Свържи се с нас

Икономика

Габрово – зелен, интелигентен, приобщаващ и иновативен град

Published

on

„Габрово се ангажира да се развива като зелен, интелигентен, приобщаващ и иновативен град. Като член на Споразумението на кметовете, от 2013 г. насам, ние работим системно за справяне с проблемите на изменението на климата и за трансформиране на предизвикателствата във възможности и добри практики.

Габрово споделя визията за 2050 г., която има за цел да постигне живот в декарбонизирани и устойчиви градове с достъп до сигурна и устойчива енергия. Като град, носител на наградата Европейски зелен лист, ние сме силно ангажирани да работим по-усилено, за да включим нашите граждани, предприятия и други заинтересовани страни в процеса на зелен преход.

Според плановете ни за смекчаване и адаптиране към изменението на климата Габрово определя 40% цел за намаляване на парниковите газове до 2030 г. В България, енергийната ефективност е определена като национален приоритет, но програмите за подкрепа все още са силно централизирани и не позволяват прилагането на независими политики от страна на местното самоуправление.

Имаме нужда от политически дебат, който да позволи по – децентрализиран подход при прилагането на политики за устойчива енергийна ефективност.“ С тези уводни думи, кметът на Габрово Таня Христова, започна своето участие в събитието на Конвента на кметовете „Към по-справедлива и неутрална по отношение на климата Европа за всички“ #mayors4neutrality, информираха от местната общинска администрация.

От 2008 г. над 10 000 местни правителства са част от движението по Споразумението на кметовете, с цел да намалят емисиите си на парникови газове, да се адаптират към изменението на климата, да осигурят достъп до устойчива енергия и като цяло да подобрят качеството на живот на своите граждани.

През април 2021 г. инициативата навлезе в нова фаза, като официално стартира подновената си амбиция за по-справедлива и неутрална по отношение на климата Европа. Съгласно тази подновена амбиция подписалите страни се ангажират да постигнат неутралност на климата до 2050 г., да увеличат своите цели за намаляване на емисиите, да приложат адаптация към мерките за изменението на климата и да намалят енергийната бедност чрез справедлив преход.

Те също така се ангажират да въвлекат своите граждани, бизнес и местни заинтересовани страни в прехода, като по този начин допринесат за Европейския пакт за климата. Събитието #mayors4neutrality бе разделено на 4 дискусионни панела – ENGAGE, COMMIT, ACT и NETWORK. Участие в тях взеха кметовете на Гренобъл, Стокхолм, Тампере, Габрово, Прага, Турку, посланици на Европейския климатичен пакт, президентът на Европейския парламент Давид Мария Сасоли, вицепрезидентът за Европейската Зелена сделка към Европейската комисия Франс Тимерманс, директорът на ГД Енергия Паула Пино и президентът на Комитета на регионите Апостолос Цицикостас.

Според Франс Тимерманс именно градовете са мястото където иновациите, вдъхновението и действието вървят ръка за ръка. Конвентът на кметовете е най – голямото движение на кметове и точно поради тази причина именно те са в състояние да осъществят процеса на зелена трансформация.

Инициативата Fit for 55, приета на 14 юли 2021 г., носи безпрецедентната амбиция и общи усилия на всички 27 държави-членки на ЕС да превърнат Европа в първия климатично неутрален континент в света до 2050 г. За да стигнем до там, трябва да намалим емисиите с поне 55% до 2030 г. в сравнение с нивата от 1990 г. и да направим това по справедлив, рентабилен и конкурентен начин.

Общността на Споразумението на кметовете винаги е била силно ангажирана да ръководи промяната и да се справя с изменението на климата, като подкрепя споделена визия за 2050 г., основана на ускоряване на декарбонизацията на своите територии, укрепване на капацитета за адаптиране към неизбежните последици от изменението на климата и осигурявайки на гражданите си достъп до сигурна, устойчива и достъпна енергия.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Икономика

Фирма спечели 25 000 лева от Общината за занаятчийска работилница с магазин

„Габровският зелен ускорител“ с награди за всички финалисти.

Published

on

„Гормоли“ ООД е големият победител в завършилия „Габрово Зелен Ускорител“ (Gabrovo Green Accelerator), съобщиха от Областния информационен център.

Компанията печели наградата от 25 000 лева за предложението си да открие в Габрово занаятчийска работилница с магазинна част, в която на място да бъдат приготвяни пресни студено пресовани масла, брашна и тахани от най-различни видове био ядки и семена, като ще бъде следвана концепцията за зелена енергия и производство без опаковки и отпадъци.

Компанията ще осигури собствен ресурс под формата на личен труд, умения, ноу-хау (know-how), както и покриване на режийните разходи на обекта.

Класираните за финала 6 компании бяха оценявани от седемчленно жури по предварително разработени критерии, които преценяват пазарната възможност на предложението, разработеният бизнес план, потенциалът за растеж, мениджърският екип, защитата и представянето на идеята.

Председател на комисията за оценка бе кметът на община Габрово Таня Христова, а останалите членове: Леона Асланова – основател на агенцията за иновации Innovation Starter, Ангелина Тодорова – директор „Проектна информация и финансиране“ във Фонд на фондовете, Мариян Маринов – директор „Бизнес Развитие“ в София Тех Парк, Теодор Стойчев – ръководител на бюрото на Европейския парламент в България, Костадин Андонов – координатор „Иновации и развитие“ във WWF България (Световен фонд за дивата природа) и Тодор Попов – директор на дирекция „Административно, правно и информационно обслужване” в Община Габрово.

Награди от Акселератора получиха и останалите участници. Екипите на компаниите „Клаудрак“ ООД и „Май Стори Травел“ ООД – парични премии по 1000 лева от Innovation Starter. „Ренерко“ ООД получи наградата на евродепутата Андрей Новаков – посещение на Европейския парламент, а екипът на „Байки Фън“ ЕООД ще се отправи на вълнуваща двудневна разходка с рейнджър по избран маршрут в Национален парк „Централен Балкан“.

Община Габрово ще предприеме действия за сключване на договор със „Сенстейт Технолоджис“ АД за производство и поставяне в градска среда на двукамерни цифрови модули за разделно събиране на отпадъците с помощта на специализирана IoT система за мониторинг в реално време.

Програмата „Габрово Зелен Ускорител“ (Gabrovo Green Accelerator) продължи няколко месеца. В нея първоначално се включиха 15 зелени компании в начален етап на развитие, които представиха предложенията си за бизнес в Габрово. След първоначална селекция финалистите преминаха онлайн обучителни модули, в които бяха подпомогнати за правилното структуриране и изготвяне на бизнес плановете си и тяхното успешно презентиране пред жури.

Екипът на „Габрово Зелен Ускорител“ благодари на всички, които се включиха, за вдъхновяващото им участие и представените бизнес идеи. „Заедно доказахме, че екологичният транспорт, зелената и приобщаваща градска среда, производството на био храни, иновативните стратегии за управление на отпадъците и устойчивото потребление на природните ресурси са не просто бизнеси с добра възможност, а социално-отговорни каузи, които носят потенциала да създават общности, да възпитават към отговорно отношение и да подобряват качеството на живот.

„Габрово Зелен Ускорител“ e програма на Общината, която се реализира от Областен информационен център – Габрово, в партньорство с агенцията за иновации Innovation starter. „Gabrovo Green Accelerator“ е част от инициативите, включени в програмата на „Европейски зелен лист“ – екологичната награда на Европейската комисия за 2021 година, която заслужено спечели Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Изтича срокът за последната вноска за плащане на местни данъци и такси

Published

on

Община Габрово уведомява своите данъкоплатци, че изтича срокът за внасяне на втора /последна/ вноска за плащане на местните данъци и такси за 2021 г.

До 1 ноември всяко физическо и юридическо лице може да плати своите задължения в пълен размер на касите на дирекция „Местни данъци и такси“, всеки делничен ден от 8.15 – 16.30 часа, без прекъсване, по банков път, чрез пощенски запис, виртуален ПОС терминал или чрез касите на „Изи пей“ в цялата страна.

Община Габрово напомня, че задълженията за местни данъци и такси могат да бъдат проверени и на сайта на администрацията, като за целта предварително трябва да се знае входящ номер на декларация за придобито имущество.

Справка може да се извърши и с валиден електронен подпис или ПИК код издаден от НАП.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Трявна спечели наградата „Туризъм и култура“

Published

on

Община Трявна за първи път спечели наградата “Туризъм и култура” за малка община, с население под 20 000 души, в деветото издание на националния конкурс “Кмет на годината 2021”.

Престижното състезание се организира ежегодно от платформата Kmeta.bg и дава възможност на гражданите чрез онлайн гласуване да определят кои са общините с най-добри практики у нас.

Наградата бе връчена на кмета на Община Трявна Силвия Кръстева от директора на “Геотехмин” – г-н Стоян Сталев. Тревненският градоначалник с радост прие достойното и заслужено отличие и подчерта, че подобна награда носи, както гласувано доверие, така и голяма отговорност.

“За мен е изключително удоволствие да получа тази награда, защото тя принадлежи на община Трявна и на всички тревненци. Хората са нашият двигател, за да се движим в правилната посока. Благодаря на Кмета.bg, че търсят добрите практики в местното управление и ги споделят. Благодаря на Общинска администрация, Общински съвет и на всички, които пазят духа на нашия град. Оттук ние можем да развиваме туризма. Добре дошли сте в нашия град, градът на баща и син Славейкови!”, посочи г-жа Силвия Кръстева.

Тази година големите победители в категория “Туризъм и култура” за средна община са Карлово и за голяма – Стара Загора. Наградени бяха общо 21 от всички 265 номинирани общини у нас в 7 категории – “Кмет на годината”; “Кмет на гражданите”; “Smart city”; “Спорт и младежки инициативи”; “Градска среда”; “Туризъм и култура” и “Зелена община”. Престижната церемония се състоя в “София Тех парк” без присъствието на публика и при спазване на всички противоепидемични мерки, действащи в момента в страната.

Цялото награждаване ще бъде излъчено на 25 ноември по националната телевизия.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица