Свържи се с нас

Любопитно

Севлиево изрисува българския трибагреник със семена

Published

on

Българският национален трибагреник, изрисуван от националната гордост на родното земеделие – сортовите семена, изработиха участниците в деветото издание на най-големия национален агрофестивал у нас „Семе българско“, който традиционно се провежда в Севлиево през април.

Семената са в основата и на тазгодишната инициатива, затова чрез използването на различни по цвят и сорт семена, посетителите получиха възможност да се включат в изработването на арт инсталация, изобразяваща един от символите на България – националния трибагреник. Първите семена в инсталацията постави кметът д-р Иван Иванов, след като официално откри фестивала.

“Севлиево посрещна деветото издание на фестивала „Семе българско“, където година след година, българският дух пораства, семената на доброто се множат, а тъмнината отстъпва пред Непобедимото пролетно слънце! Радостен съм, че в нашия град, в самото сърце на България, отново прииждат производители, посетители, изпълнители, занаятчии, духовни хора и учени от цялата страна, за да подсилят ритуално покълналото семе на познанието. И вярвам, че много скоро то ще даде плод за идните поколения. Какъв е българинът в действителност – това може да се види само тук през двата фестивални дни: работлив, усмихнат, смел и заобиколен от целия си род. Защото тук е от кълна до върха – все българско!”, каза кметът д-р Иванов.

С поздрав към участници, гости и жителите на Севлиево се обърна и областният управител на Габрово Кристина Сидорова. „Прекрасно е, че вече девета година Севлиево напомня за българския род, традции и семето българско. Пазете българското и го предавайте на поколенията“, призова тя от сцената на фестивала.

В специално изградения „Дом за семена“ присъстващите на фестивала и тази година оставиха и взеха български сортови семена, сред които имаше и дарени от Селскостопанската академия, представители на читалищата Института по розата – Казанлък, Института по царевицата – Кнежа, Института по планинско животновъдство и земеделие – Троян, Института по растителни генетични ресурси – Садово, както и от читалищата от селата в Севлиевска община. Организаторите на събитието предоставиха и хиляди семена от утвърдени български сортове зеленчуци като: домат „Розова магия“, краставици „Гергана“, пипер „Пловдивска капия“, тиква сорт „Пловдивска“ и др.

Специална селекция семена на устойчиви български сортове предостави за продажба от Селскостопанската академия – дългогодишен партньор на фестивала. Вързопчетата с внимателно подбрани семена са безценна възможност за любителите на традиционните вкусове да засадят в градината си плодове, зеленчуци и зърнени култури, познати и отглеждани в страната ни от десетилетия. Част от специално подготвените торбички бяха предоставени като подарък от Селскостопанската академия за участниците в традиционната фестивална томбола.

Още в първия ден се проведе и традиционният вече конкурс за български обреден хляб „Никой не е по-голям от хляба”. Всеки един от участниците в конкурса представи своята погача, както и интересни факти, свързани с омесването на ритуалния хляб и мястото му в празничния календар на българите. Първа награда за обреден хляб тази година спечели НЧ „Напредък – 1887“ – село Крамолин, втора се класира Камелия Иванова от село Хирево, а третото място отиде при НЧ „Възраждане – 1927“ – село Петко Славейков. И тримата победители получиха почетна грамота и по един кашон първокласно брашно, за да продължат да поддържат традицията.

С участието си във фестивала „Семе българско” бизнес сдружение „Севлиево 21 век” постави начало на поредица инициативи, посветени на 30- годишнината от създаването му. Тя е под мотото „30 години с кауза Севлиево” и е бъде посветена на една голяма обществена инициатива в подкрепа на спорта – изграждане на многофункционална спортна зала в парк „Казармите”. Това е пореден жест на фирмите към обществеността на Севлиево и има за цел да обедини действията на бизнеса с местната власт за реализиране на този проект.

Сред специалните гости в тазгодишното издание на национален фестивал „Семе българско” в Севлиево е фотографът Жоро Хаджиев, който открива, снима и изследва обезлюдени планински села и забравени места из страната ни с експозицията „Изчезващите български домове”.

Истинска наслада на сетивата достави и специалната изложба на фотографа Богдан Боев „Полет над България”, която се реализира в партньорство със „Зелени Балкани“. Както сам споделя, воден от страстта си към дивата природа, Богдан Боев решава да дарява част от кадрите си за различни каузи, свързани с опазването на околната среда, публикува фотоси на диви животни, за да покаже красотата им и да помогне на хората да усетят поне част от магията, до която се докосва чрез изкуството на фотографията. За пътя на „Дар Лимец”, за тайнството на замесване на тестото, за магичната сила, която носи хлябът, за майсторлъка на хлебопекарите на посетителите своя опит сподели и Иван Андонов от сдружение „Благодаря“ в съботната сладко-медена раздумка на фестивалната сцена.

Специално внимание тази година беше отделено на пчелите и тяхната роля за бъдещето на планетата ни. В събота, под надслов „11 400 пъти в минута” (колкото е броят на маховете, които прави пчелата за минута полет) гостите на фестивала получиха възможност за разговор с майстор пчелар.

От беседата на д-р Йордан Кехайов посетителите научиха любопитни факти за процеса на добиване на мед, за интересния живот на пчелите и за тяхната роля за бъдещето на планетата ни, за ползите от консумирането на меда – единствената храна, която се усвоява напълно от човешкия организъм.

В неделния ден продължават и инициативите „Шанс за бебе”, която подкрепя семействата с репродуктивни проблеми и Фермерскит пазар „ОТ БГ”, който е вече традиция на фестивала. Във втория ден от „Семе българско“ продължават и любопитните срещи с големи имена в агросектора.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Пет млади пианистки от МК „Весела“ ще свирят във Виена

Published

on

„Виена ни очаква” – под това мото премина концертът на децата от Музикален клуб „Весела” преди отпътуването за австрийската столица на лауреатите Невин Халил – 1 клас, Лорен Николова – 4 клас, Ай Хасегава – 8 клас, Полина Флориду – 9 клас и Адриана Кънева-10 клас. Те ще се представят „на живо” със своите музикални програми във финалите на Международния конкурс „Виенска класика”.

Възпитаничките на клавирния педагог Весела Пенева са сред отличените 65 деца, спечелили необходимия брой точки и получили покани за участие в заключителния тур във Виена, който предстои.

„Това е уникално постижение за нашия клуб“, сподели музикалният педагог Весела Пенева и продължи – „То ни прави безкрайно щастливи от постигнатия невероятен успех, а именно да бъдем забелязани и отличени измежду над 200 деца от 50 държави! Каква огромна чест е това за едни деца, които не се занимават с музика професионално, а свирят на пиано, просто защото им харесва! Във всяка възрастова група са поканени само по 10 участници. И моите момичета са между тях! това е изключително висока оценка, дадена ни от международното жури!“

„Скъпи Неви, Лори, Ай, Поли и Ади – в музикалната столица Виена, вие ще се докоснете до европейската музикална история, ще имате незабравими срещи с изкуството, ще свирите в хубави зали и ще се запознаете с деца-музиканти от различни националности! Вашата най-голяма победа е, че сте участници в една музикална олимпиада, която ще бъде прекрасен спомен за цял живот ! Олимпийския принцип гласи „Най-важно е участието..”, а аз бих добавила – и трудът, който влагаме! Вече съм напълно убедена, че всяко усилие рано или късно се възнаграждава ! Пожелавам ви да свирите с любов, мисъл и вдъхновение! Гордея се с вас, обичам ви и ви вярвам!“, добави още Весела Пенева.

Зареди още

Любопитно

Узана Поляна фест от 19 до 21 юли

Published

on

От петък до неделя, 19 – 21 юли, сред красивата природа в габровския балкан ще се проведе деветото издание на Узана Поляна фест. Фестивалът тази година се разгръща, не толкова като територия, колкото като активности и преживявания за посетителите.

И този път Узана Поляна фест ще събере хиляди хора от близо и далеч, обединени от идеята планетата ни да бъде едно по-добро място за нашите деца. Фестивалът традиционно се превръща в най- голямото екосъбитие у нас, което си поставя за цел в края на третия ден всеки да е придобил поне по едни еконавик, който да продължи да прилага в ежедневието си.

Ето защо програмата за фестивала става все по-богата. Сигурно е, че за всеки от бебе до баба ще е интересно и ще може да открие онова, което го вълнува. И защото не можем да искаме да променяме света около нас, преди да сме погледнали към собственото си „аз“ – пространство ПОЗНАНИЕ увеличава своята зона и предвижда нова такава, която нарекохме СЕБЕПОЗНАНИЕ. И ако в пространство ПОЗНАНИЕ тази година ще бъде поставен фокус върху климатичните явления и адаптацията към тях, то пространство СЕБЕПОЗНАНИЕ ще концентрира мислите около нашите лични емоции, чувства и здраве.

Още един нов елемент е обособяването на зоната ИН/ЯН в отделен ЦЕНТЪР, който ще бъде разположен на красивата поляна, точно до почивна база “Горски дом”. Освен йога практики и беседи, програмата ще включва още различни арт ателиета и арт терапии, музикални работилници с Петър Йорданов Бъни и един World music concert  с Петър Йорданов Бъни и Константин Кучев. 

Двойно повече са екозабавленията за деца, защото ДЕТСКИЯТ център е по- пъстър от всякога – забавни семейни игри, творчески ателиета, четене на книжки, еко работилнички,, рисуване, йога и още много вълнуващи приключения. А МЛАДЕЖКАТА зона, ще е още по-активна и ще посрещне гости от далечна Япония.

АРТ зоната ще предлага много повече работилници, за всеки, който иска да вложи положителната си енергия и изработи сам гривна с техниката „макраме“, ароматно сапунче с вълна, поставка за чаши от гипс и акрилна смола, картина от вълна,  колаж от сини отпечатъци, енергийни гривни според зодията и още други интересни нещо.

На Узана Поляна фест отваря „врати“ зона ГОРСКОТО, където в горско училище децата ще опознават гората, ще предизвикват сетивата си за творчески занимания, любопитни беседи и слънчеви игри.

В рамките на фестивала са предвидени и два туристически прехода – единият с изкачване до връх Исполин, а другият – с опознавателен характер и достигане до географския център на България.

Спортните натури предизвикваме с волейболен турнир, традиционната футболна надпревара и стена за катерене.

Поляната на Узана ще приюти и истинските пазители на българския вкус и храни с Фермерски пазар и през трите дена. Фермерските игри този път ще дадат възможност и на децата да премерят своя усет за битка и похвати от ежедневието на фермера. А как да вкараме екологичното в домакинството ще разкрие новата зона „Еко Бит“.

Разбира се организаторите са помислили и за ценителите на вкусна храна и разхлаждащи напитки в пространство „НаЗдраве“, където ще може да изненадате сетивата си с вкусна, здравословна, богата на аромати храна, но трябва да знаете, че пластмасовите прибори са строго ограничени! НО може да донесете своя чаша или да вземете узанска чаша срещу депозит. Така ще намалите образуването на отпадъци и ще получите отстъпка при покупка на напитка в зоната.

Внимание ще отделим и на домашните любимци в първия конкурс за кучета „Красота и нрав“, а в шатрата на габровския приют за кучета ще може да срещнете своя нов четириног приятел, който на място да осиновите.

Цялата програма на Узана Поляна фест е на сайта на събитието http://uzanafest.gabrovo.bg, а къде ще е разположена всяка една зона – може да се ориентирате и на картата на фестивала Узана Поляна Фест.

Зареди още

Любопитно

Младежки център – Габрово кани на ателие по калиграфия

Published

on

В работилница по калиграфия ще могат да се включат всички младежи, които се интересуват от японската култура и изкуство по време на Деня на японската култура. Събитието е организирано от Младежки център – Габрово и ще се проведе на 22 юли, от 17 часа в Художествена галерия „Христо Цокев“.

Работилницата по калиграфия ще бъде водена от Венелина Петкова, с ранг специално кю по Шодо от японската школа ШоДжинКай. Събитието ще започне с демонстрация, на която тя ще разкаже за изкуството калиграфия и ще изпише думите 姉妹都市 (shi-mai to-shi), означаващи „градове-сестри“, посветени на приятелството на Габрово и японския град Тойоаке. Именно в Тойоаке се намира гимназия „Сейджо“, с която Община Габрово организира дългогодишен младежки обмен. Десет японски младежи ще гостуват от 20 юли до 1 август в Габрово, където ще живеят в габровски семейства и ще могат да се докоснат до българската култура. По време на събитието в Художествена галерия Христо Цокев гостите ще могат да се запознаят и с японските младежи, които ще направят работилница по оригами.

След демонстрацията, по време на работилницата, участниците ще научат как се изписва думата 思いやり (omoiyari) – състрадание, съпричастност, внимание и доброта. Омоияри е важна концепция в японската култура, която насърчава уважение и внимание към другите хора. Всеки участник ще има възможността да опита „танца на четката“ и да се потопи в японската култура.

Работилницата е безплатна и не изисква предварително записване.

Заповядайте на 22 юли, 17:00 часа, Художествена галерия „Христо Цокев“, Ден на японската култура. В програмата ще има още ателие по икебана, демонстрация на кендо, кът с книги за Япония, оригами.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица