Свържи се с нас

Икономика

Габрово – зелен, интелигентен, приобщаващ и иновативен град

Published

on

„Габрово се ангажира да се развива като зелен, интелигентен, приобщаващ и иновативен град. Като член на Споразумението на кметовете, от 2013 г. насам, ние работим системно за справяне с проблемите на изменението на климата и за трансформиране на предизвикателствата във възможности и добри практики.

Габрово споделя визията за 2050 г., която има за цел да постигне живот в декарбонизирани и устойчиви градове с достъп до сигурна и устойчива енергия. Като град, носител на наградата Европейски зелен лист, ние сме силно ангажирани да работим по-усилено, за да включим нашите граждани, предприятия и други заинтересовани страни в процеса на зелен преход.

Според плановете ни за смекчаване и адаптиране към изменението на климата Габрово определя 40% цел за намаляване на парниковите газове до 2030 г. В България, енергийната ефективност е определена като национален приоритет, но програмите за подкрепа все още са силно централизирани и не позволяват прилагането на независими политики от страна на местното самоуправление.

Имаме нужда от политически дебат, който да позволи по – децентрализиран подход при прилагането на политики за устойчива енергийна ефективност.“ С тези уводни думи, кметът на Габрово Таня Христова, започна своето участие в събитието на Конвента на кметовете „Към по-справедлива и неутрална по отношение на климата Европа за всички“ #mayors4neutrality, информираха от местната общинска администрация.

От 2008 г. над 10 000 местни правителства са част от движението по Споразумението на кметовете, с цел да намалят емисиите си на парникови газове, да се адаптират към изменението на климата, да осигурят достъп до устойчива енергия и като цяло да подобрят качеството на живот на своите граждани.

През април 2021 г. инициативата навлезе в нова фаза, като официално стартира подновената си амбиция за по-справедлива и неутрална по отношение на климата Европа. Съгласно тази подновена амбиция подписалите страни се ангажират да постигнат неутралност на климата до 2050 г., да увеличат своите цели за намаляване на емисиите, да приложат адаптация към мерките за изменението на климата и да намалят енергийната бедност чрез справедлив преход.

Те също така се ангажират да въвлекат своите граждани, бизнес и местни заинтересовани страни в прехода, като по този начин допринесат за Европейския пакт за климата. Събитието #mayors4neutrality бе разделено на 4 дискусионни панела – ENGAGE, COMMIT, ACT и NETWORK. Участие в тях взеха кметовете на Гренобъл, Стокхолм, Тампере, Габрово, Прага, Турку, посланици на Европейския климатичен пакт, президентът на Европейския парламент Давид Мария Сасоли, вицепрезидентът за Европейската Зелена сделка към Европейската комисия Франс Тимерманс, директорът на ГД Енергия Паула Пино и президентът на Комитета на регионите Апостолос Цицикостас.

Според Франс Тимерманс именно градовете са мястото където иновациите, вдъхновението и действието вървят ръка за ръка. Конвентът на кметовете е най – голямото движение на кметове и точно поради тази причина именно те са в състояние да осъществят процеса на зелена трансформация.

Инициативата Fit for 55, приета на 14 юли 2021 г., носи безпрецедентната амбиция и общи усилия на всички 27 държави-членки на ЕС да превърнат Европа в първия климатично неутрален континент в света до 2050 г. За да стигнем до там, трябва да намалим емисиите с поне 55% до 2030 г. в сравнение с нивата от 1990 г. и да направим това по справедлив, рентабилен и конкурентен начин.

Общността на Споразумението на кметовете винаги е била силно ангажирана да ръководи промяната и да се справя с изменението на климата, като подкрепя споделена визия за 2050 г., основана на ускоряване на декарбонизацията на своите територии, укрепване на капацитета за адаптиране към неизбежните последици от изменението на климата и осигурявайки на гражданите си достъп до сигурна, устойчива и достъпна енергия.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Икономика

Габрово е първенец по разкрити престъпления и след София по средногодишен доход и култура

Published

on

Област Габрово се нарежда след столицата по средногодишен доход и културен живот, първенец е по дял разкрити престъпления.

Средногодишният доход на лице от домакинството в Габрово е вторият най-висок след този в столицата. Брутната годишна работна заплата достига 13,9 хил. лв. Това сочат данните на изследването „Регионални профили: показатели за развитие”, изготвено от Института за пазарна икономика.

Регионалните профили на областите са очертани въз основа на 68 индикатора, описващи икономическото и социалното развитие на областите.Профилите на 28-те области в страната обхващат дванадесет категории, всяка от които има отношение към качеството на живот и развитието на областите.

Икономическата активност в област Габрово е по-висока от средната с коефициент от 72,5% (при 72,0% в страната). Преките чуждестранни инвестиции продължават да нарастват и достигат 3,3 хил. евро на човек, което отрежда на областта четвъртото място по този показател (след столицата, София област и Бургас). Габрово е втората област по усвояване на европейски средства (след столицата). Към 30 юни 2022 г. стойността на изплатените суми на бенефициенти по оперативните програми достига 3,8 хил. лв. на човек.

По отношение на инфраструктурното развитие Габрово е областта с най-гъста пътна мрежа в страната, но делът на автомагистралите и първокласните пътища е по-нисък от средния (16,6% при 18,5% в страната).

Въпреки че Габрово е сред сравнително силно развитите икономически области, нивото на местните данъци е ниско и през 2021 г. Прозрачността на органите на местното самоуправление в област Габрово намалява през 2022 г., но остава сравнително висока – 72,9% (при 70,2% в страната).

Представянето на област Габрово по показателите, оценяващи околната среда, е много добро, отреждайки на областта второто място в страната.

Предизвикателство пред пазара на труда остава застаряването на населението. През 2021 г. коефициентът на демографско заместване като съотношение на населението на възраст 15–19 години към това на възраст 60–64 години е 56,1% (при 69,4% в страната). През 2021 г. Габрово изпреварва област Видин и става областта с най-високо съотношение на населението на над 65 години към това на 0–14 години – 249,6% (при 149,3% в страната). Коефициентът на възрастова зависимост на населението на над 65 години към това на 15–64 години пък е 49,2% (при 34,0% в страната). Коефициентът на естествен прираст достига нови рекорди от –22,1‰ (при –13,2‰ в страната) и е третият най-нисък в страната (след този в областите Видин и Монтана).

Показателите, оценяващи здравеопазването в областта, поставят Габрово на челните места в страната (след областите Плевен и Кюстендил). Броят на общопрактикуващите лекари спрямо населението е значително по-висок от средния за страната, но специалистите са по-малко. Броят на леглата в местните многопрофилни болници нараства, но все още не достига средните стойности.

През 2021 г. броят на регистрираните престъпления срещу личността и собствеността нараства и изпреварва средния – 10,4 на хиляда души в областта при 9,8 на хиляда души в страната. Същевременно обаче Габрово продължава да е първенец по дял на разкритите престъпления – 74,9% (при 51,7% в страната.

Въпреки ограниченията, свързани с пандемията през 2020 и 2021 г. в цялата страната, културният живот в област Габрово остава сред най-интензивните в страната (само след този в столицата). Основна причина за това е изключително високият брой на посещенията на музеите, въпреки че и той, подобно на този в страната, се свива с над 50% през 2020 година. Повишаването му до 2357 на хиляда души през 2021 г. все още не може да компенсира това свиване, въпреки че остава далеч над средните нива в страната (426 на хиляда души). Посещенията на театрите също се повишават през 2021 г. и достигат 160 на хиляда души (при 129 на хиляда души в страната).

Пълният доклад за област Габрово може да видите оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Предколеден Фермерски пазар на 10 декември

Published

on

Да продължим традицията – подготвяме празничната декемврийска трапеза с продукти от Фермерския пазар на 10 декември.

Фермерски пазар „ОТ БГ“ – запазеното време от месеца за покупки на любимите продукти, произведени от местни малки ферми и производители. Любими, защото винаги се усеща, когато всичко е минало през ръцете на някого, който работи с любов и внимание. От вкуса до опаковката, капчицата любов винаги личи.

„Кога ще има отново фермерски пазар, защото свърши любимото ми сирене?“ Или: „Има едно мляко, което го има само на фермерския пазар!“; „Ще дойдат ли хората с биокозметиката, защото нещата ми свършиха, пък аз само от там купувам?“; „Сокът от рози е супер – ще има ли и този път?“; „А суджуци и кашкавал от овче мляко?“; „А вино?“; „А малиново?“ Отговорът на всичко е „да“.

Подготвяме декемврийските празници и на фермерския пазар ще има всичко нужно, за да бъдат те вкусни и уютни. И вино, и мед, и сладкиши, и мляко и млечни продукти, и деликатеси от месо и мляко.

На 10 декември ще има и един нестандартен участник – магазин „Берьозка“, който ще ни предложи продукти от руската, украинската, белоруската, молдовската и прибалтийската кухня – нещо различно за празниците! Къде да ни намерите – мястото си остава същото – паркингът на магазин BILLA, до Спортна зала „Орловец“ в Габрово.

BILLA винаги са заставали зад малките производители и семейни фирми, за което им благодарим. Датата е 10 декември, събота. Ще я има и любимата томбола – всеки пазарувал на базара ще получи номерче, с което може да спечели чудесна награда – пълна торба с продукти от фермерския базар.

Заповядайте! Очакваме ви, за да дадем заедно старт на вкусния семеен и празничен декември!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Информационни събития за предстоящите мерки на МИГ „Дряново – Трявна – в сърцето на Балкана“

Published

on

Община Трявна и Местната инициативна група „Дряново – Трявна – в сърцето на Балкана“ отправят покана до всички заинтересовани лица за участие в провеждането на информационни срещи/обучения в гр. Трявна във връзка с отварянето на предстоящи приеми по мерки от Стратегията за местно развитие на МИГ „Дряново – Трявна – в сърцето на Балкана“.

Събитията ще се проведат днес, 1 декември, от 14.00 ч. в Многофункционална зала „Дръзновение“ и утре, 2 декември, от 15.00 ч. в ДГ „Калина“ – Трявна.

На информационните събития ще бъде предоставена информация за предстоящи мерки от Програмата за развитие на селските райони, условията за кандидатстване с проекти и изпълненията им.

Семинарите се провеждат в изпълнение на дейности по Споразумение за изпълнение на Стратегия за ВОМР №РД 50-45 /30.04.2018 год. по подмярка 19.2 „Прилагане на операции в рамките на стратегии за Водено от общностите местно развитие“ на мярка 19 „Водено от общностите местно развитие“ от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 год.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица