Свържи се с нас

Новини

Цветан Василев за Капитал-ната неадекватност на Прокопиевите драскачи

Published

on

Реч на Цветан Василев при откриване на паметника на Атанас Буров, Снимка: Архив на КТБ АД

Реч на Цветан Василев при откриване на паметника на Атанас Буров, Снимка: Архив на КТБ АД

Тези дни неизвестният до неотдавна Председател на КОНПИ, назначен известно по какви критерии от тандема Пеевски-Фидосова при първия мандат на Борисов, получи „неочаквана“ подкрепа от „капитал-ци“ – върли противници на олигархията, ментори на демокрацията и поддръжници на медийната прозрачност.

В пространна ода за иска на Комисията, който до този момент не е предоставен на мене и моите адвокати, но пък е стигнал до журналистите на Капитал най-вероятно през услужливия му вносител, се застъпва „фундаменталният“ извод, че цялата дейност на КТБ и всички доходи, декларирани от мене и моите фирми, са незаконни. Гениалните заключения са направени въз основа на иска, сътворен в „лабораторията“ на Пеевски с консултант главния свидетел на следствие, прокуратура, НАП, ДАНС и КОНПИ – Бисер Лазов. Същата тази „лаборатория“ работи и по наказателното производство, по съпътстващите „разследвания“ на т. нар. извънредна парламентарна комисия, а вероятно и по доклада на форенсик компанията Аликс Партнърс.

В този план, бих искал да подчертая, че решението на КОНПИ е нелепо и абсурдно и се основава единствено и само на още по-абсурдното обвинение на прокуратурата. Искът на КОНПИ, стъпващ на това Решение, не може да издържи в независим и обективен съд. След публичното излизане на това Решение, аз и моето семейство ще поискаме чрез адвокатите си делото в СГС по искането на КОНПИ за отнемане на семейното ни имущество, както и наказателното дело, да бъдат разсекретени – да се гледат публично, но и да се предават съдебните заседания онлайн на сайта на СГС, за да може цялата българска и международна общественост да види и сама да се убеди в абсурдното и поръчково обвинение, скалъпено от държавни институции, които са подвасални на българската политико-олигархична мафия.

Междувременно на фронтовака капиталец, задълбал се в дебрите на „финансовите измами“, като копира, вероятно без да се замисли много, безобразните твърдения на КОНПИ, ще кажа:

1. Собственият капитал на „бушона“ Бромак към момента на фалиране на банката е 224 млн. лева, формиран главно от печалбата от продадените 30% от акциите на КТБ през 2009 г. – сделка, чийто обем от над 93 млн. евро и е реализирана през Софийска фондова борса.

2. Платените от мене, моето семейство и едноличната ми фирма данъци (данък печалба, ДОД и данък дивидент) надхвърлят 40 млн. лева, т.е. доказаният доход е над 400 млн. лева. Всичко това е потвърдено от пълна десетгодишна данъчна ревизия, завършена в началото на 2013 г.

3. За разлика от повечето политици и бизнесмени, които са „под вънкашност чужда и под име ново“, когато се касае за придобити имоти, нашите имоти са наша лична собственост или собственост на наши фамилни фирми и фигурират в данъчните ни декларации – включително имотът на съпругата ми в Женева, както и цитираното ми „сенчесто“ участие в Хеленик реджистър.

4. Международни разследвания срещу мене или членове на моето семейство няма. Те съществуват само във въображението на българската Поръчкатура.

5. Продажбата на имоти, която е извършила нашата дъщеря, е начин да осигури средства за себе си и за нас, нейните родители. При „болшевишките“ методи на прокуратурата (това мнение не е само мое, а на много хора, включително, както стана ясно, и на председателя на Венецианската комисия) и други органи на репресия – НАП и КОНПИ, утре може да ни забранят и да дишаме. Тук е мястото да отбележа, че моята съпруга е лишена от НАП от полагащия й се екзистенц минимум от нейните доходи, което е в пълно нарушение на човешките й права.

6. Странно е мълчанието на зомбираните текстописци на Капитал по отношение на истинската шизофрения на властта, прокуратурата и КОНПИ във връзка с т. нар. „крадени“ и „незаконно придобити“ активи – Виваком, Дунарит, Авионамс. Крайно време е да се определят дали те са предмет на делото за конфискация, или са предмет на изпълнение срещу акции, както в случая с Виваком (ВТБ) или Авионамс (КТБ). Не мога да бъда хем „крадец“, от когото конфискуват нещо, което не притежавам, хем кредиторите да се удовлетворяват в рамките на „желаното“ от тях, т.е. минималното, за което властта подозрително мълчи. Пък уж бори корупцията. Всъщност конфискацията на тези индустриални активи е най-лекият път към заграбването им и ощетяването на кредиторите на банката.

Същите тези активи, заедно с Петрол (имащи нетна стойност над 1,1 млрд. евро), бяха предложени в плана за оздравяване на КТБ, удивително единодушно отхвърлен от Парламента и Правителството. Къде бяхте тогава, драги драскачи? Може би се уплашихте, че заемите на „бушоните“ ще бъдат погасени? „По-почтено“ е, когато Вашият бос консултира държавата как да продаде БТК на една офшорка на цената на наличните пари на компанията, може би? Или пък Виваком да бъде ограбена от владеещите несобственици от ВТБ и техните български еничари Велчеви § Ко. След като видях абсолютната апатия на квестори, синдици и прокуратура към кражбите на триото Пеевски – Сталийски – Лазов, потърсих решение за спасяване на актива. Белгийският инвеститор Луврие трябваше да рефинансира КТБ за компенсация на активите Виваком, НУРТС, Дунарит и Авионамс с над 290 млн. евро съгласно договора. Тяхното придобиване не е финансирано от банката с повече от 200 млн. евро. Тъй като не спази ангажиментите си по договора, той върна акциите не на мене, а на Дмитрий Косарев. Благодарение на Косарев, крадците от ВТБ и Велчеви досега не са успели. А някои други лицемери в България вече брояха „пачките“. Това естествено не отменя ангажимента на Косарев да плати договорната сума за Виваком на Бромак по сметка в КТБ при евентуално разваляне на кражбата. Ако от това някой се интересува, разбира се.

Толкова за „незаконните“ придобивания. Благодарение на такива придобивания оцеляха и работят предприятия като Еловица – Габрово, Дунарит, Авионамс, Виваком, НУРТС, Петрол, Химически комбинат – Костенец, Стъкларски заводи Рубин и Парачин, Русенска корабостроителница, Гипс – Кошава. Като инвестиции на зелено, бяха изградени винарна Кастра Рубра, газови компании за снабдяване на Карлово, Чепеларе, Средногорие, завод за автомобили Great Wall, хотели в Свети Константин и Елена, Златни пясъци, Хисар, Банско, Пампорово, бяха поставени основите на търговски парк зад Централна гара, търговски център в Бургас и др. Всичко това чрез „незаконни финансирания“ на „бушоните“ на Василев. Вижте къде са те сега! И кой от сегашните им държатели е платил коректната им цена? Страхът от решаване на проблемите на групата Дунарит-Авионамс без участието на всесилния тандем мобилизира винаги готовия председател на КЗК Петко Николов, който влезе в историята със спряното разрешение за увеличение на капитала на Дунарит с 60 млн. лева, предназначени за погасяване на кредитите на Хедж Инвестмънт. Очевидно е, че схемите на Пеевски и Сталийски са били объркани.

Не се срамувам от това, което съм правил, нито от това, което са правили моите несправедливо обвинени колеги от фалираната от държавните институции КТБ. С активната поддръжка на медиите на Прокопиев и Пеевски (доколкото са негови)!

7. А по отношение на Булгартабак – търсете Пеевски! И Лазов, който в циклофреничния си унес не се посвени да открадне и сградата на КТБ на пл. “Гарибалди“. С помощта на онзи свидетел Тихомир Намсикойси, който уж бил мое подставено лице, но е забравил да ми върне предоставеното. Същият Лазов, който без да има нищо общо с фирмите „бушони“, припряно е откраднал през юни 2014 г. в наше отсъствие валута, равностойна на над 3,6 млн. лева от фамилната ни фирма Сънлайт Еър, част от които, казват, че е платил на действащ министър от сегашното правителство на Борисов. Да не говорим за подаръка на сградата на София прес на Водстрой 98 на Мирински – Пеевски.

Как се нарича атака, осъществена от държавни институции срещу банка със свидетели, които активно участват в разграбването на активите й? Отговорът е ясен за тези, които анализират фактите обективно, а не си изграждат мнение на база на несъстоятелни твърдения на оръдия на политико-олигархичната българска мафия.

Официално изявление на Цветан Василев, публикувано на личната му страница.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Икономика

Габрово е първенец по разкрити престъпления и след София по средногодишен доход и култура

Published

on

Област Габрово се нарежда след столицата по средногодишен доход и културен живот, първенец е по дял разкрити престъпления.

Средногодишният доход на лице от домакинството в Габрово е вторият най-висок след този в столицата. Брутната годишна работна заплата достига 13,9 хил. лв. Това сочат данните на изследването „Регионални профили: показатели за развитие”, изготвено от Института за пазарна икономика.

Регионалните профили на областите са очертани въз основа на 68 индикатора, описващи икономическото и социалното развитие на областите.Профилите на 28-те области в страната обхващат дванадесет категории, всяка от които има отношение към качеството на живот и развитието на областите.

Икономическата активност в област Габрово е по-висока от средната с коефициент от 72,5% (при 72,0% в страната). Преките чуждестранни инвестиции продължават да нарастват и достигат 3,3 хил. евро на човек, което отрежда на областта четвъртото място по този показател (след столицата, София област и Бургас). Габрово е втората област по усвояване на европейски средства (след столицата). Към 30 юни 2022 г. стойността на изплатените суми на бенефициенти по оперативните програми достига 3,8 хил. лв. на човек.

По отношение на инфраструктурното развитие Габрово е областта с най-гъста пътна мрежа в страната, но делът на автомагистралите и първокласните пътища е по-нисък от средния (16,6% при 18,5% в страната).

Въпреки че Габрово е сред сравнително силно развитите икономически области, нивото на местните данъци е ниско и през 2021 г. Прозрачността на органите на местното самоуправление в област Габрово намалява през 2022 г., но остава сравнително висока – 72,9% (при 70,2% в страната).

Представянето на област Габрово по показателите, оценяващи околната среда, е много добро, отреждайки на областта второто място в страната.

Предизвикателство пред пазара на труда остава застаряването на населението. През 2021 г. коефициентът на демографско заместване като съотношение на населението на възраст 15–19 години към това на възраст 60–64 години е 56,1% (при 69,4% в страната). През 2021 г. Габрово изпреварва област Видин и става областта с най-високо съотношение на населението на над 65 години към това на 0–14 години – 249,6% (при 149,3% в страната). Коефициентът на възрастова зависимост на населението на над 65 години към това на 15–64 години пък е 49,2% (при 34,0% в страната). Коефициентът на естествен прираст достига нови рекорди от –22,1‰ (при –13,2‰ в страната) и е третият най-нисък в страната (след този в областите Видин и Монтана).

Показателите, оценяващи здравеопазването в областта, поставят Габрово на челните места в страната (след областите Плевен и Кюстендил). Броят на общопрактикуващите лекари спрямо населението е значително по-висок от средния за страната, но специалистите са по-малко. Броят на леглата в местните многопрофилни болници нараства, но все още не достига средните стойности.

През 2021 г. броят на регистрираните престъпления срещу личността и собствеността нараства и изпреварва средния – 10,4 на хиляда души в областта при 9,8 на хиляда души в страната. Същевременно обаче Габрово продължава да е първенец по дял на разкритите престъпления – 74,9% (при 51,7% в страната.

Въпреки ограниченията, свързани с пандемията през 2020 и 2021 г. в цялата страната, културният живот в област Габрово остава сред най-интензивните в страната (само след този в столицата). Основна причина за това е изключително високият брой на посещенията на музеите, въпреки че и той, подобно на този в страната, се свива с над 50% през 2020 година. Повишаването му до 2357 на хиляда души през 2021 г. все още не може да компенсира това свиване, въпреки че остава далеч над средните нива в страната (426 на хиляда души). Посещенията на театрите също се повишават през 2021 г. и достигат 160 на хиляда души (при 129 на хиляда души в страната).

Пълният доклад за област Габрово може да видите оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Андрей Николов участва националната среща по пътна безопасност

Published

on

Заместник-областният управител на Габрово Андрей Николов участва в национална среща, по отношение на въпросите, свързани с пътната безопасност. Форумът бе иницииран от Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“( ДАБДП) и се проведе в София.

Основните теми на срещата бяха състоянието на пътната безопасност и бъдещите мерки на регионално и местно ниво за превенция на инцидентите на пътя през 2023 г. Отчетен бе прогрес в работата на Областните комисии за безопасност на движението по пътищата, които са провели над 300 заседания през последните три години.

Представени бяха новите форми на образци на докладите към ДАБДП , които са оптимизирани, като изключват излишни повторения, облекчават административната тежест и повишават ефективността на работата на секретарите на областните комисии.

Беше удължен и срокът за докладване към ДАБДП и бяха планирани общи действия на национално ниво.

На форума присъстваха още заместник-министърът на транспорта и съобщенията Николай Найденов, изпълнителният директор на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ Бойко Рановски, председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ Иво Иванов и Десислава Паунова – член на УС на Агенцията, Алекси Кесяков, съветник на министъра на вътрешните работи и др.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

СУ „Петко Р. Славейков“ отбеляза годишнина от основаването си

Published

on

След като на вчерашния голям християнски празник Никулден тържествено бе отбелязан празникът на ОУ „Проф. Пенчо Н. Райков“ в Многофункционална зала „Дръзновение“ в Трявна, днес отправяме поглед назад и към празника на едно от най-старите светски образователни средища у нас – СУ „Петко Р. Славейков“.

Годишнината от основаването на учебното заведение бе отбелязана с изключително красива и интересна изложба, под надслов „Желание да творим“, която представи творби на възпитаници от часовете им по изобразително изкуство и бе официално открита в музей „Старото школо“.

Колекцията може да бъде разгледана от жители и гости на града в зала „Проф. Кънчо Цанев“, където ще остане до 22 декември. Събраните творби са на ученици от 5-ти до 12-ти клас и представят изключително интересни и различни техники на работа, които са усвоили в часовете по изобразително изкуство.

Повече за тяхната дейност разказа техният преподавател Росица Скендерова, която имаше честта да представи първата си изложба като учител в Славейковото училище. „Ние в нашите часове по изобразително изкуство имаме много неща, които трябва да научим, включително и история на изкуството. История на изкуството най-добре се учи, когато се открива, затова с 5-ти клас учихме история на изкуството, Древна Тракия, Древен Рим, Гърция и Египет с тези паравани за снимки, като самите те откриваха начина, по който са живели и начина, по който са творели, дрехите, с които се обличали. С 6-ти клас учихме Византийската мозайка и сами я направихме само че не с оригиналните материали, ами с хартия, но мисля, че е също толкова впечатляваща. Със 7-ми клас откривахме дизайн – направихме лампи, като използвахме най-различни подръчни материали. С 10-ти клас правихме илюзия във фотографията, мисля, че техните идеи са доста свежи. Самите те доста се забавляваха, защото успяваха да открият и в трудността забавление. С 5-ти клас писахме също български поговорки върху глинени плочки, които може да видите зад мен“, сподели преподавателят по изобразително изкуство.

Събитието събра десетки ученици, бивши и настоящи преподаватели, представители на културни и образователни институции, които изразиха силните си впечатления от творчеството на децата.

Своите впечатления и искрени пожелания отправи към всички тях и кметът на Трявна Силвия Кръстева, която бе сред официалните гости при откриването на изложбата. „Първо искам да Ви кажа, че съм изключително впечатлена от едно нещо и то е, че аз толкова посещаема изложба не съм виждала, т.е. не съм присъствала тук на толкова пълна зала, за което мога само да Ви сваля шапка и да Ви кажа едно голямо „Браво!“. Г-жо Скендерова, искам на Вас също да Ви кажа едно огромно благодаря за това, че дойдохте лично при мен заедно с двама ученици, за да ме поканите и разбира се, нямаше как да не посетим изложбата и да разгледаме. Едно от нещата, докато влизах и ми направи впечатление и една от рисунките, на която пише „Любовта не се съди, а се разбира“. Това е първото, което ми направи впечатление и ще Ви помоля следното – винаги обичайте Вашите приятели, обичайте Вашите семейства, но обичайте и Вашите учители. Нека да останат в сърцата Ви, защото те ще ви дадат онова, което наистина за цял живот ще Ви помага!“, добави кметът на Трявна.

За труда и старанието, които са положили в часовете си по изобразително изкуство, децата бяха поздравени още от директорът на учебното заведение Гергана Ганчева, както и от директора на Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство – Трявна Юлия Нинова, която подчерта уменията на тревненските възпитаници и факта, че са горди наследници на старите майстори.

Празникът на училището и изложбата „Желание да творим“ бе повод, Специализираният музей да награди участниците в задачата „Трявна през моите очи“ към образователната програма „Трявна – позната и непозната“. Отличени бяха авторите на есе, на снимка и видео.

Освен наградите за победителите, всички получиха грамота за участие и разбира се, почерпка за целия клас.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица