Свържи се с нас

Икономика

Цялостно решение за фотоволтаични системи от „Интер Пауър“

Published

on

Фотоволтаичните системи са иновативен начин за генериране на електроенергия от слънцето. Те използват слънчевата енергия, за да генерират електричество, което може да бъде използвано за захранване на домове, бизнеси и други сгради. Днес ще говорим с Мирослав Дончев, управител на габровската фирма Интер Пауър ООД, бързоразвиваща се компания в сферата на фотоволтаиците в България и регион Габрово.

„Интер Пауър“ ООД е фирма основана през 2013 година и е позната на пазара в Габрово, Севлиево и София, с магазините си за битово и промишлено осветление, електроизграждането и системите за домашна и сградна автоматизация. Интер Пауър ООД осъществява цялостен инженеринг и поддръжка на всичките предлагани от компанията услуги. От 2022 г, компанията се специализира и в проектиране, изграждане, узаконяване и поддръжка на фотоволтаични електроцентрали.

Здравейте, г-н Дончев! Благодарим Ви, че се съгласихте да дадете интервю за нашата медия. Като местно издание, няма как да не ви попитаме какво е вашето мнение за фотоволтаичните инсталации в Габрово и региона?
– Фотоволтаичните инсталации са изключително важни не само за региона на Габрово, тъй като те предоставят чиста енергия, която е ефективна за нашата околна среда и помага за намаляването на използваната енергия, оптимизирайки разходите за нея.

Какви са типове фотоволтаични системи?
– Фотоволтаичните системи, са проектирани да отговарят на нуждите на различни типове клиенти: частни и бизнес, както и за различни видове обекти. Системите са характеризират по няколко начина.

Офгрид системи – това са фотоволтаични системи, които не са свързани към електрическата мрежа и се използват като автономни източници на енергия за отдалечени обекти. Тези системи са съвсем независими от електрическата мрежа и включват батерии, които съхраняват енергията, която се произвежда от фотоволтаичните панели.

Онгрид системи – това са фотоволтаични системи, които са свързани към електрическата мрежа, но не използват батерии за съхранение на енергията. Вместо това, енергията, която се произвежда от фотоволтаичните панели, се изпраща директно в електрическата мрежа.

Хибридни системи – това са комбинации от онгрид и офгрид системи. Те са свързани към електрическата мрежа, но включват и батерии за съхранение на енергията. Това позволява на системата да работи като автономен източник на енергия, когато няма достатъчно енергия от фотоволтаичните панели или когато електрическата мрежа е недостъпна.

Плаващи фотоволтаични системи – това са фотоволтаични системи, които са монтирани върху плаващи конструкции, т.е на вода. Те могат да снабдяват с електроенергия близките застроени територии или да се използват за напояване на земеделски земи.

Интегрирани фотоволтаични системи – това са фотоволтаични панели, които са интегрирани в строителни материали като керемиди, фасадни панели и други. Те са подходящи за нови сгради, където може да се избегне монтирането на допълнителни панели и да се създаде естетически приятен вид.

В зависимост от приложението и нуждите на потребителя, изборът на подходящ вид фотоволтаична система може да бъде различен.

Каква е процедурата за инсталиране на фотоволтаична система?
– Мога да кажа каква е процедурата в „Интер Пауър“, защото при всички колеги тя може да бъде различна. Ние държим да изясним всички подробности и детайли, и едва тогава да преминем към инсталация. Колкото по-подробно се запознаем с бъдещия обект, толкова по-малко проблеми по време на инсталацията и след нея, ще имаме. Примерно при ламаринен покрив, с тъмен цвят, и производствени машини, с отделяне на високи температури в помещението, на което инсталираме фотоволтаичните панели, е добре конструкцията да е повдигната над 7-10 см, за да има добро вентилиране за по-добро охлаждане. Доброто охлаждане на PV-панелите допринася за значително повишаване на производителността на системата.

Да, това прави инсталацията по-сложна и на по-висока цена, но ние не правим компромис с това, с риск клиента да получи по-ниска цена и да предпочете други колеги. За нас качеството е от голямо значение и сме го доказали в годините!

Самата процедурата за инсталиране на фотоволтаична система е сравнително лесна. Първо, ние ще направим консултация с клиента, след това оглед на мястото, за да определим точните изисквания и да изберем най-подходящата система и вида монтаж, за неговите нужди.

След това ще изготвим идеен проект и изчисления на производителността, а при желание и изчисления за възвращаемост на инвестицията на системата. Ще предоставим оферта на клиента. Ако той е съгласен с предложението ни, ще преминем към договорни отношения и насрочване дата на монтаж, ще изградим инсталацията и ще предоставим инструкции за употреба и поддръжка на системата.

Каква е процедурата за узаконяване на фотоволтаична електроцентрала в България?
– Узаконяването на фотоволтаична система може да варира в зависимост от вида и големината на системата. Опитът ни показва, че в различните общини и при различните електроразпределителни дружества, също има вариации на изискваните документи. Предизвикателство е, че все още няма окончателно ясни закони и точни практики, определени от държавата, но това е една отделна тема за разискване.

В общи линии, за да се узакони фотоволтаична система, е необходимо да се изпълнят някои стъпки като:

Избор на подходящо място за инсталацията на фотоволтаичната система – това може да бъде върху покрива или фасадата на сграда, на земята, или на друго подходящо място. След което се изготвя идеен проект, включващ определяне типа на системата, капацитета ѝ, избор на компонентите и материалите, които ще бъдат използвани.

Подаване на Искане за проучване и издаване на Становище от електроразпределителното дружество.

Подаване на заявление за разрешение за инсталация – това може да бъде направено пред местната управа, комунални служби или други регулаторни органи.

Инсталация и тестване на системата – след получаване на разрешение, фотоволтаичната система може да бъде инсталирана и тествана от квалифицирани техници.

Заключване на договор за връзка към електропреносната мрежа – това е необходимо, за да се осигури връзка на фотоволтаичната система към електропреносната мрежа и да се продават излишъци от генерираната електроенергия, каквито са нашите колеги.

Сертифицирани сме със специалност „Монтьор на енергийно съоръжения и инсталации“, със специалност „Възобновяеми енергийни източници“. Ако системата е за собствени нужди и е до 20kWp, са необходими уведомления към Общината и местното електроразпределително дружество.

За повече информация и съдействие, относно подготовката на документацията, може да се свържете с нас.

Какви са предимствата на инсталиране на фотоволтаична система с батерия?
– Инсталирането на фотоволтаична система, с батерия, позволява на клиентите да съхраняват излишната произведена енергия за използване по-късно, когато слънчевата светлина не е достатъчна. Това значително намалява разходите за електроенергия и допринася за енергийната ефективност на жилищните и бизнес обекти. Освен това, тези системи помагат за намаляване на зависимостта от традиционните източници на енергия и за насърчаване на устойчивата енергийна практика.

Какви услуги предлага „Интер Пауър“ ООД в сферата на фотоволтаичните инсталации?
– „Интер Пауър“ ООД предлага цялостно решение за фотоволтаичните системи – от идейния проект и изчисленията за възвращаемост, проектиране и инсталиране до поддръжка и сервиз. Фирмата предоставя индивидуален подход към всеки клиент, за да гарантира, че той ще получи най-доброто решение за неговите нужди.

Проектирането на фотоволтаичната система е много важен етап от процеса на инсталиране. „Интер Пауър“ ООД използва най-новите технологии за проектиране на фотоволтаични системи. Те вземат предвид всички фактори, които могат да повлияят върху ефективността на системата, като например насочването на покрива, ъгъла на наклона и климатичните условия в района, засенчването от дървета, съседни сгради и комини.

Инсталирането на фотоволтаичните системи изисква опит и професионализъм. Един от най-ценния актив на фирмата са опитните ни инсталатори, които гарантират високо качество на монтажа.

Всички наши инсталации са с придружаващи гаранции: монтаж 10 години, оборудване до 25 години. След инсталирането на фотоволтаичната система предлагаме поддръжка и сервиз на системата, също предоставяме редовни проверки и техническа поддръжка, за да гарантираме, че системата работи ефективно и безпроблемно.

Предлагаме и съдействие при кандидатстване по европрограми за финансиране. Понеже в едно интервю, няма как да предадем цялата информация относно фотоволтаичните електроцентрали, сме на разположение за последваща среща с Вас!

За оглед и консултация може да се свържете с нас на 0893 556 772.

*Публикация от рубриката на „Габрово Нюз“
„В подкрепа на местния предприемач“.

Икономика

ГТПП успешно изпълни проект за намаляване на въглеродния отпечатък на МСП

Published

on

В последната една година Габровската търговско-промишлена палата, в партньорство с Prios Kompetense AS Норвегия, изпълни проект, насочен към повишаване на енергийната ефективност, а оттам – към намаляване на въглеродния отпечатък на МСП в Габровска област, с цел постигане на климатична неутралност.

На заключителната конференция представители на фирмите и обществеността в Габровска област имаха възможност да се запознаят с изпълнените дейности по проекта, както и с добри практики в България и Норвегия.

Участниците бяха приветствани от Христо Башев, главен експерт „Екология и опазване на околната среда“ в Областна администрация – Габрово. Невена Пеева-Тодорова, експерт в Prios Kompetense AS Норвегия, представи Разработения консултантски пакет, а доц. д-р Пламен Цанков – инструментите за изчисляване на въглеродния отпечатък и анализ на въвежданите мерки за икономическа ефективност.

Участниците се запознаха и с резултатите от проекта на Клинтех България, насочен към отчитането съгласно изискванията на ESG (Обща рамка за въздействието на компанията върху околната среда, обществото и качеството й на корпоративно управление) и изготвеното от тях практическо ръководство за фирмите.

Интерес предизвикаха и добрите практики на Общините от България и Норвегия. Тодор Попов от Община Габрово представи създадената за пръв път в България Енергийна общност и предимствата, които има.

От Община Берген в Норвегия представиха как в центъра на града няма контейнери и всички отпадъци се събират с вакуум през изградена подземна инфраструктура.

Преди началото на конференцията се проведе среща между български и норвежки фирми за създаване на сътрудничество между тях. На гости в Габрово бяха представители на норвежкия партньор и още две норвежки фирми.

Участниците се договориха да продължат комуникацията помежду си, както и да се установят връзки между Габровската Търговско-промишлена палата и две норвежки палати.

Проектът се финансира от Норвежкия финансов механизъм 2014-2021, в рамките на програма “ Развитие на бизнеса, иновации и МСП в България.

Зареди още

Икономика

Заключителна конференция: Въглеродна неутралност и повишена енергийна производителност на МСП

Published

on

ПОКАНА

Габровската търговско-промишлена палата кани представители на малки и средни предприятия, на общините и институциите от областта, представителите на медиите на заключителна конференция по проект: „Въглеродна неутралност и повишена енергийна производителност на МСП в Габрово и Габровска област“.

Проектът се изпълнява в партньорство с норвежката фирма Prios Kompetanse AS и се финансира от Норвежкия финансов механизъм 2014-2021, в рамките на програма “ Развитие на бизнеса, иновации и МСП в България“.

Участниците ще имат възможност да се запознаят с извършените дейности по проекта, както и с добри практики от България (Клинтех България и Община Габрово) и Норвегия. Експерти от Техническия университет в Габрово ще насочат вниманието ни към мерките, които биха могли да се приложат за повишаване на енергийната ефективност и какъв ефект би могъл да се очаква.

Конференцията ще се проведе в хибриден формат на 29 април 2029 г. от 13.30 часа в Конферентната зала на Библиотеката на Техническия университет Габрово – гр. Габрово, ул. „Хаджи Димитър“ 4 (Ректорат). След края на конференцията дискусиите ще продължат на чаша вино.

Моля, заявете участие на място на мейл: office@chamber-gabrovo.com.
Линк за включване в събитието: Join Zoom Meeting https://us06web.zoom.us/j/8322874812?pwd=ZHhDd0M2ZVczYjgwQ2NDS2YxKzFrUT09 Meeting ID: 832 287 4812
Passcode: 123

Приложение: Предварителна програма
За допълнителна информация: тел. 066 80 31 42, e-mail: office@chamber-gabrovo.com Галина Михнева, Ганка Бакалова

Зареди още

Икономика

Фирма „Теспом“ търси стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица