Свържи се с нас

Любопитно

Габрово спечели купата на общините в „Екорали България“

Published

on

Община Габрово спечели първото място сред общините в деветото издание на „Екорали България“ за електрически превозни средства и автомобили, задвижвани от алтернативни енергии. Отличието идва в годината на Европейския зелен лист – екологичната награда на Европейската комисия, чийто носител е Габрово.

Пилот на общинската КИА Соул със стартов номер 1 бе Пламен Ботев, а негов навигатор Миглена Въгленова – служители на Община Габрово. В генералното класиране габровският екипаж зае престижното пето място. Организаторите връчиха и специална поощрителна награда на нашия пилот за проявена смелост и ентусиазъм по време на състезанието.

Начело в генералното класиране застана екипажът на „Топ Рент-а-кар“ от Варна – Милен Маринов, зад волана с „Фолксваген“ ID.3, и навигатор Радослав Маринов. Отборни победители станаха екипажите на инспектората към Столична община. Бяха връчени купи за най-добър дамски тандем и за автомобили – хибриди.

„Екорали България“ 2021 г. се проведе от 30 юли до 1 август под мотото „По стъпките на траките“. Стартът бе даден на столичния площад „Александър I Батенберг“ от президента на Автомобилната федерация на България Камен Михайлов, а финалът се състоя в „София Тех Парк“.

В надпреварата се включиха 11 екипажа с представители на бизнеса, общински институции и спортни клубове. Екологичните возила бяха от марките на „Фолксваген“, „Пежо“, „Рено“, „КИА“ и „Хюндай“.

Участниците изминаха 473 километра по пътна книга, от които 102 километра са регулаторни тестове – специални етапи с предварително зададена средна скорост, с транзитни и скрити часови контроли.

Маршрутът премина през редица исторически местности, паметници и природни гледки в Стара планина, Средна гора и Тракия. Автомобилите бяха зареждани чрез мобилни зарядни станции, осигурени от фирма „eКарс“.

Целта на екоралито е да се популяризира идеята за чиста околна и здравословна жизнена среда, както и създаването на подходящи рамкови условия за насърчаване на екоиновациите и инвестициите в потреблението на екостоки и услуги.

Състезанието не е за скорост, а е по-скоро демонстрация на най-новите технологии в автомобилостроенето за по-ниска консумация на енергия, успоредно с необходимия комфорт и безопасност по време на шофиране.

Това е поредната инициатива, с която се ангажира неправителственият сектор с надеждата законотворците да стимулират клиентите, когато избират нов автомобил, да предпочетат коли с алтернативни енергийни задвижвания.

Събитието се организира от Спортен клуб „Интерспийд нова генерация“, Съюз на българските автомобилисти и Автомобилна федерация на България.

Габрово е сред общините, които се възползваха от безвъзмездното съфинансиране на Националния доверителен екофонд за закупуване на електромобили чрез Инвестиционната програма за климата.

През 2017 г. Община Габрово прибави към автопарка си електрическата КИА Соул, а от 2018 г. такъв автомобил ползва и музей „Етър“.

През миналия месец бяха доставени още два електрически автомобила марка „Рено Зое“, с които ще се извършва екоконтрол на територията на общината.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Любопитно

„От Месамбрия до Несебър“ на шеф Мария Озтюрк в Габрово (снимки)

Published

on

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Преобладаващо мъжко присъствие на „Мама е добър шофьор“

Published

on

Четвъртото издание на атрактивното състезание „Мама е добър „шофьор“ се проведе в Градинката с мечето. На старта на импровизирания мотополигон застанаха 16 екипажа, като превес сред бебетата взеха момчетата – общо 12, съобщи Миглена Въгленова, гл. експерт „Публичност и визуализация“ в Община Габрово. Вероятно заради хладното време и по-нежната им физика в надпреварата участваха само четири малки госпожици.

Ентусиазираните майки преодоляха техничното трасе, което им предложи слалом между конуси, скоростни отсечки, 360-градусово завъртане и предизвикателството да повият бебе (кукла) в парка. Най-трудната част от маршрута се оказа краткият екотест, в който участниците трябваше да отговорят какво е компост, какво не се слага в него и кой материал се рециклира на 100 процента.

В оборудването на отборите видяхме както класически бебешки колички на четири колела, така и детски триколки, миниджип и комбинирана велоколичка. За разлика от предишни години този път в състезанието липсваха бабите и дядовците. Част от участващите бебета проспаха събитието, други закусваха по време на спринта, а трети искрено се забавляваха. Акцент в публиката беше мъжка четиричленна група, която се определи като неформално експертно жури на проявата.

Финалист стана мама Маргарита Франсъзова с 10-месечната Габриела. Те получиха грамота за първо място и продукти от козметична линия.

Второто място бе присъдено на мама Ивелина Иванова с Александър на 8 месеца, а трети се класираха мама Гинка Христова и 5-месечният Михаил. Те получиха ваучери за пазаруване от асортимента на детски стоки.

Награда получи единственият баща и рожденик в състезанието – Юксел Али с Кристиан на 1 годинка. Драматичен театър „Рачо Стоянов“ осигури покани за свои представления на мама Мария Велкова с 2-годишния Максимилиан – за най-атрактивно участие, и на мама Йоанна Коцева с Матей на 1 г. и 7 м. – за оригиналност.

Заместник-кметът Мария Йозова връчи специална награда от Община Габрово за най-малък участник на 4-месечната Катрин с мама Йоанна Куманова.

Всички, включили се в надпреварата, получиха вкусен акациев мед с розово масло, тениски и козметичен продукт.

Събитието „Мама е добър „шофьор“ е част от инициативите за Европейската седмица на мобилността, която се провежда от 16 до 22 септември.

Община Габрово благодари на представителите на спонсорите – Ина Никова, Светослав Матеев, Илиян Иванов и Борис Денев, и Петко Койчев. Всички снимки от събитието можете да разгледате оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Младежки случки „Срещу течението“ по коритото на Янтра

Published

on

Младежки случки „Срещу течението“ ни очакват на 22, 23 и 24 септември не къде да е, а в коритото на река Янтра.

Да, съвсем вътре, до водата! Мястото е между новия мост и мостът до Дома на хумора, а през трите дни на събитието ще се случат концерти, 3D мапинг, театър, Stand-up comedy, работилници за рисуване върху текстил и стъкло, училище за графити, състезание с тротинетки и колелета и още много забавни неща. Очаква ни и нещо сериозно – дискусия на тема „Независимост“.

В деня на Независимостта на България ще поговорим за това какво е да си независим и в исторически, и в личен план с актрисата Мартина Пенева и режисьора Ана Батева, чийто моноспектакъл „Аз победих“ ще видим след това.

Постановката е своеобразно продължение на „Мечтата на Наташа“, но проблемите на младите хора и желанието им да се движат срещу течението – същите.

На следващия ден темата отново е „Независимост“, но този път интерпретирана от инфлуенсъра Крис Захариев, който ще представи и модния си бранд „Храбър“.

И през трите дни ще има арт занимания. Работилниците са безплатни, но е добре да се запишете предварително, за да сте сигурни в своето участие.

Можете да го направите през следните линкове:

Формуляр за записване в „Зона за графити“
Формуляр за записване в „Зона за рисуване върху текстил“
Формуляр за записване в „Зона за рисуване върху стъкло“
Формуляр за записване в „Състезание с колелета“
Формуляр за записване в „Състезание с тротинетки“

И за финал, но не на последно място – концертите. Dj Set – Chill & Fresh, Anjay, група „Молец“, група „The Lefties“ и група „Спални места“.

Присъединете се към събитието във фейсбук на следния адрес и следете всичко през трите дни оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица