Свържи се с нас

Новини

Промениха името на „Боженци“

АИР „Боженци“ промени името си на Музей на архитектурно-исторически резерват „Боженци“

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Общински съвет – Габрово прие с 30 гласа „за“ промяна в наименованието на АИР „Боженци“ на последното си заседание от 31 март 2016 г. Новото име ще бъде Музей на архитектурно-исторически резерват „Боженци“.

Промяната се налага, заради препокриване на сегашното име на музея „АИР Боженци“ с наименованието и статута на груповата недвижима културна ценност – архитектурно-исторически резерват с. Боженци.

В старото име „АИР Боженци“ липсва организационната форма на музейната институция, която съгласно Закона за закрила и развитие на културата, е общински културен институт и осъществява дейност като музей. Добавянето на определението „музей“ в името на институцията дава възможност тя да бъде включена в регистъра на музеите в България, да членува в музейни организации, както и да кандидатства за държавна субсидия. Заедно с промяната в името, бе приет и новият Правилник за устройството и дейността на Музей на архитектурно-исторически резерват „Боженци“, който е съгласуван с министъра на културата.

Общинските съветници приеха предложението за реализиране на проекта „Габрово – инвестиции за изграждане на съвременна градска среда“ по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г. С 28 гласа „за“ и трима въздържали се, местният парламент даде съгласието си Община Габрово да сключи договор за безвъзмездна финансова помощ с Управляващия орган на ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г. и да осигури необходимото съфинансиране със собствени средства за изпълнението на проекта. Обектите, които влизат в него са: „Благоустрояване на парк „Колелото“ и прилежащи квартални пространства“, „Благоустрояване на част от централна градска част на Габрово и реконструкция на кръстовище „Шиваров мост“ и „Изграждане на част от Източна градска улица, гр. Габрово“. По предварителни разчети, проектът ще бъде със следните параметри: максимална продължителност – 30 месеца, индикативна обща стойност на проекта 11 300 000 лв., в т. ч. максимален размер на безвъзмездната финансова помощ – 7 721 892 лв. и индикативна стойност на собствено съфинансиране – 3 578 108 лв.

С 29 гласа „за“, 1 „против“ и двама въздържали се, бе прието преложението да се удължи срокът за ползване на временния безлихвен заем за погасяване на задължения по договори с изпълнители. Те се формираха в изпълнение на проекта „Изграждане на регионална система за управление на отпадъците в регион Габрово“, по който бяха наложени финансови корекции. По процедура финансовите корекции се удържаха от Договора за безвъзмездна финансова помощ № 5112122-С001/13.07.2012 г. Крайният срок за ползване на безлихвения заем е до приключване на всички отчетни дейности по проекта, но не по-късно от 31.12.2016 г.

Идентично бе прието и предложение за удължаване срока на ползване на временния безлихвен заем за погасяване на задължения по договори с изпълнители, възникнали по проект „Интегриран проект за водния цикъл на град Габрово“, по който също бяха наложени финансови корекции. Те също бяха удържани в рамките на Договора за безвъзмездна финансова помощ № 58111-С077-268/23.02.2010 г. по проекта за водния цикъл. С подкрепа от 30 гласа „за“, 1 „против“ и двама въздържали се, общинските съветници дадоха съгласието си крайният срок за ползване на безлихвения заем да бъде до приключване на всички отчетни дейности по проекта, но не по-късно от 31.12.2016 г.

С 29 гласа „за“ местният парламент прие да бъдат променени границите на кметства Гъбене, Гергини, Драгановци, Жълтеш, Поповци и Чарково, поради присъединяване на населени места. Така към територията на кметство Гъбене се присъединиха населените места Борското и Смиловци. Към кметство Гергини се включиха населените места Гарван, Николчовци и Пейовци; към кметство Жълтеш – населените места Драганчетата, Торбалъжите и Ясените; към кметство Драгановци – с. Драгиевци; към кметство Поповци – населените места Гледаци, Дивеци, Мрахори, Пецовци, Прахали, Продановци, Рачевци, Чавеи и Янковци, а към кметство Чарково се присъединиха местата Бойчета, Езерото, Поток и Червена локва. Промяната на границите е в следствие на допитване до жителите на изброените населени места, организирано под формата на подписка.

Приети бяха бизнес-програма за развитието на „Регионален хоспис“ ЕООД, план за развитие на социалните услуги в Община Габрово за 2017 г. и Общинска програма за закрила на детето. Общинският съвет прие и отчетите, свързани с изпълнените дейности през 2015 г. по Програмата за опазване на околната среда на територията на община Габрово; за дейността на Общинския съвет по наркотични вещества и Превантивно-информационен център – Габрово през 2015 г. и за реализираните дейности по Общинската стратегия за социално включване на Община Габрово през 2015 г.

В началото на заседанието кметът Таня Христова представи Програмата за управление на община Габрово – мандат 2015-2019 г. пред общинските съветници.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Новини

Пресконференция по проект „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“

Published

on

Проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се реализира по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Новини

Костадин Костадинов и Даниел Петров ще се срещнат с жители на Дряново

Published

on

Председателят на ПП „Възраждане“ Костадин Костадинов, заедно с народния представител от Габрово Даниел Петров, ще проведат отворена среща с жителите на Дряново.

Тя ще се състои на 23 април, вторник, от 18.00 часа в конферентната зала на Бутиков хотел ВСК „Кентавър“.

На срещата ще бъде обсъдена актуалната политическа обстановка, предстоящите избори.

Присъстващите ще имат възможността да споделят идеи и да задават въпроси на лидера на „Възраждане“ и габровския депутат.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица