Свържи се с нас

Култура

ДФА „Габровче“ кани на концерт за 1 юни

Published

on

ДФА „Габровче” организира празничен концерт, посветен на Деня на детето – 1-ви юни.

Музика, песни, танци, викторина с награди, много настроение, изненади за публиката и „на добър час на абитуриентите” предвижда концертната програма на Детския фолклорен ансамбъл, с главен художествен ръководител Лъчезар Захариев.

Концертът ще се проведе на откритата сцена на пл. „Възраждане“. При неблагоприятни метеорологични условия събитието ще се състои в Дом на културата „Емануил Манолов“.

Началният час е 18.00, а входът е свободен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Как се е празнувал в миналото 24 май в Габрово?

Published

on

За празнуването на 24 май в началото на XX век, разказват спомените на учителя в Априловска гимназия Павел Йовчев, които днес Държавен архив – Габрово прави публични за широката общественост.

„За настроенията и вълненията на нашите предшественици, за празника и духа на 24 май се връщаме назад във времето чрез спомените учителя по естествена история в периода 1907-1932 г.

Училищният празник на 11 (24) мй, в който се чествува паметта на на Кирила и Методия, в Габрово по традиция се празнува всяка година по един и същи начин.

Ето как бе отпразнуван този ден през 1908 г. Учениците не носеха формено облекло. На 10 май-стар стил, по задължение всички ученици донесоха в гимназията цветя за венци, с които окичиха класните си стаи. Един голям венец поставиха над входната врата на гимназията. На най-добрите ученици се раздадоха знамена. Била е заведена практика, всеки клас и паралелка да си има свое знаме.

Пристигнаха учениците и ученичките от всички училища в града, носейки своите знамена. В Габрово имаше Девическо петокласно училище, Стопанско трикурсно и Техническо училище. Учениците и ученичките бяха подредени под строй – нямаше учител по гимнастика (физическо възпитание). Поканени бяха кмета, училищното настоятелство, родителите на учениците, чиновници и свободни граждани дошли да вземат участие в това всенародно тържество.

Според обичая, отслужи се молебен, в който се поменаха имената на Априлов и на всички починали учители. След тази церемония, един учител произнесе реч за голямото историческо и културно значение на великото дело на славянските просветител Кирил и Методий. Ученици и ученички изнесоха декламации за прослава на скъпите за нашия народ първоучители. Ученическият хор изпя подходящи за случая възторжни песни. Екна химна „Върви народе възродени, към светли бъднини върви”.

След това тържество започнаха игри-хора от учениците, отделно – ученичките. На тези хора вземаха участие учители, учителки и граждани. Някои ученици, по-решителни вдигаха директора на ръце и го молеха да разреши да не се учи другия ден. Разрешението се разнесе бързо и зарадва много най-вече мързеливите ученици. Учителите поканиха гражданите да заповядат в салона на гимназията. Много граждани се отзоваха на поканата. Тук те се запознаха с учителите. Весели и засмени си разправяха разни случки и анекдоти из ученическия си живот, за техните учители, другари и пр. Те бяха поканени със сладкиши, бонбони, а желаещите и с разни напитки.

Като благодариха и поздравиха учителите за стореното от тях по изнасяне на това тържество, гражданите останаха доволни, ръкуваха се и се разделиха с учителите.

В 2 часа след обед, учениците се събраха в двора на гимназията, от гдето под строй с учителите си отидохме в местността „Падало” (там нямаше още никакви здания, нито гара, която се откри през месец август 1912 година) (днес е квартал на Габрово, жп гарата е открита на 29 ян. 1912 г., бел. Държавен архив – Габрово).

Тук пристигнаха учителите със своите ученици от всички училища в града, родителите на учениците, граждани-мъже, жени, деца, същински панаир. Още преди обед бяха заели местата си разни продавачи на кестени, фъстъци, семки, сладкиши, сода, лимонада, боза, плодове, череши, какво ли не. Училищното настоятелство раздаде на учениците от основните училища сусамени кравайчета.

Тук се залюляха кръшни хора от учениците. Някои по-смели и нахални ученици, вдигаха Директора да им разреши да играят смесени хора. До тогава това нещо не се позволяваше. Сега за първи път им се разреши. Свири им градската духова музика, а учениците-с цигулки, китари, акордеони, не липсваше и гайда. Игрите и веселието продължиха до вечерта. Весели и доволни учениците с песни си разотидоха по домовете. Тъй завърши училищния празник, в който се чествува паметта за делото на Кирила и Методия. Ученическа духова музика нямаше. Не беше въведен ред – да се прави манифестация през града.”

Учителят Павел Йовчев пише спомена си през 1958 г. по молба на редакцията на сп. „Наша родина”. Споменът е съхранен във фонда на Националната Априловска гимназия в Държавен архив – Габрово. Тук се пази и личния фонд на Павел Йовчев. Документите са достъпни за читатели и изследователи. Нямаме разкрити запазени снимки от празнуване на 24 май, описано в спомена на учителя Йовчев.

Илюстрираме настроението на празника с една по-късна снимка, манифестация по случай 24-ти май – на площад „1 май 1876 г.“ в Габрово, с участието на духовия оркестър при Априловската гимназия с диригент Петър Чаракчиев.

Зареди още

Култура

НЧ „Развитие-1870“ спечели Голямата награда за най-добър спектакъл на театрален фестивал

Published

on

Голямата награда на Община Велико Търново за най-добър спектакъл – статуетка „Малкият принц”, 400 лв и грамота, заслужи постановката „Приключенията на Мая в страната на безцветните закони” на Детския театрален състав при НЧ „Развитие-1870“. Това признание е поредният успех за талантливата актьорска трупа на режисьора Никола Узунов.

Шестнадесетият детско-юношески театрален фестивал „Малкият принц” се проведе от 6 до 8 май 2022 г. в МДТ „Константин Кисимов” във Велико Търново и беше организиран от Общината и НЧ „Извор-1873” – с. Самоводене. В продължение на три дни великотърновската публика се наслади на 19 прекрасни спектакли в двете възрастови групи – за детски и юношески театър.

Участваха 19 театрални състави и школи от цялата страна, като общият брой на участниците надхвърли 230.

Фестивалът „Малкият принц“ отново доказа, че е един от най-големите форуми в областта на любителския детско-юношески театър. Високото ниво на постановките и прекрасната игра на младите таланти бяха по достойнство оценени от журито с председател Йоана Буковска-Давидова и членове: Николай Априлов, Станимир Трифонов, Тони Минасян и Антони Цонев. Това най-престижно отличие от фестивала „Малкият принц” не бе единствената награда за севлиевските театрали, които впечатлиха журито и заслужиха не само адмирации, похвали, но и още призове. Награда за най-добра мъжка роля – плакет, грамота и 130 лв., във втора възрастова група (14-19 г.), спечели Денислав Богданов за ролята на Мичо в спектакъла „Усмивката на Нушич” на Младежкия театрален състав при НЧ „Развитие-1870”.

Големите актьори на Никола Узунов получиха и грамота за участие във форума. Признанието за отличната актьорска игра и режисьорство в спектакъла „Приключенията на Мая в страната на безцветните закони” на Детския театрален състав е поредно. Постановката бе удостоена с голямата награда на името на Пейо Пантелеев от XIII издание на детско-юношеския куклено-театрален фестивал „Сцена край морето”, който се проведе в Поморие през миналата година.

В спектакъла участват талантливите артисти: Нелина Байчева, Магдалена Недкова, Стефан Симеонов, Цветослав Маринов, Хюлия Моллова, Михаела Минчева, Денислав Богданов, Даниела Христова и Радостин Пенков.

*Автор: Десислава Димитрова, организатор НЧ „Развитие – 1870“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Награда за танцова формация „Хопни ми, тропни ми“ от конкурс

Published

on

Трета награда за танцова формация „Хопни ми, тропни ми” от юбилейния Национален фолклорен конкурс „Заблеяло ми агънце“. Тя дойде в рамките на Десетото издание на атрактивния Събор на овцевъдите в България край Арбанаси.

Конкурсът предоставя възможност за изява на изпълнители в областта на музикалното и танцовото фолклорно изкуство, словесния фолклор, художествените занаяти и други. Професионално жури от специалисти оценява участниците във всеки раздел. По регламент програмата не трябва да надвишава 10 минути.

„Хопни ми, тропни ми”, с художествен ръководител Пламен Христов, се включи в надпреварата за трите награди в раздел танцово изкуство и трета възрастова група над 18 години.

На откритата сцена край Петропавловския манастир, с много настроение съставът изпълни два танца – Дайчово хоро с хореографска обработка на Беньо Пенев и Копаница – авторска сценична композиция с аранжимент на Веселин Личев и хореография Беньо Пенев и Пламен Христов.

След своето участие групата получи поздравления от организатори и публика, а в навечерието на 24 май, пристигна и наградата.

Диплом и парична награда донесе радост и гордост на момичетата и момчетата от групата за народни хора и танци „Хопни ми, тропни ми“.

*Снимки: Божидар Генков.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица