Свържи се с нас

Крими

Съдят ръководителя на строежа, отнел живота на жена

Окръжна прокуратура – Габрово предаде на съд ръководител на строеж, за смърт на жена, причинена от недобре укрепено строително скеле

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Окръжна прокуратура – Габрово внесе в съда обвинителен акт срещу технически ръководител на строеж, който поради немарливо изпълнение на занятие – монтаж на недобре укрепено строително скеле, причинил смъртта на 36-годишната Боряна.

Обвинението срещу Иван М. е за това, че на 14.03.2013 г. около 19 часа в Габрово на ул. „Брянска № 30, като технически ръководител на строежа на изпълнителя „Т“ ООД  гр. София по проект „Зелени инвестиции за енергийна ефективност в 13-етажна административна сграда“ причинил смъртта на Боряна Б. на 36 години поради немарливо изпълнение на занятие, представляващо източник на повишена опасност – нарушил Заповед от 27.12.2012 год. за спиране на строежа поради лоши климатични условия, издадена от упражняващ строителен надзор на обект, и след това при извършвания монтаж на скеле не спазил изискванията на Ръководството за монтаж от производителя, в резултат на което при влошаване на климатичните условия – бурен вятър, конструкцията се отделила от сградата и неукрепена съобразно изискванията за ветрово осигуряване дъска се отделила от скелето и при падането си причинила несъвместими с живота травми на пострадалата.

Обвиняемият бил технически ръководител на строителните работи по проект „Зелени инвестиции за енергийна ефективност“ в 13-етажна административна сграда на ул. „Брянска“ в Габрово.

Строителната площадка на обекта била открита на 1.10.2012 г., но на 27.12.2012 г. осъществяващият строителен надзор над обекта, издал Заповед за спиране на строителството поради влошаване на метеорологичните условия през зимния период.

Тази заповед била отразена в заповедната книга на строежа, станала част от строителните книжа и била задължителна за изпълнение. Въпреки забрана, на 27.02.2013 г. започнал монтажът на скеле, като това се извършвало със знанието и съгласието на обвиняемия.

Изграждането на скелето, е следвало да се извърши при спазване изискванията на „Ръководство за монтаж“, според което укрепването на дъските за ветрово осигуряване върху подовата конструкция на скелето за всеки етаж е трябвало да се извършва със съответни заключалки.

При изграждането на скелето на 8-мия етаж в югоизточния край на сградата, преди деня на инцидента, изисквания не били изпълнени. Обвиняемият не проконтролирал и не взел мерки за отстраняване на тези нарушения при монтажа.

На 14.03.2013 год. в гр. Габрово се проявила буря със силен вятър. Неукрепеното скеле в югоизточната част на сградата се отделило от нея, подовите дъски се разместили и излезли извън рамките, в които били поставени.

Около 19 часа, изтласкана от вятъра дъска се отделила от скелето и паднала върху вървяща по улицата жена. Получената тежка съчетана травма, била несъвместима с живота и пострадалата починала на място.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от Окръжен съд Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Крими

Образуваха досъдебно производство за смъртта на блъсната на бул.“Трети март“ жена

Published

on

Досъдебното производство е започнало с първо действие на разследването – оглед на местопроизшествие и се води за престъпление по чл.343 ал.1  б. «в» във вр. с чл.342 ал.1  от НК.

Образувано е за това, че около 18.00 часа на 1 декември в Габрово, на бул.“Трети март“ срещу № 27, при управление на моторни превозни средства, са нарушени правилата за движение по пътищата и е предизвикано пътнотранспортно произшествие между л.а.“Фолксваген Поло“, управляван от А.Ч. от Габрово, л.а.“Дачия Сандеро“, управлява от В.В. от Габрово и пешеходец Д.И. от Габрово, в резултат на което по непредпазливост е причинена смъртта на пешеходеца.           

Неотложните следствени действия са извършени от екип на Областна дирекция на МВР – Габрово с участие на автоексперт в присъствие на дежурния прокурор от Окръжна прокуратура – Габрово.

Предстои назначаването на съдебномедицинска експертиза и автотехническа експертиза относно причините и механизма на възникналото пътнотранспортно произшествие.             

Действията по разследването продължават под ръководството на Окръжна прокуратура – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Тихомир Петков е новият окръжен прокурор на Габрово

Published

on

Прокурор Тихомир Петков встъпи в длъжност „административен ръководител – окръжен прокурор“ на Окръжна  прокуратура – Габрово, с ранг „прокурор във ВКП и ВАП“. Актът за встъпване в длъжност беше връчен днес, 2 декември, от Таня Недкова – административен ръководител – апелативен прокурор на Апелативна прокуратура – Велико Търново.

На встъпването присъстваха Антоанета Чакърова – прокурор от Апелативна прокуратура – Велико Търново, отговорник за Габровски съдебен район в АП, Атанас Йорданов – завеждащ Окръжен следствен отдел и прокурорите от ОП Габрово.

Прокурор Петков е избран за длъжността с решение на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет от 16.11.2022 г.

Прокурор Петков има над 33 години юридически стаж в органите на съдебната власт. Професионалната си кариера започва през 1989 г. като следовател в Следствен отдел при ОУ МВР – Габрово. От 2009 г. започва работа като прокурор в Районна прокуратура – Севлиево и заема последователно длъжностите „заместник-районен прокурор“ и „районен прокурор“.

От 2021 г. е на ръководни длъжности в Районна прокуратура–Габрово като „заместник на административния ръководител- заместник районен прокурор“, „и.ф.административен ръководител – районен прокурор“ и „административен ръководител-районен прокурор“ на Районна прокуратура – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Напушен крими младеж бяга през глава в Габрово, погнат от полицаи

Published

on

Полицията в Габрово залови 20-годишен криминално проявен местен младеж, шофирал напушен и опитал да осуети проверката си, бягайки от опитващите да го проверят органи на реда.

Екшънът се разиграл в сряда, 30 ноември. Около 17.05 часа в района на ул.“Генерал Николов“ полицейски служители подали знак за спиране със стоп-палка на водача на “Фолксваген Поло“.

Въпреки подадения сигнал, шофьорът на автомобила вместо да отбие за проверка, продължил движението си в посока площад “Марсел де Бископ“, където на паркинга пред ЖП-гарата изоставил колата си и побягнал през железопътните релси.

Там обаче бил задържан от хукналите по петите му униформени служители. При извършената справка била установена самоличността на лицето. Това бил 20-годишен криминално проявен габровец.

Младежът бил тестван за употреба на наркотици, като техническото средство отчело положителен резултат за марихуана. Младежът отказал кръвна проба.

Същият бил задържан по реда на Закона за МВР за срок до 24 часа, като срещу него е образувано бързо производство.

37-годишен мъж от село Поповци бе уличен в кражбата на мултифункционален комплект “BOSCH” от голям търговски обект, съобщават още от полицията по отношение на разкритите престъпления от последните дни.

По случая е заведена преписка.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица