Свържи се с нас

Любопитно

Патилански влак-читалня посреща малките любители на книгите

Published

on

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Патилански влак-читалня посреща малките любители на книгите на площад „Възраждане“ в Габрово, информираха от местната общинска администрация. Инициативата е на Община Габрово и бе посветена както на Международния ден на детската книга – 2 април, така и на 130-годишнината от рождението на писателя Ран Босилек, който е роден в Габрово.

В специални джобчета във влака децата ще открият книжки с приказки, комикси, списания, които могат да почетат, а след това да оставят на мястото им за следващия посетител, любител на книгите.

Разбира се, място сред авторите има и Ран Босилек.

ран босилекПисателят е роден в Габрово на 26 септември 1886 година. Завършва Априловска гимназия и за кратко учителства в града, където създава и първите си стихотворения за деца. Макар и дипломиран юрист, обичта му към децата определя професионалния му път. Ран Босилек е редактор на детски периодични издания, председател на Дружеството на детските писатели, член на Съюза на българските писатели, създател на художествено оформената детска книга в България. Сред най-известните му творби са „Патиланци“, „Родна реч“, „Я кажи ми, облаче ле бяло“ и др.
Патиланската читалня не е единствената инициатива, с която Габрово ще отбележи годишнината. Още този месец гигантско „Не се сърди, човече“, ще се трансформира в играта „Не се сърди, Патиланчо“ и ще призове на турнир всички ученици от началните класове. През годината предстоят още театрални постановки, нощ на четенето, обособяване на свободна библиотека за споделяне на книги, пускане на книги на свобода. Сюжети от „Патиланско царство“ ще оживеят в „картините“ на ежегодния карнавал в града на 21 май, а на творчеството на Ран Босилек ще е посветено и тазгодишното издание на националния пленер за детска рисунка „Сбъдната приказка“ в АИР „Боженци“. Детският кът в Етнографски музей на открито „Етър“ и Детска природна академия в местността „Узана“ ще се включат с програми, базирани на приключенията на Патиланците и приказките за животни, на писателя ще е посветена и част от лятната програма на габровските училища. През септември в пространството около паметника на писателя, ще бъде поставена бронзова фигура на малкия Патиланчо.

Любопитно

Програма за Деня на Карнавала в Габрово

Published

on

Зареди още

Любопитно

Влезте в тренда и сменете аутфита си за Карнавала

Published

on

В карнавалния ден, на 18 май, от 10.00 до 18.00 часа и … до изчерпване на количествата, Община Габрово ще разположи собствен карнавален информационен щанд на площад „Възраждане“.

Там ще Ви посрещнат усмихнати млади хора, които ще ви предложат програмата за фестивалните дни и най-търсения вестник за деня – Карнавалния. Но това не е всичко. Ще може да си купите и магнити за спомен и карнавални артикули от колекция 2024 – искрящо привлекателна и забелязващо свежа. Влезте в тренда и сменете аутфита!

Облечете и обуйте най-актуалните за сезона цветове, а когато се „стъкнете“, огледайте се и намерете голямата карнавална рамка, в която да запечатате своя забавен спомен.

Бройките са ограничени и само онези, които проявят предвидливост и бързина ще се сдобият с така желаните карнавални атрибути.

Ако пък случайно не сте разбрали, че в Габрово има Карнавал, което не го вярваме, ама за всеки случай –вижте програмата, че да знаете защо са толкова готини тези тениски и тези хора в тях .

*Автор: Цветомира Иванова,
Община Габрово.

Зареди още

Любопитно

Слави Бонев и Иван Минчев водят карнавалното шествие

Published

on

Слави Бонев и Иван Минчев – двама добри приятели заедно в тяхното вечно царство и отново заедно на любимия им карнавал, за да ни напомнят, че каквото и да става „Шоуто трябва да продължи“. Те ще бъдат на една платформа в емблематичната за всеки от тях визия.

Макетът на Иван Минчев е готов, правят се детайлите по него – обяснява художникът на габровския карнавал Драгомир Цанев, който през последните 3 месеца повече е в работилницата, отколкото вкъщи. Заедно с него са и още единадесет души, но всъщност работят като едно цяло.

От възстановяването на Карнавала до днес те вече имат зад гърба си 24 издания. Това художникът нарича ценен опит, който ги превръща в добре смазана машина, където всеки си знае задачата. През ръцете им, само за настоящия карнавал, са минали 19 макета, като не броят дребните елементи, които също изработват и отнемат немалко време.

За направата на любимите за снимки карнавални фигури са използвани 18 кубика стиропор – за ръце, глави, крака, фигури. За да си представи човек колко е това като обем може да го сметне като има предвид, че 1 блок е 3 х 3 х 1,2 м и дебелина около 10 см. Лепила, бои, натронова хартия, рабица, арматурна тел, железните профили са задължителен елемент.

Всичко това обаче просто събрано няма да направи макетът такъв, какъвто го виждаме в карнавалното шествие, затова си има алгоритъм на работа. Художникът и двама заварчици правят фигурата /така явно наричат тялото/, след което подхващат плетачниците и кашировчици, успоредно с фигурата се изработва главата и накрая се правят ръцете и краката.

Но най-първо се правят конструкциите, разбира се преди това е рисунката, която няма как да се направи без темата на карнавала и сценарий с участниците. В своята работа всички от карнавалната работилница освен много труд, влагат и много любов и внимание, всеки пази смешни и не до там забавни спомени, както и не си признават, но си имат любими макети. За един такъв разказва художникът Драгомир Цанев.

Фигурата до ден днешен той нарича „безумната котка“ – изработена на щурм за една нощ. Става въпрос за габровската котка, която се завръща след дългото прекъсване на карнавала.

Всичко е готово, предстои денят на шествието и общоградското забавление, но оказва се котка няма, няма и опашка за рязане, което поставя традицията на габровци под сериозен риск. Тогава се събират отбор верни приятели, които ще наречем с малки имена, както художникът ни каза – Ники, Недко и Огнян и само за една нощ сглобяват най-безумната котка, която показва отново габровската изобретателност.

Материали вече няма затова ползват подръчни такива – главата – топка от тел, парцали и вестници, а тялото – пет PVC тръби, всичко това облечено с черен плат. Опашката с балон напълнен с хелий, за да е вирната и лесно кметът да я среже. Хиляди са историите като тази, които и до ден днешен предизвикват усмивки по лицата на замесените в карнавала.

Усмивки по лицата на хилядите посетители на Карнавала ще има и тази година. Сред всички тях на карнавалната трибуна ще се прокрадне и един сериозен поглед, зад който може да разпознаем художникът Драгомир Цанев. Той винаги гледа критично своята работа, а когато види емоциите на хората, които предизвиква тя, отдъхва за малко и идва времето за следващия карнавал…

*Автор: Цветомира Иванова,
Община Габрово.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица