Свържи се с нас

Икономика

Арх. Пенчева: С малки стъпки ще възродим Шести участък

Published

on

Архитект по образование и по призвание и оптимист по душа, Димка Пенчева е родена в Севлиево, но от дете живее и твори в Габрово. Работата ѝ е свързана с разработване на градоустройствени и архитектурни проекти за подобряване на градската среда в Габрово, където е ангажирана от Общината като експерт в областта на опазване на архитектурното наследство по проект СИНЕМА с пилотна локация квартал „Шести участък“.

Завършила е Университета по архитектура, строителство и геодезия със специализация „Опазване на архитектурното наследство“. Професионалния си опит е натрупала като проучвател в Националния институт за паметници на културата, като експерт в дирекция „Устройство на територията“ на Община Габрово, както и в ролята на проектант и съуправител на проектантска фирма. Градът от мечтите ѝ е този, който има минало, настояще и бъдеще. „…като Париж, например!“. В свободното си време чете книги и се занимава с възпитанието и развитието на двете си деца.

Какво означава да си двигател на промяната в градски условия? 
Да провокираш хората да се замислят за нещата, които можем да променим, за да подобрим градската среда, и да ги убедиш, че това може да стане реалност, ако започнем процеса на промяната още сега и заедно.

Има ли прецеденти в живота ти, от които се учиш и ти дават куража да продължиш в мисията си напред? 
През 2001 г. участвах в международен проект за предложения за рехабилитация на сграда, която е била манастир, а впоследствие затвор – „Сан Доменико“, в италианския град Сан Джиминяно. Впечатли ме това, че инициативата за организирането му бе на общността. Именно жителите на това малко градче се бяха обединили да запазят една уникална сграда – обект на културното наследство, и да я превърнат в общодостъпно пространство. Те предизвикаха интереса на специалисти в световен мащаб и убедиха местните власти да приемат идеята им. Този пример ми дава кураж да продължавам напред.

Правиш ли грешки, на какво те учат те? Изобщо, доколко грешката е определяща в развитието на един лидер? 
Разбира се, че понякога допускам грешки. Аз лично не възприемам грешката като провал, а като знак, че има още много неща, които трябва да науча, за да бъда по-добра в работата си.

Когато се занимаваш с обществена дейност, поемаш ли рискове от името на другите? 
Бих поела риск от името на друг само в област, в която съм по-компетентна от него.

Как планираш годината си, за какво ти стига една година? 
Предвид динамиката на времето, в което живеем, и спецификата на професията ми трудно планирам дългосрочно. Разбира се, за да постигне успех в дадена област, човек трябва да отдели необходимото време.

Как би описала града, за който работиш? Кои са посоките в него, които искаш да развиваш? 
Габрово е един зелен град с уникална градоустройствена структура, предопределена от специфичния релеф, който го заобикаля. Градът е разположен в близост до географския център на България в местността Узана, но същевременно е и център на хумора и сатирата. Габрово има своето историческо ядро – квартал „Шести участък“, където съжителстват минало, настояще и бъдеще.

Какво направи досега за този град и какво ти предстои да направиш? 
Като архитект съм проектирала редица обекти в Габрово и региона. Един от последните е за реставрация и адаптация на Соколовите къщи. След реализирането на проекта тази уникална сграда в историческото ядро на Габрово се превърна в специално място за жителите и за гостите на града. Това е една малка стъпка към цялостното възраждане на квартал „Шести участък“.

Защо е важно да работим за подобряване на градската среда? 
Градската среда е лицето на един град, но същевременно тя създава условията на живот за обитателите му. Подобряването на средата ще доведе до по-добри условия на живот и ще направи по-щастливи жителите на града.

Кои са най-интересните три места в твоя град? 
Може би Домът на хумора и сатирата, Априловската гимназия и „Шести участък“, защото тези три места носят в себе си уникалния характер на града и на неговите жители – хумор, предприемчивост и любознателност.

Какво сплотява общността ви? Даденостите на средата или каузи за права и нови ресурси? 
Според мен хората възприемат наличните ресурси на средата за даденост и по-скоро се сплотяват при отстояването на конкретни казуси, засягащи правата им.

Как работиш с различните общности? Кои са трудностите? 
Общността е съставена от личности, всяка от които има своя гледна точка. Много е трудно да се намери обща тема или казус, който да представлява интерес за цялата общност и да провокира единни действия от нейна страна.

Как привличаш хора за каузите си? Как преодоляваш разочарованието си, когато не те разбират? 
Опитвам се да изслушвам хората и да ги заразявам със своя ентусиазъм в търсене на решение по даден казус, което да съчетава гледните точки на всички заинтересовани, но не винаги това е възможно.

Смяташ ли, че би могла да повториш проектите/успехите си в друг град или дори държава? 
Всеки архитектурен проект е свързан с определена среда, исторически, икономически и социални дадености, което го прави уникален.

Довърши изречението: „Шести участък“ е любимо място за … 
… габровци! За мен преди всичко жителите на града трябва да обичат своя творчески квартал, за да може той да се развива и да се превърне в привлекателно място и за неговите гости.

Интервюто е публикувано в зимния брой на вестника на „Дарик радио“ – „Dolce far niente“. То е част от общ материал, озаглавен „Мисията възможна 6“, в който са представени творческите квартали на Пловдив, София, Стара Загора, Велико Търново, Варна и Габрово. От днес изданието може да бъде намерено на „местата, които авторите му харесват“ – избрани хотели и заведения в София, Варна, Бургас, Пловдив и големите планински курорти в страната, където се разпространява безплатно.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Икономика

Планът за развитие на Габрово очаква вашето мнение

Published

on

Община Габрово е във финален етап от разработването и представянето на План за интегрирано развитие на община Габрово (ПИРО) за периода 2021-2027 г. ПИРО Габрово определя средносрочните приоритети за устойчиво развитие на общината и идентифицира ключови проекти за следващия 7-годишен период.

Чрез заложените цели се осигурява пространствена, времева и фактическа координация на различни политики и ресурси за подобряване на икономическото, социалното и екологичното състояние на общинската територия.

От 19 януари Проектът на Плана за интегрирано развитие на община Габрово и приложенията към него са предоставени за обществено обсъждане. Със съдържанието на документа и неговите приложения може да се запознаете оттук.

Мнения, предложения и коментари може да изпратите в срок до 19 февруари на електронна поща: piro@gabrovo.bg или като попълните анкетната форма, публикувана ТУК.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Персоналният код на НАП спестява време

Published

on

Клиентите на офиса на Националната агенция за приходите в Габрово, които все още нямат персонален идентификационен код (ПИК), но желаят да го получат, могат да спестят значително време, а и средства, като спестят посещение до офиса на НАП.

При въведените извънредни епидемични мерки от приходното ведомство в областния град съветват всеки, които желае да получи ПИК на НАП , да го заяви дистанционно. Това може да стане с обаждане на информационния телефон на приходната агенция 0700 18 700, на имейл: infocenter@nra.bg, както и през системата за сигурно електронно връчване (https://edelivery.egov.bg/), поддържана от Държавна агенция „Електронно управление“.

Персоналният код на НАП е безплатен и безсрочен. Получава се лично или с нотариално заверено пълномощно с изричен текст. Потребителите, които имат персонален идентификационен код (ПИК) от НАП, но са го забравили, могат да го възстановят само с едно обаждане на информационния телефон на приходната агенция 0700 18 700 или 02/98596801 за чужбина, като изберат меню 6 – „Информация с ПИК“, подменю 3 – „Забравен ПИК“.

Необходимо условие е клиентът да има достъп и да ползва към момента електронния си адрес, който е заявил при издаването на ПИК. След свързване с Информационния център и след надеждна идентификация, се получава временен ПИК.

С него се влиза в е-услугите на НАП ,въвежда се и се потвърждава нов код. На имейл адреса си потребителят ще получи линк за активация на въведения от него код, с който ще може да ползва пълния обем електрони услуги, предоставяни от НАП .

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Рефинансиране на кредит – Какво трябва да знаем?

Published

on

За всеки човек най-сигурният и бърз способ да покрие текущите си задължения е да изтегли кредит. Това е и основната причина хората да прибягват и до рефинансиране.

Рефинансирането е метод, с който клиент на банкова или небанкова институция тегли нов кредит с много по-добри условия, за да обслужи кредити, които е теглил преди време, но при по-лоши условия. По-добрите параметри на новия заем включват поносима лихва, по-кратък период на изплащане, изгодни месечни вноски. Също така хората могат да обединят няколко свои кредита в една полица. Има и случаи, при които той служи за заемането на допълнителни активи. За да се възползва от рефинансиране кредитозаемателя трябва да докаже на банката или кредитната компания, че е способен да плаща вноските по новия си заем.

Причини водещи до нужда от Рефинансиране 
Много са причините, които могат да доведат до необходимост от рефинансиране. Промяна на лихвата, която предлага банката или подобряване на финансовото състояние на клиента. Също така друга причина може да бъде желанието му да изплати задълженията си по-бързо от първоначалното договаряне.

Винаги целта при рефинансирането е да се подобрят условията по кредита или обединените кредити. Важните неща на, които трябва да се обърне внимание са: лихва, месечни, годишни такси, срок на погасяване.

Рефинансиране на ипотека
При рефинансиране на ипотека, процеса е следния: Кредитоискателя тегли нова ипотека, за да изплати, тази която вече има. Това е логичен ход при оскъпяване на ипотекиран имот. Известен факт е, че ипотечните заеми са тясно свързани с пазарната оценка на недвижимия имот. Въз основа на нея се определя стойността на отпускания кредит. 

Обикновено ипотечните заеми се отпускат за дълъг срок и през това време стойността на заложения имот е възможно да се промени. За това клиента може да поиска нова оценка на недвижимото имущество и рефинансиране на ипотеката.

Рефинансиране за намаляване на лихвата
При този вид рефинансиране се тегли нов кредит с по-изгодни условия, по-добра лихва, по-удобен срок на погасяване. Друг вариант е параметрите на договора да се предоговорят. Важно е да се знае, че при рефинансиране на лихвен процент главницата остава непроменена. 

Рефинансиране при покриване на част от задълженията
Тук клиентът изплаща наведнъж част от дълга си и в замяна получава по-изгодни условия за оставащите си задължения.

Рефинансирането е отлично решение
Това е чудесен избор, когато желаете да се възползвате от по-благоприятни за вас условия. Когато решите, че искате да кандидатствате за рефинансиране е много важно да проучите повече банки и кредитни компании. Трябва да разгледате различните оферти за онлайн кредити, да прецените коя е най-добра за вас и вашите очаквания. Чак тогава да вземете окончателно решение, към коя институция да се насочите. Може да разгледате интернет страниците им, да отидете на място в офисите на кредитните организации и в клоновете на банките да разговаряте с компетентни консултанти.

Важни условия
След като предварително сте избрали кредитната институция, към която ще се насочите преговорете предлаганите условия по рефинансирането на място. Обърнете внимание на окончателната сума, която ще трябва да изплатите. Лихвеният процент е много важен, може да се окаже, че лихвата, която ви предоставят, ще повиши осезаемо сумата за погасяване.

Други важни фактори са комисионните и таксите. Те са неизменна част от кредитите отпускани от кредитни компании или банки. Възможно е таксите да са по-високи, ако сте рисков клиент (човек с проблемна кредитна история) или не разполагате с достатъчно доходи, които да покриват нуждите на новия заем.

Възможност за рефинансиране на бързи кредити
Кредитни компании и фирми за бързи кредити предлагат възможност за рефинансиране на дългове. Релевантно в повечето случаи за обединяването на няколко по-малки кредита.

Повечето такива фирми смятат предлагането на рефинансира на кредит за отлична възможност, защото така е по-лесно самото обслужване на съществуващи кредити. Това начинание със сигурност ще подобри положението на техните клиенти. При пристъпване към рефинансиране, кредитоискателя може да предоговаря лихвата или удължаване на срока на кредито обединяващата полица.

Лесно ли е да получите рефинансиране
Разглеждайте рефинансирането, като всеки един кредит. Когато кандидатствате подлежите на щателна проверка. Много от условията за одобрение са сходни с изискванията за нормален кредит.

Винаги се взема предвид кредитната история на клиента. Ако неговото кредитно състояние е лошо, това ще окаже неблагоприятен ефект върху параметрите на рефинансирането. Много е вероятно лихвата и таксите да са по-високи. Тоест дори и да сте в лошо кредитно състояние рефинансиране ще ви бъде отпуснато. Разбира се всичко зависи от банката или фирмата, която го отпуска и техните изисквания и условия. Някой от тях могат да ви откажат рефинансиране, ако сте в такова положение.

Друг важен момент е, какви са месечните ви доходи. Ако имате постоянни и сигурни постъпления по вашата сметка е гаранция, че ще ви бъде предоставено рефинансиране. Друг е въпроса, ако имате непостоянни и незначителни парични постъпления, това би било сериозна пречка.

Заключение
След направеното проучване със сигурност можем да кажем, че рефинансиране е чудесна идея. Имате право да избирате между банки и кредитни компании, които предлагат този кредитен продукт. С него ще получите нов заем с много по-добри условия, и ще може по-лесно да си плащате вноските.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица