Свържи се с нас

Икономика

Цените на имотите в Габрово растат, но сделките намаляват

Published

on

Свиването на пазара на недвижимите имоти е факт в цялата страна. Нещо повече, някои експерти в областта говорят за рецесия в България. Броят на сделките в някои области обаче подсказва, че вероятно става дума за нормализиране на ситуацията след нечувания пик на сделки в последните две години. Габрово е един от българските градове, където, въпреки намаляването на броя сделки, цените все още нарастват, макар и с по- бавни темпове. Какво означава това, коментират специалистите от имотния портал “Реалистимо”.

Сделките с имоти в Габрово намаляват
Статистиката показва, че през 2023 г. сделките и в Габрово са по-малко, отколкото през изминалата година. За последното тримесечие на 2022 г. в Габрово са сключени общо 1044 сделки с имоти. През следващия период – януари-март 2023 г. – данните от имотния регистър на Агенцията по вписванията показват, че броят им се свива до 727. Тримесечието април- юни обаче носи известен ръст – сделките са вече 834. Тук обаче има спад на годишна база в сравнение със същия период на 2022 г. – през второто тримесечие на миналата година сделките са 890, или със 7% повече.

Подобна е ситуацията със съседно Велико Търново където сделките също са по-малко от миналата година. Много хора от Габрово търсят и имоти в Търново което прави двата пазара подобни с подобни тенденции.

И в двата града най-търсеният тип жилищен имот си остава двустайният апартамент. Според местни брокери в момента най-много сделки се правят с къщи около града.

Националната и регионалната статистика обаче говорят за по-сериозен спад.
Свиването на имотния пазар за цялата страна на годишна база е около 10- 12% – така седемпроцентният спад в Габрово все още е под средния за страната. Цифрата обаче, според данните на НСИ за Северен централен район, е малко над средната за региона – 6.7%. Спадът в региона е съществен, когато става дума за нови жилища – повече от 30%, но не и при старото строителство, където е едва 2.4%. Това съвпада със ситуацията в Габрово, където на пазара се предлагат предимно стари имоти.

Цените в Габрово продължават да нарастват.
До миналата година забелязахме сериозен ръст както при продажбите, така и при цените. Докато през тази година броят сделки намалява, цените не само запазват стойността си, но дори бележат увеличение. Средната цена в централната част на града вече е около 770 евро за квадратен метър, но в квартали като “Младост” все още е възможно да се намерят и жилища за малко под 700 евро за квадрат. Нарастването на цените е функция от инфлационните процеси и факта, че множество продавачи оттеглят офертите си, за да изчакат по-благоприятен момент. Така предлагането спада. Намалява обаче и търсенето.

В портала за недвижими имоти Realistimo можете да откриете актуална информация за възможностите за покупко-продажба и наем на жилища и офиси в Габрово. В сайта са налице предложения от собственици и специализирани агенции, като собствениците на имоти могат да публикуват обява напълно безплатно.

Икономика

Заключителна конференция: Въглеродна неутралност и повишена енергийна производителност на МСП

Published

on

ПОКАНА

Габровската търговско-промишлена палата кани представители на малки и средни предприятия, на общините и институциите от областта, представителите на медиите на заключителна конференция по проект: „Въглеродна неутралност и повишена енергийна производителност на МСП в Габрово и Габровска област“.

Проектът се изпълнява в партньорство с норвежката фирма Prios Kompetanse AS и се финансира от Норвежкия финансов механизъм 2014-2021, в рамките на програма “ Развитие на бизнеса, иновации и МСП в България“.

Участниците ще имат възможност да се запознаят с извършените дейности по проекта, както и с добри практики от България (Клинтех България и Община Габрово) и Норвегия. Експерти от Техническия университет в Габрово ще насочат вниманието ни към мерките, които биха могли да се приложат за повишаване на енергийната ефективност и какъв ефект би могъл да се очаква.

Конференцията ще се проведе в хибриден формат на 29 април 2029 г. от 13.30 часа в Конферентната зала на Библиотеката на Техническия университет Габрово – гр. Габрово, ул. „Хаджи Димитър“ 4 (Ректорат). След края на конференцията дискусиите ще продължат на чаша вино.

Моля, заявете участие на място на мейл: office@chamber-gabrovo.com.
Линк за включване в събитието: Join Zoom Meeting https://us06web.zoom.us/j/8322874812?pwd=ZHhDd0M2ZVczYjgwQ2NDS2YxKzFrUT09 Meeting ID: 832 287 4812
Passcode: 123

Приложение: Предварителна програма
За допълнителна информация: тел. 066 80 31 42, e-mail: office@chamber-gabrovo.com Галина Михнева, Ганка Бакалова

Зареди още

Икономика

Фирма „Теспом“ търси стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Икономика

„Теспом“ АД предлага работа на стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица