Свържи се с нас

Новини

Преподавател от Университета е избран за Senior Member of the IEЕЕ

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Институтът на инженерите по електротехника и електроника /Institute of Electrical and Electronics Engineers/(IEEE) е най-голямата професионална организация в света с основна цел развитието на технологични нововъведения и върхови постижения в полза на човечеството.

Повече от 420 000 учени от 160 страни по света членуват в института, като 45% от тях са граждани на държави различни от САЩ. Институтът е световен лидер в разработването на стандарти в радиоелектрониката и електротехниката.

На 03 декември 2015 година проф. Даскалов, който е член на IEEE от 1995 година, получи покана от Michelle Effros, президент на IEEE Information Theory Society, да кандидатства за позицията Senior Member of the IEEE.

Процедурата изисква изготвянето на три рецензии от членове на Института, които трябва да са поне Senior Member, Life Senior Member, Fellow или Life Fellow of the IEEE. Двама от рецензентите на проф. Даскалов са от Канада (University of Victoria, University of British Columbia), а третият е от Норвегия (University of Bergen). Единият от тях е бивш президент на IEEE Information Theory Society.

Базирайки се на професионалната биография на проф. Даскалов, на неговия списък с публикации и списък с цитирания, те изпращат кратки рецензии със съответната препоръка.

На своето заседание на 23 април 2016 г. в Атланта, САЩ, комитетът по разглеждане на кандидатурите и номинациите за Senior Member of the IEEE избра проф. Румен Николов Даскалов за Senior Member of the IEEE.

Румен Даскалов

Проф. дмн Р. Даскалов завършва висшето си образование във факултета по математика и информатика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ през 1978 година. През 1994 г. защитава дисертация в областта на алгебричната и комбинаторна теория на кодирането на тема „Граници за двоични и троични линейни кодове“ (научен ръководител: проф. дмн Стефан Додунеков, академик и председател на БАН) и получава образователната и научна степен „доктор“. През 2006г. защитава дисертация за научната степен „доктор на математическите науки“ на тема „Оптимални линейни кодове над малки крайни полета“.

През учебната 1978/1979 година е учител по математика в ПМГ “Академик Ив. Гюзелев“-Габрово. От 1979 година е на работа в катедра „Математика“ към Технически университет -Габрово, като през 1997 г. става доцент, а през 2008 г. – професор.

Той е Senior Member of the IEEE, Member of American Mathematical Society, и член на Съюза на математиците в България /СМБ/. От 2001 г. е председател на СМБ – Габрово и отговаря за организирането на националното математическо състезание „Хитър Петър“. Състезанието се провежда от СМБ – Габрово всяка втора събота на октомври (виж. www.smb-gabrovo.com). Проф. Даскалов организира и международните и национални математически състезания: „Черноризец Храбър“, „Иван Салабашев“, European Kangaroo, Australian Math Competition.

Научните му интереси са в областта на алгебричната и комбинаторна теория на кодирането, оптималните линейни кодове, арки и блокиращи множества в крайни проективни геометрии, оптимизация и обучение по математика.

Проф. дмн Румен Даскалов е анонимен рецензент на: IEEE Transactions on Communications and IEEE Transactions on Information Theory; Information Sciences; Designs; Codes and Cryptography; ARS Combinatoria; Applied Mathematics Letters и Mathematical Reviews. От 2012 г. е член на борда на редакторите на международното научно списание Journal of Discrete Mathematics, Hindawi Publishing Corporation.

Член е на програмния комитет на международната научна конференция УНИТЕХ, ТУ-Габрово от 2008 г., и на девет International WSEAS Conferences (2004 – 2006).

През последните 20 години е член или ръководител на 11 университетски и\или национални научни проекта в областта на оптималните линейни кодове.

Автор е на над 100 научни статии и доклади и има над 160 цитирания.

Биографията му е включена в Marquis Who’s Who: Who’s Who in the World 2005 и Who’s Who in Science and Engineering.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Общината ще кандидатства за ремонт на плувния комплекс в ПМГ – Габрово

Published

on

Община Габрово ще кандидатства с два обекта за финансиране по проект „Красива България“ 2023. Това съгласие даде съставът на Общински съвет – Габрово по време на последното си редовно заседание, провело се в Ритуалната зала, съобщиха от местната общинска администрация.

По Мярка 02 „Подобряване на социалната инфраструктура“ Общината ще подаде предложение за „Ремонт басейни в сграда на Природоматематическа гимназия „Академик Иван Гюзелев“.

Последният ремонт в плувния комплекс е бил през 2009 година, като ежегодно е била извършвана профилактика и ремонт, необходими след активното му използване. Поддръжката в басейна е включвала залепване на паднали плочки и частично фугиране на дъното, ремонт на компрометирани стени в помещението.

В спомагателните помещения, каквито са съблекалните и санитарните помещения, е извършван периодично ремонт на стени, тавани, паднали плочки и др. В годините амортизацията на басейна е факт, който изисква спешен ремонт.

Съобразно подготвеният инвестиционен проект и предвид изискванията на програмата, проектното предложение възлиза на обща стойност близо 352 000 лв, като стойността на СМР е 316 320 лв с ДДС. С взетото Решение Общинския съвет също дава своето съгласие Община Габрово да осигури 221 495 лв с ДДС като собствен финансов ресурс.

По Мярка 01 „Подобряване на обществената среда в населените места“ Община Габрово ще кандидатства за ремонт на обслужващата сграда на Зоологическата градина, съобразен с действащата нормативна уредба. Общата стойност на проекта е 197 483 лв с ДДС, стойността на СМР е 185 634 лв с ДДС, собственият финансов принос на Общината възлиза на 98 742 лв с ДДС.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Актуализирано разписание на автобусите за Трявна

Published

on

Във връзка със зачестили запитвания на граждани относно предстоящи промени в автобусното разписание на фирмите, извършващи пътнически превози, Община Трявна информира, че са проведени срещи и разговори със същите, като са предприети всички необходимите мерки за осигуряване на транспорт по направленията на територията на населените места в общината.

„Изключително добре разбираме притеснението на гражданите, особено на учащите и работещите в Габрово, които ежедневно пътуват по тази линия, затова неколкократно се срещнахме с фирмите-превозвачи и проведохме необходимите разговори с тях, като положихме всички усилия да не останем без изпълнители на тази дейност.

Направили сме всичко възможно да няма крайни промени по автобусното разписание и то да бъде удобно за всички, които го използват. Оставаме на разположение при необходимост от допълнително съдействие и благодаря за проявеното разбиране от страна на превовачите“, коментира кметът на Трявна Силвия Кръстева.

Промененото автобусно разписание на фирмите-превозвачи – „Мулти Транс“ ЕООД и ЕТ „М-ТРАНС-Даниела Манева“ ще се изпълнява от 1 февруари 2023 год.

Ето и пълният списък на актуалното маршрутно разписание по всички линии, обслужвани в Община Трявна:

 1. гр Плачковци – с Радевци
 2. гр. Трявна – гр. Плачковци
 3. гр. Трявна – гр.Габрово – гр.Трявна
 4. гр. Трявна – с. Вонеща вода
 5. гр. Трявна – с. Фъревци
 6. гр.Трявна – с. Станчов Хан
 7. Градска линия 1 кв Стояновци – кв Д Хан
 8. Градска линия 2 Плачковци – кв Стоевци
 9. кв. Димиев Хан, сп. Черпи Вир – гр. Плачковци

Контакти за директна връзка и допълнителна информация с фирмите-превозвачи:

 • „Мулти Транс“ ЕООД – тел.: 0886511090, email: multi_trans@abv.bg
 • ЕТ „М-ТРАНС-Даниела Манева“ – тел.: 0677/6-22-94, email: mtrans@abv.bg

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Българинът предпочита родното вино

Published

on

В България продажбите на родни вина са в пъти повече от тези на вносните. Такава тенденция показват данните на известна голяма търговска верига у нас, представена и в Габрово, за консумацията и нагласите на клиентите.

От години ценителите в страната избират за трапезата и специалните си празници вино от български производители. Наблюдава се и районираност в търсенето – потребителите от традиционните винарски райони в страната избират местните сортове и производители. Типичният винолюбител от Мелник, вместо да закупи Тракийски Мавруд, е по-склонен да заложи на характерните за местния тероар Мелник 55 или Широка мелнишка лоза.

Много позитивна за родния пазар тенденция очертава ритейлърът – с възраждането на лозови масиви от традиционните български сортове като Мавруд, Тамянка, Мелник 55 и Рубин и др. се повишава и търсенето им от страна на потребителя. За налагане на местните сортове помага и популярната в последните години тенденция – във винопроизводството да се купажират местни с класически сортове.

От популярните сортове, предпочитани от българина, остават Мерло, Шардоне, Каберне Совиньон. А в последните години се наблюдава ръст при Совиньон Блан, Сира, както и Каберне Фран, който набира особена популярност последната година.

Бялото вино чувствително измества червеното от лидерската позиция по продажби. При него вече не се наблюдава сезонност на търсенето.

Розето и пенливите вина също растат за сметка на червеното, което остава предпочитано основно през студените месеци на годината. Причината за това е, че винолюбителите търсят свежи вина с плодов „нос“, по-нисък алкохолен градус, лесни за съчетание с храна и самостоятелна консумация. Винената култура на българина расте последните години. Това показва повишеният интерес от страна на потребителя към вина от висок ценови клас.

В коледно-новогодишния период компанията отчита ръст в търсенето на вино в бутилка пред вина в bag-in-box-разфасовка. Очакванията на ритейлъра са, че тази тенденция ще продължи и през 2023 г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица