Свържи се с нас

Култура

Приключи оценката на проектите по „Програма Култура“

Приключи оценката на проектите в Първата конкурсна сесия по „Програма Култура“ на Община Габрово

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Приключи работата на Експертната комисия по програма Култура на Община Габрово по Техническата оценка и оценката на качеството на проектните предложения, постъпили в Първата конкурсна сесия.

Към 14 април 2016 г. разгледани и оцени са 22 проекта, и класирани по обявените приоритети 20 от тях. Две проектни предложения не са класирани, тъй като са получили средна стойност на оценката под 70 точки.

Проектните предложения са класирани, както следва:

Приоритет „Творчески провокации в градска среда“ (обща прогнозна сума 50 000 лв.):

1.“LandArtFestival Незабравка – в лоното на природата с творбите на изкуството”, Фондация „Заедно за демокрация и партньорство“, 79 т.
2.“ПроАрт: Изкуството и пространството”, Ива Пенчева, 76 т.
3.“Арт инсталации „Котки върху покрива“, Адриан Новаков, 73,67 т.
4. “Габрово – градът на светлината”, Сдружение „Европейски център за образование, наука и иновации“, 71 т.

В индикативния списък на проекти по приоритета, потенциални за съфинансиране, са: “LandArtFestival Незабравка – в лоното на природата с творбите на изкуството”, Фондация „Заедно за демокрация и партньорство“; “ПроАрт: Изкуството и пространството”, Ива Пенчева; “Арт инсталации „Котки върху покрива“, Адриан Новаков, следвани от т.н. „резервeн“ проект: “Габрово – градът на светлината” на Сдружение „Европейски център за образование, наука и иновации“.

Приоритет „Мисия Публики“ (обща прогнозна сума 46 000 лв.):

1.“Бяла, спретната къщурка … с книги най-отпред”, РБ „Априлов-Палаузов“ – 83,67 т.
2.“Духът на Кармен”, ДДТ „Рачо Стоянов“ – 82,67 т.
2. “Изкуството – докосване до божественото” – „Зелисто“ ЕООД – 82,67 т.
3.“Жива вода”, „Елмазови“ ООД – 82 т.
4.“Мисия: Театър”, Сдружение „ИМКА“ – 81,67 т.
5. „Алтернативни форми на изкуството“, НЧ „Хр. Смирненски 1949 г.“ – 75 т.
6.„Оркестърът на животните“ – мюзикъл“, НЧ „Св. Св. Кирил и Методий“ – 73,67 т.
7.“Братя Калпазанови“ документален филм, първи етап“; „Бокс Вижън“ ЕООД – 73,33 т.
8.„Успешни с Габрово“, Фондация „Граждански форум“ – 72,33 т.
9.„Българският МанчестАРТ – Фабрика за културни новини“, Сдружение „Обществен комитет В. Левски“ – 72 т.
10.„За какво пеят народите“, НЧ „Априлов – Палаузов 1861“ – 71,67 т.
11.„Олелия под балкона“, НЧ „Христо Ботев 2008“ с. Гарван – 70,67 т.
12. „III издание на конкурс за детско творчество „Аз, моето семейство, моят град“, НЧ „Зора-1872“ – 70 т.

В индикативния списък на проекти по приоритета, потенциални за съфинансиране, са: „Бяла, спретната къщурка … с книги най-отпред“ на РБ „Априлов-Палаузов“; „Духът на Кармен“ на ДДТ „Рачо Стоянов“; „Изкуството – докосване до божественото“ на „Зелисто“ ЕООД; „Жива вода“ на „Елмазови“ ООД и „Мисия: Театър“ на Сдружение „ИМКА“, следвани от т.н. „резервен“ проект: „Алтернативни форми на изкуството“ на НЧ „Хр. Смирненски 1949 г.“.

Приоритет „Издания“ (обща прогнозна сума 4 000 лв.):

1.„Православни храмове в Габровско“, Регионален исторически музей – 93 т.
2.„Хуманитарен сборник „Денница“, Национална Априловска гимназия – 91 т.
3.„Стряха над Янтра“ том II, Антология, Автори – габровци от 20 век; ИК „Луна“ – 77,33 т.

В индикативния списък на проекти по приоритета, потенциални за съфинансиране, са: „Православни храмове в Габровско“ на Регионален исторически музей – Габрово и „Хуманитарен сборник „Денница” на Национална Априловска гимназия – Габрово, следвани от т.н. „резервен“ проект: „Стряха над Янтра“ том II, Антология, Автори – габровци от 20 век; ИК „Луна“.

Предстои Експертната комисия да получи необходими пояснения, както и да обсъди с кандидатите финансовите параметри и възможни подобрения на проектните предложения, включени в индикативните списъци по отделните приоритети.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Представят сборника „Къде ли не съм строил…“ в Историческия музей на Дряново

Published

on

Почти едно десетилетие съставителят на сборника „Къде ли не съм строил“, Николай Пенчев, е работил като уредник, а през 1985-86 г. и временно е изпълнявал длъжността директор на Исторически музей – Дряново. И въпреки, че след това напуска институцията, той остава пристрастен към изследване историята на Дряново и дряновския край.

Има множество публикации в местния печат и няколко участия в научни конференции като любима тема на неговите проучвания са строителите от Дряновско. Сега своите статии, и на други изследователи на строителните традиции тук, Николай Пенчев събра и издаде в сборник.

Освен публикуваните в периодичния печат и в други медии текстове, книгата му съдържа 130 страници с 10 различни приложения, където лесно и удобно могат да се открият интересни данни и направят справки за селищата от Дряновско, и имената на майстори, предприемачи, строителни инженери, техници, наименования на инструменти, термини от практиката.

„Къде ли не съм строил“ представлява интерес за всеки, който се интересува от историята на Дряново и дряновския край. Събитието ще се състои на 27 септември, вторник, от 17.30 ч. в Исторически музей – Дряново.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Росен Станоев гостува в „Арт Зоната“ на галерия „Видима“

Published

on

На 29-ти септември от 18.00 ч. в „Арт зоната“ на галерия „Видима“ ще се открие общата изложба „Against all odds II“ – кураторски проект на художника Росен Станоев.

„Against all odds“ или в превод „Въпреки всичко“ е сборна изложба, проект на варненския художник Росен Станоев, която събира в себе си цяло съзвездие от ярки български творци, обединени от идеята да покажат своето изкуство въпреки обстоятелствата. Идеята за тази изложба се появява в първите месеци на пандемията, а една от най-силно засегнатите сфери след близо две години ограничения е именно културната.

Изложбата е пътуваща, целта е да провокира хората по-често и въпреки всичко да насочват вниманието си към красивото, духовното, смело да пристъпват прага на културните институции.

Към момента в този формат вземат участие 25 автора, а общият брой на творбите в пътуващата изложба са над 100, като обхващат различни направления на живописта, графиката и скулптурата. Както казва самият Росен Станоев, това е проект в развитие, към всяко ново издание се присъединяват нови имена и нови произведения на изкуството.

Дебютното представяне на „Against all odds“ бе на 23-ти юни в ГХГ „Илия Бешков“, град Плевен. След спирката в Севлиево изложбата ще отпътува към други големи градове на страната, а в средата на следващата година се очаква и да напусне пределите на България.

Гостите на откриването ще могат да видят на едно място подбрани произведения на много от известните ни художници, сред които проф. Емил Попов, Цветан Казанджиев, доц. Димо Колибаров, Иван Обретенов, доц. Веселин Начев и много други. Различни и уникални като творци, и като личности, авторите събрани в този проект отлично се допълват благодарение на естетическото усещане на Росен Станоев.

Въпреки, че се представя скромно като художник, той е живописец, график, скулптор, дигитален артист, опитен галерист и колекционер. Затова и произведенията в изложбата имат общо съвременно и модерно звучене, подбрани са автори, които сякаш общуват помежду си чрез своите творби и въвличат зрителя в една споделена реалност.

Редом с участниците в проекта, изложбата показва и творби от колекцията на Росен Станоев, включително произведения чиито автори вече не са сред нас, но са оставили своето име и светла диря в света на българското изобразително изкуство.

Експозицията ще остане на разположение на севлиевци в продължение на един месец. Галерия „АРТ ЗОНА“ се намира на третия етаж на бившия РУМ. Централният вход на сградата ще бъде отворен за посетители от 17:30 ч. до 19:00 ч. на 29-ти септември. Официалното откриване започва в 18.00 ч.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Честване на 77 години ДТ „Рачо Стоянов“

Published

on

На 10 октомври 2022 година Драматичният театър в Габрово ще отбележи 77 години от първото си професионално театрално представление, което е и началото на историята на театъра в града. През 1945 г. първата премиера на сцената на театъра е „Хъшове“ от Иван Вазов. А тогавашен директор на театъра е Мишо Георгиев. С анонсирането на програмата за месец октомври театърът обявява, че първите 77 закупени билета от касата на театъра за октомврийските представления са на цена от 7 лв. (С изключение на спектакъла „Цар Лъв“).

По този начин със символиката на числата 7 и 77 от екипа на театъра правят приятелско намигване към публиката и дават още един повод за посещение на театрална постановка. Програмата с представленията можете да разгледате тук.

За честването на 77-годишнината е поканен спектакълът „Майстори“ по пиесата на патрона на театъра Рачо Стоянов с режисьор Асен Шопов. Продукцията е на Драматичен театър „Н. О. Масалитинов“ – Пловдив и ще бъда представена на 10 октомври от 19:00 часа.

Пиесата „Майстори“, превърнала се в една от класиките на българската драматургия, разглежда темата за красотата и творческата сила и вдъхновение, преплетени в неотделима цялост. Дълбоко залегналият мотив в българския бит за жената, чиято красота и благодетел се превръщат във вдъхновение за твореца, но и се дават в жертва в името на творението, е водещ и в пиесата. Със своята проницателност и фин усет Рачо Стоянов съчетава в „Майстори“ паметта на възрожденското минало с проблемите на модерната личност, която излиза от властта на рода и опитва сама да направлява изборите и живота си.

Със съвременния прочит на пиесата ще ни запознаят актьорите Константин Еленков и Явор Бахаров, които влизат в ролята на двамата дърворезбари, съревноваващи се в майсторството си, но и за сърцето на любимата Милкана (Мария Сотирова). Асен Шопов е един от доайените на българския театър, който отново се завръща към пиесата „Майстори“, за да предложи нова гледна точка към нея.

На 28 октомври предстои и премиерата на „Войната на Микеланджело“ от Анна Петрова с режисьор Петринел Гочев. Съвсем скоро от театъра ще разкрият подробности за новия си спектакъл.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица