Свържи се с нас

Икономика

Габрово участва в ХІІ-то туристическо изложение „Уикенд туризъм”

Published

on

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

От 12 до 14 май Община Габрово и музей „Дом на хумора и сатирата” участваха в ХІІ-то туристическо изложение „Уикенд туризъм” – Русе. Традиционно русенска дестинация, Габрово и регионът винаги са чакани и търсени на изложението с актуална информация и нови предложения.

Събитието беше открито от кмета на Община Русе, а от сцената пред Доходното здание със свои изяви приветстваха гостите на изложението русенски акробати и танцьори, унгарски музиканти и танцов състав, членове на прабългарската школа „Бага-тур”. Силният спортен акцент в програмата при откриването тази година беше предопределен от избирането на Русе за европейски град на спорта за 2016 г.

В рамките на ХІІ-то туристическо изложение „Уикенд туризъм” се проведе и ІХ-то издание на Фестивала на туристическите анимации. В откритото пространство на централната градска част и парка пред Доходното здание бяха представени различни атракции, анимации, демонстрации.

В дискусионния панел силен интерес предизвика форумът „Региони в растеж” с участието на регионалния министър Лиляна Павлова, на който присъстваха повече от 200 души.

Общият брой на участниците в изложението тази година беше рекорден – 131 от цялата страна, както и от Унгария и Румъния, с 69 щанда и 35 занаята. Изложители са туроператори, туристически агенти, неправителствени организации, местни администрации, хотелиери и ресторантьори, културни институти, интернет-платформи с туристическа насоченост и други. Нов елемент в организацията на изложението тази година беше идеята на всеки щанд и изложител да оказва съдействие и същевременно да се учи и да придобива опит на място, в ситуация, по един ученик от Професионална гимназия по туризъм „Иван П.Павлов” – Русе. За младите хора това се оказа изключително вълнуващо и интересно, а отговорността, с която изпълняваха задълженията си, беше впечатляваща.

Чрез щанда на Община Габрово, напълно безплатно, свои предложения имаха възможност да представят всички заинтересовани участници в туристическото предлагане на града и региона ни – места за настаняване и заведения за хранене, единственият приключенски парк в региона – „Незабравка”, музеите в града – „Етър”, Интерактивният музей на индустрията, „Боженци”, Дома на хумора и сатирата. Акцентът за местността Узана тази година на изложението беше върху Детската природна академия, която се реализира съвместно с Българска фондация „Биоразнообразие” на територията на Посетителски информационен център „Узана”.

Русенци харесват и обичат габровския край, затова и интересът им към туристическото предлагане в Габрово и региона винаги е голям и активен. Русе е традиционен габровски пазар, на който през годините успяхме да запазим и развием позициите си, въпреки изключително конкурентната среда на българския туристически пазар, заявиха участниците в изложението.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Икономика

Предколеден Фермерски пазар на 10 декември

Published

on

Да продължим традицията – подготвяме празничната декемврийска трапеза с продукти от Фермерския пазар на 10 декември.

Фермерски пазар „ОТ БГ“ – запазеното време от месеца за покупки на любимите продукти, произведени от местни малки ферми и производители. Любими, защото винаги се усеща, когато всичко е минало през ръцете на някого, който работи с любов и внимание. От вкуса до опаковката, капчицата любов винаги личи.

„Кога ще има отново фермерски пазар, защото свърши любимото ми сирене?“ Или: „Има едно мляко, което го има само на фермерския пазар!“; „Ще дойдат ли хората с биокозметиката, защото нещата ми свършиха, пък аз само от там купувам?“; „Сокът от рози е супер – ще има ли и този път?“; „А суджуци и кашкавал от овче мляко?“; „А вино?“; „А малиново?“ Отговорът на всичко е „да“.

Подготвяме декемврийските празници и на фермерския пазар ще има всичко нужно, за да бъдат те вкусни и уютни. И вино, и мед, и сладкиши, и мляко и млечни продукти, и деликатеси от месо и мляко.

На 10 декември ще има и един нестандартен участник – магазин „Берьозка“, който ще ни предложи продукти от руската, украинската, белоруската, молдовската и прибалтийската кухня – нещо различно за празниците! Къде да ни намерите – мястото си остава същото – паркингът на магазин BILLA, до Спортна зала „Орловец“ в Габрово.

BILLA винаги са заставали зад малките производители и семейни фирми, за което им благодарим. Датата е 10 декември, събота. Ще я има и любимата томбола – всеки пазарувал на базара ще получи номерче, с което може да спечели чудесна награда – пълна торба с продукти от фермерския базар.

Заповядайте! Очакваме ви, за да дадем заедно старт на вкусния семеен и празничен декември!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Информационни събития за предстоящите мерки на МИГ „Дряново – Трявна – в сърцето на Балкана“

Published

on

Община Трявна и Местната инициативна група „Дряново – Трявна – в сърцето на Балкана“ отправят покана до всички заинтересовани лица за участие в провеждането на информационни срещи/обучения в гр. Трявна във връзка с отварянето на предстоящи приеми по мерки от Стратегията за местно развитие на МИГ „Дряново – Трявна – в сърцето на Балкана“.

Събитията ще се проведат днес, 1 декември, от 14.00 ч. в Многофункционална зала „Дръзновение“ и утре, 2 декември, от 15.00 ч. в ДГ „Калина“ – Трявна.

На информационните събития ще бъде предоставена информация за предстоящи мерки от Програмата за развитие на селските райони, условията за кандидатстване с проекти и изпълненията им.

Семинарите се провеждат в изпълнение на дейности по Споразумение за изпълнение на Стратегия за ВОМР №РД 50-45 /30.04.2018 год. по подмярка 19.2 „Прилагане на операции в рамките на стратегии за Водено от общностите местно развитие“ на мярка 19 „Водено от общностите местно развитие“ от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 год.

Зареди още

Икономика

Трявна с номинация за седемте годишни награди в туризма

Published

on

Община Трявна е номинирана в категория „Туристическа община“ в седмото издание на конкурса на Министерството на туризма „Годишните награди в туризма 2022“. Електронното гласуване започна в 12.30 ч. на 28 ноември и ще продължи до 23:59 ч. на 5 декември. Общината ни влиза в надпреварата начело с още 11 български общини.

„Изключително сме радостни от новината, че нашата прекрасна община е допусната до финалната фаза на конкурса и вече е в надпреварата за спечелването на приза „Туристическа община“. Считам, че градът ни се е доказал като предпочитана туристическа дестинация и е известен със своето богато културно-историческо наследство! Призовавам всеки да подкрепи Трявна, защото тя го заслужава и ние се гордеем с това!“, сподели кметът Силвия Кръстева по повод тазгодишната номинация на Община Трявна за Годишните награди в туризма 2022.

Всеки, който желае да даде своя вот може да го направи оттук. Онлайн вотът ще определи носителите на призове в 10-те категории в конкурса на Министерството на туризма. Всеки може да гласува онлайн за един участник в рамките на една категория (отчита се едно гласуване от всеки IP адрес), като може да се подкрепи кандидат от всяка категория.

Контролът ще бъде завишен, за да се минимизират възможностите за промяна на електронния вот. Експертите ще следят внимателно да не се допуска манипулиране и нерегламентирано генериране на гласове.

Опитите за намеса ще бъдат своевременно отчитани и ще повлияят негативно за класирането на съответния кандидат, посочват още от Министерството на туризма. Кандидатите, които са допуснати до финалната фаза на конкурса и ще се борят за призове, тази година са над 100, разпределени в 4 професионални, 4 художествени и 1 специално предназначена за българските общини.

Голямата награда в категория „Изборът на българите“ традиционно ще бъде определена сред всички туристически обекти, включени в „100-те национални туристически обекта“ и „50-те малко познати места“. Наградите ще бъдат връчени на официална церемония на 13 декември.

Победителите в Годишните награди в туризма ще получат статуетка, изобразяваща символа на красотата на България и запазената марка на конкурса – българската роза и грамота.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица