Свържи се с нас

Култура

Биенале на хумористично-сатиричната детска рисунка

снимка: Дом на хумора и сатирата

снимка: Дом на хумора и сатирата

„Нашият избор: спорт и смях за здраве“ е темата на тазгодишното Областно биенале на хумористично-сатиричната детска рисунка.

Условията за участие в Биеналето бяха обявени през м. януари т.г., а покана бе отправена към всички ученици от първи до дванадесети клас от училищата в Габровска област, както и към възпитаниците на школите по изобразително изкуство.

Конкурсът се провежда под патронажа на Н. Пр. г-жа Аник Ван Калстър – посланик на Кралство Белгия в България, а негови организатори са Музеят „Дом на хумора и сатирата“ – Габрово, Фондация „People Serve Bulgaria: Aalst-Gabrovo“ – Белгия и Клуб „Приятели на Белгия“ – Габрово.

В последния ден от традиционния Фестивал на хумора – 22 май т.г. – от 10.00 ч. в зала 5 на Дома на хумора и сатирата ще се състои официалното откриване на изложбата от селекционираните творби и награждаването на лауреатите. Гости на тържеството ще бъдат д-р Етиен Фонтейн – президент на Фондацията „People Serve Bulgaria: Aalst-Gabrovo“ и г-н Вили Ван Импе – почетен консул на България в Източна Фландрия и секретар на Фондацията.

В конкурса се включиха общо 242 участници – 165 ученици от 10 училища в Габровска област и 77 възпитаници на 8 школи по изобразително изкуство. С прекрасно чувство за хумор малките художници са представили своите идеи и послания за природосъобразен начин на живот, съчетаващ здравословното хранене, физическата активност и положителните емоции.

На своето заседание на 14.04.2016 г. журито извърши селекция на изпратените за участие творби и взе решение в изложбата да бъдат представени 224 творби на участниците от четирите категории: I-IV клас, V-VII клас, VIII-XII клас и художествените школи. Всеки ученик ще получи свидетелство за участие, а най-добрите художници – предметни награди и специални дипломи. Във всяка от четирите категории се присъждат по 4 награди, осигурени от организаторите, както и поощрения за някои от малките художници.

снимка: Дом на хумора и сатирата

снимка: Дом на хумора и сатирата

Имената на всички наградени участници са публикувани в раздел „Конкурси“ на сайта на Дома на хумора и сатирата www.humorhouse.bg.

Поздрави към участниците в конкурса и към гостите на тържеството ще поднесат деца от ЦДГ „Явор“ – Габрово и талантливият изпълнител на народни песни Цветан Гатев.
Изложбата с рисунките от областния конкурс се допълва от 40 рисунки на ученици от побратимения с Габрово белгийски град Аалст, рисували по същата тема.

Подбрана колекция от най-добрите рисунки на малките художници от област Габрово и от град Аалст на тема „Нашият избор: спорт и смях за здраве“ ще бъде показана тази есен в прочутата общинска болница OLV, призната за една от най-добрите клиники в Белгия.

Автор: Дарина Маринчевска, Музей „Дом на хумора и сатирата“ – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Паметникът на Панчо Владигеров в Габрово е възстановен

Възстановен е паметникът на Панчо Владигеров на улица „Тракия“, информираха от Община Габрово.

снимка: Община Габрово

Тази година се навършват 120 години от рождението на композитора и музикант Панчо Владигеров (1899-1978 г.) и по този повод Общината в Габрово обезпечи процеса на цялостно почистване на неговия паметник, който в последните години бе обект на вандалски посегателства.

снимка: Община Габрово

Възстановени са компрометираните участъци и надписите по монумента. Паметникът – барелеф е тържествено открит на 12 октомври 1981 г. на ул. „Тракия“, в подножието на стълбите към парк „Баждар“, в присъствието на културни дейци и граждани.

Слово държи тогавашният председател на Съюза на българските композитори – Александър Райчев, който отбелязва, че това е първият паметник на Панчо Владигеров в страната.

снимка: Държавен архив – Габрово

Композицията е изработена от бронз. Нейни автори са скулпторът Ангел Станев и архитект Иван Нанев. Именитият композитор е тясно свързан с Габровската музикална общност. Той допринася за професионалното израстване на Габровския камерен оркестър и превръщането на Габрово в средище на музикални събития от национално значение.

В знак на признание за активната му дейност в тази област е провъзгласен за почетен гражданин на Габрово през 1977 г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

„Бярке Инглес – времето на архитекта “ в Дома на хумора

На 16 август, петък, отново от 18.00 часа в Музея на хумора и сатирата габровци и гостите на града могат да гледат датския документален филм “ Бярке Инглес – времето на архитекта “ на режисьора Каспар Аструп Шрьодер.

В началото Бярке Ингелс е млад човек, който мечтае да създава анимации. Сега The Wall Street Journal го нарича „една от най-големите звезди в архитектурата“.

Филмът проследява Бярке в продължение на 5 години (2011-2016), през които той се опитва да завърши най-големия си проект досега. Филмът разкрива творческите процеси у Бярке, както и безкрайните компромиси, свързани с работата му, както и как личният му живот започва да го притиска.

снимка: Община Габрово

Компанията на Бярке Ингелс – „Бярке Ингелс Груп“ (BIG) – получава задачата да проектира и построи един от небостъргачите на мястото на Кулите близнаци, рухнали на 11 септември 2001г. в Манхатън.

Докато Бярке създава сграда, която ще промени силуета на Ню Йорк, го връхлитат проблеми със здравето. Филмът предлага дълбок поглед към иновативния и амбициозен датски архитект, когото целият свят смята за гений.

Филмът е част от съпътстващата програма на 24. Габровско биенале: Измерения на публичното. Прожекциите се осъществяват в партньорство с Master of Art Film Festival – документални филми за изкуство.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Не изхвърляйте бурканчето от сладко!

В дните на стъклото в Боженци, които тази година са 24-ти и 25-ти август, Петър Цвятков ще ръководи ателие за изработка на декорации върху стъкло, информираха от Община Габрово.

Почитателите на „Стъклена плетеница“ познават Петър от миналата година, когато той и неговото семейство демонстрираха работа с въздушна четка и се радваха на многобройните гости, които търпеливо изработваха своите рисунки.

През тази година Петър Цвятков ще ни предложи нещо ново и не по-малко интересно. Всеки, който занесе в ателието стъклен съд – бурканче, бутилка, чаша или любима купичка с интересна форма, ще опита да го превърне в произведение на изкуството с помощта на структурна паста, ева-хартия, шаблон, боя или спрей.

снимка: Община Габрово

На първо четене всичко това изглежда непонятно, но в действителност е приятно и лесноизпълнимо. Важно е само да не забравяте да си носите стъклен съд, творческа мисъл и желание да се забавлявате.

„Стъклена плетеница“ се организира от РСО „Централна Стара планина“ и МАИР Боженци. Ателието на Петър Цвятков ще откриете на 24-ти и 25-ти август в „Старото школо“, в събота от 10.00 до 17.00 часа, а в неделя от 10.00 до 15.00 часа.

Входът е свободен!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица