Свържи се с нас

Любопитно

Коледно тържество за малки и големи в габровския театър

Published

on

Габровският драматичен театър кани малки и големи зрители на предпразнично коледно тържество, което ще се състои на 20 декември 2021 г. на голяма сцена в театъра. От 18.00 часа ще започне детското представление „Приказливко в страната на думите“ на режисьорката Валерия Минева-Георгиева. Тя е и автор на текста.

След края на постановката Дядо Коледа ще раздаде подаръци на децата. Родителите могат да се обадят предварително в ДТ „Рачо Стоянов“ за информация как ще се осъществи срещата с белобрадия старец.

В спектакъла участват актьорите от габровската трупа Силвия Боева, Любен Попов и Гордан Коев, а ролята на Приказливко изпълнява Валерия Минева-Георгиева. В постановъчния екип влизат: Ян Руменин – автор на музиката, Славка Георгиева – сценография, Кристина Славкова – художник на плаката.

В това представление децата ще се срещнат с чудния свят на думите и обещанията. На помощ ще им се притече малкото момче Приказливко, което попада в тази страна, запознава се с нови герои и разбира какво означава силата на думите. Приказливко ще покаже на децата, че с думите трябва много да се внимава – как ги употребяваме, какво говорим, защото понякога думите нараняват хората, как спазваме обещанията си.

От 19.30 часа ще започне специалното коледно издание на стендъп комедийното шоу на Димитър Иванов – Капитана – „Хомеопатия за душата“. Постановката е на ДТ „Рачо Стоянов“ в партньорство с „HashtagSTUDIO“. На сцената ще видим актьорите от габровската трупа Адриана Димова/Анатолий Ставрев, както и куклите Бай Тъньо и тийнейджъра AJ TikTok-a. Автор на текста и гост-актьор в спектакъла е Димитър Иванов – Капитана, а режисьор – Емил Йорданов.

В своите кратки истории Димитър Иванов – Капитана ще преведе публиката през темите за детството тогава и сега, общуването с младите, особеностите на българския манталитет, брака и взаимоотношенията между мъжа и жената, зависимостите от социални медии, селфита и алкохол, „истината“ за основаването на българската държава.

След края на комедийното шоу ще се разиграе коледна томбола с награди, организирана от ДТ „Рачо Стоянов“. Всеки може да участва в томболата като попълни и пусни талон в урната под елхата в театъра. Участието не е обвързано със закупуване на билет за представление. Всеки закупен билет носи два нови талона за коледната томбола, които увеличават шансовете на зрителите. Един и същ участник в томболата не може да спечели повече от една награда.

А наградите са: „Златен билет“ за всички премиери на ДТ „Рачо Стоянов“ през 2022 г.; билети за премиерата на спектакъла „Германия, мръсна приказка“ на реж. Васил Дуев-Тайг, която ще се състои на 16 и 17 януари 2022 г. в габровския театър; три ваучера за избрани представления през 2022 г.; два билета за спектакъла „Моби Дик“ на реж. Петринел Гочев на 20 януари 2022 г. в габровския театър; два билета за спектакъла „Бурята“ на реж. Робърт Уилсън в Народен театър „Иван Вазов“; два билета за спектакъла „Одисей“ на реж. Диана Добрева в Драматичен театър – Пловдив; специална колекция книги, осигурени от „Пощенска кутия за приказки“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Любопитно

Невиждано „природно явление“ в нощното небе на Карнавала в Габрово

Published

on

Невиждано по своите мащаби за България „природно явление“ предстои да завладее нощното небе над Габрово в очаквания с огромно нетърпение Карнавален ден, 21 май. То е уникално по своя характер и е свързано със звездите.

Феноменът, който ще може да се наблюдава с невъоръжено око от целия Балкански полуостров и още по-ясно от площад „Възраждане“ в събота, около 22.00 часа, е кулминацията, предшестваща музикалното участие на световните звезди C-Block, Culture Beat, C+C Music Factory и Funky Monkeys, които ще радват от откритата сцена габровци и гостите на града.

Самият Илон Мъск възнамерява да изпрати част от своите сателити, които да заснемат от космоса събитието над Габрово, което само по себе си говори за интереса, което то представлява и всички ще се насладят.

Зад впечатляващата шоу програма, която ще очарова и пренесе в друго измерение всеки, който я наблюдава, стои млад екип от доказали се професионалисти, които показват, че вече небето не е граница.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

На празник „С читалището в сърцето” отслужиха водосвет и раздадоха курбан за здраве

Published

on

На празник „С читалището в сърцето” беше отслужен водосвет и раздаден курбан за здраве. Тържеството на поляната пред параклис „Св. Йоан Кръстител” в селищно образувание „Хоталич” на 14 май организираха от Народно читалище „Развитие-1870”.

А поводът бе празник в чест на живота, дни след като в Читалището откриха обновения модерен салон и отбелязаха рожден ден навръх Деня на Светите равноапостоли Кирил и Методий. Молебена уважиха служители, художествени ръководители, преподаватели, самодейци и приятели на читалище „Развитие”.

Със заупокойна молитва присъстващите почетоха паметта на читалищни дейци, които загубиха живота си по време на пандемията. С водосвета и освещаването на курбана отец Цонко нарече здраве, благоденствие и успехи за всички работещи в Читалището и приели го в сърцето си.

А председателят Данаил Лалев обеща всяка година на това място да има такъв празник – с музика, песни, кръшни хора и наздравици от сърце и душа.

Автор: Десислава Димитрова – организатор при НЧ „Развитие-1870”
Снимки: Божидар Генков.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Завесата на Карнавала в Габрово се открехва

Published

on

Окончателно е готова програмата за празниците на Габрово през месец май и веселите цветни афиши скоро ще грейнат из града, за да информират мало и голямо кога и как да се явява на различните събития.

На 20 май в Музея на хумора и сатирата ще бъде открито 25-тото Габровско Биенале, което ще даде възможност на посетителите да се докоснат до две журирани изложби – една за карикатура и една за съвременно изкуство, както и от курирана изложба, дело на художника Олаф Вестфале.

Във вечерните часове на сцената на пл. Възраждане ще се качат група Джеръми?, а после небето ще бъде озарено от лазерно шоу.

Карнавалният ден – 21 май ще започне с детски мини карнавал и карнавално шествие на детските градини по ул. „Аврам Гачев“. На централния градски площад пък деца от цялата страна ще показват своите таланти в Националния детски фестивал на хумора „Смехоранчетата“. За най-малките в градинката с мечето ще бъде изградена и детска карнавална сцена. Юбилейното, 20-то, издание на Националното карнавално ревю с котки ще започне в 11 часа в Спортната зала.

В 18.30 часа стартира големият карнавал на Габрово, който тази година събира над 60 карнавални картини. Сценаристи, режисьори, шивачи на карнавални костюми, участници и всякакви културни работници и дейци са в трескава подготовка на най-цветния, пищен, весел, щур и незабравим Карнавал, който тази година се подвизава под мотото „Кот доди, гад доди!“.

След неговия финал сцената на площад „Възраждане“ ще завладеят „Остава“, C-Block, Culture Beat, C+C Music Factory и Funky Monkeys.

Но това, разбира се не е всичко, защото на 22 май карнавалът продължава с фестивал „Улицата“ по пешеходната „Радецка“ – шарена и щура рецепта за щастие, направена с любов, магия и музика. В следобедните часове на площад „Възраждане“ ви очаква традиционният Биг Бенд парад.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица