Свържи се с нас

Новини

Общината с европроект за толерантност и равенство на етносите

Published

on

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Община Габрово разработи проект, който ще подпомогне успешното включване в образователната система на деца от етническите малцинства в начален и прогимназиален етап от десет габровски училища, съобщиха от местната администрация.

Предложението се нарича „УТРЕ – училище за толерантност и равенство на етносите“ и бе подадено за оценка от Управляващия орган на Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020 г.

Стойността му е 795 250 лв., а планираната продължителност – 26 месеца. По процедурата не се изисква съфинансиране от страна на кандидатите и безвъзмездната финансова помощ може да покрие до 100% от допустимите разходи. Оценяването е на конкурентен принцип.

Предвидени са дейности за възпитание в толерантност, работа с родители, изграждане на общност на децата от различни етноси и моделиране на обществените нагласи. Участие като партньори в изпълнението са декларирали Фондация „Изиарт“, Сдружение „Социален диалог 2001“, основните училища „Цанко Дюстабанов“ и „Неофит Рилски“.

За учениците, които имат затруднения по български език или са застрашени да отпаднат от училище, е заложено допълнително обучение. Ще се работи за подобряване на образователната среда чрез участие в тематични клубове „Близо до природата“, „Стрелба с лък“, „Изследователи и изобретатели“.

Планирано е опознаване и съхраняване на културната идентичност на учениците от етническите малцинства, както и провокиране на творческите им заложби. Заниманията ще са в три направления – „танци“, „празници, традиции, обредност“ и „занаяти, бит, поминък“. Ще се насърчават съвместните изяви чрез участие в „Цветна детска работилница“, спортен празник и празник на етническото културно многообразие. Целта е да се демонстрира наученото в различните клубове, да се даде възможност за представяне пред аудитория, общуване и споделяне.

За учениците от начален етап ще бъдат организирани седемдневни обучителни лагери в местността Узана. Замислени са интерактивни дейности и занимания – изработване на мозайки, фреско и керамика, садене на дървета, поставяне на къщи за птици, правене на хербарии с билки и полезни растения, изследване на природата с лупа и други.

Проектът ще ангажира родителите да участват в образователния процес и със специфични форми ще проведе кампания за разясняване на ползите от образователната интеграция, приемането на различието и редовното посещаване на училище.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Областният управител на Габрово връчи почетен плакет на Клуб „Акро-арт“

Published

on

Областният управител Кристина Сидорова награди с почетен плакет за принос към развитието на спорта в област Габрово Клуба по спортна акробатика и батут „Акро-арт“.

Състезателите и треньорът им Юлиан Георгиев гостуваха в Областната администрация, където получиха отличието, коледни играчки и нов талисман за тима- плюшено мече, символ и на последната инициатива на администрацията за събиране на плюшени играчки за децата в неравностойно положение.

Плакетът им бе връчен за високите резултати, постигнати на световното първенство, което се проведе в София през миналия месец. 9 състезатели от габровския тим представиха страната ни: Христина Пенева, Мариела Пенева, Виктория Йовчева, Радост Пеева, Преслава Пенчева, Мирела Косева, Сияна Павлова, Цветин Стоянов и Александра Вакарелска. Мирела Косева и Сияна Павлова се представиха достойно и станаха световни вицешампиони в дисциплината батут-синхрон.

„Вашите успехи са част от емблемата на област Габрово и на България. Вярвам, че Ви очакват още много титли и постижения, с които да представите себе си, тима си, областта и страната. Пожелавам Ви здраве и да покорявате нови върхове!“, обърна се към тях областният управител Кристина Сидорова.

Тя се запозна лично със състезателите и разговаря с всеки един от тях за подготовката им, за премеждията, през които са преминали, и за емоциите, съпровождащи престижното състезание.

Треньорът Юлиан Георгиев благодари за гостоприемството и поясни, че достиженията на габровските спортисти са резултат от упорита работа и големи лишения. „В продължение на шест месеца състезателите тренираха усилено далеч от своите близки и семейства. Те съвместяваха натоварения график със задълженията си в училище и преодоляха редица препятствия, сред които и физическата болка“, допълни треньорът.

Капитанът Мариела Пенева връчи на областния управител колаж с медал и снимки от Световното първенство. Това бе последната надпревара на състезателката, която посвети 19 години от живота си на спорта, а в бъдеще ще се насочи към кариера на треньор.

Кристина Сидорова подчерта, че състезателите винаги ще намерят подкрепа в лицето на Областна администрация-Габрово и пожела на един от големите спортни клубове в областта още много поводи за гордост.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Трагедия! Млад мъж полетя от висок блок в Габрово

Published

on

Млад мъж е скочил от жилищен блок на ул.“Свищовска“ в областния град, научи от свои източници „Габрово Нюз“.

Снимка от трагедията, случила се днес, 9 декември, преди обед, беше публикувана в социалните мрежи от потребител.

По непотвърдени данни мъжът е сложил край на живота си, политайки от 11-я етаж на сградата. Самоубиецът е издъхнал на място.

По наши сведения починалият е на 38-години от Габрово.

От пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово съобщиха за „Габрово Нюз“, че по първоначална информация няма данни за престъпление.

Извършен е оглед. По случая има образувано досъдебно производство.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Топли пирожки, греяно вино, ядки и сушени чушки ни очакват на фермерския пазар в събота

Published

on

Топли-топли пирожки със сирене, месо или зеле ни очакват на 10 декември, събота, по време на Фермерски пазар „ОТ БГ“. Ще ги приготви магазин „Берьозка“, който е нов и нестандартен участник в базара и ще предложи кулинарни изкушения, които по принцип рядко присъстват на българската трапеза – традиционни за руската, украинската, белоруската, молдовската и прибалтийската кухня.

Чудесен начин да попътуваме, без да излизаме от топлия си декемврийски дом. Каним ви в 10.00 часа на паркинга пред магазин BILLA до Спортна зала „Орловец“. Синоптиците обещават топъл ден – 14 градуса.

На фермерския базар ще намерите вино, мед, мляко и млечни продукти, месни деликатеси, произведени от малки местни ферми и производители, които познаваме добре и редовно участват в базара.

Разбира се, Коледа доведе и нови участници, които ще предложат баклава, тиквеник и сладкиши, ще има също греяно вино, ядки за коледната трапеза и вкусни сухи чушки за пълнене.

Ще намерите и масло от бял трън – чудесен начин за засилване и пречистване на организма – продукт с антиоксидантно, противовъзпалително и антитоксично действие! Имаме и предложения за коледни подаръци – изделия от дърво и плетени играчки.

Очакваме ви! Не забравяйте и да попълните и пуснете талон след своята покупка, за да участвате в томболата – торба пълна с вкусни продукти, произведени от участниците в базара.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица