Свържи се с нас

Любопитно

Горски детски празник на „Лъгът“

80 деца от Габрово и Севлиево станаха „лесовъди за един ден” на Лъгът

Published

on

Malki lesovadi 2
Повече от 80 деца от Габрово и Севлиево се включиха в Горския празник, който организираха в събота пред ловната резиденция на ДЛС „Росица“ Северноцентрално държавно предприятие и Природен парк „Българка”. Събитието, инициирано от Министерство на земеделието и храните и Изпълнителна агенция по горите, бе част от програмата на Седмицата на гората, чието мото тази година е „Подобри гората”.

Сред гостите на празника бяха зам.кметът на Община Габрово инж. Нела Рачевиц, директорът на Северноцентрално държавно предприятие инж. Иван Недков, служители на ловното стопанство, деца и родители.

V gorata s Zv.Markov

Инициативата „Лесовъд за един ден” предизвика голям интерес сред децата. Под ръководството на директорката на ДЛС „Росица” инж. Иваничка Иванова и на директора на ПП „Българка” инж. Цветан Марков малките лесовъди навлязоха в гората, където се учиха да разпознават кои дървета са здрави и устойчиви и кои – болни и трябва да бъдат маркирани и отрязани; как се определя възрастта на едно дърво; кои са основните инструменти, с които боравят горските, когато измерват ширината и височината на дърветата; как да разпознават клонки, листа, плодове на дърветата и горските треви; кои са животните, които обитават района.

Igra 2

След това интерактивните игри на голямата поляна допълниха по забавен начин познанията на децата за горските екосистеми и процесите, протичащи в тях. Игрите на футбол, федербал и язденето на кон направиха емоциите още по-големи. Принос за прекрасното настроение на всички присъстващи имаха и талантите от Детски комплекс „Йовко Йовков” в Севлиево.

V kraya na praznika

Накрая всяко дете си тръгна с подаръци от информационните материали на ПП „Българка”, а родителите получиха подарък от Северноцентрално държавно предприятие – фиданки от липа, които да засадят в дворовете си.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

Вижте Карнавала през обектива на „Габрово Нюз“

Published

on

Зареди още

Любопитно

Програма за Деня на Карнавала в Габрово

Published

on

Зареди още

Любопитно

Влезте в тренда и сменете аутфита си за Карнавала

Published

on

В карнавалния ден, на 18 май, от 10.00 до 18.00 часа и … до изчерпване на количествата, Община Габрово ще разположи собствен карнавален информационен щанд на площад „Възраждане“.

Там ще Ви посрещнат усмихнати млади хора, които ще ви предложат програмата за фестивалните дни и най-търсения вестник за деня – Карнавалния. Но това не е всичко. Ще може да си купите и магнити за спомен и карнавални артикули от колекция 2024 – искрящо привлекателна и забелязващо свежа. Влезте в тренда и сменете аутфита!

Облечете и обуйте най-актуалните за сезона цветове, а когато се „стъкнете“, огледайте се и намерете голямата карнавална рамка, в която да запечатате своя забавен спомен.

Бройките са ограничени и само онези, които проявят предвидливост и бързина ще се сдобият с така желаните карнавални атрибути.

Ако пък случайно не сте разбрали, че в Габрово има Карнавал, което не го вярваме, ама за всеки случай –вижте програмата, че да знаете защо са толкова готини тези тениски и тези хора в тях .

*Автор: Цветомира Иванова,
Община Габрово.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица