Свържи се с нас

Любопитно

Габрово спечели купата на общините в „Екорали България“

Published

on

Община Габрово спечели първото място сред общините в деветото издание на „Екорали България“ за електрически превозни средства и автомобили, задвижвани от алтернативни енергии. Отличието идва в годината на Европейския зелен лист – екологичната награда на Европейската комисия, чийто носител е Габрово.

Пилот на общинската КИА Соул със стартов номер 1 бе Пламен Ботев, а негов навигатор Миглена Въгленова – служители на Община Габрово. В генералното класиране габровският екипаж зае престижното пето място. Организаторите връчиха и специална поощрителна награда на нашия пилот за проявена смелост и ентусиазъм по време на състезанието.

Начело в генералното класиране застана екипажът на „Топ Рент-а-кар“ от Варна – Милен Маринов, зад волана с „Фолксваген“ ID.3, и навигатор Радослав Маринов. Отборни победители станаха екипажите на инспектората към Столична община. Бяха връчени купи за най-добър дамски тандем и за автомобили – хибриди.

„Екорали България“ 2021 г. се проведе от 30 юли до 1 август под мотото „По стъпките на траките“. Стартът бе даден на столичния площад „Александър I Батенберг“ от президента на Автомобилната федерация на България Камен Михайлов, а финалът се състоя в „София Тех Парк“.

В надпреварата се включиха 11 екипажа с представители на бизнеса, общински институции и спортни клубове. Екологичните возила бяха от марките на „Фолксваген“, „Пежо“, „Рено“, „КИА“ и „Хюндай“.

Участниците изминаха 473 километра по пътна книга, от които 102 километра са регулаторни тестове – специални етапи с предварително зададена средна скорост, с транзитни и скрити часови контроли.

Маршрутът премина през редица исторически местности, паметници и природни гледки в Стара планина, Средна гора и Тракия. Автомобилите бяха зареждани чрез мобилни зарядни станции, осигурени от фирма „eКарс“.

Целта на екоралито е да се популяризира идеята за чиста околна и здравословна жизнена среда, както и създаването на подходящи рамкови условия за насърчаване на екоиновациите и инвестициите в потреблението на екостоки и услуги.

Състезанието не е за скорост, а е по-скоро демонстрация на най-новите технологии в автомобилостроенето за по-ниска консумация на енергия, успоредно с необходимия комфорт и безопасност по време на шофиране.

Това е поредната инициатива, с която се ангажира неправителственият сектор с надеждата законотворците да стимулират клиентите, когато избират нов автомобил, да предпочетат коли с алтернативни енергийни задвижвания.

Събитието се организира от Спортен клуб „Интерспийд нова генерация“, Съюз на българските автомобилисти и Автомобилна федерация на България.

Габрово е сред общините, които се възползваха от безвъзмездното съфинансиране на Националния доверителен екофонд за закупуване на електромобили чрез Инвестиционната програма за климата.

През 2017 г. Община Габрово прибави към автопарка си електрическата КИА Соул, а от 2018 г. такъв автомобил ползва и музей „Етър“.

През миналия месец бяха доставени още два електрически автомобила марка „Рено Зое“, с които ще се извършва екоконтрол на територията на общината.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Стартира конкурсът „Бостанско плашило“, организиран от музей „Етър“

Published

on

Стартира Четвъртото издание на националния конкурс „Бостанско плашило“, организиран от музей „Етър“. Крайният срок за участие е 10 април 2024 г., а седмица по-късно ще бъдат обявени победителите.

На 10 май изпратените за участие в конкурса плашила ще бъдат експонирани в различни части на музея. Награждаването на отличените ще се състои на 19 май. Ако на 30 и 31 март посетите музей „Етър“, може да си вземете билет с творческо преживяване „Претвори традициите!“. Той осигурява възможност да се разходите в музея, да се запознаете с особеностите на традиционното плашило и да направите свое. Може да включите своето плашило в националния конкурс на музей „Етър“ или да го вземете със себе си, за да Ви пази градината!

За първи път конкурс за плашила е организиран от екипа на музей „Етър“ през 2009 г. Плашилото – това човекоподобно чучело, облечено в стари дрехи, натъпкани със слама, направено, за да плаши и прогонва птиците от селскостопанските градини – някога е будело страх, а днес образът му провокира смях и веселие у габровци, прочути с чувството си за хумор, остроумието си и способността си да се самоиронизират. Изработените за конкурсите през 2015 г. и 2016 г. плашила „дефилираха“ на ежегодния международен габровски Карнавал.

Целта на конкурса е да се провокира интереса на участниците да се запознаят с традициите в направата на бостански плашила, използвани за опазване на реколтата; да се насърчат творческите способности и фантазията на младите хора; да се стимулира умението на децата да работят с различни естествени материали. В конкурса могат да се включат както индивидуални, така и групови творби.

Категориите са две – „Традиционно плашило“ и „Плашило в пенсия“. Всички плашила в категория „Традиционно плашило“ трябва да бъдат изработени от природни материали (дърво, хартия, глина, слама, текстил и др.). При изработване на плашилата за тази категория, е добре участниците максимално да се придържат към представата за традиционните плашила, използвани до 80-те години на XX век.

За категорията „Плашило в пенсия“ е допустимо използването на елементи от синтетични материали, а свободните интерпретации и богатото въображение са силно окуражавани.

Участниците, класирани на първо, второ, трето място във всяка от категориите получават предметни награди и отличителен документ. По преценка на журито, допълнително могат да бъдат учредени специални и поощрителни награди.

Зареди още

Култура

Успех на Детска фолклорна формация „Габровски гласчета“ от конкурс в Русе

Published

on

Изпълнителите се завърнаха от XVI Национален фолклорен конкурс „Дунавски славеи“ в Русе и бяха отличени с три втори места на трио, малък и голям хор на „Габровски гласчета“.

В двудневно състезание от над 800 участници, нашите габровчета достойно представиха града ни.

Ръководителката на ДФФ „Габровски гласчета“ Стефка Стоева е щастлива от високите оценки на професионалното жури, с председател академик Милчо Василев от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив.

Формацията се подготвя усилено за успехи в следващ Национален конкурс във Варна, който ще се проведе в края на месец март.

Зареди още

Любопитно

„Не пренасяйте войната от вашите умове в нашите сърца”

Published

on

Професионална гимназия по туризъм „Пенчо Семов” – Габрово ви кани на официално откриване на изложба, под надслов „Не пренасяйте войната от вашите умове в нашите сърца”.

Осемнадесет платна на седем млади художници ще ви очакват на 22 март, петък, в 14.30 часа в СТЕМ-центъра на училището. Рисунките са вдъхновени от стрийт – арт изкуство, дело на анонимни посланици за мир.

Неанонимно и напълно осъзнато зад създадените нови картини и техните послания застават ученици от гимназията, които намериха в училище своето място за изява и получиха подкрепата на своя учител по история – Венцислав Велинов.

В техен ментор се превърна талантливата студентка от ВТУ „Св.Св. Кирил и Методий” Даяна Димитрова, и след няколко месеца упорит и удовлетворяващ труд творците са готови да посрещнат своята публика.

Не пропускайте събитието, което носи в себе си заряд и емоция, способни да преобразят един свят на насилие и жестокост и да го превърнат в необят от любов!

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица