Свържи се с нас

Икономика

БАЗ и СЗБ: Сметките за ток на бизнеса станаха десетки хиляди!

Published

on

Сметките за ток на бизнес станаха десетки хиляди, а управляващите само си говорят – компенсации все още няма! Всеки ден затварят десетки български бизнеси! Тази позиция изразиха от Българската Асоциация на заведенията (БАЗ) и от Сдружението на заведенията в България (СЗБ).

Според тях българският бизнес за пореден път е жертва на управленско бездействие, като липсата на ясен план за справяне с проблемите с тока за бизнеса е пагубна за бранша.

„Започнаха да пристигат декемврийските сметки за ток и за наша огромна изненада се оказва, че в тях ги няма обещаните компенсации, които да покрият поне част от огромното увеличение.

Заведения, които са плащали по 7-8 000 лева сега получават сметки от 33-34 000 лв. Такова увеличение, с над 4 пъти, е невъзможно да бъде компенсирано и ни обрича на фалит!

Слушаме за някакви 1,5 млрд. лвя, които били отделени за компенсации за бизнеса. Като оставим на страна факта, че те няма да стигнат доникъде, към момента дори ги няма. Доколкото разбираме все още не е измислен механизмът, по който да бъдат разпределени.

И какво излиза – докато някой си свърши работата, българският бизнес се превръща в кредитор на производителите и разпределителите на енергия. А направата на дори елементарен бизнес план е невъзможна“, заявяват още в позицията си двете организации на заведенията у нас.

По думите им всичко това се случва в момент, в който поредната вълна на коронавируса набира все по-големи мащаби, а в парламента се карат дали да въведат „зелен сертификат“ и за тях.

„Кога ще станем свидетели на здрава, силна, категорична, всеобхващаща заповед и най-после – ефективни мерки за ограничаване на пандемията? Работата на парче, безсмислени локдауни, „зелен сертификат“ само за определени сектори са само печелене на време на гърба на бизнеса.

А бизнесът вече няма гръб, дами и господа! Говорим за оцеляване, но в условия, които не зависят от нас. Борим се с вятърни мелници, за да съхраним инвестициите си и сме готови на всичко, за да го направим. А на какво сте способни вие?!“, питат те.

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България настояват за спешни и адекватни мерки, които да помогнат на бизнеса да оцелее в тази изключително тежка ситуация с огромна инфлация и повишени цени на абсолютно всичко.

„Не вярваме на обещания, искаме действия!“, заявяват в заключение двете организации.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Икономика

Заключителна конференция: Въглеродна неутралност и повишена енергийна производителност на МСП

Published

on

ПОКАНА

Габровската търговско-промишлена палата кани представители на малки и средни предприятия, на общините и институциите от областта, представителите на медиите на заключителна конференция по проект: „Въглеродна неутралност и повишена енергийна производителност на МСП в Габрово и Габровска област“.

Проектът се изпълнява в партньорство с норвежката фирма Prios Kompetanse AS и се финансира от Норвежкия финансов механизъм 2014-2021, в рамките на програма “ Развитие на бизнеса, иновации и МСП в България“.

Участниците ще имат възможност да се запознаят с извършените дейности по проекта, както и с добри практики от България (Клинтех България и Община Габрово) и Норвегия. Експерти от Техническия университет в Габрово ще насочат вниманието ни към мерките, които биха могли да се приложат за повишаване на енергийната ефективност и какъв ефект би могъл да се очаква.

Конференцията ще се проведе в хибриден формат на 29 април 2029 г. от 13.30 часа в Конферентната зала на Библиотеката на Техническия университет Габрово – гр. Габрово, ул. „Хаджи Димитър“ 4 (Ректорат). След края на конференцията дискусиите ще продължат на чаша вино.

Моля, заявете участие на място на мейл: office@chamber-gabrovo.com.
Линк за включване в събитието: Join Zoom Meeting https://us06web.zoom.us/j/8322874812?pwd=ZHhDd0M2ZVczYjgwQ2NDS2YxKzFrUT09 Meeting ID: 832 287 4812
Passcode: 123

Приложение: Предварителна програма
За допълнителна информация: тел. 066 80 31 42, e-mail: office@chamber-gabrovo.com Галина Михнева, Ганка Бакалова

Зареди още

Икономика

Фирма „Теспом“ търси стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Икономика

„Теспом“ АД предлага работа на стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица