Свържи се с нас

Любопитно

Оръжието срещу диабета – берберин

Published

on

Заседналият начин на живот и неправилното хранене значително забавят метаболизма и насърчават появата на „модерни“ заболявания като диабет и инсулинова резистентност. Днес повече от 29 млн. души по света имат диабет, а 115 млн. са в преддиабетно състояние. Заболяването се е превърнало в глобална епидемия и е възможно да бъде сред водещите причини за смърт по света до 2030 г.

Диабетът и неговите усложнения могат да бъдат намалени чрез здравословна диета, физическа активност, поддържане на нормално тегло и спиране на тютюнопушенето. За съжаление няма лечение, което да го излекува окончателно.

Ако здравословният живот се окаже недостатъчен, лекар вероятно ще ви изпише едно или повече антидиабетни лекарства. Техният ефект е да намалят кръвната захар и да помогнат за нейния контрол. Има обаче естествено решение за лечение на диабет тип 2 и това е берберин.

Източник на изображението: elements.envato.com

Какво е берберин?

Берберинът е съединение, което е известно в традиционната китайска и аюрведическа медицина. То притежава имуностимулиращи, противогъбични, антибактериални свойства, както и способност да регулира чревни неразположения. В последните години в България е нашумял и като основен съюзник в борбата срещу диабета. Изписва се на пациенти, които не понасят добре антидиабетните лекарства.

Диабетът и какво е действието на берберина?

Диабетът е хронично заболяване, причинено от недостатъчен инсулин, произведен от панкреаса (при диабет тип 1) или неправилното му използване от тялото (при диабет тип 2). Инсулинът е хормон, който регулира нивата на глюкоза в кръвта.

Хипергликемията, или твърде високата кръвна захар, е често срещан ефект от неконтролирания диабет. Той уврежда много органи и системи, особено нервите и кръвоносните съдове.

Действието на берберина при диабет.

Берберинът е съединение, което се извлича от растения като берберис, златна пръчица, орегонско грозде и др. Той подобрява инсулиновата чувствителност и улеснява транспортирането на глюкоза в клетките. Също така позволява на тялото да използва ефективно както глюкозата, така и инсулина. По този начин понижава нивата на кръвната захар толкова ефективно, колкото конвенционално предписаните лекарства.

Берберинът е мощен растителен алкалоид, който играе решаваща роля в активирането на ензима, ключов за метаболизма – аденозин монофосфат активирана протеин киназа (APKM).

Този клетъчен ензим контролира начина, по който тялото произвежда и използва енергия. Така, чрез активиране на AMPK, той влияе положително на това как тялото контролира кръвната захар, нивата на холестерола и кръвното налягане. Също така APKM регулира телесните мазнини и спомага намаляването на излишното тегло.

Следователно берберинът може да се използва за следното:
● Значително намаляване на високата кръвната захар;
● Намаляване на нивата на гликирания хемоглобин (HbA1c);
● Възстановяване инсулиновата чувствителност;
● Понижаване на триглицеридите в кръвта, LDL холестерола и общия холестерол и др.

Скорошни проучвания показват, че берберинът има ефект, еквивалентен на този на метформина. Метформинът е лекарство за инсулинова резистентност и диабет тип 2, което има неприятни странични ефекти. Действието му е да намалява кървната захар и колестерола и да подобрява ефективността на инсулина.

Берберинът е естественото решение в такива случаи, но без страничните ефекти. Възможен е единствено лек запек в началото на лечението при някои хора. С пиенето на достатъчно течности и прием на повече фибри, това може и да се избегне.

Във Forlife берберинът е в комбинация с пиперин, който повишава действието на добавката. Препоръчителният дневен прием е по 2 капсули дневно по време на хранене и с чаша вода. Преди употреба се консултирайте с лекар.

Любопитно

Тече записването за SmartyЛЯТО 2024!

Published

on

Лято 2024 наближава, а с него идва и любимата целодневна занималня SmartyЛЯТО, подходяща за деца от 1 до 4 клас. Програмата ще стартира на 1-ви юли и ще продължи до края на лятото, като заниманията ще се провеждат всеки ден от 08.00 до 17.00 часа.

Какво се планира за вашите деца?

📖 Четене и читателски дневник Вашите деца ще имат възможността да четат задължителната литература и да попълват читателски дневник, което ще им помогне да развият своите четивни умения и любовта към книгите.
📖 Бързо четене

Ще бъдат организирани интензивни занимания с курс „Бързо четене“, за да бъде помогнато на децата да усъвършенстват уменията си за бързо и ефективно четене.

🧮 Ментална аритметика с Абакус
Запознаване с Абакус и основите на менталната аритметика ще даде на децата ценни математически умения и ще развие тяхната концентрация.

💶 Финансова грамотност
Децата ще бъдат въведени в основните финансови понятия и ще бъдат запознати с концепцията на семейния бюджет.

Развитие на когнитивни умения
Ще се работим върх подобряване на концентрацията и паметта, както и върху развитието на въображението, логиката и пространственото мислене.

Игри на открито
Редовните игри на открито ще гарантират, че децата ще бъдат активни и ще се наслаждават на лятото.

Посещения и беседи в габровските музеи
Ще бъдат организирани интересни посещения и беседи в габровските музеи, които ще обогатят познанията на децата за културата и историята.

Опция за обяд и следобедна закуска
Предлага се и опция за обяд и следобедна закуска, с грижа за здравословното хранене на вашите деца през деня.

Побързайте да запишете вашето дете! Местата са ограничени, затова не пропускайте възможността да запишете вашето дете за SmartyЛЯТО 2024! Свържете се с Детски образователен център SmartyKids – Габрово за повече информация и записване на телефон: 0897 970 400.

Зареди още

Любопитно

Градище става детска планета на 16 юни

Published

on

Детски празник „Ние сме бъдещето“ очаква малчуганите на 16 юни на Градище. Началото е в 11.00 часа, когато ще чуем концерт на „Габровски гласчета“ към НЧ „Габрово 2002“. В 12.00 часа щафетата с весело настроение ще бъде предадена на „Инкансамбле“, с които ще можем да се научим на регетон, модерни и латино танци и на нещо много актуално – танци от Тик Ток!

Какво се крие зад „Обяд… с „люти чушки“ ще разберете, ако сте на поляната в 13.00 часа. Обещаваме, че е няма да е опасно! Хайде да ви видим дали сте смелчаци! В 13.30 ще има скачане с чували, а в 14.00 часа започва прочутото балонено шоу на театър „Мале, мале“, които са добре познати и много обичани от младата публика на Габрово.

Открит урок по футбол ще има в 15.00 часа. В ролята на треньори ще влязат младите надежди от ДЮФК „Янтра“. В 16.00 часа е време за закуска. Приготвили сме ви чудесно похапване на торта. Без ръце обаче! Нека го направим по-забавно и под формата на състезание!

После ще се позабавляваме с пукане на балони, а в 17.00 часа ще изгорим калориите от тортата с вечерна аеробика с водещ Моника.

В 17.30 Спортен клуб по Таекуон-до, кикбокс и френски бокс „Сават” ще ни разкаже и покаже малко повече за функционалната гимнастика с превенция срещу изкривявания в гръбначния стълб и паднал свод на стъпалото.

Прекрасният ден ще приключи с лимбо, за да проверим колко гъвкави и музикални сме.

Приканваме малчуганите да доведат своите родители, баби и дядовци, за да не остават сами по време на празника. Ще има приятни преживявания и за тях, особено в барчето, което освен че предлага най-вкусната лимонада, има и страхотна скара и бира. В съчетание с ореховата сянка – неделният ден става незабравим!

Събитието е част от неделните инициативи „Горски срещи на Градище“ с домакин фондация „ОТ БГ“. Всяка неделя в 11 часа поляната кани всички габровци и гости на града да прекарат деня сред чист въздух и горска прохлада. На поляната ви очаква и къщичката за четене и игри, пълна с още чудеса за малките любители на природата.

За Празника тази неделя обединяват сила редица фирми и институции: „Граве“, Областна администрация – Габрово, Рекламна агенция „Елмазови“, MATEGA, Чочис кейк, Кисело мляко „Боженци“, „Маринова“, „Еврохим груп”, „СтелаАРТ”, „APIS”, „Форд Мото Фое” и „Илиян Георгиев Ауто”, за да може всички по малко да направям нещо голямо.

Зареди още

Любопитно

Вечер на руската музика и кухня сред атмосферата на Рибарник „Кметовци“

Published

on

На 6 юли, събота, от 19.00 часа, сред красивата природа на Рибарник „Кметовци“, ще се проведе незабравима вечер, посветена на руската музика и кухня. Това събитие обещава да предложи уникално изживяване за всички любители на руската култура.

Вечерта ще започне с изпълнения на класическа музика и руски романси, представени от габровски маестро на цигулка. Тези мелодии ще ви потопят в дълбините на руската душа, пресъздавайки емоциите и страстта, присъщи на този жанр.

След това, талантливият Борислав Недев ще изпълни някои от най-любимите руски песни, които ще ви развълнуват и очароват.

Кулинарното шоу изживяване ще бъде гарнирано с богато меню, което включва: ордьовър, сельодка, пирожка с гъби и мащерка, напитки, основно ястие по избор: Есетра с доматено конкасе и гарнитура Московски котлет с гарнитура, десерт: лимонов десерт.

За най-малките гости е предвидено специално детско меню, което включва кюфтета на жар, пирожка с гъби и мащерка, краставица, картофено пюре, сок, десерт.

За удобство на всички гости, препоръчваме дрескод с удобни обувки и връхна дреха. Местата са ограничени и са достъпни само с предварителна резервация, която можете да направите на телефон: 0888 000 965 до 30 юни.

Очакваме Ви с нетърпение, за да споделим една вечер, изпълнена с музика, кулинарни изкушения и много настроение!

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица