Свържи се с нас

Любопитно

Показаха в Трявна най-голямата тютюнева колекция у нас

Published

on

Впечатляващи колекции, спиращи дъха хобита, необикновени и интригуващи съзнанието занимания, безброй артефакти с различна история… Всеки от нас е ставал свидетел на подобна колекционерска страст във времето и се е сблъсквал с хора, които отдават буквално живота си на това. А замисляли ли сте се кой е човекът, притежаващ най-голямата колекция на тютюневи изделия у нас? Вероятно не. Това е Димитър Георгиев от Силистра.

Срещаме го на поредното пето издание на традиционния Трабант фест в Трявна сред богата гама от цигари, пурети, табакери и кутии.

„Представям Ви най-голямата колекция в България от стари български цигари, тя е само за български такива, като цялата колекция е малко над 900 кутии, тук съм донесъл около 450, половината от това, което имам”, споделя Георгиев. За да събере внушителната бройка от 900 кутии с цигари на Димитър му трябвали близо десет години.

Всичко започнало със случайна обява в интернет, която запалила неочакваната страст към колекционерството на тютюневи изделия. „Просто видях една-две кутии в сайтовете за продажби, те бяха на цигари „Президент” на пловдивската фирма „Тютюнджан” и веднага ми привлече вниманието. Беше много красива…

Реших да я закупя, после реших да се развия и така кутия по кутия стана вече десет години. Имам 900 броя, както вече стана ясно“, разказва колекционерът.

Най-старата и ценна кутия с цигари е тази от царско време и далечната 1901 година, а най-ранните са тези от края на миналия век. „Тук може да видим и най-малката кутия, която имам. Тя е само за четири цигари, а тук може да видим и най-голямата, която е за 500 цигари – тя е била главно за бакалии и са ги продавали на сипно, на бройка.

Имам някои, които са правени в България и са били предназначени за износ в Ирак, Иран и пр. Едни от най-интересните цигари са „Антитап”, които са за отказване на цигарите и тези билковите, които са били правени специално за астматици“, допълва още Димитър.

В колекцията му, изложена по време на Трабант Фест 2022 в Трявна, виждаме още дамски цигари Фемина, големи кутии на Булгартабак, които били предназначени основно за директорски кабинети, известни соц марки като Стюардеса, Арда, Сердика, Победа и др., ретро кутии с ликове на значими български личности като Васил Априлов и дори американските цигари Marlboro, тогава произвеждани в България и изнасяни в чужбина.

„Скъпо хоби е и изключително трудно се намират. Отварям всеки ден сайтове, където мога да намеря такива стари цигари. По пет-шест пъти на ден отварям да проверя нещо случайно ново да не е излязло, което го нямам, но в интерес на истината вече много трудно откривам нещо ново, което да закупя!”, завършва колекционерът и допълва, че ще продължава да търси и увеличава своя инвентар от стари тютюневи изделия, защото веднъж запалена страстта няма угасване.

Изпраща ни с усмивка и споделя, че е изключително радостен да бъде в унисон с ретро духа на Трабант Фест 2022 не къде да е, а точно в Трявна!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Любопитно

Гергана Стоянова се срещна с ученици от СУ „Васил Левски“

Published

on

Вдъхновяващата актриса и водеща Гергана Стоянова се срещна с учениците в СУ „Васил Левски “ по инициатива на Училищното настоятелство и Ротари клуб-Севлиево. Областният и заместник – областният управители Мария Башева и Иван Любомиров присъстваха на една от общо 4-те лекции под мотото „Аз уча, вярвам, мога, знам“.

Стоянова се обърна към младежите с думите „Забравете името ми, но помнете, че никой не Ви е длъжен и никой не Ви е виновен! „. Всеки ученик получи специална книжка, която Гергана определи като частичка от последната си мечта. Прави срещи с деца от 4 години, а книжките са начинание от последната година.

В тях младежите са предизвикани да попълват информация за мечтите, целите си, за големи български постижение, за героите ни. „Учете сърцето си да изпитва почит“- това призова децата Стоянова, като ги помоли да четат за делата на великите българи и успешни чужденци.

Тя цитира и думите на Робин Шарма: „В по-голямата си част умората е продукт на човешкия ум. Тя доминира в живота на тези, които нямат посока и цел.“, като ги доказа и с примерите на житейските истории на Силвестър Сталоун и Мерилин Монро. Стоянова сподели и своята история, която започва в село до Бургас, за да я нареди днес сред топ 3 на жените, които озвучават в България.

Над 2,4 млн. думи и изрази звучат с гласа на Гергана Стоянова в онлайн правописния речник на БАН- „Берон“. Нейният глас звучи от навигацията, от малкия екран, в радио ефира, в големите вериги магазини.

„Седях с тапа в устата и изговарях всичко, което виждах около себе си в продължение на 4 години“, спомня си Гергана как се е отървала от диалекта си по време на обучението си във ВИТИС. Основното си образование завършва на село. Иска да свири на пиано, но родителите й не могат да си позволят уроците, затова записва пантомима, народни танци и лека атлетика.

Обучението я отвежда в Бургас, където завършва гимназия. Ходи всеки месец на театър поне по два пъти и мечтае да стане актриса. Споделяйки своята мечта със съучениците си, получава само присмех. Това не я демотивира. Учи словата си наизуст, явява се на изпит и успява да влезе във висшето училище.

Там получава нова доза присмех заради диалекта си. Вместо да се сърди, полага неимоверни усилия, за да се превърне днес в гласа, който чуваме навсякъде.

Зареди още

Любопитно

Празник в аванс – отбелязваме Първи юни на Градище в неделя

Published

on

26 май ще бъде 1 юни за най-малките любители на природата, които са поканени на Градище за празник в неделя. Отбелязваме деня на детето в аванс с весела и безгрижна горска среща, посветена на песните, танците, творчеството и книжките – такъв, какъвто трябва да бъде детският свят.

На поляната ще се срещнем с малчуганите от детска градина „Слънце“ и с възпитаници на Основно училище „Неофит Рилски“. Те са ни подготвили музикална програма и нещо много интересно – работилници от деца за деца. Големите ще показват на малките какво умеят и ще им помогнат да изработят свои собствени творби. Вярваме, ще започнат страхотни приятелства!

Детски театър „Вълшебник” към ОУ „Неофит Рилски” ще изнесе дебютната за учениците от втори, трети и четвърти клас постановка „Приключения опасни с герои сладкогласни” с Недялко Йорданов.

Специални гости на събитието са дружеството на габровските писатели, които са организирали базар на книжки за деца от габровски автори. Къщичката за книжки и игри също е пълна, защото само преди две седмици на Градище имаше базар на употребявани вещи, като „таксата“ за участие бяха детски книги и занимания, с които рафтовете й да бъдат напълнени отново.

На Градище вече отвори врати и още една изненада. Клуб „Хобит“. Едно магично място за партита, в което слънцето се прокрадва през дъските, котката отдава любопитно внимание на всеки посетител, а дъждът не изглежда страшен, защото тропа весело по покрива.

Заповядайте на Градище! Неделя, 11 часа. Детският празник и събитията на Градище се организират от фондация „ОТ БГ“, а тази неделя ще се случи с подкрепата на Ситигаз!

Зареди още

Любопитно

Хиляди се забавляваха на Карнавала в Габрово

Published

on

За пореден път Габрово доказа, че е столица на хумора и сатирата с грандиозно издание на емблематичния си карнавал този уикенд. Над 40 000 души от цялата страна се събраха в града, за да се насладят на пъстроцветно шествие, изпълнено с остроумни скечове, колоритни костюми и заразяваща енергия, впечатляващи концерти и много инициативи и забавления за децата.

Карнавалното шествието, което премина по централните улици на града в събота вечерта, се проведе под мотото „Make Карнавал, Not War“. В близо двучасовото шествие се включиха над 2 000 души, облечени в оригинални костюми и превъплътени в различни роли в 72-те така наречени „карнавални картини“ с послания за мир и единство.

С пъстрите си костюми и изящни движения особено внимание привличаха и участниците от китайската провинция Цюанджоу.

Конкурсната част на карнавала привлече ентусиасти от цялата страна, а авторитетно жури ще определи и победителите.

В тазгодишния карнавал присъстваха и 20 гигантски фигури на движещи се платформи, изработени с много майсторство и чувство за хумор, в които оживяваха емблематични сцени от актуалния политически живот.

Не липсваха и дръзки сатирични препратки към популярни личности и събития от изминалата година.

Музикалната програма включваше концерти на известни изпълнители като Васил Петров, RDMK, 100 Кила, FolkustiX и Dolapdere Big Gang, а култовата група Молец закри празненствата в неделната вечер.

С богатата си история и неповторима атмосфера, Габровският карнавал се е утвърдил като емблема на хумора и сатирата и платформа на свободния дух и творчество. Той е не просто забавление, а и остроумна форма на обществена критика, която ни кара да се замислим и да се посмеем на себе си.

*Всички снимки, уловени от фоторепортера на „Габрово Нюз“ можете да видите на страницата ни във фейсбук.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица