Свържи се с нас

Култура

Приключи оценката на проектите по „Програма Култура“

Приключи оценката на проектите в Първата конкурсна сесия по „Програма Култура“ на Община Габрово

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Приключи работата на Експертната комисия по програма Култура на Община Габрово по Техническата оценка и оценката на качеството на проектните предложения, постъпили в Първата конкурсна сесия.

Към 14 април 2016 г. разгледани и оцени са 22 проекта, и класирани по обявените приоритети 20 от тях. Две проектни предложения не са класирани, тъй като са получили средна стойност на оценката под 70 точки.

Проектните предложения са класирани, както следва:

Приоритет „Творчески провокации в градска среда“ (обща прогнозна сума 50 000 лв.):

1.“LandArtFestival Незабравка – в лоното на природата с творбите на изкуството”, Фондация „Заедно за демокрация и партньорство“, 79 т.
2.“ПроАрт: Изкуството и пространството”, Ива Пенчева, 76 т.
3.“Арт инсталации „Котки върху покрива“, Адриан Новаков, 73,67 т.
4. “Габрово – градът на светлината”, Сдружение „Европейски център за образование, наука и иновации“, 71 т.

В индикативния списък на проекти по приоритета, потенциални за съфинансиране, са: “LandArtFestival Незабравка – в лоното на природата с творбите на изкуството”, Фондация „Заедно за демокрация и партньорство“; “ПроАрт: Изкуството и пространството”, Ива Пенчева; “Арт инсталации „Котки върху покрива“, Адриан Новаков, следвани от т.н. „резервeн“ проект: “Габрово – градът на светлината” на Сдружение „Европейски център за образование, наука и иновации“.

Приоритет „Мисия Публики“ (обща прогнозна сума 46 000 лв.):

1.“Бяла, спретната къщурка … с книги най-отпред”, РБ „Априлов-Палаузов“ – 83,67 т.
2.“Духът на Кармен”, ДДТ „Рачо Стоянов“ – 82,67 т.
2. “Изкуството – докосване до божественото” – „Зелисто“ ЕООД – 82,67 т.
3.“Жива вода”, „Елмазови“ ООД – 82 т.
4.“Мисия: Театър”, Сдружение „ИМКА“ – 81,67 т.
5. „Алтернативни форми на изкуството“, НЧ „Хр. Смирненски 1949 г.“ – 75 т.
6.„Оркестърът на животните“ – мюзикъл“, НЧ „Св. Св. Кирил и Методий“ – 73,67 т.
7.“Братя Калпазанови“ документален филм, първи етап“; „Бокс Вижън“ ЕООД – 73,33 т.
8.„Успешни с Габрово“, Фондация „Граждански форум“ – 72,33 т.
9.„Българският МанчестАРТ – Фабрика за културни новини“, Сдружение „Обществен комитет В. Левски“ – 72 т.
10.„За какво пеят народите“, НЧ „Априлов – Палаузов 1861“ – 71,67 т.
11.„Олелия под балкона“, НЧ „Христо Ботев 2008“ с. Гарван – 70,67 т.
12. „III издание на конкурс за детско творчество „Аз, моето семейство, моят град“, НЧ „Зора-1872“ – 70 т.

В индикативния списък на проекти по приоритета, потенциални за съфинансиране, са: „Бяла, спретната къщурка … с книги най-отпред“ на РБ „Априлов-Палаузов“; „Духът на Кармен“ на ДДТ „Рачо Стоянов“; „Изкуството – докосване до божественото“ на „Зелисто“ ЕООД; „Жива вода“ на „Елмазови“ ООД и „Мисия: Театър“ на Сдружение „ИМКА“, следвани от т.н. „резервен“ проект: „Алтернативни форми на изкуството“ на НЧ „Хр. Смирненски 1949 г.“.

Приоритет „Издания“ (обща прогнозна сума 4 000 лв.):

1.„Православни храмове в Габровско“, Регионален исторически музей – 93 т.
2.„Хуманитарен сборник „Денница“, Национална Априловска гимназия – 91 т.
3.„Стряха над Янтра“ том II, Антология, Автори – габровци от 20 век; ИК „Луна“ – 77,33 т.

В индикативния списък на проекти по приоритета, потенциални за съфинансиране, са: „Православни храмове в Габровско“ на Регионален исторически музей – Габрово и „Хуманитарен сборник „Денница” на Национална Априловска гимназия – Габрово, следвани от т.н. „резервен“ проект: „Стряха над Янтра“ том II, Антология, Автори – габровци от 20 век; ИК „Луна“.

Предстои Експертната комисия да получи необходими пояснения, както и да обсъди с кандидатите финансовите параметри и възможни подобрения на проектните предложения, включени в индикативните списъци по отделните приоритети.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Людмила Людмилова гостува в РБ „Априлов-Палаузов“

Published

on

На 5 март от 17.15 ч. читалня „Д-р Петър Цончев” на РБ „Априлов-Палаузов“ гостува Людмила Людмилова – педагог, детски и семеен психолог.

Преподавателката по биология и химия се е специализирала в областта на семейните констелации и лечението на хранителни зависимости.

Автор на собствен метод за лечение на хранителни разстройства Автор е на книгите „Болестта на пеперудата“ и „Приказка за болката“. Л. Людмилова: „Имах желание да помагам и на други, изпаднали в беда семейства. Систематизирах цялото познание, което бях придобила и го излях на хартия. Така се роди книгата „Болестта на пеперудата“…

Зареди още

Култура

Показват в изложба победата при Шипка и Шейново през Освободителната война

Published

on

На 29 февруари, четвъртък, от 17.30 часа в Икономовата къща ще се състои откриването на изложбата „Последното сражение”. Временната експозиция е посветена на победата в сражението при селата Шипка и Шейново през Руско-турската война 1877- 1878 г.

Това е последното сражение от военните действия в района на Шипченския проход, започнали с превземането на прохода през юли 1877 г. и продължили с августовската отбрана срещу корпуса на Сюлейман паша и Зимното шипченско стоене.

Като част от всеобщото настъпление на руската армия, превземането на Шейновския укрепен лагер от руските полкове и българските опълченски дружини на 9 януари 1878 г. под командването на генералите Радецки, Скобелев и Мирски отваря пътя на юг към Одрин и Цариград.

На 16 януари в Казанлък започват първите преговори за мир, а на 31 януари е подписано Одринското примирие.

Експозицията разказва историята на това величаво сражение, походът на двете обходни колони на генералите Скобелев и Мирски, атаките им срещу укрепения турски лагер, както и фронталната атака на частите на ген. Радецки от Шипка.

Зареди още

Култура

„Така извоювахме свободата…“

В музей „Етър“ показват пушката на Бенковски и Възванието за обявяване на Априлското въстание.

Published

on

От 1 до 5 март в Музейния център на РЕМО „Етър“ може да видите пушката, с която Георги Бенковски води Хвърковатата чета и воюва за българската свобода. Оръжието на този харизматичен революционер и негови документи ще бъдат показани на третия етаж в Музейния център. Това е най-голямата сграда в музея, известна е като Кръстник–Колчов хан и за първи път се отваря за посетители. Освен пушката на Бенковски, в изложбата са представени Възванието за обявяване на Априлското въстание от 22 април 1876 година и документи, свързани с живота на Бенковски преди да стане един от Апостолите на Априлското въстание.

Пушката е „Уинчестър“, модел 1866 година, и с това оръжие Георги Бенковски се изправя срещу огромната военна и административна мощ на Османската империя. Революционерът вярва толкова пламенно в българската национална независимост, че увлича хиляди в една борба, която чрез неговата личност не изглежда обречена. Георги Бенковски е символ на непокорния дух на българите. Някой би казал, че е живял в бунтовно време, станал е един от апостолите на свободата, но не е дочакал да я види с очите си. Дали е така, обаче? По-скоро Георги Бенковски я изживява като усещане и затова се бори за нея с толкова плам и ентусиазъм. Непокорният му дух го превръща в един от символите на свободата, а следващите поколения съхраняват спомена за него.

Из „Оптимистична теория за нашия народ“ на Иван Хаджийски:

„Бенковски е необикновена, изключителна, „на голямо скроена“ личност. Той бе гениален въстанически водач. И ако всяко човешко можеше да се утвърждава със свидетелство, то свидетелство за водаческата гениалност на Бенковски бе успешното провеждане на Априлското въстание, което и днес някои още смятат за луда и безполезна авантюра. И наистина, да дойдеш млад, 33-годишен, лишен от образование, неизвестен, и то не като апостол, а като помощник на главния апостол; да криеш истинското си име, което би всяло ужас всред благонравните еснафи, които всеки ден си преповтарят десетте божи заповеди, и да станеш фактически главен организатор на IV революционен окръг, поставяйки в сянка всички „учени граматици и философи“, да вдъхновиш и организираш във въстанически редици най-отчаяните опортюнисти на света дребни собственици, еснафи и земеделци, да ги поведеш на сигурна смърт и саможертва в едно въстание, чийто неуспех е не само предвидим, но е предвиден като цел, всичко това може да направи само една изключителна личност, надарена с особени качества. Бенковски не бе назначен за водач на въстанието с указ. Той дори не бе избран на този пост. Избраникът беше Волов. Волов бе посочен от Гюргевския комитет за главен апостол, а Бенковски бе пратен само за негов помощник. Но това било, докато те били в Гюргево, докато способностите и достойнствата се ценели по диплома и атестат. Практиката изменила всичко: съприкосновението с действителността определило верни граници кой какъв трябва да бъде Този безпогрешен избор на историята е потвърждение на правилото: „Водачът не се избира, той се налага.“

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица