Свържи се с нас

Новини

Политическата ни класа се страхува от референдума

Published

on

© Copyright 2016 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2016 — Gabrovo News. All Rights Reserved

„Цялата политическа класа в България се страхува от референдума. Всички партии, които са в парламента, „скочиха“ срещу него и се опитаха по всякакъв начин да го неглижират, да го изместят да бъде през лятото, за да има по-ниска избирателна активност.

Оказа се, че всички онези неща, за които ние искаме да питаме българските граждани, са неизгодни за политиците, понеже са свикнали да „играят“ по онези правила в парламента да влизат едни и същи, и в крайна сметка да не носят никаква отговорност. Защото тя се размива между тях. Положението в държавата става все по-зле и в крайна сметка не знаем кой е виновен за това.“

Това коментира за „Габрово Нюз“ Иво Сиромахов, сценарист от „Шоуто на Слави“, който беше в Националната Априловска гимназия по покана на Интеракт клуб – Габрово, за да представи най – новата си книга „Шекспир 3D“ и да разговаря с ученици и преподаватели по актуални въпроси.

Според Иво Сиромахов промените и „пазарлъците“ в Изборния кодекс са продиктувани не само от страха на политиците, но и от „тънките“ сметки, правени от всяка една партия.

„Те се опитват да спечелят „мача“ преди да е започнал. Опитват се да променят правилата, така че „мачът“, ако може въобще да не се изиграе. А ние казваме: Нека да излезе народът и да се произнесе какви промени иска, какво му харесва, какво не му харесва. И едва тогава ще могат да се правят легитимни промени в Избирателния кодекс, които да са основани на волята на гражданите“, категоричен бе той.

Колоритният драматург разкритикува сега приетото задължително гласуване, определяйки го като „прах в очите на хората“. „В очите на онези, смятащи че задължението освен право трябва да бъде и отговорност, каквито всякакви отговорности имаме всички ние към обществото. Не е лошо да се носи тази отговорност какви политици да ни управляват“, добави още Иво Сиромахов.

По думите му, за да отидат повече хора до урните в деня на референдума, трябва много да се говори по отделните теми, засегнати в него, тъй като голяма част от гражданите не разбират какво точно ще се промени и какво следва, когато тези промени се случат.

От казаното стана известно, че към момента не могат да се правят прогнози какъв ще бъде резултатът от референдума, тъй като все още не е ясно какви са нагласите в обществото.

„С хората, с които се срещам и които виждам навсякъде в България, всички недоволстват. Всички казват: „Трябва нещо да се промени“. Според мен има обществена енергия и воля за промяна. Но дали наистина е така ще се види в деня на референдума, когато се преброят гласовете“, каза в заключение Иво Сиромахов.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Почистиха градинката пред болницата в Трявна

Published

on

Днес, 22 октомври, служители на Община Трявна изчистиха градинката пред централния вход на МБАЛ “Д-р Теодоси Витанов” в града.

Събрани бяха изхвърлените битови отпадъци на една от циментовите площадки до сградата на болницата – хартиени и картонени отпадъци, предпазни маски за лице, полиетиленови торбички, фасове от цигари.

Общинските служители изметоха още тротоарните пътеки и стъпалата, водещи към централния вход на лечебното заведение, от паднали есенни листа и насъбрала се шума.

Община Трявна продължава да се грижи за чистия и приветлив вид на туристическия град, и да насърчава обществената отговорност за регламентирано и разделно събиране на отпадъци.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Онлайн форум дава гласност на младите хора в областта

Published

on

Националният младежки форум съвместно с Форумът за глокална промяна и сдружение ИМКА-Габрово организират онлайн среща “Промяната започва с теб в Габрово.” Събитието ще се проведе на 24 октомври, неделя от 10.00 ч. и в него могат да се включат всички желаещи, които са на възраст между 15 и 35 години.

Предвидената програма е част от проекта “25-те процента” и “Конференцията за бъдещето на Европа”, които се реализират в партньорство с Европейски младежки форум и финансовата подкрепа на Европейски парламент.

Целта на онлайн срещата е да чуе младежкото мнение и идеи относно развитието на Европа и населените места в областта – Габрово, Трявна, Дряново и Севлиево. В този аспект ще има обособени два тематични панела – Промяната в Европа и Промяната на местно ниво.

В първия младежите ще се запознаят отблизо със значението на социалната промяна, след което ще предложат своето виждане за промяната в Европа. Събраните идеи на по-късен етап ще бъдат представени пред националните и европейски институции с цел политиците да придобият по-добра представа каква промяна желаят да видят младите хора и как тя да бъде постигната.

Участниците ще поставят и проблеми, които виждат в родното си място и ще дадат идеи за разрешаването им. Съответно те ще бъдат презентирани, във втория панел, пред поканените представители на общинската/областна администрация.

Двете страни ще влязат в пряк диалог как предложенията да бъдат осъществени, а младите – включени в този процес. Всички желаещи, които искат да се включат в събитието, трябва да направят първо регистрация в тази форма.

Ето и линк към събитието във фейсбук страницата на “Промяната започва с теб в Габрово.” – https://www.facebook.com/events. На страницата в социалната мрежа ще откриете линка към срещата в ZOOM.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Информационна кампания за възможностите за еврофинансиране в Трявна

Published

on

На 28 октомври, четвъртък, Областният информационен център и Националната служба за съвети в земеделието ще проведат кампания за възможностите по оперативните програми на Европейския съюз.

Със съдействието на Община Трявна, двата екипа ще разположат своя информационен щанд в парка пред сградата на Районния съд в Трявна. Събитието ще се проведе от 11.00 ч. до 13.00 ч.

“Ще извършваме индивидуални консултации на всички желаещи и заинтересовани граждани на Трявна във връзка с текущите и бъдещи възможности за финансиране със средства от Европейския съюз“, обясни управителят на ОИЦ – Габрово Маринела Събева.

Информационната кампания на открито ще се проведе съобразно наложените противоепидемични мерки със Заповед на Министъра на здравеопазването, влезли в сила от 21 октомври т.г.

Задължително е носенето на предпазна маска за лице и спазване на физическа дистанция от 1.5 м. На щанда ще бъдат разположени и предоставяни дезинфектанти за ръце и маски за лице и раздаваните рекламни материали ще бъдат в индивидуални пакети.

В допълнение, екипът на ОИЦ-Габрово информира, че е ваксиниран и при проверка от съответните органи може да представи “зелен сертификат”.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица