Свържи се с нас

Икономика

Откриха ново поколение информационен център „Европа Директно – Габрово“

Published

on

В Габрово днес, 9 юни, бе открит информационен център „Европа Директно – Габрово“ от ново поколение.

Ръководителят на Европейската комисия в България Цветан Кюланов, кметът на Габрово Таня Христова, заместник – областният управител Стилияна Тинчева, изпълнителният директор на Търговско-промишлената палата в Габрово Галина Михнева и ректорът на Технически университет – Габрово Илия Железаров дадоха официалния старт на един от тринайсетте подобни центрове в страната, разположен в нашия град. Събитието бе уважено от много ръководители и експерти от организации и институции – партньори на Центъра.

Информационният център ще обслужва областите Габрово и Ловеч. Основната задача на експертите, които ще работят в новата структура, е да осведомяват гражданите за политиките и инициативите на Европейския съюз през следващия програмен период 2021 – 2027 година.

„Целта на новото поколение информационни центрове е те да бъдат по-близо до българските граждани, които да имат по-лесен и по-пряк достъп до информация на ЕС и да бъдат връзката на място“, заяви Галина Михнева.

Сред основните приоритети на информационен център „Европа Директно – Габрово“ ще бъдат информиране, ангажиране на гражданите от двете области Габрово и Ловеч за дългосрочните предизвикателства в Европа. Усилията на Центъра ще бъдат насочени към цифровата икономика, реформите за стимулиране на научните изследвания и иновации, подобряване на достъпа за дофинансиране, премахване на пречките пред бизнеса и Зеления пакт. Новите центрове ще насърчават също активното европейско гражданство в училищата.

„Европа Директно – Габрово“ ще продължи да си сътрудничи с регионалните медии за комуникация с темите на ЕС, основаващи се само на проверени факти. Дейностите, посветени на темите, са съобразени със спецификите на двата региона Габрово и Ловеч. „Опазването на природното богатство е от първостепенно значение. Замърсяването с пластмаса е огромен проблем. Ще продължим да работим по тези теми. Планирани са множество кампании, които ще бъдат реализирани“, информира още изпълнителният директор на Търговско-промишлената палата в Габрово.

Ръководителят на Европейската комисия в България Цветан Кюланов връчи табелата на информационен център „Европа Директно – Габрово“ на неговия ръководител Галина Михнева. Той благодари за възможността да присъства и открие информационния център от ново поколение в Габрово.

„Работата за следващите 5 години тепърва започва за информационните центрове в страната. Това, което ще очакваме от гражданите и бизнеса е активна обратна връзка по политическите, медийните, образователните и всички други теми. Центърът е отворен за всички и ще работи много активно. Интересува ни това, което ЕС прави, да достига до гражданите на Габрово и Ловеч. Европа сме всички ние. Институциите не съществуват сами по себе си. Те са финансирани от всички нас като европейски граждани и работят за нас. Призивът ми към вас е: Бъдете активни! Работете колкото може повече с госпожа Михнева и нейния екип! Ние се ангажираме да подкрепяме и помагаме“, заяви пред присъстващите на събитието Цветан Кюланов.

Той коментира още, че в момента Европейската комисия в България работи по темата, свързана със здравната ситуация. Предстои в следващите месеци плановете за възстановяване да бъдат утвърдени, които да направят икономиката по-подготвена за бъдещето, привличайки нови инвестиции. Очакванията са още през следващите 5 години България да приеме еврото.

По думите на Таня Христова огромна чест и привилегия е за Габрово, че информационен център „Европа Директно – Габрово“ ще продължи да работи и развива своята дейност. „Това е едно огромно признание за досегашните усилия, резултати и въздействия, които са постигнати от екипа на госпожа Михнева“, заяви кметът.

Таня Христова говори още за европейските ценности и принципи, и предизвикателствата на времето, в което живеем, призовавайки към активност и бдителност, за да ги опазим с всяка едно действие и инициатива. Тя заяви, че Габрово е европейски град и посоката на неговото развие е тази. Кметът пожела на екипа на „Европа Директно – Габрово“ много амбиция, хъс и самочувствие, обединени от общата цел, заложена във философията на обединена Европа.

От своя страна заместник – областният управител на Стилияна Тинчева заяви, че в лицето на институцията Областен управител – Габрово „Европа Директно – Габрово“ има верен и надежден партньор. Ректорът на Технически университет – Габрово Илия Железаров изрази надежда, че партньорството между висшето училище и информационния център ще продължи и през следващия програмен период.

Своите музикални и танцувални поздрави към присъстващите отправиха деца от ДГ „Мики Маус“, с ръководител Бистра Георгиева, дългогодишен партньор на „Европа Директно – Габрово“. От създаването си досега Центърът работи в тясно сътрудничество с училища, детски градини и Регионалното управление на образованието в Габрово.

Георги Маринов, началник на РУО – Габрово, припомни част от събитията, които организират заедно, подчертавайки готовността и занапред да си сътрудничат.

Центърът ще бъде на разположение с информация в социалните мрежи, интернет страницата на „Европа Директно – Габрово“, и издавайки електронен информационен бюлетин всеки месец, който ще стига посредством електронна поща.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Икономика

До 1 декември се плащат авансовите вноски за 2021 година

Published

on

На 1 декември изтича срокът за плащане на месечната авансова вноска за декември и авансовата вноска за трето тримесечие на 2021 година, които фирмите и физическите лица, извършващи дейност като търговци по смисъла на Търговския закон, включително ЕТ и регистрираните земеделски стопани, избрали да се облагат с данък върху годишната данъчна основа, декларираха до 15 ноември тази година.

При плащане след законоустановения срок се дължат лихви до датата на внасянето на авансовата вноска, но не по-късно от 31 декември на текущата година. Авансовите вноски, определени по реда на Закона за корпоративното подоходно облагане се внасят в републиканския бюджет.

Фирмите, чиито нетни приходи от продажби за 2019 г. надвишават 300 000 лева, са длъжни да правят авансови вноски за корпоративен данък. Те са месечни и тримесечни и се определят на база на прогнозната данъчна печалба за текущата година.

Месечни вноски се правят при нетни приходи от продажби за годината преди предходната над 3 000 000 лв., а тримесечни – при нетни приходи от продажби за годината преди предходната от 300 000,01 лв. до 3 000 000 лв. включително.

Повече информация за плащането на корпоративен данък можете да намерите на сайта на НАП – www.nra.bg и на телефона на Информационния център: 0700 18 700 /на цена, съобразно тарифата на съответния оператор/.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Връщат до 1350 лева за три деца

До края на декември искаме данъчните облекчения за деца чрез работодател.

Published

on

Нови по-високи данъчни облекчения ще могат да ползват родителите на деца и деца с увреждания. Данъчната отстъпка е значително по-висока в сравнение с предходни години и ще се прилага еднократно само за доходите от 2021 г.

За да ползва данъчните облекчения, физическото лице (включително едноличен търговец) трябва през 2021 г. да е получавало доходи, облагаеми с годишни данъци (данък върху общата годишна данъчна основа или данък върху годишната данъчна основа за доходите от стопанска дейност като едноличен търговец). Хората без доходи, или само с необлагаеми такива като обезщетение за майчинство например, както и само с доходи, облагаеми с окончателен и/или патентен данък, не могат да се възползват от облекченията, но това може да направи другият родител, допълват от НАП.  

За тази година сумите, с които е възможно да се намали общата годишна данъчна основа при ползване на данъчно облекчение за деца са: 4500 лв. за едно дете, 9000 лв. за две деца и 13 500 лв. за три и повече деца. За отглеждане на едно дете с увреждания намалението за тази година е в размер на 9000 лв.

Непроменени остават условията за ползване на данъчните облекчения за деца и деца с увреждания. Те са подробно описани в сайта на НАП, а през следващата седмица предстои да бъде публикувана повече информация и във Фейсбук страницата на ведомството. Едно от най-важните изисквания за прилагане на облекченията е лицата да нямат задължения, подлежащи на принудително изпълнение. От НАП съветват гражданите да проверят с персонален идентификационен код данъчната си сметка онлайн за задължения преди да ползват данъчно облекчение, за да избегнат неудобства.

Данъчните облекчения могат да се ползват по два начина, както и досега. Единият е с подаване на декларация пред работодателя по основния трудов договор в периода от 30 ноември до 31 декември 2021 г. В този случай работодателят може да възстанови данъка в срок до края на януари 2022 г. Втората възможност за ползване на данъчното намаление е с подаване на годишна данъчна декларация в НАП в срок от 10 януари до 03 май 2022 г., като паричните суми ще бъдат възстановени след проверка от приходната агенция в срок от 1 месец след подаването на декларацията.

Подробна информация за данъчните облекчения има в сайта на приходната агенция www.nap.bg, фейсбук страницата на ведомството, а телефонна консултация по тези въпроси може да се направи с Информационния център на НАП на телефон: 0700 18 700 и имейл infocenter@nra.bg

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

НАП пусна нова електронна услуга за промяна на електронна поща и телефон

Published

on

Електронните адреси за кореспонденция, на които НАП изпраща съобщения и документи до физическите и юридически лица, вече могат да се заявяват и коригират онлайн от клиентите чрез използване на нова електронна услуга „Управление на достъпи и на контактна информация“.

Притежателите на ПИК, издаден от агенцията, или електронен подпис, могат да променят имейлите и телефоните за контакт с НАП за целите на изпълнението на данъчно-осигурителните изисквания. По този начин комуникацията между данъчната администрация и потребителите ще се улесни, намалявайки значително случаите на неактуална контактна информация.

Електронният адрес за кореспонденция по чл. 28, ал. 2 от ДОПК за получаване на съобщения от НАП е задължителен за лицата, регистрирани по Закона за данъка върху добавената стойност, и поради тази причина актуалният имейл трябва да е един, поясняват от НАП.  

При всяко актуализиране на имейл, системата изпраща линк  на електронна поща, който изисква потвърждение преди промяната да влезе в сила. Смяната на телефон за контакт се извършва в 2 стъпки, като няма пречка да бъде посочен мобилен номер, уточняват от приходната агенция.

Новата услуга е достъпна под името „Управление на достъпи и на контактна информация“ в портала за е-услуги на НАП – https://portal.nra.bg/ . От НАП съветват потребителите да предоставят актуален имейл за кореспонденция, за да може комуникацията с приходната агенция да се извършва изцяло електронно, а не на хартия.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица