Свържи се с нас

Икономика

Как да увеличите производителността на вашия лаптоп?

Published

on

Производителността на лаптопа ви е от съществено значение, независимо дали го използвате за работа или за гейминг. В днешно време компютрите са ни все по-необходими и това налага да бъдат максимално ефективни.

Когато става въпрос за избор на бюджетен лаптоп, важно е да знаете какви характеристики да търсите. По-евтините и употребяваните преносими компютри също е възможно да бъдат ефективни, но трябва да се уверите, че избирате модел с достатъчно процесорна мощ, допълнително RAM и добра видеокарта. Тези спецификации ще ви осигурят висока производителност.

  1. Оптимизиране на операционната система
    Операционната система (ОС) е ключов елемент за производителността на устройството ви. Възможно е редовните обновления и изчистването на ненужни файлове и приложения значително да ускорят вашата система. Проверявайте за обновления редовно и избягвайте инсталирането на ненужни програми на компютъра.
  2. Ускоряване чрез допълнителна памет
    Добавянето на още RAM памет често е един от най-ефективните начини за ускоряване на бюджетния лаптоп. Всички модели трябва имат слотове за допълнителна памет, което позволява лесно ъпгрейдване.
  3. Актуализация на процесора и графичната карта
    Ако устройството позволява, може да се опитате да смените процесора или графичната карта за по-мощните бюджетни модели. Това често може да донесе значително подобрение в скоростта, особено при игри или графични приложения.
  4. Редовно почистване на лаптопа
    Прахът и мръсотията могат да причинят прегряване на компонентите на всеки лаптоп. Редовното почистване на вентилаторите и другите части може да предотврати този проблем и да удължи живота най-вече на бюджетните модели.
  5. Използване периферия
    Има случаи, когато бюджетният лаптоп просто няма достатъчно добри характеристики за определена задача. В такива моменти външни устройства като твърди дискове, графични станции или допълнителни монитори ще предоставят нужния ви ресурс.

Дори бюджетните лаптопи могат да бъдат производителни и ефективни с правилните оптимизации. От ключово значение е да се обръща внимание на основните компоненти като операционната система, процесора и паметта, както и да се поддържа устройството чисто и актуализирано. Вашият преносим компютър може да функционира бързо дори и при най-тежките задачи, ако се грижите добре за него.

Икономика

ГТПП успешно изпълни проект за намаляване на въглеродния отпечатък на МСП

Published

on

В последната една година Габровската търговско-промишлена палата, в партньорство с Prios Kompetense AS Норвегия, изпълни проект, насочен към повишаване на енергийната ефективност, а оттам – към намаляване на въглеродния отпечатък на МСП в Габровска област, с цел постигане на климатична неутралност.

На заключителната конференция представители на фирмите и обществеността в Габровска област имаха възможност да се запознаят с изпълнените дейности по проекта, както и с добри практики в България и Норвегия.

Участниците бяха приветствани от Христо Башев, главен експерт „Екология и опазване на околната среда“ в Областна администрация – Габрово. Невена Пеева-Тодорова, експерт в Prios Kompetense AS Норвегия, представи Разработения консултантски пакет, а доц. д-р Пламен Цанков – инструментите за изчисляване на въглеродния отпечатък и анализ на въвежданите мерки за икономическа ефективност.

Участниците се запознаха и с резултатите от проекта на Клинтех България, насочен към отчитането съгласно изискванията на ESG (Обща рамка за въздействието на компанията върху околната среда, обществото и качеството й на корпоративно управление) и изготвеното от тях практическо ръководство за фирмите.

Интерес предизвикаха и добрите практики на Общините от България и Норвегия. Тодор Попов от Община Габрово представи създадената за пръв път в България Енергийна общност и предимствата, които има.

От Община Берген в Норвегия представиха как в центъра на града няма контейнери и всички отпадъци се събират с вакуум през изградена подземна инфраструктура.

Преди началото на конференцията се проведе среща между български и норвежки фирми за създаване на сътрудничество между тях. На гости в Габрово бяха представители на норвежкия партньор и още две норвежки фирми.

Участниците се договориха да продължат комуникацията помежду си, както и да се установят връзки между Габровската Търговско-промишлена палата и две норвежки палати.

Проектът се финансира от Норвежкия финансов механизъм 2014-2021, в рамките на програма “ Развитие на бизнеса, иновации и МСП в България.

Зареди още

Икономика

Заключителна конференция: Въглеродна неутралност и повишена енергийна производителност на МСП

Published

on

ПОКАНА

Габровската търговско-промишлена палата кани представители на малки и средни предприятия, на общините и институциите от областта, представителите на медиите на заключителна конференция по проект: „Въглеродна неутралност и повишена енергийна производителност на МСП в Габрово и Габровска област“.

Проектът се изпълнява в партньорство с норвежката фирма Prios Kompetanse AS и се финансира от Норвежкия финансов механизъм 2014-2021, в рамките на програма “ Развитие на бизнеса, иновации и МСП в България“.

Участниците ще имат възможност да се запознаят с извършените дейности по проекта, както и с добри практики от България (Клинтех България и Община Габрово) и Норвегия. Експерти от Техническия университет в Габрово ще насочат вниманието ни към мерките, които биха могли да се приложат за повишаване на енергийната ефективност и какъв ефект би могъл да се очаква.

Конференцията ще се проведе в хибриден формат на 29 април 2029 г. от 13.30 часа в Конферентната зала на Библиотеката на Техническия университет Габрово – гр. Габрово, ул. „Хаджи Димитър“ 4 (Ректорат). След края на конференцията дискусиите ще продължат на чаша вино.

Моля, заявете участие на място на мейл: office@chamber-gabrovo.com.
Линк за включване в събитието: Join Zoom Meeting https://us06web.zoom.us/j/8322874812?pwd=ZHhDd0M2ZVczYjgwQ2NDS2YxKzFrUT09 Meeting ID: 832 287 4812
Passcode: 123

Приложение: Предварителна програма
За допълнителна информация: тел. 066 80 31 42, e-mail: office@chamber-gabrovo.com Галина Михнева, Ганка Бакалова

Зареди още

Икономика

Фирма „Теспом“ търси стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица