Свържи се с нас

Култура

Биенале на хумористично-сатиричната детска рисунка

Published

on

снимка: Дом на хумора и сатирата

снимка: Дом на хумора и сатирата

„Нашият избор: спорт и смях за здраве“ е темата на тазгодишното Областно биенале на хумористично-сатиричната детска рисунка.

Условията за участие в Биеналето бяха обявени през м. януари т.г., а покана бе отправена към всички ученици от първи до дванадесети клас от училищата в Габровска област, както и към възпитаниците на школите по изобразително изкуство.

Конкурсът се провежда под патронажа на Н. Пр. г-жа Аник Ван Калстър – посланик на Кралство Белгия в България, а негови организатори са Музеят „Дом на хумора и сатирата“ – Габрово, Фондация „People Serve Bulgaria: Aalst-Gabrovo“ – Белгия и Клуб „Приятели на Белгия“ – Габрово.

В последния ден от традиционния Фестивал на хумора – 22 май т.г. – от 10.00 ч. в зала 5 на Дома на хумора и сатирата ще се състои официалното откриване на изложбата от селекционираните творби и награждаването на лауреатите. Гости на тържеството ще бъдат д-р Етиен Фонтейн – президент на Фондацията „People Serve Bulgaria: Aalst-Gabrovo“ и г-н Вили Ван Импе – почетен консул на България в Източна Фландрия и секретар на Фондацията.

В конкурса се включиха общо 242 участници – 165 ученици от 10 училища в Габровска област и 77 възпитаници на 8 школи по изобразително изкуство. С прекрасно чувство за хумор малките художници са представили своите идеи и послания за природосъобразен начин на живот, съчетаващ здравословното хранене, физическата активност и положителните емоции.

На своето заседание на 14.04.2016 г. журито извърши селекция на изпратените за участие творби и взе решение в изложбата да бъдат представени 224 творби на участниците от четирите категории: I-IV клас, V-VII клас, VIII-XII клас и художествените школи. Всеки ученик ще получи свидетелство за участие, а най-добрите художници – предметни награди и специални дипломи. Във всяка от четирите категории се присъждат по 4 награди, осигурени от организаторите, както и поощрения за някои от малките художници.

снимка: Дом на хумора и сатирата

снимка: Дом на хумора и сатирата

Имената на всички наградени участници са публикувани в раздел „Конкурси“ на сайта на Дома на хумора и сатирата www.humorhouse.bg.

Поздрави към участниците в конкурса и към гостите на тържеството ще поднесат деца от ЦДГ „Явор“ – Габрово и талантливият изпълнител на народни песни Цветан Гатев.
Изложбата с рисунките от областния конкурс се допълва от 40 рисунки на ученици от побратимения с Габрово белгийски град Аалст, рисували по същата тема.

Подбрана колекция от най-добрите рисунки на малките художници от област Габрово и от град Аалст на тема „Нашият избор: спорт и смях за здраве“ ще бъде показана тази есен в прочутата общинска болница OLV, призната за една от най-добрите клиники в Белгия.

Автор: Дарина Маринчевска, Музей „Дом на хумора и сатирата“ – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Четири златни медала спечелиха пианистите от МК „Весела“

Published

on

Това е щастливата новина за четирите млади музикални таланта от Габрово и техния преподавател по пиано Весела Пенева. През изминалите два почивни дни, пианистките Невин Халил /7 год./, Кристина Стефанова, /9 год./, Мира Русинова /13 год./ и Ай Хасегава /14 год./ представиха отлично своите музикални програми като участници в 10-я Международен конкурс „Звукът на времето” – Велико Търново.

Авторитетното жури, в състав проф. д-р Борислава Танева, проф. д-р Александър Василенко и проф. д-р Томислав Байнов, оцени изпълненията на четирите момичета от Музикален клуб „Весела” между 90 и 100 точки.

Благодарение на постигнатия висок бал, младите пианистки се окичиха със златни медали, спечелвайки Първи места в своите възрастови групи. Радостно е, че на своите дебютни конкурсни изяви Кристина Стефанова и Мира Русинова заявяват смело своите музикални способности и се присъединяват към успехите на вече доказалите се Невин Халил и Ай Хасегава.

В деня преди конкурса, на тържествената церемония, организирана от Община Габрово, сред най-успешните деца, вписани в книгата „Дарования и постижения”, бяха и 8 млади таланта от Музикален клуб „Весела”, с призови места в международни музикални състезания.

Невин Халил /7 год./, Кристина Стефанова, /9 год./, Мира Русинова /13 год./, Ай Хасегава, Лорен Николова /10 г/ Делиа Георгиева /11 г/ Полина Флориду /15 г/ и Адриана Кънева /16 г/ получиха своите удостоверения, както и личните поздравления на кмета на Габрово Таня Христова.

Зареди още

Култура

Златни медали за „Габровски гласчета“ от „Евро фолк 2024“

Published

on

Детска фолклорна формация „Габровски гласчета“ при НЧ „Габрово 2002“ отново представиха Габрово с високи постижения от XIV от шампионат по фолклор „Евро фолк 2024“ във Велико Търново.

Талантливите изпълнители участваха в четири категории. Те бяха отличени със златен медал за дуета Пресиана Найденова и Виктория Дангова, златен медал за малък хор, златен медал за трио, в състав: Виктория Димова, Пресиана Найденова и Виктория Дангова, златен медал за голям хор и номинация за „Златен Орфей“.

Носители са и на златен медал от Световната купа по фолклор. Резултатът от номинацията е бронзов Орфей за цялата формация „ Габровски гласчета“.

Зареди още

Култура

Дни на отворените врати и безплатна регистрация в Библиотеката

Published

on

По повод Деня на Габрово – 17 май, и във връзка с Националната библиотечна седмица (10-17 май) Регионална библиотека „Априлов-Палаузов” прави подарък на четящите хора – безплатна регистрация за библиотечни услуги за всички габровци, които искат да получат достъп до богатите ѝ фондове, колекции и информационни ресурси във всички области на знанието.

От възможността да се регистрират могат да се възползват всички малки и големи габровци, които нямат читателски карти за библиотеката, както и онези читатели, чиято регистрация е изтекла преди 17 май 2024 година.

На потребители на РБ „Априлов-Палаузов”, имащи задължения към библиотеката, безплатни карти няма да бъдат издавани. При записването трябва да бъдат представени документи за самоличност за пълнолетните граждани, а за децата и учениците – ученическа карта и/или лична карта на родител/настойник и попълнена декларация съгласно Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент от 27 април 2016 г. и Закона за защита на личните данни.

Издаването на картите се извършва на гише „Регистрация и информация“ в централната сграда на библиотеката от 9.00 до 18.30 ч на 17 май 2024 г. Читателски карти на деца и тийнейджъри до 14 години – в Детски отдел, който се намира в сградата на Народно читалище „Априлов – Палаузов” (Театъра) от 9.00 до 18.30 часа на 17 май 2024 г.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица