Свържи се с нас

Култура

Габровските Оскари се срещат в Дома на хумора и сатирата

Published

on

оскарНа 21 май от 11 часа, веднага след Веселата суматоха пред Дома на хумора и сатирата, в зала 3 една любопитна изложба ще посрещне своята публика. Нейни автори са 11 артисти от Белгия, България, Великобритания, Германия и САЩ, удостоени с наградата „Гаскар”. За тях името на Габрово от 1995 година, когато е учреден техният приз, звучи в съзвучие с … престижната награда на американската филмова академия. Оттогава ГАСКАР е синоним на самоироничния габровски хумор, от който тръгва и славата на Габрово по света като българската столица на пестеливците, които умеят да превръщат смеха си в печеливша стока. В изложбата са подбрани 67 творби от отличените през годините автори.

Наградата „Гаскар” е сред най-авторитетните отличия в Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата. Досега е присъждана веднъж за рисунка (Питър Елоян, САЩ), по три пъти за живопис и карикатура (Бодо Насал, Германия; Емил Попгенчев и Антон Колев, България и Волфганг Шлегел, Германия; Рос Томсън, Великобритания; Людо Ходерис, Белгия) и по два пъти за скулптура и плакат (Димитър Рашков и Емил Бачийски, България, и Тодор Варджиев, България; Лекс Древински, Германия).

Гостите на ДХС ще имат удоволствие да се запознаят лично с носителя на „Гаскар” от 22. Международно биенале – 2015 проф. Лекс Древински и да присъстват на връчването на наградата му. Ще имат възможност и да се убедят, че плакатът, призван по определение да агитира, рекламира, информира, образова, с което сме свикнали от най-голямата му и популярна галерия – улицата, като истинско съвременно изкуство отлично „стои” в изложбена зала. Тук, в музейното пространство, то все така ударно внушава и въздейства на сетивата, а главното – на рациото. Не можем да не се съгласим с проф. Лекс Древински: „Един плакат не се нуждае от коментар, той самият е коментар.” И още: „Намирам за предимство това, че трябва да се замисляте, когато гледате плакатите ми”.

Художниците, които се занимават с дизайн и плакат, познават Л. Древински от участията му в различни международни форуми. Той е роден на 11 септември 1951 г. в Шчечин (Полша). Учи в Държавната академия на изящните изкуства в Познан (1976 – 1981) и завършва с отличие класа по плакатно изкуство на известния проф. Валдемар Свежи (1931-2013). Отначало работи като директор и сценарист в Студиото за анимация в Познан (1983 – 1985). През 1985 г. напуска Полша и заминава за Западен Берлин. През 1992 г. печели конкурс за поста професор във Факултета по графичен дизайн в Университета по приложни науки в Потсдам. От 2010 г. е професор във Факултета по графичен дизайн в Академията по изкуствата в Шчечин, Полша. От 2002 г. води свои рубрики в тримесечното издание за дизайн 2+3D.

Древински участва в най-прочутите изложби и конкурси за плакат по света. Лауреат е на повече от 170 награди и отличия главно от международни конкурси и събития в Белгия, България, Израел, Иран, Китай, Мексико, Полша, Русия, САЩ, Словакия, Украйна, Чехия.

В България печели Голямата награда от Международно триенале на сценичния плакат (София, 2007).

Има повече от 60 самостоятелни изложби по света в: Атина, Аман, Барселона, Бейрут, Берлин, Варшава, Дамаск, Кито, Краков, Лондон, Мадрид, Мексико сити, Никозия, Оденсе, Пекин, Солун,Стокхолм, и други.

С Габрово е свързан от 1989, откогато участва в Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата. Творбите, с които се представя – графики, рисунки, плакати, са разпознаваеми и запомнящи се. Във фонда „Хумор на народите” има 20 негови произведения – всичките дарени на ДХС.

През 2015 г. е удостоен с „Гаскар” от 22. Международно биенале.

Това е първата му самостоятелна изложба в Музея „Дом на хумора и сатирата”, представяща 50 плаката. Ценителите на това изкуство – синтез на визуално изображение и минималистичен текст, ще могат да се насладят на творбите на Лекс Древински и на останалите носители на наградата „Гаскар” до 11септември 2016 г.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Първа научна конференция „Епохи, личности, памет“

Published

on

През тази година Исторически музей – Дряново, Община Дряново и Исторически факултет на ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” организират първото издание на националната научна конференция “Епохи, личности, памет”, която ще се проведе в Дряново на 29 и 30 септември. Научен ръководител на конференцията е проф. д-р Петко Ст. Петков.

Конференцията се посвещава на 150 години от рождението на Никола Мушанов и 130 години от рождението на Стойчо Мошанов. Примерните тематични полета на научните разработки в широко поставената от организаторите историческа рамка на заглавието са: Дряново и неговите личности; Проблеми на българската модернизация; България в света; Памет и културно-историческо наследство.

Предвижда се и издаване на сборник с докладите от конференцията.

Към поставените условия за участие в научния форум интерес проявиха 40 учени: университетски преподаватели, научни работници в БАН, специалисти в структурите на Държавен архив, Регионални и общински музеи.

Националната научна конференция ще се проведе в два последователни дни като докладите са тематично разделени и хронологично подредени в две секции: „Епохи и личности” и „Памет”.

В културната програма на участниците, в края на първия работен ден, е включено и посещение на Икономовата къща, в която е разположена експозиция „Възрожденско църковно изкуство в Дряново”.

„Големият интерес към така поставената от организаторите тема на научната конференция, разнообразието от заглавия със заявка за нов съществен принос по историческата ни осведоменост и осветляване живота, делото на личности, институции и събития, ни карат да сме оптимисти за успеха на новото начинание и да работим в посока Националната конференция „Епохи, личности, памет” в Дряново да стане традиционна за научните среди в България“, заяви Иван Христов, директор на Историческия музей в Дряново.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Владимир Карамазов гостува на Фотографски срещи Севлиево 2022

Published

on

Владимир Карамазов – актьорът, продуцент, фотограф и водещ на „Сървайвър”, е големият сюрприз на дебютните Фотографски срещи Севлиево 2022 – „Истории в кадър…”. Той ще е специален гост на събитието с домакин Народно читалище „Развитие-1870”, в чието творческо пространство ще бъдат експонирани авторските му снимки от шестото издание на конкурса за художествен анализ на фотография „Снимките говорят”.

Форум, част от официалната програма на 13-ти Европейски месец на фотографията, осъществен с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура” и с инициатор – Фотографска академия „Янка Кюркчиева“.

Откриването ще бъде на 15 октомври, в 16.00 часа. 23 са фотографиите на Владимир Карамазов с текстове-анализи върху тях, които лично той ще представи в арт декорираното с дървени пана фоайе на втория етаж в читалище „Развитие”.

Най-добрите слова върху кадрите от постъпилите 100 анализа на 54 участника в тазгодишния конкурс „Снимките говорят” избра жури в състав: Здравка Евтимова – писател, журналист и преводач, Михаела Михайлова – филолог и редактор, професионален преводач, Теодора Духовникова – актриса с отношение към писменото слово, Владимир Карамазов, AFIAP – актьор с отношение към фотографията и Олимпия Николова-Даниел – куратор на галерия-книжарница „София Прес”.

Предизвикателство за пишещите хора, които развихриха въображението и умението си, карайки образите от кадрите на талантливия фотограф да проговорят с техните думи, да въздействат и разчувстват, създавайки симбиозата между фотообразите и словото.

Фотографията е част от живота на Карамазов още от детството и негова голяма страст. Днес той дели времето си между репетиции и пътувания, по време на които преследва най-добрия кадър. Негови фотографии са отличени в едни от най-престижните конкурси у нас и в чужбина.

Карамазов бе избран сред 10-те финалисти в категориите „Хора” и „Природа” в престижния конкурс на Smithsonian Magazine – конкуренция на National Geographic. Два негови кадъра бяха публикувани и в елитното списание Vogue. След откриването на изложбата Карамазов ще говори за фотография и разговоря искрено и лично с публиката на Фотографски срещи Севлиево 2022 – „Истории в кадър…”.

Автор: Десислава Димитрова,
организатор при НЧ „Развитие-1870“ – Севлиево

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Представят сборника „Къде ли не съм строил…“ в Историческия музей на Дряново

Published

on

Почти едно десетилетие съставителят на сборника „Къде ли не съм строил“, Николай Пенчев, е работил като уредник, а през 1985-86 г. и временно е изпълнявал длъжността директор на Исторически музей – Дряново. И въпреки, че след това напуска институцията, той остава пристрастен към изследване историята на Дряново и дряновския край.

Има множество публикации в местния печат и няколко участия в научни конференции като любима тема на неговите проучвания са строителите от Дряновско. Сега своите статии, и на други изследователи на строителните традиции тук, Николай Пенчев събра и издаде в сборник.

Освен публикуваните в периодичния печат и в други медии текстове, книгата му съдържа 130 страници с 10 различни приложения, където лесно и удобно могат да се открият интересни данни и направят справки за селищата от Дряновско, и имената на майстори, предприемачи, строителни инженери, техници, наименования на инструменти, термини от практиката.

„Къде ли не съм строил“ представлява интерес за всеки, който се интересува от историята на Дряново и дряновския край. Събитието ще се състои на 27 септември, вторник, от 17.30 ч. в Исторически музей – Дряново.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица