Свържи се с нас

Новини

Политическата ни класа се страхува от референдума

Published

on

© Copyright 2016 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2016 — Gabrovo News. All Rights Reserved

„Цялата политическа класа в България се страхува от референдума. Всички партии, които са в парламента, „скочиха“ срещу него и се опитаха по всякакъв начин да го неглижират, да го изместят да бъде през лятото, за да има по-ниска избирателна активност.

Оказа се, че всички онези неща, за които ние искаме да питаме българските граждани, са неизгодни за политиците, понеже са свикнали да „играят“ по онези правила в парламента да влизат едни и същи, и в крайна сметка да не носят никаква отговорност. Защото тя се размива между тях. Положението в държавата става все по-зле и в крайна сметка не знаем кой е виновен за това.“

Това коментира за „Габрово Нюз“ Иво Сиромахов, сценарист от „Шоуто на Слави“, който беше в Националната Априловска гимназия по покана на Интеракт клуб – Габрово, за да представи най – новата си книга „Шекспир 3D“ и да разговаря с ученици и преподаватели по актуални въпроси.

Според Иво Сиромахов промените и „пазарлъците“ в Изборния кодекс са продиктувани не само от страха на политиците, но и от „тънките“ сметки, правени от всяка една партия.

„Те се опитват да спечелят „мача“ преди да е започнал. Опитват се да променят правилата, така че „мачът“, ако може въобще да не се изиграе. А ние казваме: Нека да излезе народът и да се произнесе какви промени иска, какво му харесва, какво не му харесва. И едва тогава ще могат да се правят легитимни промени в Избирателния кодекс, които да са основани на волята на гражданите“, категоричен бе той.

Колоритният драматург разкритикува сега приетото задължително гласуване, определяйки го като „прах в очите на хората“. „В очите на онези, смятащи че задължението освен право трябва да бъде и отговорност, каквито всякакви отговорности имаме всички ние към обществото. Не е лошо да се носи тази отговорност какви политици да ни управляват“, добави още Иво Сиромахов.

По думите му, за да отидат повече хора до урните в деня на референдума, трябва много да се говори по отделните теми, засегнати в него, тъй като голяма част от гражданите не разбират какво точно ще се промени и какво следва, когато тези промени се случат.

От казаното стана известно, че към момента не могат да се правят прогнози какъв ще бъде резултатът от референдума, тъй като все още не е ясно какви са нагласите в обществото.

„С хората, с които се срещам и които виждам навсякъде в България, всички недоволстват. Всички казват: „Трябва нещо да се промени“. Според мен има обществена енергия и воля за промяна. Но дали наистина е така ще се види в деня на референдума, когато се преброят гласовете“, каза в заключение Иво Сиромахов.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

Концерт „Дървото на влюбените“

Published

on

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Измерват качеството на атмосферния въздух в района на Колелото

Published

on

РИОСВ – Велико Търново възложи на Изпълнителна агенция по околна среда измерване качеството на атмосферния въздух в парк „Колелото“ на Габрово по искане на Областна администрация – Габрово.

Измерването е инициирано във връзка със зачестили сигнали от граждани за влошено качество на въздуха в този район.

Мобилната автоматична станция за контрол качеството на атмосферния въздух към Регионална лаборатория Русе е разположена до детска ясла „Славейче“.

Станцията ще измерва основните показатели, характеризиращи качеството на атмосферния въздух: фини прахови частици до 10 микрона (ФПЧ10), серен диоксид, азотен оксид, азотен диоксид и озон, във времеви обхват от седем денонощия – от 1 до 7 февруари.

След приключване на измерването и получаване на данните, РИОСВ ще оцени измерените показатели с приложимите норми в Наредба №12 от 15.07.2010 г. за норми за серен диоксид, азотен диоксид, фини прахови частици, олово, бензен, въглероден оксид и озон в атмосферния въздух.

Данните ще бъдат предоставени на Областна администрация – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Читател сигнализира: Фирма трови въздуха на Габрово!

Published

on

Местна фабрика за производство на мебели трови въздуха в Габрово. За това алармира до редакцията на „Габрово Нюз“ читател на медията, който ни изпрати снимки от поредното констатирано от него замърсяване и своя коментар към тях.

По думите му мебелната фабрика продължава да гори отпадъчни материали, правещи въздуха токсичен, въпреки многократните призиви да не го прави. Предприятието се намира в северната индустриална зона на Габрово.

Неговото търпение вече се изчерпило и затова се решил да предприеме следваща стъпка, правейки публично това, което не кореспондира със спечелената от Габрово екологична награда на Европейската комисия „Европейски зелен лист“.

Според автора на сигнала, изпратен до нас, когато се горят вредните за природата и човека материали, в района трудно се диша и се усеща остра неприятна задушлива миризма.

Случвало се е дори да има и придружаващо силно задимяване, тъй като човекът, потърсил ни да дадем гласност на случая, допуска, че биват изгаряни лепила и всякакви синтетични материали.

Чрез изпратения до „Габрово Нюз“ сигнал, гражданинът се надява компетентните институции да се самосезират, замърсяването на въздуха да бъде преустановено и повече да не бъде допускано. Дали тази порочна практика ще бъде преустановена, предстои да разберем.

В случай, че мебелната фабрика желае да предостави своето обяснение за издигащия се от техния двор тъмен пушек, видно от снимките, нашата медия ще ѝ предостави трибуната си за право на отговор до широката общественост.

Вашите новини от деня, сигнали, мнения, коментари и гледни точки можете да изпращате на редакционната ни поща: info@gabrovonews.bg, на фейсбук страницата или на телефон: +359 878 993 779, а ние ще ги правим публично достъпни на вниманието на широката общественост и аудитория на „Габрово Нюз“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица