Свържи се с нас

Икономика

Търговци излязоха на протест пред Общината

Published

on

Търговци протестираха пред сградата на Община Габрово, с искане съботният пазар тип „битак“ да бъде възстановен. Протестната им акция се проведе днес, 17 юни, около 10.00 часа на площад „Възраждане“.

Повод за тези действия на хората бе изминалата събота, когато по думите им кметът на Габрово Таня Христова обещала, че ще се проведе „битакът“, но той така и не се състоял, тъй като полицейски служители се явили в пазарния ден и обяснили, че забраната не е отменена, във връзка с противоепидемичните мерки.

Това изкара търговците днес на пл.“Възраждане“, където изразиха разочарованието си. Те настояват организацията на провеждане на „битака“ да бъде подобрена, а всеки търговец да има регламентирано място на него, за което да си плаща на месец според наредбите на Общината.

Според тях всичко това би довело до по-добро функциониране на пазара и ще бъде опазена чистота на града, тъй като често пъти при този начин на работа след някои търговци, особено предлагащи зеленчуци, остават купища отпадъци. Стигало се е и до конфликтни ситуации между търговци, някои от които си „резервирали“ място на пазара още от предния ден, нещо на което може да бъде сложен край.

Малко след като протестиращите се събраха пред сградата на Общината от нея излезе ръководителят на Общинския инспекторат в Габрово Пламен Станчев, който се срещна с хората.

Той обясни на търговците, че Областният съвет при кризи бедствия и аварии при РЗИ е отменил забраната за провеждане на пазари тип „битак“ на територията на област Габрово и вече е разрешен.

Със заповед на кмета на Габрово, за провеждането му в града, е определена всяка събота от 08:00 часа до 14:00 часа по ул. „Свищовска“, от пресечката с бул. „Могильов“ до пресечката с ул. „Лястовичка“.

Търговията на открито ще се извършва след заплатена такса по чл. 21 от Наредбата за определяне и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Габрово, като заплащането на таксата се извършва на място, на упълномощен представител на организатора.

Организацията за провеждане на базара е възложена на „Общински инспекторат“. Разполагането на търговските щандове върху определената търговска площ се извършва по указание.

Гражданите, извършващи търговия на открито, са длъжни да почистят определената им търговска площ преди напускане на базара, гласи още кметската заповед.

Във връзка с провеждането на базара, движението на моторни превозни средства се преустановява всяка събота във времето от 07:00 часа до 15:00 часа в района на ул. „Свищовска“ от пресечката с бул. „Могильов“ до пресечката с ул. „Лястовичка“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Икономика

Намалява работната ръка в региона

Published

on

По предварителни данни на Националния статистически институт наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Габрово към края на юни 2023 г. намаляват с 0.4 хил., или с 1.0%, спрямо края на септември 2023 г., като достигат 38.0 хиляди.

Спрямо края на второто тримесечие на 2023 г. намаление на наетите лица се наблюдава в икономическите дейности „Създаване и разпространение на информация и на творчески продукти; далекосъобщения“, „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива“, „Административни и спомагателни дейности“ и „Хотелиерство и ресторантьорство“.

Увеличават се наетите лица по трудово и служебно правоотношение в икономическите дейности „Селско, горско и рибно стопанство“, „Доставяне на води; канализационни услуги, управление на отпадъци и възстановяване“, „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети“ и „Строителство“.

В структурата на наетите лица по икономически дейности най-голям е относителният дял на наетите по трудово и служебно правоотношение в дейностите „Преработваща промишленост“ и „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети“ – съответно 45.4% и 11.6%.

В края на септември 2023 г. в сравнение със същия период на 2022 г. наетите лица по трудово и служебно правоотношение намаляват с 1.2 хил., или с 3.1%. Най-голямо намаление на наетите в процентно изражение се наблюдава в икономическите дейности: „Административни и спомагателни дейности“, „Операции с недвижимо имущество“, „Създаване и разпространение на информация и на творчески продукти; далекосъобщения“ и „Хотелиерство и ресторантьорство“.

Зареди още

Икономика

Габрово запазва осмо място по средна заплата, 1 716 лв е била през септември

Published

on

Средната брутна месечна работна заплата в област Габрово за юли 2023 г. е била 1 594 лв., август – 1 576 лв и за септември – 1 716 лева. В сравнение с останалите области на страната, по този показател регионът ни запазва осмото място в България, на която позиция бе и в края на второто тримесечие на годината.

Тези официални данни оповестиха от Териториално статистическо бюро – Север, отдел „Статистически изследвания – Габрово“. Преди област Габрово се нареждат София (столица), София (област), Варна, Стара Загора, Враца, Пловдив и Пазарджик.

През третото тримесечие на годината средната месечна работна заплата в област Габрово e 1 629 лв. и се увеличава спрямо второто тримесечие на 2023 г. с 2.3%. Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо увеличение, са: „Образование“, „Селско и горско стопанство“ и „Държавно управление“ и „Административни и спомагателни дейности“.

В сравнение с третото тримесечие на 2022 г. се увеличава заплащането в дейностите „Строителство“, „Професионални дейности и научни открития и „Хуманни здравеопазване и социална работа“.

През третото тримесечие на 2023 г. средната месечна работна заплата нараства с 10.7% спрямо същия период на 2022 г. В обществения сектор увеличението е 14.0 %,а в частния сектор – 9.6%.

Икономическите дейности с най-високо средномесечно трудово възнаграждение на наетите лица по трудово и служебно правоотношение през третото тримесечие на 2023 г. са: „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ – 3 246 лева „Образование“ – 2 172 лева „Държавно управление“ – 2 064 лева. Най-нископлатени са били наетите лица в икономическите дейности: „Други дейности“ – 908 лева „Хотелиерство и ресторантьорство“ – 910 лева „Административни и спомагателни дейности“ – 920 лева.

Зареди още

Икономика

Греяно вино, ядки, мезета и биволско сирене ни очакват на фермерския пазар в събота

Published

on

Каним ви на 9 декември от 09.00 до 15.00 часа на паркинга пред магазин BILLA до спортна зала „Орловец“ на традиционния предколеден фермерски пазар, където специално за габровци земеделци и фермери излагат своята продукция.

Синоптиците обещават слънцето да пробие облачния декемврийско небе, а ние ви гарантираме, че греяното вино ще ви стопли по своему.

На фермерския базар ще намерите и малиново вино, мед, мляко и млечни продукти, включително биволски, месни деликатеси, произведени от малки местни ферми и производители, които познаваме добре и редовно участват в базара.

Ще можете да осигурите за трапезата на Бъдни вечер ядки, продукти с тахан, сладка и сиропи от Еленския балкан, сушени сливи и пестил.

Новите предложения включват консерви с домашен вкус, захаросани ябълки и други сладки вкусотии, кафе и не на последно място – билкови тинктури от Сливенския балкан. Очакваме ви!

Не забравяйте и да попълните и пуснете талон след своята покупка, за да участвате в томболата – торба, пълна с вкусни продукти, произведени от участниците в базара.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица