Свържи се с нас

Култура

Първо място и признание за Танцов клуб „Хопни ми, тропни ми” – Севлиево

Published

on

От 21 до 23 юни в древния град Несебър се проведе юбилейното Десето издание на Международния фолклорен фестивал „Несебърски накит 2024“, организиран от Община Несебър и читалище „Яна Лъскова-1905“. Амфитеатърът в града се превърна в сцена на таланта, певческото и танцовото изкуство на български и чуждестранни любители, самодейци и почитатели на фолклора от читалища, центрове по изкуствата, школи, клубове и други.

В тридневната конкурсна програма участваха над 650 участници от страната и чужбина. Фестивалът имаше конкурсен характер и целеше да съхрани и популяризира фолклорното наследство, да стимулира интереса и любовта на поколенията към фолклорното творчество, да подтиква към издирване, съхраняване и разпространение на фолклора.

Журито, оценяващо изпълненията, бе съставено от изтъкнати професионалисти и доказали се авторитети в областта на българския фолклор: Проф. акад. Милчо Василев – главен художествен ръководител на Академичния фолклорен ансамбъл при АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив, композитор, диригент. Проф. д-р Антон Андонов – преподавател в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив, балетмайстор във фолклорен ансамбъл „Тракия“ – Пловдив. Д-р Ваня Монева – хоров диригент, преподавател в НМА „Панчо Владигеров“ – София. Д-р Данислав Кехайов – народен певец, фолклорист.

В късната вечер на 22 юни, празникът на българския фолклор, на сцената излязоха момичетата и момчетата от Танцов клуб „Хопни ми, тропни ми“ – Севлиево. Под ръководството на Пламен Христов и Беньо Пенев, за конкурса те представиха два танца – „Северняшка китка“ и Женски тракийски танц.

Дефилето на участниците по крайбрежната алея и дългото седемчасово очакване не попречиха на изпълнителите да се представят блестящо. Артистичните и емоционални изпълнения на танците завладяха както публиката, така и журито.

Дългите ръкопляскания и високите оценки развълнуваха танцьорите, а най-високото признание за труда им дойде от личните поздравления на членовете на журито. Те бяха впечатлени от техничността и заряда на изпълненията, които показаха, че самодейци могат да представят танци с такова качество и стил.

Не случайно първото място в категорията за фолклорни танцови състави, изпълняващи обработен фолклор, беше присъдено на Танцов клуб „Хопни ми, тропни ми“. Клубът получи диплом и дизайнерски плакет, а съставът бе включен в галаконцерта на закриване на фестивала, заедно с изпълненията на Ансамбъл „Тракия“.

Това е пореден успех и признание за момичетата и момчетата от „Хопни ми, тропни ми“, които добавят още един триумф към своята творческа биография.

Култура

Купа и диплом за Балетната школа при НЧ „Развитие – 1870“ от фестивал в Италия

Published

on

Грациите от Школата по класически и модерен балет при Народно читалище „Развитие-1870” покориха международната сцена на престижния фестивал „Acqua Azzurra“ в Лаго ди Гарда, Италия.

Форумът се проведе от 3 до 5 юли 2024 г. На официалното награждаване след гала-концерта директорът на фестивала Лука Марангони връчи купа и диплом на художествения ръководител Иванка Цанова. Награда – признание за старанието, труда и таланта децата, посветили се на изящното балетно изкуство.

В тридневния фестивал край най-голямото италианско езеро взеха участие 13 групи с изпълнители от Италия, Полша, България, представители на различните изкуства.

По програма балерините на Иванка Цанова се изявиха с 14 танца, солови вариации и групови изпълнения, на откриването на фестивала и в гала-концерта. С дебютното международно участие грациите достойно представиха читалищната школа, Севлиево и България.

Талантите от Балетната школа и художественият ръководител Иванка Цанова изказват благодарност на дарителите от „Хитачи Енерджи България” ЕООД, Сдружение на жените „Надежда 2001” и родителите-благодетели.

Зареди още

Култура

Четири нови издания на НЦ „Музейно училище“ излязоха от печат

Published

on

Излязоха от печат четири нови издания на Национален център „Музейно училище”. Те са част от дейностите на Национален музей на образованието, заложени в проект по Националната програма на МОН „България – образователни маршрути” 2023/2024 г. (модул „Културните и научните институции като образователна среда”).

Идеята на Центъра е с изданията да се акцентира върху 200- годишнината от появата на „Буквар с различни поучения“ на д-р Петър Берон, 230-годишнината от рождението на изтъкнатия педагог Неофит Рилски и 235-годишнината от рождението на Васил Априлов – благодетел на първото новобългарско светско училище – Габровското.

Музейните тетрадки „Старото школо разказва“ (трето допълнено издание) и „Рибното букварче стана ми другарче” са за ученици от III – VII клас. Те съдържат теоретична част, упражнения, тестове, игрословици и кръстословици. Могат да бъдат използвани от учителите като помагала в учебния процес и от учениците за самоподготовка и надграждане на знанията извън училищната среда.

Илюстрациите в тях са на оригинали и културни ценности от фонда на НМО. Решенията на задачите в тетрадките са публикувани на сайта на НЦ „Музейно училище” – nmo-shkolo.com Илюстрованите музейни брошури „Неофит Рилски” и „Васил Априлов” са предназначени за ученици от всички степени на училищното образование.

С тазгодишните, изданията на Национален център „Музейно училище” са вече петнадесет на брой. Освен на ученици, които участват в уроци по национални програми на МОН, при възможност те ще бъдат предоставени и на българските училища в чужбина. Целта е да се стимулира интереса на учениците към българската идентичност, култура, традиции и литературно наследство.

НЦ „Музейно училище” е инициатива на Националния музей на образованието и Регионалното управление на образованието – Габрово и за шеста поредна година подпомага диалога Музей – Училище за по- ефективното използване на националното културно наследство в образователния процес.

Зареди още

Култура

Десети национален фолклорен събор „Андъка пее и танцува“ в Кметовци

Published

on

На 20 юли, в габровско село Кметовци ще се проведе десетият Национален фолклорен събор „Андъка пее и танцува“.

Съборът ще започне в 10.30 часа с тържествено откриване, последвано от представяне на фолклорни групи от цялата страна, което ще продължи до 18.00 часа.

Сред специалните гости на събитието ще бъдат гайдарят Стефан Янев, който ще зарадва публиката с изпълненията си от 19.00 часа, и популярната фолклорна изпълнителка Пепи Христозова, чийто концерт ще започне в 20.30 часа.

Вечерта ще завърши с огнено шоу в 22.00 часа, което обещава да бъде вълнуващ завършек на празничния ден.

Събитието е организирано от НЧ „Зора-1929“ с. Харачери, ТК „Боженци“, НЧ „Нов живот-1906“ и Кметско наместничество с. Кметовци.

Всички любители на българския фолклор са поканени да се присъединят към празника и да се насладят на автентичната музика и танци. Заповядайте да изживеете магията на българския фолклор в Кметовци!

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица