Свържи се с нас

Любопитно

Габрово спечели купата на общините в „Екорали България“

Published

on

Община Габрово спечели първото място сред общините в деветото издание на „Екорали България“ за електрически превозни средства и автомобили, задвижвани от алтернативни енергии. Отличието идва в годината на Европейския зелен лист – екологичната награда на Европейската комисия, чийто носител е Габрово.

Пилот на общинската КИА Соул със стартов номер 1 бе Пламен Ботев, а негов навигатор Миглена Въгленова – служители на Община Габрово. В генералното класиране габровският екипаж зае престижното пето място. Организаторите връчиха и специална поощрителна награда на нашия пилот за проявена смелост и ентусиазъм по време на състезанието.

Начело в генералното класиране застана екипажът на „Топ Рент-а-кар“ от Варна – Милен Маринов, зад волана с „Фолксваген“ ID.3, и навигатор Радослав Маринов. Отборни победители станаха екипажите на инспектората към Столична община. Бяха връчени купи за най-добър дамски тандем и за автомобили – хибриди.

„Екорали България“ 2021 г. се проведе от 30 юли до 1 август под мотото „По стъпките на траките“. Стартът бе даден на столичния площад „Александър I Батенберг“ от президента на Автомобилната федерация на България Камен Михайлов, а финалът се състоя в „София Тех Парк“.

В надпреварата се включиха 11 екипажа с представители на бизнеса, общински институции и спортни клубове. Екологичните возила бяха от марките на „Фолксваген“, „Пежо“, „Рено“, „КИА“ и „Хюндай“.

Участниците изминаха 473 километра по пътна книга, от които 102 километра са регулаторни тестове – специални етапи с предварително зададена средна скорост, с транзитни и скрити часови контроли.

Маршрутът премина през редица исторически местности, паметници и природни гледки в Стара планина, Средна гора и Тракия. Автомобилите бяха зареждани чрез мобилни зарядни станции, осигурени от фирма „eКарс“.

Целта на екоралито е да се популяризира идеята за чиста околна и здравословна жизнена среда, както и създаването на подходящи рамкови условия за насърчаване на екоиновациите и инвестициите в потреблението на екостоки и услуги.

Състезанието не е за скорост, а е по-скоро демонстрация на най-новите технологии в автомобилостроенето за по-ниска консумация на енергия, успоредно с необходимия комфорт и безопасност по време на шофиране.

Това е поредната инициатива, с която се ангажира неправителственият сектор с надеждата законотворците да стимулират клиентите, когато избират нов автомобил, да предпочетат коли с алтернативни енергийни задвижвания.

Събитието се организира от Спортен клуб „Интерспийд нова генерация“, Съюз на българските автомобилисти и Автомобилна федерация на България.

Габрово е сред общините, които се възползваха от безвъзмездното съфинансиране на Националния доверителен екофонд за закупуване на електромобили чрез Инвестиционната програма за климата.

През 2017 г. Община Габрово прибави към автопарка си електрическата КИА Соул, а от 2018 г. такъв автомобил ползва и музей „Етър“.

През миналия месец бяха доставени още два електрически автомобила марка „Рено Зое“, с които ще се извършва екоконтрол на територията на общината.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Любопитно

„Мама е добър шофьор“ отново в Габрово

Published

on

Забавният и нестандартен формат „Мама е добър шофьор“ се завръща в своето трето издание, за да направи понеделника на 20 септември необикновено атрактивен, динамичен и амбициозен. Както и досега, в състезанието могат да се впуснат майки с детски колички, а защо не и татковци, баби или дядовци.

Приложното каране на бебешки и детски колички в градска среда се организира от Община Габрово и е част от инициативите за Европейската седмица на мобилността, която се провежда ежегодно в периода 16 – 22 септември, съобщиха от администрацията на кмета.

Водещата тема за 2021-а е „Придвижвайте се устойчиво. Бъдете здрави“. Мястото на провеждане на „Мама е добър шофьор“ е Градинката с мечето в Габрово, а стартът ще бъде даден точно в 10.00 часа.

Участниците ще трябва да преминат по предварително разчертано трасе, като демонстрират умения за скоростно придвижване с детска количка и чевръсто справяне с няколко препятствия – слалом между конуси, правилно разделно изхвърляне на отпадъци, смяна на памперс и повиване на бебе … в парка.

За най-сръчните, бързи и съобразителни мами са подготвени атрактивни, а за публиката са гарантирани неочаквани изживявания и много емоции. Записването започва в 09.45 часа, а състезанието ще се проведе от 10.00 до 12.00 часа. Участието е напълно безплатно!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Избраха логото на новия Младежки център в Габрово

Published

on

Младежки център Габрово вече има лого. Новината за медиите съобщиха от местната общинска администрация. Новото лого на Младежки център Габрово е разработено от Мария Джумеркова от град София.

В разработката фигурират символите крепост, феникс и криле. Събирателният образ на трите фигури е еманация на смисъла и целите на младежкия център, а подредбата им не е случайна, поради тяхното дълбоко значение. Фениксът, чиято легенда описва като магическа птица, сияйна и блестяща, е известна с това, че животът й продължава няколко стотин години преди да избухне в пламъци. Пътят ѝ не свършва там, а тя отново възкръсва от пепелта, за да започне нов и дълъг живот.

По същия начин, образът на величествената птица, разперила криле, има за цел да олицетвори силата на знанието и величието на ума, които ще се раждат и развиват в Младежкия център. Изключително важен е символът на крепостта, който е израз на изграждането на здравите основи, пораждащи сигурност и устойчивост, нужни да защитят всяко царство. Знакът внушава, че благодарение на Младежки център Габрово, развитието на таланта и творчеството у младежите ще защитават тяхната човешка чест, характер и индивидуалност, за да могат да устоят на всички предизвикателства занапред.

На автора на отличеното лого Мария Джумеркова ще бъде връчена парична награда на стойност 1000 лева, информират още от общинската администрация.

На 17 май т.г. Община Габрово обяви публичен конкурс за изработване на лого „Младежки център Габрово – възможности за изява на младите хора“, като се обърна към художници и графични дизайнери от страната и чужбина.

Графичният символ, трябваше да внушава младежкото, ентусиазмът и амбициите на младежите; да представя Младежки център Габрово като притегателен за млади и иновативни хора, благоприятно място за творчество, предприемачество и иновации; да е разпознаваем, въздействащ, оригинален и гъвкав в употребата си.

До участие в конкурса бяха допуснати предложенията на шест участника, които отговаряха на предварително зададените в Регламента условия и критерии. Журито, обявено публично с Регламента и общите условия на конкурса, взе решение за отличаване на победител в надпреварата.

Създаването на Младежки център Габрово в сградата на съществуващия Летен театър се осъществява по проект за възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център Габрово, финансиран чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Нова младежка зона в Габрово

Published

on

Нова младежка зона бе открита в Габрово. Новото предпочитано от младите хора място в нашия град е разположено в двора на спортната школа на Национална Априловска гимназия.

Новата младежка зона на Габрово бе открита от кмета Таня Христова и директора на НАГ Елвира Христова, които символично извършиха ритуал по прерязване лентата на мястото, създадено от младежите за младежите.

Събитието се проведе в навечерието на първия учебен ден на спортния терен на учебното заведение.

Деца от габровската художествена школа „Елиза Арт“, с ръководител Елиза Ковачева – Цокова, изрисуваха пана със своите послания и започнаха преобразяване в цвят на новата младежка зона.

В края на церемонията по откриване бяха пуснати цветни балони с хелии, които полетяха в небето над Габрово, а всички присъстващи не пропуснаха възможността да увековечат момента с обща снимка.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица