Свържи се с нас

Икономика

Откриха ново поколение информационен център „Европа Директно – Габрово“

Published

on

В Габрово днес, 9 юни, бе открит информационен център „Европа Директно – Габрово“ от ново поколение.

Ръководителят на Европейската комисия в България Цветан Кюланов, кметът на Габрово Таня Христова, заместник – областният управител Стилияна Тинчева, изпълнителният директор на Търговско-промишлената палата в Габрово Галина Михнева и ректорът на Технически университет – Габрово Илия Железаров дадоха официалния старт на един от тринайсетте подобни центрове в страната, разположен в нашия град. Събитието бе уважено от много ръководители и експерти от организации и институции – партньори на Центъра.

Информационният център ще обслужва областите Габрово и Ловеч. Основната задача на експертите, които ще работят в новата структура, е да осведомяват гражданите за политиките и инициативите на Европейския съюз през следващия програмен период 2021 – 2027 година.

„Целта на новото поколение информационни центрове е те да бъдат по-близо до българските граждани, които да имат по-лесен и по-пряк достъп до информация на ЕС и да бъдат връзката на място“, заяви Галина Михнева.

Сред основните приоритети на информационен център „Европа Директно – Габрово“ ще бъдат информиране, ангажиране на гражданите от двете области Габрово и Ловеч за дългосрочните предизвикателства в Европа. Усилията на Центъра ще бъдат насочени към цифровата икономика, реформите за стимулиране на научните изследвания и иновации, подобряване на достъпа за дофинансиране, премахване на пречките пред бизнеса и Зеления пакт. Новите центрове ще насърчават също активното европейско гражданство в училищата.

„Европа Директно – Габрово“ ще продължи да си сътрудничи с регионалните медии за комуникация с темите на ЕС, основаващи се само на проверени факти. Дейностите, посветени на темите, са съобразени със спецификите на двата региона Габрово и Ловеч. „Опазването на природното богатство е от първостепенно значение. Замърсяването с пластмаса е огромен проблем. Ще продължим да работим по тези теми. Планирани са множество кампании, които ще бъдат реализирани“, информира още изпълнителният директор на Търговско-промишлената палата в Габрово.

Ръководителят на Европейската комисия в България Цветан Кюланов връчи табелата на информационен център „Европа Директно – Габрово“ на неговия ръководител Галина Михнева. Той благодари за възможността да присъства и открие информационния център от ново поколение в Габрово.

„Работата за следващите 5 години тепърва започва за информационните центрове в страната. Това, което ще очакваме от гражданите и бизнеса е активна обратна връзка по политическите, медийните, образователните и всички други теми. Центърът е отворен за всички и ще работи много активно. Интересува ни това, което ЕС прави, да достига до гражданите на Габрово и Ловеч. Европа сме всички ние. Институциите не съществуват сами по себе си. Те са финансирани от всички нас като европейски граждани и работят за нас. Призивът ми към вас е: Бъдете активни! Работете колкото може повече с госпожа Михнева и нейния екип! Ние се ангажираме да подкрепяме и помагаме“, заяви пред присъстващите на събитието Цветан Кюланов.

Той коментира още, че в момента Европейската комисия в България работи по темата, свързана със здравната ситуация. Предстои в следващите месеци плановете за възстановяване да бъдат утвърдени, които да направят икономиката по-подготвена за бъдещето, привличайки нови инвестиции. Очакванията са още през следващите 5 години България да приеме еврото.

По думите на Таня Христова огромна чест и привилегия е за Габрово, че информационен център „Европа Директно – Габрово“ ще продължи да работи и развива своята дейност. „Това е едно огромно признание за досегашните усилия, резултати и въздействия, които са постигнати от екипа на госпожа Михнева“, заяви кметът.

Таня Христова говори още за европейските ценности и принципи, и предизвикателствата на времето, в което живеем, призовавайки към активност и бдителност, за да ги опазим с всяка едно действие и инициатива. Тя заяви, че Габрово е европейски град и посоката на неговото развие е тази. Кметът пожела на екипа на „Европа Директно – Габрово“ много амбиция, хъс и самочувствие, обединени от общата цел, заложена във философията на обединена Европа.

От своя страна заместник – областният управител на Стилияна Тинчева заяви, че в лицето на институцията Областен управител – Габрово „Европа Директно – Габрово“ има верен и надежден партньор. Ректорът на Технически университет – Габрово Илия Железаров изрази надежда, че партньорството между висшето училище и информационния център ще продължи и през следващия програмен период.

Своите музикални и танцувални поздрави към присъстващите отправиха деца от ДГ „Мики Маус“, с ръководител Бистра Георгиева, дългогодишен партньор на „Европа Директно – Габрово“. От създаването си досега Центърът работи в тясно сътрудничество с училища, детски градини и Регионалното управление на образованието в Габрово.

Георги Маринов, началник на РУО – Габрово, припомни част от събитията, които организират заедно, подчертавайки готовността и занапред да си сътрудничат.

Центърът ще бъде на разположение с информация в социалните мрежи, интернет страницата на „Европа Директно – Габрово“, и издавайки електронен информационен бюлетин всеки месец, който ще стига посредством електронна поща.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Икономика

Броят на наетите на работа се увеличава

Published

on

По предварителни данни на Националния статистически институт наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Габрово към края на март 2021 г. се увеличават с 0.2 хил., или с 0.6%, спрямо края на декември 2020 г., като достигат 39.1 хиляди.

Спрямо края на четвъртото тримесечие на 2020 г. най-голямо увеличение на наетите на лица се наблюдава в икономическите дейности: „Други дейности“, „Административни и спомагателни дейности“ и „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети“.

Най-голямо намаление на наетите лица по трудово и служебно правоотношение е регистрирано в икономическите дейности „Хотелиерство и ресторантьорство“; „Операции с недвижими имоти“ и „Селско, горско и рибно стопанство“.

В структурата на наетите лица по икономически дейности най-голям е относителният дял на наетите по трудово и служебно правоотношение в дейностите „Преработваща промишленост“ и „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети“ – съответно 49.2% и 11.7%.

В края на март 2021 г. в сравнение със същия период на 2020 г. наетите лица по трудово и служебно правоотношение се увеличават с 0.5 хил., или с 1.2%. Най-голямо увеличение на наетите се наблюдава в икономическите дейности: „Хуманно здравеопазване и социална работа“;, „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети“ и „Строителство“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Средната месечна заплата в региона е 1 250 лева и нараства

Published

on

Средната брутна месечна работна заплата в област Габрово за януари 2021 г. е била 1 232 лв., за февруари – 1 246 лв и за март – 1 273 лева. През първото тримесечие на 2021 г. средната месечна работна заплата в област Габрово е 1 250 лв. и нараства спрямо четвъртото тримесечие на 2020 г. с 3.4%.

Данните бяха изнесени от Териториалното статистическо бюро към Националния статистически институт.

Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо увеличение, са: „Други дейности“, „Професионални дейности и научни изследвания“ и „Селско, горско и рибно стопанство“.

Най-голямо намаление на работната заплата се наблюдава в дейностите „Хотелиерство и ресторантьорство“, „Строителство“ и „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети“.

През първото тримесечие на тази година средната месечна работна заплата нараства с 10.1% спрямо същия период на 2020 г., като най-голямо е увеличението в икономическите дейности „Хуманно здравеопазване и социална работа“ и „Образование“.

Икономическите дейности с най-високо средномесечно трудово възнаграждение на наетите лица по трудово и служебно правоотношение през първото тримесечие на 2021 г. са: „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ – 2 563 лева „Образование“ – 1 573 лева „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива“ – 1 496 лева.

Най-нископлатени са били наетите лица в икономическите дейности: „Хотелиерство и ресторантьорство“ – 509 лева „Култура, спорт и развлечения“ – 694 лева „Строителство“ – 698 лева.

Спрямо същия период на предходната година средната месечна работна заплата през първото тримесечие на 2021 г. в обществения сектор нараства с 20.3%, а в частния – с 7.4%.

В сравнение с останалите области на страната, по показателя средна брутна месечна работна заплата област Габрово се нарежа на седмо място в страната след София (столица), София (област), Варна, Стара Загора, Враца и Пловдив.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

„Булкарто“ търси шофьори

Published

on

„Булкарто“, една от най-големите логистични фирми в България, търси да назначи шофьори за вътрешния си пазар.

Фирмата предлага:
– постоянен трудов договор
– осигуровки
– приятна работна атмосфера
– добро възнаграждение

Изисквания към кандидатите:
– дигитална карта
– професионална компетенция
– психотест
– категория C
* категория С+Е (се счита за предимство)

Кандидатите могат да изпращат своите автобиографии на електронна поща: office@bulkarto.com или да позвънят за повече информация на тел.: +359899910070.

За компанията:
„Булкарто“ е българска компания, с офиси и хладилни бази в Габрово и София, чиято основна дейност е внос и износ, дистрибуция и логистика на замразени храни. Фирмата е ексклузивен представител на няколко белгийски завода. Дългосрочните взаимоотношения с партньорите, лоялността и доверието през годините, са сред основните причини днес „Булкарто“ да е маркет лидер в сферата на своя бранш.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица