Свържи се с нас

Икономика

Трявна и Дряново се откроиха на Ваканция и СПА Експо 2022

Published

on

В края на миналата седмица в София се проведе най-голямото Международно изложение за туризъм и почивка у нас “Ваканция и Спа Експо” 2022. Престижният форум събра представители от 110 държави като България, Гърция, Великобритания, Индия, Испания, Ирак и Монголия, които в продължение на два дни представяха своето културно-историческо богатство и възможностите за туризъм, които дестинациите предлагат.

За първи път в историята Община Трявна участва съвместно с Община Дряново с общ дървен щанд, който се открои от всички останали и не спираше да привлича вниманието и погледите на десетките посетители по време на изложението. Идеята за участие с подобна дървена конструкция не е случайна, тъй като дърворезбата е един от най-традиционните и автентични занаяти, открояващ открай време двата края и майсторите тук. Делото на щанда, разбира се, е на опитните дърворезбари към Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство в Трявна, които заедно с общинските служители на двете общини, ден преди официалното откриване на Ваканция & Спа Експо”, сглобиха на място цялата конструкция и издигнаха из основи отличаващия се дървен щанд.

Честта да даде официален старт на най-голямото Международно туристическо изложение на 24 февруари, във времена на световна пандемия от КОВИД-19 и започнали военни действия между Русия и Украйна, получи Министърът на туризма Христо Проданов.

“Приветствам Ви с добре дошли на 38-та Международна борса “Ваканция и Спа Експо” – най-големият и влиятелен туристически форум в България. Ние в България с тази прекрасна земя, с множество красиви планини, с множество минерални извори, с красиво море, с вековни традиции, с богато културно-историческо наследство и най-вече с гостоприемни и дружелюбни граждани – всичко това са отличителни предпоставки, за да може туристическият бранш и бизнес да бъде един от структуроопределящите отрасли в българската икономика. И ние заедно трябва да работим затова!”, заяви по време на откриването Министър Проданов, след което обиколи изложбените щандове и посети този на Трявна и Дряново. На представителите на двете общини Министърът на туризма пожела успех и привличане на още повече туристи през следващите месеци.

По време на двудневното Международно изложение посетители, туроператори и гости успяха да се запознаят отблизо с културно-историческото наследство на Трявна и Дряново, да получат информационни материали и брошури с места за настаняване и консумация в двете населени места, да наблюдават отблизо прецизната работа на майстор Антон Николов – дърворезбар към Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство в Трявна и да се докоснат то творбите на талантливите възпитаници на Националната гимназия за приложни изкуства “Тревненска школа”. Всеки желаещ имаше възможността да направи снимка за спомен на един от двата големи винила и да рекламира по свой собствен начин мотото на общия щанд “Трявна и Дряново – История, сгушена в Балкана”, изобразяваща по пет туристически обекта от двата града – а именно Часовниковата кула в Трявна; музей “Славейковото школо”; музей “Славейковата къща”; музей “Тревненска иконописна школа” и музей “Даскаловата къща” в Трявна заедно с музей “Кольо Фичето” в Дряново; Икономовата къща; храм “Св. Никола”; Дряновски манастир и Лафчиевата къща също в Дряново. Кулминация на общия дървен щанд бе общия рекламен видеоклип, който пренесе изложители, туроператори и посетители сякаш на място в Трявна и Дряново и успя да ги откъсне от атмосферата на изложението чрез обособената за целта мини кинозала.

Кметът на Община Трявна Силвия Кръстева пристигна на туристическото изложение “Ваканция & Спа Експо” 2022 на 25 февруари – вторият ден от провеждането на най-големият подобен форум у нас и посети дървеният щанд на двете общини.

“Изключително се радвам, че успяхме с общи усилия да реализираме този съвместен дървен шанд, който откроява двете ни общини от всички останали на изложението и искам да благодаря на всеки един, който участва в процеса на работа! Искам да благодаря и на г-жа Юлия Нинова  -директор на СМЗРИ-Трявна, която също оказа подкрепа със своя екип! Най-големите ни оценители са хората, които се спират тук при нас и споделят без думи своите положителни отзиви, които виждаме изписани по лицата и усмивките им!”, сподели Силвия Кръстева и размени с представителите на Община Дряново рекламни подаръци в знак на уважение и благодарност.

Своите добри впечатления споделиха още областният управител на област Габрово Ралица Манолова и нейният заместник Ивелин Стоянов, които също посетиха общия дървен щанд, изгледаха общият туристически видеоклип и направиха обща снимка за спомен на красивия винил “Трявна и Дряново – История, сгушена в Балкана”.

Двете общини бяха подготвили и допълнителна изненада за своите гости – обща томбола с ваучери за безплатно посещение на музейни обекти в Трявна, нощувки за двама в Трявна и Дряново, както и отстъпки за консумация в различни заведения в двата града. Печелившите бяха изтеглени на два тура от кмета на Община Трявна Силвия Кръстева и зам.-кметана Община Дряново Николай Карагьозов по време на втория ден от изложението. Ваучерите вече са предоставени лично на своите получатели или са изпратени до удобен за тях адрес, уточнен в предварителен телефонен разговор.

Освен, че имаха възможността да се насладят на целия щанд и да се пренесат духом в сърцата на Трявна и Дряново, всеки посетител имаше възможността да сподели на лист хартия емоцията, която видеоклипът е предизвикал у него, както и впечатленията, които екипът и щанда са оставили в съзнанието му!

Ето и част от десетките събрани отзиви по време на двудневното туристическо изложение “Ваканция и Спа Експо” 2022:

 • “Изключително вдъхновяващ и нежен клип. Повлиява духа и настроението. Внушителни гледки, красива музика и инспирира. Събужда желанието за туризъм и обогатяване с информация за този край на България и занаятите. Пренася човек в друга среда и атмосфера!” Анонимен
 • “Впечатлена съм от клипчето, което изгледах, вълнуващо, истинско, българско! Поздравления!” С. Кисьова
 • “Много магнетично, въздействащо представяне и определено ме накара да искам да посетя тези места!” Амелия Маркова
 • “Изключително вдъхновяващо видео, от което те удря носталгия! Пренесе ме в този красив и обичан от мен край!” Михаела
 • “Прекрасен щанд, показващ най-ценното, което може да се види в Трявна! Много красив филм за Трявна и Дряново. Благодарим Ви, ще Ви посетим скоро!” Л. Сакова
 • “Едно страхотно представяне на най-хубавата част на България!” Кети
 • “Благодаря Ви, че ме върнахте към корените на родителите ми! Баща ми е от Дряново, а майка ми от Трявна!” Александър Димитров
 • “Поздравления за прекрасно поднесената презентация! Чудесно преживяване! Поздравления!” Д. Минчева
 • “Прекрасно видео, добре представящо региона. Всеки, който го гледа, ще дойде при Вас! Успех!” Телевизия ТУРИЗЪМ
 • “Прекрасен начин за популяризиране на района. Усещането е чудесно!”. Р. И.
 • “Материалът е на професионално ниво с много добре подбран текстов материал, осигуряващ най-важното – преживяване!” Анонимен
 • “С прекрасни впечатления съм от макар и кратката презентация на двете туристически дестинации – Дряново и Трявна с рекламния филм за двете градчета! Очакваме и нови такива! А за повече информация на интересните места във филма ще дойдем на място с туристи!” Иванка Шопова – екскурзовод
 • “Прекрасно представяне! Чакам с нетърпение пролетта, за да се върна на това прекрасно място – Трявна!” Илиана Паланова
 • “Бях впечатлена, изненадана и емоционално доволна от всичко, което ми беше представено от щанда, филма и разбира се хората… Успех и дерзайте!” Д. Лилова
 • “Невероятна идея да се прожектира филмче в стаичката! Много е красива България и е добре точно такива експозиции да отварят очите на българите какви красоти притежава нашата България! Браво! Екатерина Симеонова
 • “Поздравления за чудесния видеоклип и презентация на Трявна и района! С удоволствие ще ви посетим!” Мая и Сирма
 • “Благодаря, че представяте по този прекрасен начин историята, хората и всичко онова, което привлича към Трявна и Дряново и оставя спомен и повод да се върнем отново!” Ралица Манолова – Областен управител на област Габрово 

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Икономика

Привличането на световни технологични производства променят икономиката ни!

Published

on

Привличането на международни технологични лидери и производства, с висока добавена стойност, променя икономическата среда в България. Това заяви президентът Румен Радев по време на церемонията по разширяване на производствения капацитет на завода за модерно оборудване за високо напрежение в Севлиево.

С официалното откриване днес се отбелязват и 60 години от създаването на производствения завод, който днес е един от най-големите по рода си в Източна Европа.

В приветствието си държавният глава посочи, че е важно в България да има компании, които са се доказали като символ на технологичен прогрес с високи стандарти за качество и зелени политики. „Това допринася за достойното ни място в европейското семейство и за бъдещето ни като модерна държава“, заяви Румен Радев.

Президентът посочи, че с технологичните си решения компанията стимулира развитието на българската икономика в редица важни сектори като индустрия, транспорт, инфраструктура чрез изграждането на интелигентни зелени мрежи за гъвкаво и устойчиво генериране и пренос на електрическа енергия.

„Инвестицията е не само в модерни технологии, но и в човешки капитал, като основна ценност са хората, на които се дава възможност за развитие и обучение“, заяви Румен Радев.

Президентът приветства амбициите на световния технологичен лидер да ускори темпото за постигане на въглеродна неутралност чрез нови технологии и цифрова трансформация.

Президентът посети базата за производство на модерно оборудване за високо напрежение в Севлиево по покана на българското представителство на компанията и Германо-Българската индустриално-търговска камара.

В рамките на посещението си президентът разгледа производствения процес и се срещна с млади специалисти, работещи в компанията.

В церемонията днес участваха представители на местната и изпълнителната власт, дипломати, представители на ръководството на компанията.

Международната технологична компания оперира в България повече от 40 години и в момента в нея работят над 800 служители.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

„Подем“ отпразнува 60 години!

Published

on

Габровската компания „Подемкран“ отпразнува 60 години от създаването на „Подем“. Годишнината, която през 2021 година бе отложена, поради усложнената епидемична обстановка тогава, свързана с КОВИД-19, бе отбелязана на 16 септември в парка „Маркотея“, със звездно представление и много добро настроение.

„От самото си създаване до наши дни „Подемкран“ не спира да се развива, като през годините успява да се утвърди като водещ производител на подемни съоръжения в Европа. Този успех се дължи на непрекъснатия стремеж към иновации. Ние се вслушваме в нуждите на клиентите и предлагаме най-оптимални решения за увеличаване тяхната производителност“, каза изпълнителният директор на „Подемкран“ АД Георги Стоименов.

В своето слово пред служителите той благодари на всички тях, както и на работниците в миналото, допринесли със своя труд за доброто име и имидж на фирмата днес. В обръщението си Стоименов отбеляза, че 60-годишнината на фирмата е празник на Габрово, тъй като предприятието е дало бит и препитание на немалък брой хора.

„От своето създаване до наши дни дружеството е преживяло нелеки времена. С много вяра в това, което сме правили и страшно много труд, успяхме да ги преодолеем“, добави още той.

Изпълнителният директор на фирмата цитира думите на големия български индустриалец Пенчо Семов: „Любов, труд и постоянство“, които той разкри, че това са ценностите, в които компанията вярва и са водещи при управлението в годините от нейното създаване. Георги Стоименов пожела на целия екип на „Подемкран“ да обича това, което прави.

По време на събитието беше награден дългогодишният служител на дружеството Рафаил Иванов. Празникът беше уважен и от бившия директор на предприятието г-н Стефан Станчев.

Водещ на фирменото тържество беше телевизионният водещ, модел и актриса Мария Силвестър, а за доброто настроение на присъстващите се погрижиха актьорът Бойко Кръстанов и Танцова формация „Габровче“, които вдигнаха на крак гостите на празненството.

След тях на сцената се качи българският актьор, композитор, музикант, певец и филмов режисьор Стефан Вълдобрев. Тържеството завърши с красиви фойерверки, които озариха небето над Габрово.

„Подемкран“ АД е сред водещите в света доставчици на кранови компоненти, предназначени за кранопроизводители и крайни клиенти. Наследник е на електротелферния завод Подем (ЕТЗ Подем, град Габрово).

В наши дни компанията е структороопределяща за развитието на Габрово и е един от предпочитаните работодатели в региона. Във фирмата сега работа намират приблизително 260 служители, в които тя не спира да инвестира и стимулира.

Средната работна заплата възлиза на близо 2 000 лева. От 1 октомври т.г. „Подемкран“ ще вложи допълни 400 000 лева, за да подпомогне работниците с допълнителни придобивки.

Зареди още

Икономика

Президентът ще участва в церемония по разширяване на завод в Севлиево

Published

on

На 20 септември, вторник, президентът Румен Радев ще посети Севлиево, където ще участва в церемонията по разширяване на производствения капацитет на завод за модерно оборудване за високо напрежение.

Официалното откриване започва в 11.00 часа. С церемонията се отбелязват и 60 години от създаването на производствения завод.

В рамките на посещението президентът ще разгледа производствения процес и ще се срещне с млади специалисти, работещи в компанията.

Международната технологична компания оперира в България повече от 40 години и в момента в нея работят над 800 служители.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица