Свържи се с нас

Новини

Промениха името на „Боженци“

АИР „Боженци“ промени името си на Музей на архитектурно-исторически резерват „Боженци“

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Общински съвет – Габрово прие с 30 гласа „за“ промяна в наименованието на АИР „Боженци“ на последното си заседание от 31 март 2016 г. Новото име ще бъде Музей на архитектурно-исторически резерват „Боженци“.

Промяната се налага, заради препокриване на сегашното име на музея „АИР Боженци“ с наименованието и статута на груповата недвижима културна ценност – архитектурно-исторически резерват с. Боженци.

В старото име „АИР Боженци“ липсва организационната форма на музейната институция, която съгласно Закона за закрила и развитие на културата, е общински културен институт и осъществява дейност като музей. Добавянето на определението „музей“ в името на институцията дава възможност тя да бъде включена в регистъра на музеите в България, да членува в музейни организации, както и да кандидатства за държавна субсидия. Заедно с промяната в името, бе приет и новият Правилник за устройството и дейността на Музей на архитектурно-исторически резерват „Боженци“, който е съгласуван с министъра на културата.

Общинските съветници приеха предложението за реализиране на проекта „Габрово – инвестиции за изграждане на съвременна градска среда“ по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г. С 28 гласа „за“ и трима въздържали се, местният парламент даде съгласието си Община Габрово да сключи договор за безвъзмездна финансова помощ с Управляващия орган на ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г. и да осигури необходимото съфинансиране със собствени средства за изпълнението на проекта. Обектите, които влизат в него са: „Благоустрояване на парк „Колелото“ и прилежащи квартални пространства“, „Благоустрояване на част от централна градска част на Габрово и реконструкция на кръстовище „Шиваров мост“ и „Изграждане на част от Източна градска улица, гр. Габрово“. По предварителни разчети, проектът ще бъде със следните параметри: максимална продължителност – 30 месеца, индикативна обща стойност на проекта 11 300 000 лв., в т. ч. максимален размер на безвъзмездната финансова помощ – 7 721 892 лв. и индикативна стойност на собствено съфинансиране – 3 578 108 лв.

С 29 гласа „за“, 1 „против“ и двама въздържали се, бе прието преложението да се удължи срокът за ползване на временния безлихвен заем за погасяване на задължения по договори с изпълнители. Те се формираха в изпълнение на проекта „Изграждане на регионална система за управление на отпадъците в регион Габрово“, по който бяха наложени финансови корекции. По процедура финансовите корекции се удържаха от Договора за безвъзмездна финансова помощ № 5112122-С001/13.07.2012 г. Крайният срок за ползване на безлихвения заем е до приключване на всички отчетни дейности по проекта, но не по-късно от 31.12.2016 г.

Идентично бе прието и предложение за удължаване срока на ползване на временния безлихвен заем за погасяване на задължения по договори с изпълнители, възникнали по проект „Интегриран проект за водния цикъл на град Габрово“, по който също бяха наложени финансови корекции. Те също бяха удържани в рамките на Договора за безвъзмездна финансова помощ № 58111-С077-268/23.02.2010 г. по проекта за водния цикъл. С подкрепа от 30 гласа „за“, 1 „против“ и двама въздържали се, общинските съветници дадоха съгласието си крайният срок за ползване на безлихвения заем да бъде до приключване на всички отчетни дейности по проекта, но не по-късно от 31.12.2016 г.

С 29 гласа „за“ местният парламент прие да бъдат променени границите на кметства Гъбене, Гергини, Драгановци, Жълтеш, Поповци и Чарково, поради присъединяване на населени места. Така към територията на кметство Гъбене се присъединиха населените места Борското и Смиловци. Към кметство Гергини се включиха населените места Гарван, Николчовци и Пейовци; към кметство Жълтеш – населените места Драганчетата, Торбалъжите и Ясените; към кметство Драгановци – с. Драгиевци; към кметство Поповци – населените места Гледаци, Дивеци, Мрахори, Пецовци, Прахали, Продановци, Рачевци, Чавеи и Янковци, а към кметство Чарково се присъединиха местата Бойчета, Езерото, Поток и Червена локва. Промяната на границите е в следствие на допитване до жителите на изброените населени места, организирано под формата на подписка.

Приети бяха бизнес-програма за развитието на „Регионален хоспис“ ЕООД, план за развитие на социалните услуги в Община Габрово за 2017 г. и Общинска програма за закрила на детето. Общинският съвет прие и отчетите, свързани с изпълнените дейности през 2015 г. по Програмата за опазване на околната среда на територията на община Габрово; за дейността на Общинския съвет по наркотични вещества и Превантивно-информационен център – Габрово през 2015 г. и за реализираните дейности по Общинската стратегия за социално включване на Община Габрово през 2015 г.

В началото на заседанието кметът Таня Христова представи Програмата за управление на община Габрово – мандат 2015-2019 г. пред общинските съветници.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Коледният базар с благотворителна инициатива за Милена Христова

Published

on

Благотворителна инициатива за набиране на средства за лечението на 51-годишната
Милена Христова от Габрово ще бъде част Коледния базар на 17.12.2022 г. Базарът ще
се проведе на площад „Възраждане“ в Габрово, а зад каузата за лечение на Милена,
която е диагностицирана с тежка форма „Сколиоза“, ще застанат със свои щандове
редица социални услуги от града: Дневен център за деца и младежи с увреждания;
Дневен център за стари хора; Център за обществена подкрепа „Вяра“; Център за
обществена подкрепа ИМКА; Дневен център за пълнолетни лица с увреждания, Център
за настаняване от семеен тип за деца без увреждания, Комплекс за социално-здравни
услуги за деца.

Целта е да се съберат средства за сложна медицинска интервенция в
Турция за освобождаване на гръбначния мозък – 2 операции и последващи посещения
за контролни прегледи.

Община Габрово вече подкрепи кампанията с 5 000 лв, но за съжаление средствата не са достатъчни – нужната сума е 22 750 евро.

Началото на базара е в 10.00 часа.

Той е и добър начин да стартираме подготовката за коледните празници. Освен
подаръци с кауза, там ще намерите и много хранителни продукти и деликатеси,
директно от малки ферми и производители. Мед и пчелни продукти, различни видове
кашкавали и сирена, деликатеси от месо, вина, сушени плодове – това е основата на
всяка коледна трапеза.

Щипка екзотика ще внесе щандът на магазин „Берьозка“, където ще се предлагат топли
пелмени, медени блатове за торта, сладка и конфитюри, плодови сокове и сиропи,
сладки изделия и бонбони, лечебна козметика и други.

Ще има и коледна томбола – всеки, пазарувал от търговците на базара, ще получи
талонче с номер за своята покупка. Едно от талончетата ще донесе на своя собственик
пълна торба с продукти от базара – храни, козметика и подаръци.

Разбира се, не е забравена и коледната сцена. На нея ще видим ФТА „Боженци“ в 11.00
ч. и Оркестър Габрово в 12.00 часа – за да бъде денят ни съвсем празничен и светъл.
Коледният базар се организира от Рекламна агенция „Елмазови“ съвместно с Община
Габрово.

Заповядайте, за да променим заедно Коледата на едно семейство и дадем началото на
своята – малко по-добра, споделена и вкусна.

Дарение за каузата можете да направите чрез банкова сметка:
BIC IORTBGSF
IBAN BG82IORT80485019777600
Титуляр Милена Иванова Христова

Зареди още

Крими

Образуваха досъдебно производство за смъртта на блъсната на бул.“Трети март“ жена

Published

on

Досъдебното производство е започнало с първо действие на разследването – оглед на местопроизшествие и се води за престъпление по чл.343 ал.1  б. «в» във вр. с чл.342 ал.1  от НК.

Образувано е за това, че около 18.00 часа на 1 декември в Габрово, на бул.“Трети март“ срещу № 27, при управление на моторни превозни средства, са нарушени правилата за движение по пътищата и е предизвикано пътнотранспортно произшествие между л.а.“Фолксваген Поло“, управляван от А.Ч. от Габрово, л.а.“Дачия Сандеро“, управлява от В.В. от Габрово и пешеходец Д.И. от Габрово, в резултат на което по непредпазливост е причинена смъртта на пешеходеца.           

Неотложните следствени действия са извършени от екип на Областна дирекция на МВР – Габрово с участие на автоексперт в присъствие на дежурния прокурор от Окръжна прокуратура – Габрово.

Предстои назначаването на съдебномедицинска експертиза и автотехническа експертиза относно причините и механизма на възникналото пътнотранспортно произшествие.             

Действията по разследването продължават под ръководството на Окръжна прокуратура – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Коледният дух завладява Габрово

Published

on

Коледният дух завладява Габрово с концерти, ателиета, изложби, представления, украси и разбира се – светлини.

В програмата през празничния месец декември Община Габрово и културните институции са се погрижили да има за всеки по нещо. Разбира се особено внимание ще получат най – малките, които с най – голямо вълнение очакват елхата, Коледните и Новогодишните празници. А тя, елхата ни, ще огрее целия площад „Възраждане“ на 6 декември точно в 18:00 ч, когато ще можем да се насладим на „Коледна миниатюра“ от ДТ „Рачо Стоянов“ и празнични изпълнения от Оркестър „Габрово“. Със запалването светлините на градската елха започваме обратното отброяване до настъпването на Новата година, а до тогава централната градска част ще е изпълнена с коледни изкушения, които ще дебнат отвсякъде – както за душата, така и за сетивата.

И тази година Градинката с мечето ще се превърне в голямо коледно детско градче, а своите най – малки приятели Община Габрово ще изненада с две нови любими фигури.  Кои ще са те ще разберете на 12 декември в 17.30 ч, когато ще бъде официалното откриване с участието на Държавен куклен театър и нещо специално подготвено от куклените актьори за малчуганите на Габрово. 

Няма как да пропуснем и коледните базари, които тази година ще са поне три, защото това е време за приятни разходки и срещи с приятели, красиви изделия и вкусни изкушения. Най – продължителният от тях ще започне на 5 декември и ще остане до края на месеца и ще е разположен в алеята между РБ „Априлов – Палаузов“ и Национална Априловска гимназия.

Коледен базар с музикална програма ще има и на площад „Възраждане“ на 17 декември от 10.00 ч, а третият и най – нов ще е на едно различно място – по калдъръмените улички на Шести участък. Очаквайте коледни изненади зад всеки ъгъл от 18 до 23 декември, сътворени от „джуджетата“ не на Дядо Коледа, а на Младежки център – Габрово.

Но за това като му дойде времето, а до тогава може да отидете на изложби на децата от Школите на Елиза Ковачева и на Ива Пенчева, а за по-големите и на годишната изложба на габровските художници, да изберете представление от Коледния фестивал на Драматичен театър от 6 до 11 декември, да посетите коледните концерти на две от габровските читалища – НЧ „Габрово – 2002“ и НЧ „Априлов – Палаузов“ и разбира се на 25-ия ден от декември в 11:00 ч да посрещнем заедно коледарите от ДФА „Габровче“ на площад „Възраждане“.

Благослов и наричания ще отправят веднага след това и в МАИР Боженци, а на следващият ден 26-ти в РЕМО „ЕТЪР“ ще може да видите и възстановка на обичая Коледуване, този път пресъздадена от участниците в училището за коледари. Дойдат ли коледарите неусетно идва времето да помислим за всичко, което ни се е случило през годината – и хубаво, и не чак толкова, да го приемем, да благодарим и да погледнем към Новата година, като първо по габровски се повеселим  – на 30 декември, изпращайки старата година „Под звездите на Габрово“ с Влади Ампов – Графа и Михаела Филева.

Декември е времето да бъдем заедно…

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица