните учители, както и сформиране на спортни паралелки и то в предпочитани училища с добро образование.

“Една бъдеща стратегия за спорта в училище ще предвижда и стимулиране на партньорства със спортни клубове, което цели да повиши спортната активност и да подобри качеството на спорта в училищата”, коментира още Михаил Митов.

Включване на профилиран спорт като задължителна извънкласна дейност след учебните занимания, воден от треньор – представител на спортен клуб, също е сред обсъдените идеи.

*Избори 2024 г. Купуването и продаване на гласове е престъпление.

Зареди още

Новини

ПП „ИТН“ ще проведе срещи в Габрово и Севлиево

Published

on

Скъпи съграждани,

На 24.05.2024 г ПП „Има такъв народ“ ще проведе среща със своите симпатизанти и с жителите на Севлиево и Габрово. На срещите ще присъстват кандидатите за народни представители за 7 МИР – Габрово, водачът на листата г-н Димитър Гърдев (международен секретар на ПП „ИТН“, уважаван и опитен дипломат и анализатор) и други членове на нашата партия.

Графикът в двата града е както следва:

Севлиево: – Поднасяне на венци в Севлиево и срещи със симпатизанти – 10 ч.;
– Дебат относно проблемите на града в конферентната зала на хотел Плаза – 11 ч.;

Габрово: – От 12.30 ч на Ваше разположение за въпроси и реални решения на ул. „Генерал Радецки“ ще Ви очакваме в нашия павилион, където след мероприятието в Севлиево ще се присъединят и другите кандидати включително и нашият водач.

Очакваме Ви и нека върнем здравия разум!

*Публикуваният материал е предоставен от пресцентъра на ПП „Има такъв народ“, във връзка с изборите за 50 Народно събрание, съгласно сключен договор за рекламно – информационно обслужване. ПП „Има такъв народ“ е под номер 1 в интегралната бюлетина. Купуването и продаването на гласове е престъпление.*

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица