Свържи се с нас

Любопитно

Севлиево изрисува българския трибагреник със семена

Published

on

Българският национален трибагреник, изрисуван от националната гордост на родното земеделие – сортовите семена, изработиха участниците в деветото издание на най-големия национален агрофестивал у нас „Семе българско“, който традиционно се провежда в Севлиево през април.

Семената са в основата и на тазгодишната инициатива, затова чрез използването на различни по цвят и сорт семена, посетителите получиха възможност да се включат в изработването на арт инсталация, изобразяваща един от символите на България – националния трибагреник. Първите семена в инсталацията постави кметът д-р Иван Иванов, след като официално откри фестивала.

“Севлиево посрещна деветото издание на фестивала „Семе българско“, където година след година, българският дух пораства, семената на доброто се множат, а тъмнината отстъпва пред Непобедимото пролетно слънце! Радостен съм, че в нашия град, в самото сърце на България, отново прииждат производители, посетители, изпълнители, занаятчии, духовни хора и учени от цялата страна, за да подсилят ритуално покълналото семе на познанието. И вярвам, че много скоро то ще даде плод за идните поколения. Какъв е българинът в действителност – това може да се види само тук през двата фестивални дни: работлив, усмихнат, смел и заобиколен от целия си род. Защото тук е от кълна до върха – все българско!”, каза кметът д-р Иванов.

С поздрав към участници, гости и жителите на Севлиево се обърна и областният управител на Габрово Кристина Сидорова. „Прекрасно е, че вече девета година Севлиево напомня за българския род, традции и семето българско. Пазете българското и го предавайте на поколенията“, призова тя от сцената на фестивала.

В специално изградения „Дом за семена“ присъстващите на фестивала и тази година оставиха и взеха български сортови семена, сред които имаше и дарени от Селскостопанската академия, представители на читалищата Института по розата – Казанлък, Института по царевицата – Кнежа, Института по планинско животновъдство и земеделие – Троян, Института по растителни генетични ресурси – Садово, както и от читалищата от селата в Севлиевска община. Организаторите на събитието предоставиха и хиляди семена от утвърдени български сортове зеленчуци като: домат „Розова магия“, краставици „Гергана“, пипер „Пловдивска капия“, тиква сорт „Пловдивска“ и др.

Специална селекция семена на устойчиви български сортове предостави за продажба от Селскостопанската академия – дългогодишен партньор на фестивала. Вързопчетата с внимателно подбрани семена са безценна възможност за любителите на традиционните вкусове да засадят в градината си плодове, зеленчуци и зърнени култури, познати и отглеждани в страната ни от десетилетия. Част от специално подготвените торбички бяха предоставени като подарък от Селскостопанската академия за участниците в традиционната фестивална томбола.

Още в първия ден се проведе и традиционният вече конкурс за български обреден хляб „Никой не е по-голям от хляба”. Всеки един от участниците в конкурса представи своята погача, както и интересни факти, свързани с омесването на ритуалния хляб и мястото му в празничния календар на българите. Първа награда за обреден хляб тази година спечели НЧ „Напредък – 1887“ – село Крамолин, втора се класира Камелия Иванова от село Хирево, а третото място отиде при НЧ „Възраждане – 1927“ – село Петко Славейков. И тримата победители получиха почетна грамота и по един кашон първокласно брашно, за да продължат да поддържат традицията.

С участието си във фестивала „Семе българско” бизнес сдружение „Севлиево 21 век” постави начало на поредица инициативи, посветени на 30- годишнината от създаването му. Тя е под мотото „30 години с кауза Севлиево” и е бъде посветена на една голяма обществена инициатива в подкрепа на спорта – изграждане на многофункционална спортна зала в парк „Казармите”. Това е пореден жест на фирмите към обществеността на Севлиево и има за цел да обедини действията на бизнеса с местната власт за реализиране на този проект.

Сред специалните гости в тазгодишното издание на национален фестивал „Семе българско” в Севлиево е фотографът Жоро Хаджиев, който открива, снима и изследва обезлюдени планински села и забравени места из страната ни с експозицията „Изчезващите български домове”.

Истинска наслада на сетивата достави и специалната изложба на фотографа Богдан Боев „Полет над България”, която се реализира в партньорство със „Зелени Балкани“. Както сам споделя, воден от страстта си към дивата природа, Богдан Боев решава да дарява част от кадрите си за различни каузи, свързани с опазването на околната среда, публикува фотоси на диви животни, за да покаже красотата им и да помогне на хората да усетят поне част от магията, до която се докосва чрез изкуството на фотографията. За пътя на „Дар Лимец”, за тайнството на замесване на тестото, за магичната сила, която носи хлябът, за майсторлъка на хлебопекарите на посетителите своя опит сподели и Иван Андонов от сдружение „Благодаря“ в съботната сладко-медена раздумка на фестивалната сцена.

Специално внимание тази година беше отделено на пчелите и тяхната роля за бъдещето на планетата ни. В събота, под надслов „11 400 пъти в минута” (колкото е броят на маховете, които прави пчелата за минута полет) гостите на фестивала получиха възможност за разговор с майстор пчелар.

От беседата на д-р Йордан Кехайов посетителите научиха любопитни факти за процеса на добиване на мед, за интересния живот на пчелите и за тяхната роля за бъдещето на планетата ни, за ползите от консумирането на меда – единствената храна, която се усвоява напълно от човешкия организъм.

В неделния ден продължават и инициативите „Шанс за бебе”, която подкрепя семействата с репродуктивни проблеми и Фермерскит пазар „ОТ БГ”, който е вече традиция на фестивала. Във втория ден от „Семе българско“ продължават и любопитните срещи с големи имена в агросектора.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Любопитно

Трявна обяви имената на късметлиите от томболата за Празника на града

Published

on

Открай време провеждането на томбола, с награди, е едно от най-дългоочакваните и обичани събития по случай празника на Трявна – Петдесетница. И тази година тегленето се състоя през съботния ден на площад „Капитан дядо Никола“ и събра десетки жители и гости на града, които с нетърпение и голямо вълнение очакваха да разберат кои са печелившите номера.

Тазгодишните късметлии бяха изтеглени от двама малки помощници, избрани на случаен принцип от публиката. Предметните изненади бяха осигурени от Община Трявна и бизнес спонсори, за което местната власт изказва отново своите благодарности. Раздадени бяха както подаръци за най-малките, така и награди за домакинството, бита и предстоящите летни месеци.

Непосредствено преди начало на празничната томбола бе отслужен благодарствен молебен за здраве и просперитет от местните духовни лица към Тревненската духовна околия.

Кметът на Трявна също отправи своите пожелания към тревненци и гости на града, като им пожела да бъдат най-вече здрави и щастливи и да носят добротата и обичта в сърцата си.

Ето и пълния списък на печелившите номера и предметните награди, изтеглени по време на тазгодишната томбола по случай празника на гр. Трявна – Петдесетница: 

 1. Детски дартс – № 1312
 2. Машина за сапунени балони – № 832
 3. Комплект „Водна мелница“ за игра – № 1198
 4. Летен сгъваем стол – № 799
 5. Двоен хамак – № 1013
 6. Скара за печене с дръжки – № 4404
 7. Тиган WOK 28 Ф – № 370
 8. Сешоар за коса – № 477
 9. 10 бр. LED соларни лампи – № 1032
 10. Сенник за кола – № 111
 11. Количка за пазар с чанта – № 762
 12. Плажен чадър – № 1052
 13. Органайзер за инструменти – № 1004
 14. Комплект „Тенис на маса“ от две хилки – № 1402
 15. Постелка за пикник – № 1252
 16. Метална бутилка за спорт – № 147
 17. Тротинетка – № 45
 18. Непромокаема спортна чанта – № 72
 19. Гимнастическа постелка – № 809
 20. Микрофон – № 126
 21. Грил сандвич MUHLER – № 373
 22. Грил сандвич MUHLER – № 861
 23. Конструктор за игра – № 242
 24. Мултикукър ROSBERG – № 1444
 25. Надуваем парк – № 398
 26. Бебешко колело за бутане – № 593
 27. Детско въже – № 344
 28. Волейболна топка – № 1014
 29. Комплект уиски Bushmills с чаша – № 749
 30. Комплект Baileys с чаша – № 1279
 31. Стъклена електрическа кана – № 675
 32. Стъклена електрическа кана – № 795
 33. 5 л. кег бира Варщайнер – № 158
 34. Дървено Домино за игра – № 222
 35. Пътнически куфар – № 1116
 36. Прахосмукачка KAERCHER – № 22
 37. Телевизор ARIELI 32 инча – № 738
 38. Детски комплект за игра – № 143
 39. Ютия Philips – № 1488
 40. Надуваема възглавница – № 324
 41. Комплект бамбукови прибори за готвене – № 168

СПИСЪК НА ПЕЧЕЛИВШИТЕ НОМЕРА И НАГРАДИТЕ, ОСИГУРЕНИ ОТ НАШИТЕ СПОНСОРИ 

 1. Подарък – изненада на място в магазин „Белисима“ – Илияна Попова – № 489
 2. Едномесечна карта за посещение на плувен басейн „Sky Pool & Bar“ – гр. Плачковци – № 605
 3. Вечеря за двама на стойност 40.00 лв. в гостилница „Балабановата къща“ – № 226
 4. Икона от бутик за цветя „Магнолия“ – № 1297
 5. Вечеря за двама на стойност 60.00 лв. в комплекс „Бръшлян“ – № 687
 6. Вечеря за двама на стойност 60.00 лв. в бирария „Трявна“ – № 1382
 7. Вечеря за двама на стойност 50.00 лв. в семеен хотел „Извора“ – № 1391
 8. Кутия за чай от Сдружение „Цветница“ – предприятие „Работилница за сувенири и култура“ – № 638
 9. Дамска жилетка от магазин „Тя и Той Модерни“ – № 202
 10. Дамско портмоне от магазин „Къщата на розата“ – № 1237
 1. Сладко изкушение на стойност 50.00 лв. от сладкарници „Елдико“ – № 957
 2. Книга на стойност 20.00 лв. от книжарница ЕТ „РАД И НА – 99“ – № 1043
 3. Вечеря за двама на стойност 80.00 лв. в ресторант „Чукара“ – № 622
 4. Ваучер за настаняване в хотел „Калина Палас“ – № 1170

Наградите могат да бъдат получени в сградата на общинска администрация Трявна – ул. „Ангел Кънчев“ №21, гр. Трявна, ет. I – „Информация“ срещу предоставяне на печелившия билет и подпис.

Община Трявна отново поздравява всички спечелили в тазгодишната томбола, организирана по случай празника на гр. Трявна – Петдесетница и изказва своите благодарности към местните спонсори, които подкрепиха провеждането й с предоставянето на най-различни награди и изненади за жителите и гостите на възрожденския ни град.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Руска вечер на Рибарник „Кметовци“

Published

on

На 1 юли, събота, от 19.00 часа любимите руски песни, в изпълнението на Борислав Недев и Надя Белова, сред природата на Рибарник „Кметовци“.

Тричасовото шоу ще бъде гарнирано с:
– Ордьовър със столична салата, рулца от краставици и сельодка, руска пирожка
– Водка „Царская“ – 50 мл.
– Риба на жар с гарнитура/сибирски шашлик на жар с гарнитура/ по избор
– Морковен десерт, приготвени за Вас от хотел „Боженци“ и Кетъринг услуги „Дими“

Куверт: 55.00 лева.

Дрескод: удобни обувки и връхна дреха.

Само с резервации на телефон: 0888 000 965 до 27 юни.

Зареди още

Любопитно

„Еврохим груп“ зарадва малчуганите с магичен 1 юни

Published

on

Броени дни след най-пъстрия ден в годината – 1 юни, служители и приятели на „Еврохим груп“ ООД , заедно със своите семейства се събраха в красивата зала на хотел Мак, за да отбележат заедно Деня на детето.

Фокуси, вълшебства, игри и много изненади зарадваха децата и родителите, които бяха част от празника.

„Искам да благодаря на всички, които днес са изпълнили тази красива зала. Тук с нас са и хора от уязвимите групи, които имат нужда от нашата подкрепа. Целта ни е да им даде шанс да се чувстват пълноценни граждани, не само чрез сигурна работа, но и чрез подобряване на жизненото им равнище. Заедно работим, но вярвам че днес заедно ще направим един емоционален и весел празник, в който всички ще се забавляваме истински“, заяви Николай Косев, управител на фирма „Еврохим груп“ ООД.

„Еврохим груп“ ЕООД е първото вписано в регистъра на МТСП социално предприятие в област Габрово и като такова подпомага лица от уязвими групи.

Детският празник по случай 1 юни се организира по проект „Подобряване на социалната среда в „Еврохим груп“ ООД посредством организиране на мероприятие, съчетано с Празника на детето – 1 юни, с цел подобряване качеството на живот на служителите и приобщане на лицата от уязвимите групи“.

Проектът се финансира от Фонд „Социална закрила“ към Министерство на труда и социалната политика.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица