Свържи се с нас

Култура

Сключиха първите договори по програма Култура

Published

on

снимка: Тодор Тодоров - фотограф, Фото "Спринт"

снимка: Тодор Тодоров – фотограф, Фото „Спринт“

Сключени са договорите за изпълнение на седем проекта по Програма Култура, съобщиха от Община Габрово.

От 21-ви до 23-ти април Експертната комисия проведе заседания с участието на вносителите на проектни предложения от индикативния списък за финансиране.

Поради констатирани непълноти и неясноти в проектни предложения и бюджети, бяха отправени предложения за поправянето и допълването им, а също и конкретни препоръки за оптимизиране на дейности и разходи.

В резултат, бяха сключени договори със следните организации за изпълнение на проектите, както следва:

Приоритет „Творчески провокации в градска среда“:

Фондация „Заедно за демокрация и партньорство“ за проектно предложение „LandArtFestival Незабравка – в лоното на природата с творбите на изкуството“;
Ива Пенчева за проектно предложение „ПроАрт: Изкуството и пространството“;

Приоритет „Мисия Публики“:

Държавен драматичен театър „Рачо Стоянов“ за проектно предложение „Духът на Кармен“;
„Елмазови“ ООД за проектно предложение „Жива вода“;
Сдружение „ИМКА“ за проектно предложение „Мисия: Театър“;

Приоритет „Издания“:

Регионален исторически музей за проектно предложение „Православни храмове в Габровско“;
Национална Априловска гимназия за проектно предложение „Хуманитарен сборник „Денница“.

Следващо заседанието на Експертната комисия ще се проведе при представяне на коригирани проектни предложения и бюджети от другите организации от индикативния списък.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Библиотечните специалисти в област Габрово ще повишат квалификацията си

Published

on

Проектът „Регионална библиотека „Априлов – Палаузов” – център за повишаване на професионалната компетентност на библиотечните специалисти от Габровска област” е финансиран от Министерството на културата на обща стойност 10 000 лв.

Средствата се предоставят от Министерство на културата чрез проектна сесия за разпределяне на допълнителни средства на регионалните библиотеки от държавния бюджет чрез бюджета на МК.

Планираните инициативи са насочени към повишаване квалификацията на библиотечните специалисти в област Габрово и придобиването от тях на нови знания, умения и компетентности.

Дейностите по проекта включват издаване на помагало „В помощ на читалищния библиотекар”, провеждане на обучителни семинари за повишаване на квалификацията, практикуми, пилотно обучение за работещите с деца в библиотеките от региона, обмяна на опит и добри практики в краеведската и методическата дейност, обогатяване на библиотековедския фонд, пътуващ семинар за споделяне на добри практики с колегията на РБ „Пейо Яворов” – Бургас.

В проекта е заложено и издаването на библиографски указател „Акад. Никола Михов”, съвместно с Националната библиотека „Св.св. Кирил и Методий”, посветен на 145-годишнината от рождението на първия български библиограф.

Зареди още

Култура

Балет за възрастни предлага НЧ „Развитие – 1870“

Published

on

Балет за възрастни – за добра фигура, грация и самочувствие, започва да предлага Народно читалище „Развитие-1870”. Курсът е единствената по рода си предлагана услуга в община Севлиево.

Заниманията, в дните вторник и четвъртък, от 18:30 ч., ще води професионалната артист соло-балетист, носител на престижни награди от конкурси – Иванка Цанова, художествен ръководител на Балетната школа в читалището. Балетът е предизвикателен и е чудесна алтернатива на традиционните аеробни упражнения.

С уроците по балет ще откриете удоволствието от танца, красотата на движението и стойностната музика, ще развиете своята пластичност, финес, усет за естетика! Балетът развива музикалност, координация, синхрон, баланс, танцова култура, правилна стойка, хармонично развита мускулатура.

Това танцово изкуство съчетава в себе си грацията и красотата на движението и създава естетическа наслада! Целта е да се наслаждавате и да се разтоварите от стреса. С балета ще откриете нова страст, която да Ви зарежда с положителна енергия, удовлетворение и повече самочувствие!

Народно читалище „Развитие-1870” разполага с оборудвана балетна зала, корепетитор и професионален специалист в сферата на класическия и модерен балет. Справки на телефон – 0882806734. Записвания – в офиса на Балетната школа в НЧ „Развитие-1870”.

Автор: Десислава Димитрова,
организатор при НЧ „Развитие – 1870“ – Севлиево.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Детският отдел на Библиотеката няма да работи с читатели

Published

on

Поради извършване на неотложен ремонт на стълбището Детският отдел на Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ няма да работи с читатели считано от днес 4 октомври до 12 октомври, включително.

Новината съобщи директорът на габровската библиотека Савина Цонева. Тя информира още, че заетите книги могат да бъдат върнати в основната сграда на библиотеката всеки делничен ден от 09.00 до 18.30 часа.

РБ „Априлов – Палаузов“ се извиняват за причиненото неудобство!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица