Свържи се с нас

Любопитно

Изящни захарни творби ще украсят габровската художествена галерия

Published

on

Този петък, 25 август, от 18.00 часа в ХГ „Христо Цокев“ ще бъде открита изложба със захарни творби – събитие част от модул „Вкуси ме, Усети вкуса“ на „ФестивалНОвКвартала“.

Двадесетте изящни захарни творби, подредени в изложбата „С поглед на север“ ще ни накарат да се пренесем далече към красивите северни страни, ще се върнем към славната история на Викингите, ще видим първия крал на Норвегия, ще се разходим сред флората и фауната на Скандинавия, ще попаднем в свят между реалността и митологията, сред елфи, феи и тролове.

А ароматът? Ароматът ще е на ванилия… Творбите, истински произведения на изкуството, са дело на изявени сладкари и декоратори от страната и чужбина, които освен, вложените десетки часове работа над тях са направили истинско проучване на Скандинавия, за да изберат онази част, която най-много ги е впечатлила и ще докосне публиката. „Двигател“ на всичко това е шеф декораторът Мария Озтюрк, която по време на изложбата ще представи своята версия на известната картина на Едвард Мунк „Писък“.

Изложбата е само част от модула „Вкуси ме, Усети вкуса“. Ден по – рано, в ранните часове на 24 август в парк „Маркотея“ започва да се скулптира голямо, високо близо 3 метра, дърво, което шеф Озтюрк ще покрие и моделира с десетки килограми фондан, така че в края на деня резултатът да е огромно захарно дърво.

С това работата няма да е приключила, защото то трябва да бъде и украсено, затова на помощ ще се включат децата на Габрово, които в две специални работилнички, водени от Ана Добрева и Весела Костова, ще се научат как се работи със захарно тесто и инструменти за моделиране и ще декорират с тях бисквити.

Те ще бъдат закачени на дървото, за да бъде представено на габровци и гостите на града в целия му блясък, а след това…след това разбира се бисквитките ще бъдат изядени. В рамките на деня работилници ще има и не само за малчуганите, защото Албена Божидарова и Петър Меченов ще направят демонстрации на живо, показвайки как се изработва красивото захарно цвете Анемоне и фигурка за торта-мече.

„Поредната захарна авантюра от която ще излязат невероятни творби. Отдавна се убедих, че успехът е по-сладък когато е взаимно споделен. А аз обичам да споделям устрема си с единомишленици и винаги намирам хора, готови да ми се доверят.“ – споделя габровката, която прославя страната ни по целя свят по най-сладкия, ароматен и красив начин и отправя покана към всеки, който има възможност да стане част от събитието.

Програма „Вкуси ме, Усети вкуса“

Парк „Маркотея“, квартал „Дядо Дянко“

24 август /четвъртък/

13:00 – 19:00 ч. Скулптиране на захарно дърво с Шеф Мария Озтюрк

17:00 ч. Демонстрация/изработка на захарно цвете – Анемоне с шеф декоратор Албена Божидарова

17:30 ч. Демонстрация/изработка на захарна фигурка за торта – мече с шеф декоратор Петър Меченов

18:00 ч. Сладкарска работилничка за деца

18:30 ч. Сладкарска работилничка за деца

19:00 ч. Украсяване на дървото с бисквитките направени по време на детските работилнички

19:30 ч. Представяне на захарното дърво и почерпка на гостите с неговата сладка украса

25 август /петък/

Художествена галерия „Христо Цокев“

18:00 ч. Изложба на захарни скулптури под мотото „Поглед на север“ – с участието на габровски сладкари и техни колеги от страната и чужбина

Изложбата може да бъде разгледана до 30 август. 

Икономика

Как да увеличите производителността на вашия лаптоп?

Published

on

Производителността на лаптопа ви е от съществено значение, независимо дали го използвате за работа или за гейминг. В днешно време компютрите са ни все по-необходими и това налага да бъдат максимално ефективни.

Когато става въпрос за избор на бюджетен лаптоп, важно е да знаете какви характеристики да търсите. По-евтините и употребяваните преносими компютри също е възможно да бъдат ефективни, но трябва да се уверите, че избирате модел с достатъчно процесорна мощ, допълнително RAM и добра видеокарта. Тези спецификации ще ви осигурят висока производителност.

 1. Оптимизиране на операционната система
  Операционната система (ОС) е ключов елемент за производителността на устройството ви. Възможно е редовните обновления и изчистването на ненужни файлове и приложения значително да ускорят вашата система. Проверявайте за обновления редовно и избягвайте инсталирането на ненужни програми на компютъра.
 2. Ускоряване чрез допълнителна памет
  Добавянето на още RAM памет често е един от най-ефективните начини за ускоряване на бюджетния лаптоп. Всички модели трябва имат слотове за допълнителна памет, което позволява лесно ъпгрейдване.
 3. Актуализация на процесора и графичната карта
  Ако устройството позволява, може да се опитате да смените процесора или графичната карта за по-мощните бюджетни модели. Това често може да донесе значително подобрение в скоростта, особено при игри или графични приложения.
 4. Редовно почистване на лаптопа
  Прахът и мръсотията могат да причинят прегряване на компонентите на всеки лаптоп. Редовното почистване на вентилаторите и другите части може да предотврати този проблем и да удължи живота най-вече на бюджетните модели.
 5. Използване периферия
  Има случаи, когато бюджетният лаптоп просто няма достатъчно добри характеристики за определена задача. В такива моменти външни устройства като твърди дискове, графични станции или допълнителни монитори ще предоставят нужния ви ресурс.

Дори бюджетните лаптопи могат да бъдат производителни и ефективни с правилните оптимизации. От ключово значение е да се обръща внимание на основните компоненти като операционната система, процесора и паметта, както и да се поддържа устройството чисто и актуализирано. Вашият преносим компютър може да функционира бързо дори и при най-тежките задачи, ако се грижите добре за него.

Зареди още

Любопитно

25 екипажа застанаха на старта на Петото издание на „Мама е добър шофьор“

Published

on

25 екипажа застанаха на старта в петото издание на атрактивното състезание „Мама е добър „шофьор“, съобщи Миглена Въгленова, гл. експерт „Публичност и визуализация“ в Община Габрово. Надпреварата се проведе в парк „Градинката с мечето“ и бе сред инициативите за Европейската седмица на мобилността (16 до 22 септември).

На импровизирания мотополигон умения по майсторско управление на бебешка количка показаха 22 майки, две лели и един баща. За да усети тръпката от участието, трасето изпробва и кореспондентът на Българската национална телевизия за региона Зорница Илиева заедно със своя четириног любимец Лора. Сред пасажерите в колички се включиха 11 малки госпожици и 15 момченца.

Ентусиастите трябваше да преодолеят няколко препятствия – спринт в дисциплината „Слалом между конуси“, скоростна отсечка, 360-градусово завъртане, сменяне на памперс и повиване на бебе (кукла) в парка. Предизвикателство към участниците беше и ековикторината, в която трябваше да отговорят от какво се произвежда пластмасата, колко дървета се спасяват от един тон рециклирана хартия и какви са причините за изменението на климата.

В оборудването на отборите видяхме както класически бебешки колички на четири колела, така и детски триколки, проходилки и двуместна количка. Част от бебетата проспаха събитието, други закусваха по време на спринта, а трети искрено се забавляваха.

Най-добро време постигна Тереза Пенкова с Преслава на 1 г. и 6 м., които изминаха маршрута за 01:06 мин и се класираха на първото място. С резултат от 01:07 мин на второ място застана Ивелина Иванова с Александър на 1 г. и 8 м.

Третото място зае Гинка Христова с Михаил на 1 г. и 5 м. и постижение от 01:09 мин. Финалистите в челната тройка получиха грамоти и продукти от козметичната линия „Бебо“.

Драматичен театър „Рачо Стоянов“ осигури покани за свои представления като специални награди на Веселка Петрина с 3-месечния Ангел – за най-малък участник, на Севинар Садулова с Благовеста на 1 г. и 3 м. – за най-атрактивно участие, на Антоанета Кирова с близнаците Ивайла и Самуил на 1 г. и 3 м. – за участие „3 в 1“, на Ивелина Радулова с Антония на 1 г. – за оригиналност и на единствения баща Нено Башев с 5-месечния Калоян.

Подаръци направиха също Държавен куклен театър – Габрово и Община Габрово, а кметът Таня Христова връчи наградите и приветства присъстващите. Община Габрово благодари на спонсорите и поздравява всички участници, деца и родители за споделените емоции!

Зареди още

Любопитно

Габровци представят световна марка козметика на „Етно с куче под тепетата“

Published

on

Габровският професионален фризьор на четириноги домашни любимци Михаела Немигенчева, управител на „Сити Грууминг Студио Габрово“  (City Grooming Studio Gabrovo) и официален представител за България на световната марка „So Posh“ (в превод: Толкова шикозен), за втора поредна година ще участва на националната киноложка изложба „Етно с куче под тепетата“.

Форумът ще се проведе в периода от 23 до 24 септември в просторната зала „Колодрум“ в Пловдив.

Там, на щанд ще бъде представена професионалната козметика за всяка порода кучета и всеки вид козина. Стопаните на четириногите ще открият най-новите продукти на „So Posh“, шампоани за подсилване цвета на козината, сред които за червена и кафява, възстановяващи маски за козината, както и спрейове за разплитане, грижещи се за здравето и отличния външен вид на животните.

Професионалната козметика е подходяща, както за домашни кучета, така и за подготовката им за изложбени изяви. През август в Женева бе организирано световно кучешко шоу, като голяма част от участниците бяха подготвени именно със „So Posh“.

През последните месеци Михаела премина успешно редица семинари за повишаване на квалификацията, организирани от Българска Грууминг Асоциация. Сред тях са: „Йорки клип с фантазия“, „Пудели от А до Я“, „Шоу и петгруминг на померан“ и „Основи на стрипинга“.

В Пловдив Михаела Немигенчева ще представи и дизайнерски нагръдници, с бижута Сваровски. По време на националната киноложка изложба „Етно с куче под тепетата“ посетителите ще могат да се насладят на невероятната красота и елегантност на различни породи кучета. Да се запознаят с техните страхотни собственици, с които да обменят знания и опит, и най-вече да се забавляват.

За посетителите на изложбата ще бъде организирана богата развлекателна програма с много изненади и награди, както и вече традиционното изложение „Всичко за кучето“. Входът е свободен. Събитието е отворено за всички – както за собственици на кучета, така и за просто любопитни човеци на тези умни и верни същества.

„Сити Грууминг Студио Габрово“ се намира на ул.“Орловска“ 24 в Габрово и разполага с разработен специализиран сайт, на който можете да направите своята заявка за предпочитаната професионална козметика за вашия домашен любимец.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица