Свържи се с нас

Икономика

Представиха проекта за енергийното обновяване на Община Трявна

Published

on

През изминалата седмица Община Трявна представи подробно проекта за енергийна ефективност на сградата на общинска администрация, чийто договор за изпълнение бе подписан на 29 април тази година. Началната пресконференция се проведе в Заседателна зала №403 на местната администрация и събра ръководството на Община Трявна и Общински съвет Трявна, служители на общинска администрация, общински съветници и заинтересовани граждани.

В представянето на проекта участва и инж. Сергей Фашевски – представител на норвежкия партньор „Норск Енерджи“. Гостите бяха приветствани от кмета Силвия Кръстева, която официално откри встъпителната пресконференция.

„Нека да тръгнем и ние да гоним добрия опит на партньора, за да може да внедрим мерки за енергийна ефективност първоначалното в сградата на общинска администрация, след което да продължим и в други обекти. Искам да изкажа благодарността си към организаторите на встъпителната пресконфереция, на партньорът, който се отзова така бързо да ни съдейства и се надявам да научим и от него добрия опит, по който трябва да продължаваме да работим не само нашата община, а цялата страна. Подготвили сме и ние пресконференция, на която ще запознаем с основните дейности, които трябва да се осъществяват и процедурите, които в момента текат“, сподели при откриването кметът на община Трявна.

Основните дейности, цели и очаквани резултати при изпълнение на проекта „Внедряване на мерки за енергийна ефективност в административната сграда на Община Трявна“ представи инж. Радостина Пухтова – ръководител на проекта. Средствата за него са по процедура BGENERGY-2.002 „Енергийна ефективност в сгради“ по Оперативна програма „Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност“, финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г.

Пред присъстващите инж. Радостина Пухтова подчерта, че основната цел на проекта е подобряване на енергийните характеристики на административната сграда на Община Трявна чрез внедряване на мерки за енергийна ефективност и трансформацията ѝ в сграда с близко до нулево потребление на енергия.

„Изготвеният технически проект предвижда внедряването на всички задължителни енергоспестяващи мерки /ЕСМ/ от енергийното обследване на Административната сграда на Община Трявна, така че от клас „D“ от скалата на енергопотребление, на който тя отговаря към настоящия момент, да бъде постигнат най-високия енергиен клас „А+”. С това ще се осигури намаляване на енергопотреблението и енергийните разходи, повишаване на енергийната ефективност на сградата, ще се създадат по-добри условия за пребиваване и топлинен комфорт.“ допълни още инж. Пухтова.

В обхвата на проекта е включена цялата сграда на Общинска администрация, включително средната тераса, както и прилежащите подходи, входове, стълбища, еркери.

Предвижда се изпълнение на строително-монтажни дейности, сред които топлинно изолиране на външни стени, както и топлинно изолиране на подове. „Към настоящия момент сградата се отоплява с котел на дизелово гориво чрез централна радиаторна отоплителна инсталация (алуминиеви радиатори), електрически отоплителни уреди и климатици. Предвижда се изграждане на система за отопление/охлаждане на фреон VRF, за всеки етаж – самостоятелна VRF система. Тръбната разводка ще е от медни тръби с изолация от микропореста гума. Предвижда се и изграждане на система за автоматизация и управление на енергията, в т.ч. мониторинг на потреблението на енергия“, поясни ръководителят на проекта и допълни, че системата за автоматизация ще се осъществява чрез централен контролер за управление и мониторинг, който ще може да следи в реално време консумацията на всяка външно тяло на VRF системата.

Проектът включва и подмяна на вътрешните осветителните тела от луминесцентни лампи с LED осветителни тела.

По време на встъпителната пресконференция стана ясно, че на покрива на сградата на общинска администрация ще бъде изградена фотоволтаична система за производство на енергия, както ще бъде изпълнена и заземителна инсталация на фотоволтаичната електрическа централа.

„Дейностите по проекта ще спомогнат за намаляване на разходите за поддръжката на материалната база и разходи за енергопотребление и отопление, като от друга страна ще се подобри комфорта и енергийната характеристика на сградата. Допълнителен ефект от мерките ще осигури рентабилната експлоатация, което ще позволи устойчивото ѝ управление и поддръжка във времето. Предвижда се да се реализират 90% спестяване на енергия. Спестени емисии CO2 – 448 т.“, завърши инж. Радостина Пухтова.

Освен намаляване на енергопотреблението чрез въвеждане на енергоспестяващи мерки за отопление, проектът ще допринесе и за укрепване на двустранните отношения между страните-донори и държавите бенефициенти.

Представителят на норвежкия партньор инж. Сергей Фашевски подробно разясни пред присъстващите дейността на „Норск Енерджи“ и сподели добри работещи практики и технологии от дейността, която организацията извършва в тяхната база в Осло. Безвъзмездната финансова помощ, която се отпуска по проекта „Внедряване на мерки за енергийна ефективност в административната сграда на Община Трявна“, е на стойност 897 701, 14 лв., от които 763 045, 97 лв. европейско финансиране и 134 655, 17 лв. национално финансиране. Срокът за изпълнение е две години.

Икономика

Представиха възможностите за подпомагане за ВЕИ в предприятия и домакинства

Published

on

Областният управител на Габрово Кристина Сидорова и Камара на строителите ОП-Габрово организираха среща с експерти от Министерството на иновациите и растежа за предстоящите схеми за подпомагане на предприятията и на домакинствата в областта на енергията от възобновяеми източници.

„Една от мисиите на областния управител е да съдейства за добрия диалог и координация между бизнеса и държавата. Благодаря на Министерството на иновациите и растежа,че откликнаха на поканата ни и за доброто сътрудничество. Оставаме отворени за организирането и провеждането подобни разяснителни срещи за програми и проекти в бъдещето“, каза Кристина Сидорова.

По време на срещата бяха представени две процедури- „Изграждане на нови ВЕИ за собствено потребление в комбинация с локални съоръжения за съхранение на енергия в предприятията” и „Подкрепа за енергия от възобновяеми източници за домакинствата”.

Акцент бе поставен върху първата, която се явява една от малкото процедури, по която фирмите от Сектор Строителство са допустими и като бенефициенти, и като изпълнители.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

„Интер Пауър“ изгражда, оборудва и поддържа фотоволтаични паркове и централи

Published

on

Интер Пауър“ ООД проектира, изгражда, оборудва и поддържа фотоволтаични паркове и електроцентрали за бита и бизнеса. Габровската компания дава гаранция на производителността и монтажа до 25 години.

Съдейства при узаконяване и кандидатстване по европейски програми, идеен проект и изчисления за възвращаемост на инвестицията. Осигурява инсталация и настройка от сертифицирани специалисти, с квалификация за монтаж на фотоволтаични електроцентрали.

„Интер Пауър“ ООД, в партньорството с водещата компания V-TAC, вече предлага на своите клиенти цялостно портфолио от решения и елементи за изграждане, инсталиране и поддръжка на фотоволтаични паркове и централи.

Гамата включва фотоволтаични комплекти, соларни панели, соларни инвертори, решения за съхранение на енергия и аксесоари, като всички те са разработени, за да отговорят на уникалните нужди на клиентите.

Възползвайте се от количества на склад с експресна доставка в цяла България, както и от корпоративни отстъпки за дистрибутори и клиенти на едро.

За контакти, телефон: +359893556772 или на адрес в Габрово, ул.“Орловска“ 51 (срещу сградата на ОДМВР – Габрово) или направете своето запитване на: https://www.inter-power.shop/zapitvane.

Зареди още

Икономика

Да „прецакаш“ брокера?

Published

on

Измина една динамична година, изпратихме я с благодарност, много доволни клиенти и партньори. В тази връзка искам на кратко да ви запозная с моите разсъждения:

Покупко-продажбата на имот е действие на една синхронизирана система от продавач, купувач, брокер, общински служби, институции, доставчици на услуги, адвокати и нотариус. Система, в която ние, брокерите /агенциите за недвижими имоти/ заемаме важно място. Професионалният брокер оправдава доверието на клиента. Всеки се обръща към АГЕНЦИЯ ЗА НЕДВИЖИМИ ИМОТИ с искане да му се реши проблема по най-добрия начин. И така ръка за ръка, ние всички останали от работещата системата на ПАЗАРА ЗА НЕДВИЖИМИ ИМОТИ година след година решаваме казуси: продаваме; купуваме; отдаваме под наем имотите – на вас, нашите клиенти! Наблюденията са, че сделките стават все по- сложни и изискващи ПРОФЕСИОНАЛНИ умения. Опитът, който имат брокерите в АГЕНЦИЯ ЗА НЕДВИЖИМИ ИМОТИ е незаменим!

Четейки всичко това съм сигурна как вече има някой несъгласен! Ще кажете: „Наемам си един адвокат и си решавам проблема…“!?! Не знам защо има една погрешна нагласа…Да, една сделка няма как да се случи без компетентен юрист /те също са част от веригата/, но за да има сделка, да стигнем до тяхната компетенция, някой трябва да събере страните, да договори условията.

Често пъти както се казва в една българска поговорка „Евтин на брашното, скъп на триците“, за да се икономисат таксите на АГЕНЦИЯТА ЗА НЕДВИЖИМИ ИМОТИ , която обикновено е 3% се опитват сами да продават или купуват. Появиха се Фейсбук групи, страници, сайтове за имоти – „без посредник“. Та там четем и гледаме коментари на любители! Кой каквото чул, разбрал, видял, „ проучил“ си определя цена на имота и си я търси и си вярва, защото един приятел е продал за толкова, а друг си е купил за толкова, а моят имот е много по-хубав! Съответно коментари: „Това цена за целият блок ли е”?

Та така, това са несериозни занимания със сериозни дела! Няма лошо, сигурно има и добри сделки / без КОМИСИОННА/, но колко ли има и загубили много повече от икономисаните 3% ?

Във времето напред ще се опитам без да злепоставям хора да ви разкажа за сделки с „ПРЕЦАКАНИ“ клиенти, а изводите ще оставя на вас! Такова нещо има ли? – „ И вълкът сит, и агнето цяло“ – В рамките на годишната ни кампания „ ПОКУПКА или НАЕМ“ ще ви запознаваме с особеностите на ГАБРОВСКИЯ ПАЗАР ЗА НЕДВИЖИМИ ИМОТИ. Ще се опитаме да ви бъдем полезни как най-добре да инвестирате парите и времето си! . . .

Таня Дикова
Гарант Недвижими имоти

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица